Star Wars: Skeleton Crew (Disney+, 2024)

Obejrzałem dwa pierwsze odcinki i o dziwo nie jest to aż takie złe. Przynajmniej na razie. W zasadzie to drugi najlepszy serial SW na Disney+ - oczywiście "Andor" niedościgniony.

Wiadomo, że nie jest to idealne - czarny dzieciak irytuje trochę swoim charakterem (a jego stary to totalny dzban i postać pisana na kolanie), dziecko-słoń nieco mniej, ale ogólnie da się ich oglądąć. Dziewczynki są spoko, szczególnie ta, która nie nosi tych dziwnych okularów czy co to kurna jest.

Czuć w tym trochę spielbergowskiego ducha i wizualnie to jest całkiem niezłe patrząc na ten crapp serwowany przez Disneya ostatnimi czasy, jeśli chodzi o to uniwersum.

Daje na razie takie naciągane 7/10 i liczę na fajną przygodówkę Uśmiech
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Przeklejam swoją opinię z ogólnego tematu:

Cytat:"Star Wars: Skeleton Crew" (2024)

[Obrazek: A-New-Trailer-For-Star-Wars-Skeleton-Cre...C868&ssl=1]

Obejrzałem sobie te dwa pierwsze odcinki i jest w sumie to co miało być - "Gwiezdne wojny" w klimacie 8tisowego kina nowej przygody, czuć tutaj ducha Spielberga z okresu "E.T" i jemu podobnych filmików typu "Goonies" czy "Explorers", wykonanie też jak najbardziej na plus, dużo gumowych stworków itp. Oczywiście jest to bardziej dla młodszej widowni no ale te klasyczne filmiki z logo Amblin i im podobne też nie były kierowane do starych dziadów narzekających na wszystko a bardziej do ich dzieciaków i tutaj jest tak samo, tym bardziej, że całość jest pokazana właśnie z perspektywy dzieciarni "na przygodzie". Plusik też za nawiązanie do "Return of the Living Dead". Nic wybitnego ale na razie całkiem przyjemne.

Pelivaron napisał(a):a jego stary to totalny dzban i postać pisana na kolanie

Niby racja ale czuć tutaj też inspirację Spielbergiem z czasów, o których pisałem- tj. samotny rodzic wychowujący dziecko i niezbyt sobie z tym radzący, stąd takie a nie inne jego podejście, skonfrontowane z chęcią wyrwania się z tej nudnej, szarej rzeczywistości dzieciaka i potrzebą przeżycia jakiejś przygody. Dużo jest tutaj takich tropów i rzeczy nawiązujących bezpośrednio do Kina Nowej Przygody czy produkcji wytwórni Amblin.

Sam "worldbuilding" serialu i choćby wygląd tego osiedla to bardziej typowa dla 8tisów miejscówka "na przedmieściach" z wielu różnych filmów niż coś "gwiezdno wojennego", chociaż jak dla mnie nawet spoko to wszystko wygląda, nie jest to takie sterylne jak te "Ashoki" czy inne bzdety, widać dużą dbałość o szczegóły i chęć sprawienia, żeby widz był w stanie uwierzyć w ten świat.

Jasne, nie jest to "Andor" ale trzeba brać pod uwagę to, do kogo w pierwszej kolejności jest ten serial skierowany - podejrzewam, że jakbym był dzieciakiem to podobałoby mi się to jeszcze bardziej. Nie jest to też dokładnie ten sam przypadek co taki choćby "Stranger Things" - hit Netflixa to mimo wszystko misz-masz produkcji, na których Dufferowie się wychowali i dużo tam horrorowych inspiracji, podczas gdy "Skeleton Crew" to produkcja bardziej dla dzieci niż młodzieży.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
No racja z tym ojcem.

A fakt że serial jest kierowany głównie dla młodszej widowni to dla mnie plus. Mam wrażenie, że przez to mamy coś świeżego w tym świecie, nawet jeśli leci na schematach Kina Nowej Przygody.

Odpowiedz
A to się jak najbardziej zgadza, w ogóle to nie wiem czy nawet bardziej im by się nie opłaciło jakby to był kinowy film zamiast serialu, dodatkowo wypuszczone teraz jakoś przed świętami mogłoby to zażreć. Chociaż biorąc pod uwagę fandom i ból dupy różnych gików dosłownie o wszystko to wiadomo, na dwoje babka wróżyła - pytanie też jak się ta historyjka rozwinie, ale mam nadzieję, że będą się trzymali tego "gooniesowego" szablonu i nie silili się na coś większego i ważniejszego niż taka właśnie kosmiczna przygodówka dla dzieciaków.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ja to w ogóle się zdziwiłem, że to serial bo żyłem własnie świadomością, ze to następny film z uniwersum, tylko że zamiast puszczany do kin, to wrzucony bezpośrednio na streaming.

Sam serial jest naprawdę przyjemną duchową kontynuacją kina nowej przygody. Na pierwszym odcinku bawiłem się super, szkoda ze trzeba czekać tydzień na każdy następny epizod, a nie wrzucono je wszystkie na raz. Idealna przystawka przedświąteczna
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Kolejny spoko odcinek, który trzyma poziom poprzedników. Przygoda rozwija się całkiem fajnie i jest to takie Star Wars, o które nic nie robiłem. Końcówka odcinka przednia, fajnie było zobaczyć X-Wingi robiące bdzium-bdzium Uśmiech

Szkarłatny Jack może być całkiem dobrą postacią.

No w końcu produkcja Star Wars, którą ogląda się bez poczucia zażenowania.

Odpowiedz

Fajnie widzieć, że oprócz animatroniki i gumy używali także efektów poklatkowych, które ogarnął Phil Tippett. Szacun, że nie ograniczają się tylko i wyłącznie do CGI a miksują wszystkie dostępne techniki żeby osiągnąć jak najlepszy efekt końcowy.

Odpowiedz

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon