The Amazing Spider-Man (2012)
Cóż... nie.

A używanie słowa "dobry" w jednym zdaniu ze "Spider-man Uniwersum" powinno być prawnie zakazane.

Odpowiedz
IMO oby dwa TASMy były zajebiste i chętniej do nich wracam niż do trylogii Raimiego, nawet pomimo Electro Foxxa. Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że ubili trzeci film, mimo, że dwie części zarobiły prawie 1,5 mld dolców.

Odpowiedz
Również od zawsze byłem fanem obu części i do dzisiaj dziwią mnie niskie oceny dla dwójki.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Druga część była dla mnie słaba, ale pod pewnym względem rozrywkowa, za to pierwsza nie wywołała u mnie żadnych emocji. No kompletnie po mnie spłynęła. Tak że ja jednak wolę trylogię Raimiego. Sporo tam różnego rodzaju żenady, ale też sporo dobra - w każdym razie w porównaniu z bezpłciowym TASM przynajmniej te filmy są jakieś.

PS. Do Spiderów z Hollandem to nawet nie wracam. Trudno mi je tu traktować jako równorzędnego przeciwnika.

Odpowiedz
Lubię oba TASMy, ale dwójkę bardziej, to potworek Frankensteina, ale go uwielbiam i nie rozumiem ludzi którzy uważają, że Electro był słaby, a w No Way Home został odkupiony, bo tam dostaliśmy nudnego, mdłego, kreskówkowego villaina którego jeszcze na końcu zdołali nawrócić, który niby to był potężniejszy niż w TASM2, a który nic poza unoszeniem się i puszczaniem iskier nie dokonał.

TASM2 lepszy niż jakakolwiek część z Hollandem, ale nie lepsza od trylogii Raimiego.

Odpowiedz
(29-03-2022, 12:43)yacajackowski napisał(a): Do tej pory nie mogę wyjść z podziwu, że ubili trzeci film, mimo, że dwie części zarobiły prawie 1,5 mld dolców.

A dwa filmy z Hollandem zarobiły 2 mld. Mieli rację. ;)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Będąc częścią najbardziej dochodowej franczyzny w historii kinematografi, nie zapominajmy o tym drobnym szczególe :)

Odpowiedz
Ciągle brawo Oni. Prawidłowo udupili średnio zarabiającą serię na rzecz zajebiście zarabiającej serii. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Sam ruch jest zrozumiały tym bardziej że teraz - jeśli zechcą - będą mogli jednocześnie mieć ciastko i zjeść ciastko.
Dziwne jednak że TASMy nie wystarczyły aby rozkręcić imprezę w stopniu wystarczającym..

(29-03-2022, 12:05)Pitero napisał(a): Szkoda tylko, że ma szereg kiepskich scen w zamierzeniu komediowych. Jak choćby ta już z początku gdy Peter podaje się za innego studenta by wbić na ten wykład.

Dobry humor w Spiderach dopiero był jak pojawił się Holland i w "Spider-man Uniwersum".

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Oj, nie zgodzę się. Chyba każda scena humorystyczna ze Stone to złoto :p Nawet jeśli scena nie jest ściśle "pod humor" to i tak b. często się uśmiecham jak ona to "sprzedaje".

Odpowiedz
Właśnie sobie oglądam ten film - prześwietny.

Na tle dzisiejszych filmów komiksowych to jest pierdolone arcydzieło, pewnie od razu dzisiaj siądę do TASM2 ale pierwsza część to najlepszy film o Spider-Manie.

Odpowiedz
Nie powiedziałbym, że najlepszy, ale niedoceniony, te śmieciowe filmy z Iron Boyem nawet nie stały koło TASM.

Odpowiedz
IMO najlepszy ale może to przez to, że zawsze lubiłem Garfielda w przeciwieństwie do Tobeya i ciężko mi się wraca to filmów z nim.
W TASMach przynajmniej pokazali Petera Parkera tak jak powinni - genialnego nastolatka który przez przypadek został superbohaterem. Holland to debil z IQ = numerowi buta, którego największym sukcesem jest fakt, że nie ubiera maski z tyłu do przodu.

Odpowiedz
dla mnie jedynka to zrobiona po "snydersku" jest dlatego jest dobra ale widzom może to nie przypadło do gustu,te kolorki mimo, że film dużo zarobił, ciemne barwy i klimat bo w dwójce już trochę więcej mamy światła słonecznego i dziennych scen

ale dwójka mi się gorzej podobała bo za dużo postaci było no i Rhino po co?

Odpowiedz
Też uwielbiam. Wszędzie gdzie nie pójdę hejty na ten film spotykam. Mimo że na Rotten Tomatoes ma wynik bliższy MCU niż DCEU, jeśli chodzi o średni wynik. Wolę jego paletę barw i styl krecenia od dwójki, sama fabuła kojarzy mi się z Ultimate Spider-Manem, szkoda tylko że walkowali znów genezę.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem

Odpowiedz
Dołączę do chóru fanów. Bardzo fajny film. Akcja jest ok, ale za to relacja Peter-Gwen wynosi ten film wyżej niż większość komiksozy. To działa jako opowieść o dwójce ludzi, którzy są straumatyzowani, trochę niepewni siebie, ale docierają się dzięki sobie wzajemnie. Ładna historia. Dramaturgia w tym filmie jest poprowadzona zgrabnie i momentami da się poczuć sporo emocji. No fajny film. Nie wiem skąd aż taka niechęć do niego.
.

Odpowiedz
Też tego nie rozumiem. Dla mnie fantastyczny film i na pewno będę do niego wracał częściej niż do innych Pająków.

Odpowiedz
Głównie dlatego, że "za poważnie", dlatego te filmy z Iron Boyem są uważane za niesamowite bo zero dramaturgii i Iron Boy jako spider-man jest pod względem "humoru" podkręcony do przesady, a dla hardcorowych fanów, to jest właśnie spider-man, bo spider-man nie może trochę żartować, musi być klaunem 24/7.

Odpowiedz
dlatego żałuję, że Webb nie dostał szansy na swoją trylogię bo MCU zachciało się Iron Boya w Civil War

mimo słabszej dwójki na pewno trójka byłaby ciekawa z Andrew

Odpowiedz
TASM2 średnio pamiętam ale to co pamiętam jest całkiem pozytywne, bardzo lubiłem sequel i najpóźniej jutro go obejrzę. Jestem w 99% przekonany, że będę bawił się przednio :)

Odpowiedz
Bo TASM2 jest bardzo fajny, dodali więcej campu w stylu Raimiego, ale styl jest zachowany, jest mroczniej, poważniej, uwielbiam Goblina z tego filmu, wiem, że większość go nie znosi (bo wygląda jak Beavis), ale ja uwielbiam te jego goblinowy wyląd i zachowanie, to wejście jak lata nad cieszącymi się Peterem i Gwen po pokonaniu Electro jak sęp, chichotając i wchodzi ten zajebisty motyw Zimmera... CIARY, tego chcę od filmów komiksowych, by mnie złapały tak, że siądę na brzegu fotela i będę z zaciekawieniem śledził co się stanie dalej, a zakończenie TASM2 nie rozczarowuje, mieli jaja.

Z kolei Electro który też nie jest lubiany i po No Way Home wszyscy hura hura twierdzili, że "They fixed Electro"... No śmiać mi się z tego chciało, w TASM2 Electro poprzemianie jest poważny, bezwzględny, ma przezajebisty motyw muzyczny i jedyne z czym dali dupy to jego wygląd, a raczej wykonanie, concept art jest zajebisty:

[Obrazek: amazing-spiderman-2-concept-art_electro3.jpg]

Oni jednak zamiast podejść do tego jak Snyder w Watchmen z Manhattanem i użyć tylko CGI, najpierw dali grubą ilość makijażu i prostetyki, a później jeszcze dali na to CGI i Jamie Fox wygląda jak spuchnięty i cały czar prysł.

[Obrazek: maxresdefault.jpg]

Mimo wszystko jednak jest lepszy od Electro w No Way Home stał się (oczywiście bez powodu jak wszystko w No Way Home) typowym "Brah", nagle stał się spokojny, o wiele, wiele słabszy, te teksty, że teraz jest jeszcze silniejszy to żart, on tam tylko latał w miejscu i strzelał co jakiś czas piorunami, nie ma porównania do TASM2 gdzie był wachlarz różnych mocy.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon