EDIT:
Już wiem...
Figures...
-- Laozi
14-09-2013, 07:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 07:57 przez Hitch.)
|
Robocop
|
|
Kiedyś natrafiłem na świetny materiał o tym. Zbierał do kupy to co przedstawiały filmy i to, co mówili na ten temat twórcy. Niestety nie mogę znaleźć tego teraz. Kanał RobocopArchive pousuwał większość swoich świetnych analiz serii, nie wiem czemu :(
EDIT: Już wiem... Figures...
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 14-09-2013, 07:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 07:57 przez Hitch.)
Nagle ni z tego, ni z owego do RobocopArchive doczepił się obecny właściciel praw do Robocopa - stąd też zaczęta przez nich seria filmów o powstawaniu serii nigdy nie została dokończona.
W każdym razie - wersja o tym, że twarz jest naciągnięta na blachę jest nieoficjalna - nie ma tego w żadnym filmie, a dowód w sprawie "zniknął".:) Druga rzecz: nigdy nie jest pokazane, jak Robocop je, więc nie wiemy, czy wsadza pokarm do ust i połyka. To, że ma "prosty układ trawienny" nie znaczy, że musi mieć przełyk. 14-09-2013, 07:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 07:57 przez military.)
W filmach są poszlaki na ten temat, bo to jeszcze były czasy, kiedy reżyser kręcący dojrzałe sci-fi mógł ufać inteligencji swoich widzów :)
Oczywiście nie będę się wykłócał, bo moje argumenty zostały usunięte, a nie chce mi się produkować nowych. Ot wersja ze sztuczną twarzą trzyma się dla mnie bardziej kupy, bo: - prawdziwa skóra byłaby tylko kolejnym zbędnym organem do utrzymania przy życiu, co nie byłoby zbyt ekonomiczne (Now, loose the arm, OK?) - OCP musiałoby rozwiązać kwestię starzenia się lub ewentualnych napraw po licznych bataliach RoboCopa - cała koncepcja jest bliska ogólnemu wydźwiękowi filmu; wiesz, coś w stylu "w ostatniej chwili ktoś pomyślał, że skoro robot ma ludzki mózg to może mieć poczucie własnej tożsamości i potrzebować swojego odbicia w lustrze - zapewnijmy mu to tanio, wydajnie, a na wszelki wypadek zróbmy odlew twarzy tego trupa z dziurą w głowie, gdyby robot dosłownie traktował te kwestie tożsamości" :)
-- Laozi 14-09-2013, 08:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 08:11 przez Hitch.)
No spoko, wiem - mówię po prostu, że nic nie jest definitywnie określone, a upieranie się przy jakiejś wersji to głupota, bo mimo wszystko spekulujesz. Dobre s-f jest na tyle fajne, że przedstawia koncepty na tyle przemyślane, że nie trzeba uzasadniać każdego ich aspektu. Robocop może mieć swoją czachę, a może mieć metalową czachę - w sumie to mało ważne, i zapewne dlatego Verhoeven nie poświęcił temu więcej czasu. Jedyne, co jest ważne w związku z twarzą, to pokazanie, że Murphy nie utracił całkowicie człowieczeństwa. To wręcz genialny zabieg - robot z ludzką twarzą. Dziś wszyscy znamy Robocopa i bierzemy go za pewnik - tak właśnie wygląda Robo - ale wymyślenie tego wymagało iskry geniuszu. Ciekawe czy remake będzie choćby w 1/5 tak przemyślany, jak oryginał.
Swoją drogą, ostatnie ujęcie z R2 też jest fantastyczne - Robocop zaczyna przykręcać sobie jakąś śrubę do głowy, odpowiadając na jakieś pytanie Lewis: "spokojnie, jesteśmy tylko ludźmi". To absolutnie fenomenalna scenka, doskonale kończąca film. 14-09-2013, 08:19
Sorry man, zawsze bylem przekonany, ze jest scena w Robo 2, gdy lasia dotyka jego twarzy, ten mowi "they make this to honour him i cos jeszcze", co mialo sie to odnosic do tego, ze dali mu tylko twarz - jakos tak sobie ubzduralem :) Wieki temu widzialem spot promujacy sequel, wiec patent kojarzony z Irwinem, a nie Verhoevenem. Szczegol. Motyw papki, janse jest wiele mozliwosci, bo nic nie jest pokazane, ale dlatego, ze temat z lekka olano, ale przynajmniej nie na tyle, aby nie wspomniec dokarmiania. Dla mnie (i mozliwe, ze tylko dla mnie) papka lana niczym jakas breja do kubeczka, oraz sloiczki z zarciem dla niemowlakow sugeruja, ze robo musialby to jesc, no chyba, ze robi to jak w jednym z odcinkow south parku :)
Dobrze, ze doceniles sequel, u mnie tylko oczko nizej za oryginalem (9/10 - 8/10), a opinie z poprzednich stron, to jakies blubry i tyle.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
14-09-2013, 12:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 12:45 przez Bucho.)
W tej scenie dużo bardziej wymowne jest:
- Touch me. - It's cold.
-- Laozi 14-09-2013, 12:30
Ale mimo wszystko bez sensu jest robić sztuczną skórę z dziurą po headshocie, więc prawdziwą mogli po prostu jakoś zakonserwować superzaawansowanymi środkami, po czym ew. dołożyć jeszcze jakieś sztuczne mięśnie dla mimiki.
14-09-2013, 12:43 Cytat: u mnie tylko oczko nizej za oryginalem (9/10 - 8/10), a opinie z poprzednich stron, to jakies blubry i tyle. Blubry to ocenianie dwójki tylko oczko za oryginałem. Sama w sobie jako film jest ok, ale sequel z tego marny ze względu na całkowite olanie rozwoju postaci Murphy'ego który pokazywała jedynka. Robo zachowuje się tak, że powinno się akcję tego osadzić gdzieś w połowie wydarzeń z jedynki. Poza zmarnowanym kompletnie wątkiem z rodziną po prostu chodzi i strzela, chyba że akurat nie strzela bo zmaga się z setką nowych absurdalnych dyrektyw w prowadzącym do nikąd wątku, którego mogło by nie być. 14-09-2013, 13:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 13:08 przez Gieferg.)
Zgadzam się z kolegą, gdyby nie parę głupot i chaosu w scenariuszu mogłoby wyjść coś lepszego. Nie wiem, czy ktoś czytał komiksową wersję pierwszego draftu Millera, ale robi parę rzeczy zdecydowanie lepiej (rozwój charakteru Murphy'ego jest lepiej pokazany, a na końcu zostaje zostawiona super furtka pod sequel:) ). Dla chętnych: http://grupa-cfc.pl/projekt/szczegoly/90
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.
14-09-2013, 14:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 14:50 przez Red.)
Gief, a idz ty ogladac TF-y i oceniaj je 10/10 :) Bardzo dobrze, ze sequel sie odcina od jedynki, na cholere mi dramat rodzinny - zreszta w jedynce wcale tak duzo tego nie ma: Robo ma flashbacki w domu, OCP mowi, ze zona sie wyprowadzila/ruszyla do przodu z zyciem i tyle. W dwojce mamy Robo stalkera (latwo wysnuc, ze robi to od jakiegos czasu), scene z zona (jedna z najlepszych w serii), oraz temat ojcowski (uwielbiam motyw "gladzenia" glowki niemowlaka). Mogloby byc tego ciut wiecej? Moze, ale o to wlasnie chodzi, Robo odcina sie od tego z milosci do zony (krotko i skutecznie, to jest Robo, a nie jakas meska pipka), potem dostaje wpierdol i nie ma czasu na glupoty. Przeprogramowanie jest arcy-zajebiste, pranie mozgu na najwyzszych obrotach. Jasne, dwojka nie ma silu uderzenia oryginalu, Barack Obama Detroit jest zbyt groteskowy, a idea dzieciaka zostajacego szefem gangu naciagana (tylko to, bo kocham tego malego skurwiela) ale film ma dobra intryge, rozbudowany swiat (ktory utrzymuje klimat pierwowzoru), cholernie dobrego villaina, mase swietnych patentow i scen, wiecej magicznej roboty od Bottina i Tippeta (final, magazyn, robo-korpus) i ogolnie to bardzo dobrze rozpisany i wyrezyserowany akcyjniak. Moglby byc lepszy? Jasne, ale ciezko dorownac oryginalowi, a oceny w stylu 5/10 to dla mnie jakies kuriozum, bo RoboCop 2 to kawal prostego, ale zajebistego kina i zyczylbym sobie wiecej filmow na takim poziomie - zwlaszcza w dzisiejszych czasach.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
14-09-2013, 15:44 (14-09-2013, 15:44)Bucho napisał(a): W dwojce mamy Robo stalkera (latwo wysnuc, ze robi to od jakiegos czasu), scene z zona (jedna z najlepszych w serii), oraz temat ojcowski (uwielbiam motyw "gladzenia" glowki niemowlaka).Jeszcze do tematu ojcowskiego motyw wahania się zabicia tego złego dzieciaka i stanie przy nim aż do śmierci. 14-09-2013, 15:53
O tym glownie myslalem.
14-09-2013, 16:09
Żeby nie było, RoboCop 2 mi się podobał, ma ode mnie takie 7/10. Po prostu parę rzeczy zagrało, parę mniej, dobry zły, brak motywu muzycznego z jedynki - ogólnie na plus, ale chciałoby się więcej. ;d No i dopiero trójka pokazała, jak bardzo zły może być sequel Robo, więc przynajmniej Kershner nie zszargał marki wcześniej:).
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.
14-09-2013, 16:14 Cytat: Bardzo dobrze, ze sequel sie odcina od jedynki, na cholere mi dramat rodzinny To nie jest najistotniejsze. Istotne jest to, że na końcu R1 Murphy przedstawia się jako Murphy, a już wcześniej jest znacznie bardziej ludzki niż na początku swojej robo-kariery, a w dwójce mu chyba ktoś reset systemu zrobił bo wraca do stanu w jakim był mniej więcej w połowie pierwszego filmu. Jak dla mnie to jest spory fuck up ze strony twórców, nawet bardziej irytujący niż zamienienie świetnej muzyki Poledourisa na jakieś wymiociny. Co do efektów i Robo-Caina - duży krok w tył w porównaniu do Edzia z jedynki i niespecjalnie mniie to rusza. Cytat:Przeprogramowanie jest arcy-zajebiste, pranie mozgu na najwyzszych obrotach. Jest do dupy bo nic z tego nie wynika. Przeprogramowali go, przez 10 minut jest popieprzony, stwierdza że ma dosyć więc robi z tym porządek i tyle. Można to było spokojnie wywalić bo film się tylko niepotrzebnie przedłuża. 14-09-2013, 16:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 17:08 przez Gieferg.)
No muza inna (koniec swiata ;)), co do murphy'ego, no bez przesady, na koncu jedynki nie jest przeciez az tak ludzki, zeby w dwojce po pracy ogladac mecze przy piwie. Ed pojawia sie w dwojce na chwile, a jesli uwazasz, ze efekty i wielozadaniowy, nuklearny Cain jest krokiem w tyl wobec slizgajacego sie na schodach edka, to sorry :) Designersko oba sa zajebiste (kurze nozki pakera Caina rzadza), ale ten drugi, to mega maszyna do zabijania. Dla mnie miod.
14-09-2013, 16:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 17:00 przez Bucho.) (14-09-2013, 07:04)military napisał(a): Nie ma też żadnego dialogu o skórze czy czymś naciągniętym na metalową czaszkę. Wystarczy, że jest dialog: - dotknij mnie. - zimne. A to już, bez związku : zrobili mnie by uczcić jego. Nie znam cię Mówta, co chceta. Dwójka ma świetne momenty. EDIT - tak to bywa, jak odpowiada się na post z poprzedniej strony :)
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 14-09-2013, 17:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-09-2013, 17:17 przez shamar.) Cytat:Ale mimo wszystko bez sensu jest robić sztuczną skórę z dziurą po headshocie Skoro mózg był Murphy'ego to może zależało im, żeby i twarz była. A nie mieli do odlewu wariantu bez dziury w głowie, więc dali z. Jasne, mogliby to jakoś wygładzić czy coś potem, ale komu by się chciało zajmować takimi pierdołami? :) Ogólnie, tak jak powiedział Military, można to rozpatrywać dwojako. Obie wersje prawdopodobne, obie fajne. Tylko ta ze sztuczną twarzą fajniejsza :)
-- Laozi 14-09-2013, 20:10
Powtorzylem wlasnie sequel robo i musze przyznac, ze mialem ciut lepszy film w pamieci. Jest kilka baboli narracyjno-scenariuszowych, tempo czasami siada, sporo tez glupotek, ale mimo wszystko, to nadal dobre kino. Ocena spada o jedno oczko (7/10), ale mniej nie dam, bo jest klimat, zajebiscie wszystko sfilmowane, mamy mase dobrych zagran i scen, a do tego jest brutalnie, a polityczna poprawnosc olano tutaj cieplym siczkiem - mowiac krotko, czadzik. Do tego dochodzi dowalony do pieca finalowy pojedynek (cudo), oraz RoboCain, ktory wraz z T-800 jest najbardziej kopiaca po jajach maszyna bojowa, ever!
Soundtrack? Jest dobry, miejscami bardzo dobry. Jasne, z oryginalem nie ma szans, ale w filmie sprawdza sie idealnie, wiec nie ma co plakac.
15-09-2013, 03:57 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2013, 04:30 przez Bucho.)
Ja natomiast przeczytałem komiksy które są podobno na podstawie pierwotnego scenariusza Franka Millera i stwierdzam że film jest dużo lepszy. Pomimo że Miller lubuje się w przesadzie i niepolitycznych zagraniach to jednak film jest bardziej zakręcony niż pierwotny scenariusz.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 15-09-2013, 15:09 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Robocop 2 (film-proroctwo) | Mental | 51 | 15,763 |
04-12-2024, 18:44 Ostatni post: Bucho |
|
| Robocop (rimejk 2014) | shamar | 603 | 111,971 |
19-03-2023, 20:03 Ostatni post: Debryk |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |