http://www.rottentomatoes.com/m/taken_2_2012/
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/
https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/
26-09-2012, 23:36
|
Taken (Uprowadzona)
|
|
To nie jest zabawne.
The story is weak, opting for the Die Hard 2 approach of having the same thing happen to the same guy twice. Die Hard 2 miało ponownie przypadek, który napędzał fabułę i to sprawialo, ze była dupna. W Taken 2, sądzą po zwiastunach, nie ma przypadku tylko bohater jest zaatakowany zupełnie celowo. 27-09-2012, 00:17
Meh, walić ich, przypomniałem sobie ostatnio jedynkę (chyba już czwarty raz) i dwójką też pewnie będę zachwycony. Chociaż od początku się o ten sequel bałem, bo reżyseruje niejaki Oliver Megaton, chyba największy debil w stajni Bessona.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
27-09-2012, 01:40
Meh - tak właśnie prezentuje się dwójka. Niby zgodnie z prawem sequela wszystkiego tu jest dwa razy więcej, łącznie z porwanymi, ale emocje sięgają zera, a idiotyzmy pną się na wyżyny. Film zresztą pod wieloma względami przypomina swą własną parodię. O ile w pierwszej części raziło jedynie może z parę fragmentów, na które i tak przymykało się oko, gdyż Neeson był świetny, a stawka wysoka, tak tu na odwrót. Liam wygląda na zmęczonego rolą, a jego śmiertelnie poważne "listen to me carefully Kim" (wypowiadane zresztą kilka razy) automatycznie przywodzi na myśl bardziej Allo, Allo, niż survival. Do tego montaż jest koszmarny. Gwoździem do trumny natomiast kompletny brak oryginalności - mamy więc kalkę Bourne'a, jak i Drive (i to zarówno w warstwie video, jak i audio - jakiś noname dosłownie zerżnął z Powella, a jedną ze scen ilustruje "Tick of the Clock"). Dla mnie kasztan. Niestety, sądząc po jednym z dialogów mogą powstać jeszcze ze 2 części Taken. A może powinni zmienić w przyszłości nazwę na Tekken - gdyż jeden z finałowych pojedynków wręcz krzyczał z ekranu MORTAL KOMBAT!
FIGHT! 4 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-10-2012, 03:22
Czyli jednak recki zza Oceanu nie kłamały. Ale wsio i tak nie jestem jakimś wiernym fanem jedynki...
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 03-10-2012, 10:20
Rozczarowały mnie te opinie. Czyżby było aż tak do dupy? Chciałem na to iść do kina, ale chyba trzeba się wstrzymać.
03-10-2012, 16:09
Ale przecież to było do przewidzenia. Już trailer zawierał sporo lolcontentu, na czele z powtórzeniem kultowej sceny z jedynki (rozmowa telefoniczna). Sądzę, że 4/10 to najniższy wymiar kary.
03-10-2012, 23:52
Chyba dla jedynki. Dwójka jak nic to już piąta woda po i tak już gównie.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 04-10-2012, 00:41
Jedynka była świetna. Nie wygaduj głupot, Hitch, bo zaniżasz poziom forum. :)
Ja mam zamiar jutro iść w Łodzi i sprawdzić czy film dobry. 04-10-2012, 10:31
Liam Neeson vs. Albańczycy. Nawet nie co porównywać do znakomitego tegorocznego – Liam Neeson vs. Wilki. Zabrakło niestety pomysłu na pociągniecie formuły wycieczki po Paryżu w otoczeniu schodzących z tego świata Albańczyków. Scenarzyści nie zapewnili równie pamiętnej linii dialogowej, ekipa realizatorska nie zaoferowała pamiętnych scen akcji, a reżyser zawiódł w budowaniu napięcia i emocjonalnego zaangażowania. Zupełnie bez jajeczny sequel. Sceny akcji nie dość że nudne, to jeszcze zgwałcone na stołu montażowym, migawkowe ujęcia miały zapewne zatuszować śladowe elementy przemocy i 60-latka udającego wykidajłę, ale tym samym przyczyniły się do ostatecznego pogrzebania „Taken 2” jako przyzwoitego akcyjniaka.
No ale jedno muszę Besonowi oddać, ma chłop ułańską fantazję, trzeba być obdarzonym nieprzeciętną inteligencją, żeby spłodzić scenę z granatami (Neeson jest uwięziony, rozmawia przez telefon z córką, ta biegnie w jego kierunku po dachach i odpala w centrum Stambułu kolejne granaty, wybuchy pozwalają ojcu ocenić jak daleko od niego się znajduje– najgenialniejsza scena tego roku). No cóż Liam, zaliczyłeś już swoją niespodziewanie długą (i późną) przygodę z kinem akcji, a teraz wracaj do grania mądralińskich starszych panów, twoje wygibasy z pistoletami nie są już nawet zabawne.
Kinofilia - blog filmowy
PAMIĘĆ ABSOLUTNA, czyli... TOTAL RECALL 2, czyli dlaczego Paul Verhoeven nie nakręcił kontynuacji. 06-10-2012, 00:38
#!
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 06-10-2012, 10:41
A ja nie będę taki surowy. Film jest ok, nie powala, czasami potwornie wkurza swoimi głupotami, ale seans mija szybko i parę scen jest naprawdę fajnych. Największą zaletą T2 jest oczywiście Neeson, który nawet gdy wydaje się zmęczony to przebija wszystkich swoją naturalnością i opanowaniem. Na przeciwko niego Besson i Megaton postawili groteskowego Albańczyka z siwą brodą, który swoim krzepkim głosem głównie grozi i rozstawia swoich braci po kątach. Jednak nie jest to villain, który budzi jakiekolwiek emocje. Aczkolwiek ostatnia scena z nim oraz Neesonem jest bardzo dobra.
Trafnym zabiegiem okazało się włączenie do akcji córki Bryana. Gdy tylko nie prowadzi samochodu wydaje się fajną dziewuchą, przerażoną na myśl że jej starzy mogą kipnąć. Większą rolę ma też Famke, ale ona głównie gra ofiarę ;) Co zawiodło? - montaż - pościgi samochodowe i walki wyglądają na bardzo polsatowskie. - rozmach - nie widać nigdzie tego większego budżetu, czyżby albańskie noname'y były aż tak drogie? - pomysłowość - a raczej jej brak, film kseruje wszystko i wszystkich (córka ma chłopaka? checked...) - przehooyowa cenzura PG-13, ran postrzałowych brak nawet gdy Neeson strzela jakiemuś waflowi prosto w tors z 15 metrów Recenzje za oceanem uważam za zbyt surowe, a przy takim Residencie obraz Megatona wypada naprawdę porządnie. Będzie hit w wypożyczalni ;) Dla mnie 5/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
06-10-2012, 13:12
Dużo gorszy od jedynki, ale to nadal całkiem fajny akcyjniak - głupi jak cholera, mało pomysłowy, momentami nędznie nakręcony, ale ma też swoje mocne strony i kilka niezłych motywów. Recenzje za oceanem są zdecydowanie zbyt surowe, bo to przyzwoite kino akcji, znacznie lepsze od tego, co Besson wypuszcza na codzień. No i Maggie Grace wreszcie nie udaje niewinnej nastolatki, a jej postać została rozwinięta.
Nie podobało mi się natomiast to, że dostaliśmy wersję PG13. W wypadku jedynki Amerykanie dostali PG13, a Europa R (w wersji USA nie było na przykład wbijania gwoździ w kolana), a tutaj wszędzie poszła ta sama wersja, co momentami wygląda tak, jakby film został absurdalnie okrojony. Nie mam na przykład pojęcia jak Neeson
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
06-10-2012, 13:48
Taken 2 jest meh. Największa bolączka tego filmu to wlekący się początek (można było Lenny od razu dać w separacji, cała budowa tego jest tutaj niepotrzebna - widz spokojnie by uwierzył w rodzące się again uczucie między nią a Brianem) i okropnie pocięte sceny akcji. Są fajne walki wręcz - na przykład ta, gdy Liam okłada dwóch czy trzech przeciwników metalową pałką (?), ale są fatalnie pocięte i ciężko je poczuć. Szkoda, bo mogły byc naprawde dobre. Ogółem gorsze niż jedynka, wiadomo. Zabrakło tej energii i pędu, który tak dobrze było czuć w pierwszej części.
Liam mowi, ze nie widzi pomysłu na trójkę. Ale scenarzysta Robert Mark Kamen mówi, że podpowie Liamowi kogo ma kopać, bo kasa płynie: "We didn’t start talking about [Taken 3] until we saw the numbers. But then we said, ‘Oh, okay. I think we should do a third one.’ And Fox wants us to do a third one." As for where it could go, Kamen added: "We’ve taken everyone we can take — it’s going to go in another direction. Should be interesting." http://www.slashfilm.com/sequel-bits-taken-3-transformers-4-fast-and-furious-6-texas-chainsaw-3d-ninja-2-paranormal-activity-4/ 10-10-2012, 00:59
Straszna średniawka , poszatkowane sceny akcji i buzująca muzyka , która sprawia wrażenie jakbyśmy oglądali coś znacznie lepszego, niestety tak nie jest. Dobija chamska zrzynka z Drive wpleciona w połowie filmu ( muzyka i 5 min oczekiwania ) padłem. -5/10
20-12-2012, 15:54 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |