23-05-2007, 17:15
|
The Dark Knight (2008)
|
|
Oby się pośród tych wybranych znalazły "Killing Joke", "Venom" i "Batman Vs Predator" 8) (jeden z najlepszych komiksów jakie w życiu czytałem).
Dzięki :D
Międzyczasie chciałem zaznaczyć, że użytkownika któregokolwiek forum nie mierzy się poprzez liczbę postów. To nader niesprawiedliwe :P Od dłuższego czasu jestem obserwatorem, czytelnikiem waszego forum. Zbytnio się nie udzielałem, bo kiedy już chciałem to zrobić, zawsze ktoś inny napisał dokładnie to, co chciałem napisać :) Macie fajne forum. Co prawda jest różny poziom merytoryczny niektórych osób i czasami niski poziom kulturalny (głównie wina moderatorów), ale ogólnie fajne miejsce do pogadania o filmach :wink: Trzymam za słowo z tą kamerę :wink: A tak na serio - jeżeli ktoś będzie robił fanfilm o Batmanie to ja zawsze chętnie pomogę. Mam pojęcie na ten temat, siedzę w tym kręgu ładną dekadę, co widać na BatCave. A teraz pozwólcie, że przestanę się odzywać, a trochę poobserwuję :twisted: Gieferg napisał(a):Oby się pośród tych wybranych znalazły "Killing Joke", "Venom" i "Batman Vs Predator" 8) (jeden z najlepszych komiksów jakie w życiu czytałem). To klasyka, owszem, ale dla mnie taki "Venom" jest trochę naiwny. Szczególnie moment, w którym Batman wychodzi z nałogu jest bardzo ckliwy. Mogłoby wyjśc z tego coś naprawdę dobrego, gdyby historia miała więcej części i była bardziej rozbudowana. A najlepszymi historiami z Batmanem nie są wcale te najbardziej znane....
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!
23-05-2007, 17:37
mógłbyś polecić mi jakieś naprawdę dobre komiksy z Batmanem w roli głównej? coś w klimatach, o których pisałeś wcześniej? żeby było brutalnie, bezkompromisowo i bez dziecięcej naiwności. chciałbym sie czegoś nauczyć, czytając komiks, a nie się uwsteczniać.
23-05-2007, 17:43
Learn and practise, padawan:
http://comics.ign.com/articles/624/624619p1.html - znajduje się tutaj klasyka. To są najpopularniejsze historię o Batmanie, ale wcale nei oznacza, ze najlepsze. W ogóle nie wiem, co tutaj robi Gotham by Gaslight. Niektóre z tych historii były dobre, ale w latach 80. Obecnie nieco się zestarzały (tj. Death in the family). Oto moja osobista lista najlepszych komisków z Batem: Oczywiście pomijam to, co zostało wcześniej wydane w naszym kraju mlekiem i miodem płynącym: Strange Apparitions, Blind Justice, City of Crime, Gothic, Prey i Terror (traktuje to jako całość), Other Realms, Collected Legends of the Dark Knight, Dark Legends, Dangerous Dames & Demons, The Greatest Batman Stories Ever Told 1-2, The Greatest Joker Stories Ever Told, Featuring Two-Face and the Riddler, Batman: Year One Hundred, The Cult, Batman/Two-Face: Crime and Punishment, Child of Dreams, Harvest Breed, Night Cries, Roomful of Strangers, War on Crime, Harvest Breed, Birth of the Demon, Haunted Knight (tak, TM-Semic wydał dwie historie z tego tomu. Nie wydał jednak tej najlepszej o Scarecrowe) Ponadto jeżeli chodzi o komiksy z okolic Nietoperza: polecam Gotham Central, Robin: Year One, Nightwing: Year One, Batgirl: Year One, Nightwinga Dixona, McDaniela i Landa (szczególnie polecam The Target Dixona i MicDaniela), Nightwing/Huntress, Batgirl Kelley Puckett i Diamona Scotta, Batgirl: Kicking Assassins. Z Catwoman polecam Selina's Big Score i jakikolwiek tom autorstwa Brubakera. Na forach wiele dobrego słyszałem o Her Sister's Keeper, który ma miejsce w czasie Year One Millera. Strasznie trudno jednak znaleźć ten komiks. Z komiksów nie wydanych w TPB polecam: - Batman #452-454 (wydane u nas przez TM-Semic jako Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta) - Batman #515-552 (Batman Moencha i Jones. U nas wydany jedynie początek w ramach Superman/Batman z TM-Semic) - Detective #569-574 - Detective 583-594; 601-614 - Detective 629-633; 638; 643
23-05-2007, 18:00
Chudy, ale żeś walnął listę, a chłopak dopiero zaczyna :D
Mental - koniecznie przeczytaj komiksy Franka Millera "Year One" i "Dark Knight Returns" (Wydane u nas jako "Rok Pierwszy" i "Powrót Mrocznego Rycerza"). Pierwszy opowiada o początkach działalności Gacka, drugi o jego zmierzchu. Naprawdę dobra lektura. 23-05-2007, 18:55 Cytat: Batman #452-454 (wydane u nas przez TM-Semic jako Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta)u nas 8/91 rewelka :] Batman kąpie się w krwi, podrzyna gardło noworodkowi i tańczy z trupami na cmentarzu :twisted: niezły klimat :twisted: A tak jeszcze o Knightfallu - czy was też wkurzało że walkę z Bane w rezydencji narysował Aparo? nawet lubiłem tego rysownika ale wczesniej, w Knightfallu się totalnie zeszmacił. 23-05-2007, 19:03 Milord napisał(a):Mental - koniecznie przeczytaj komiksy Franka Millera "Year One" i "Dark Knight Returns" (Wydane u nas jako "Rok Pierwszy" i "Powrót Mrocznego Rycerza"). Pierwszy opowiada o początkach działalności Gacka, drugi o jego zmierzchu. Naprawdę dobra lektura. Ja jedynie dodam, że błędem jest kupowanie DKR w wersji polskiej. Ponad 40 błędów tłumaczeniu, w tym większość merytorycznych. Dla niektórych Aparo stworzył unikalną wersję Batmana. Mnie osobiście nie podobają mi się ostatnie dokonania Aparo, tzn. Nie lubię stylu, w jakim przedstawia postacie. Wyglądają, jakby zapomniały z rana zdjąć wieszaków z ubrań. Wolę wcześniejsze prace tego autora, które nawiązywały nieco do rysunków Neala Adamsa. I tak nikt nie pobije mistrza Breyfolge'a. Jeszcze przeboleję, że do Batmana nie wróci Grant, ale Norm nadal jest mistrzem w ilustrowaniu Batmana.
23-05-2007, 19:21
u Breyfogle'a Batman często wyglądał jak powiewająca na wietrze szmata, jakby się składał z samej maski, peleryny + jakaś wystająca ręka czy noga. nigdy mi nie pasował jego styl.
23-05-2007, 19:45
Mental - jedna pozycja z Batmana? Zarzuc Arkham Asylum. Ciezke i jak dla mnie troche przekombinowane graficznie, ale niezle loi leb, poza tym czuc w tym klimaty Se7en.
23-05-2007, 20:03
Gieferg, nie bluźnij, bo Breyfogle to jeden z najlepszych rysowników na świecie. Wspaniale skomponowane plansze, ta dynamika... a Batman w jego wersji nie był żadną szmatą, tylko majestatycznym, większym niż życie obserwatorem - wybawcą Gotham.
23-05-2007, 20:31 Cytat:bo Breyfogle to jeden z najlepszych rysowników na świecieto samotwierdził Arek Wróblewski, niestety nigdy się z nim nie zgadzałem. Breyfogle tworzył tez niezłe ilsutracje i te były całkiem całkiem, ale zbyt wiele było takich, które mnie po prostu odrzucały, żebym miał się specjalnie podniecać jego twórczością. Podobały mi się natomiast rysunki takie jak w Killing Joke czy Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta (nie pamięam kto je rysował). a przypomniało mi się - świetnie była narysowana historia z "Batman" 633, (kryzys tożsamości) rysował to Tom Mandrake, w Polsce wydane w numerze 2/93, fajny klimacik, batman w kominiarce i niezłe zwroty akcji :D 23-05-2007, 20:39 Gieferg napisał(a):Podobały mi się natomiast rysunki takie jak w Killing Joke czy Mroczny Rycerz Mrocznego Miasta (nie pamięam kto je rysował).W "Killing Joke" Brian Bolland. Faktycznie rysunki były świetne, i klasyczny już kadr:
23-05-2007, 21:11
Zabójczy Zart czytałem pierwszy raz mając 12 lat, cóż, połowy rzeczy wtedy nie skumałem ale komiks i tak robił wrażenie, zwłaszcza takie akcje jak ta:
- czy to dzwonek do drzwi? - Tak, to musi być Colleen, nasza sąsiadka. Wybieramy się wieczorem na kurs jogi... http://img485.imageshack.us/img485/7724/killingjoke1qp1.jpg Nie narzekałbym gdyby to się znalazło w filmie :) 23-05-2007, 22:12
właśnie ściągam w oryginale year one, dark knight returns.
jakuzzi: arkham asylum to tytuł komiksu czy serii, bo nie mogę znaleźć 23-05-2007, 23:12
To one-shot graphic novel.
Killing Joke również zostało słabo wydane po polsku. Tłumaczenie jest bardzo słabe, szczególnie ostatnia rozmowa Batmana z Jokerem. No i ten kultowy offset Semica... :roll:
23-05-2007, 23:22
Och, no nie wiem. Mental pewnie czepi się, że postrzelona kobieta spokojnie pyta "dlaczego tak pan robi?" zamiast krzyczeć "ty skurwiały chuju, oby ktoś wypruł ci wnętrzności za pomocą, kurwa, łyżki".
24-05-2007, 07:46 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Dark Knight (2008) [wątek spoilerowy] | military | 945 | 197,256 |
31-08-2025, 12:34 Ostatni post: Krismeister |
|
| The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy] | Gieferg | 1,365 | 243,231 |
16-01-2025, 23:56 Ostatni post: Gieferg |
|
| The Dark Knight Rises (2012) | Mierzwiak | 1,868 | 391,400 |