The Dark Knight (2008)
D'mooN napisał(a):
Chudy napisał(a):Mówiłem o tym Czarnym Pająku:

http://en.dcdatabaseproject.com/John_LaMonica_%28New_Earth%29

Pierwszy Black Spider to zdecydowanie ciekawsza postać i lepszy materiał na bohatera filmu.

Ale to tylko moja opinia;)

Mówisz o tym?
http://en.dcdatabaseproject.com/Eric_Needham_%28New_Earth%29

Zresztą przypomnę pewne linki, tak dla przypomnienia i zobrazowania problematyki:
http://comics.ign.com/articles/888/888464p1.html
http://comics.ign.com/articles/891/891521p1.html
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!

military napisał(a):Poniewaz im wiecej dziwadel w kostiumach, tym bardziej odchodzimy od realizmu i film zamienia sie w cyrk. Potem moze jeszcze goscinna wizyta Supermana czy Green Lanterna?
Ależ bzdura! Wszystko zależy od tego jak reżyser to przedstawi. Catwoman to postać, która nie musi ganiać w fioletowym lateksie. W TDK masz Jokera i Two Face - jakby nie patrzeć: dziwadła. Taki cyrk jest? I przelatuący Green Lantern? Fiuuu.

Chudy napisał(a):Skoro nie brzuchomówca to może być pojedynek Black Mask/Two-face.
Człowiek z twarzą w połowie pokrytą bliznami kontra człowiek z twarzą cała w bliznach.

Kurcze, z brzuchomówcą nie czytałem w życiu tak wiele komiksów (w sumie tylko jego występ w „Knightfall” i jeszcze ze dwa czy trzy historie gdzie grał jakieś pośrednie role) ale widziałem go wiele razy w animowanych w serialach i powiem szczerze że z tej postaci mogli by zrobić coś naprawdę genialnego na ekranie… Ba! Nie widzę powodu dla którego ta postać miała by nie wypalić (jego choroba jest jak najbardziej prawdziwa) Po prostu problem jest taki że :

1) No właśnie, łatwo bardzo zrobić z niego coś śmiesznego/parodię przeciwnika… Choć powiem szczerze że jak tragiczna jego choroba by nie była, to jednak relacje Scareface/Arnold i cała ironia, która z tej postaci wynika jest siłą zabawna…. Ten sam problem mam zresztą z Harley, która jest fajną postacią ale naprawdę nigdy nie widziałem jej jako villana a bardziej jako „comic relief”.

2) Z obecnym obłożonym mega-gadgetami i czołgami Batmanem musieli by się ostro wysilić by brzuchomówca był by dla gacka godnym przeciwnikiem… Bo jeden z problemów jest właśnie taki że wróg w trzecim filmie będzie musiał być choć trochę, tak samo godnym wyzwaniem jak Joker w obecnej części…

Także Scareface można by było ciekawie zrobić na ekranie ale co najwyżej z taką rolą jaką miał Scarecrow w „Begins”.

A co do Kapelusznika (Wara od wersji w której jest jakimś wąsatym grubasem kradnącym zabytkowe kapelusze, to raz) to jak kiedyś mówiłem – kurcze, niech zrobią z niego coś w rodzaju obłąkanego schizofrenika porywającego dzieci i chcącego je zabrać do własnej „krany czarów” (z tego co mi wiadomo w komiksie już próbowali zrobić z niego Pedofila więc zawsze jakiś pomysł na mroczny aspekt dla przeciwnika)

No i dwie postacie, które „teoretycznie” (piszę „teoretycznie” bo ich niby-występów na ekranie nie uznaje, a traktuje wyłącznie jako nawiązanie) nie miały właściwego występu na ekranie to... BANE!!! (darować sobie ten jego jad i zrobić że po prostu na hormonach od malusieńkiego jest, albo że po prostu pakował i trenował całe życie) i Mr. Zszasz.

A! W jednej z tych ich dyskusji na Spill zasugerowali postać Dr. Hugo Strange w trzecim Batmanie… Co wy na to?

Joker to psychol, a nie jakis czlowiek-zwierze. Juz sam batman wystarczajaco odstaje od otoczenia w TDK, niepotrzebny kolejny facet czy kobita przebierajacy sie za zwierzeta. Batman wypelnia dopuszczalna ilosc superbohaterowatych dziwadel w filmie. Joker i Two-face mogliby sie pojawic w normalnych, realistycznych produkcjach bez bohaterow, i takich bad guyow niech nolan sie trzyma.

Swoją drogą, mógłby mi ktoś przypomnieć, jaką rolę (jeśli w ogóle) miał Zsasz w Begins? Jako że wg. mnie byłby świetnym materiałem na kolejnego złoczyńcę, choć dodałbym mu parę elementów Riddlera i do tego dołożył Arkhama, który po tym, jak Batman chwyta i przekazuje mu Victora, miast leczyć, jeszcze podbudowuje jego szaleństwo i nasyła na nietoperza, by odpłacić mu się za śmierć matki (przy czym jego winę oczywiście sobie jedynie uroił)... Fani by mnie chyba zjedli za odstępstwa od oryginału. :lol:

Przy okazji: można już rezerwować miejscówki na pokazy przedpremierowe w Cinema City

The_Bitcher napisał(a):Swoją drogą, mógłby mi ktoś przypomnieć, jaką rolę (jeśli w ogóle) miał Zsasz w Begins?

Była krótka scena w której miał proces, Crane ogłosił go obłąkanym i by został przeniesiony do Arkham (co się Rachel nie podbało) i później był wśródł ludzi wypuszczonych z Arkham i w jednej scenie zaatakował Rachel nożem ale Batman go złapał...

jaracie się tak tym Baciem, że aż się pochwalę rezerwacją w IMAXie, co by powkurwiać niektórych :twisted:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

military napisał(a):Joker i Two-face mogliby sie pojawic w normalnych, realistycznych produkcjach bez bohaterow, i takich bad guyow niech nolan sie trzyma.
No, Catwoman też. Zwlaszcza, że idealnie pasuje do tego co Nolan próbuje przedstawić, także nie wiem skąd ten problem. "Człowiek-zwierze", litości, military, chociaż może racja - lepszy będzie Brzuchomówca, bo nie ma ksywy jak jakiś człowiek-zwierzę. ;)

Podejrzewam, że jednym z głównych bandziorów będzie Scarecrow, bo zdaje się, że nie rozwiązali jego wątku w TDK, a kiedyś przydałoby się.

To wszystko kwestia naiwnosci scenariusza. Amerykanie sa jak dzieci - probuja w realistyczny sposob sprzedac tak kompletnie idoityczny pomysl jak facet przebierajacy sie za nietoperza. Ale ok, przelkne jednego faceta. Tylko nie probujcie mi wmowic, ze w tym samym miescie, w tym samym czasie znajdzie sie jeszcze miejsce dla kobiety przebierajacej sie za kota. Nie obchodzi mnie, jak bardzo psychologiczne podejscie obierze Nolan - ten pomysl jest amerykansko, kuriozalnie glupi, i jesli juz trzeba to zrobcie o nim osobny film, ale nie laczcie dwoch debilnych pomyslow w jeden gigantyczny kretynizm. Duzo znasz w naszym swiecie ludzi, ktorzy walcza ze zlem nazywajac sie jak zwierzeta i przebierajac sie w cool-kostiumy?

HA, właśnie przed chwilą zamówiłem bilety w Cinema City na 3 sierpnia na pokazy przedpremierowe TDK. Wiedziałem, że w tej sieci też będą. Już się nie mogę doczekać :wink: :wink:
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

ja tez juz jestem spokojna. mam juz na najblizsza sobote (:
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej

Danus napisał(a):HA, właśnie przed chwilą zamówiłem bilety w Cinema City na 3 sierpnia na pokazy przedpremierowe TDK. Wiedziałem, że w tej sieci też będą. Już się nie mogę doczekać :wink: :wink:
Nooo tak i zapewne w tym przeświadczeniu chwaliłeś się jeszcze 2 dni temu, jak to będziesz czekał do 8 sierpnia z obejrzeniem. :lol:
By the way, who gives a fuck :?:

military napisał(a):Tylko nie probujcie mi wmowic, ze w tym samym miescie, w tym samym czasie znajdzie sie jeszcze miejsce dla kobiety przebierajacej sie za kota.
W "Year One" to Batman zainspirował Selinę do przebrania, sama decyzja nie była dziwna - jako prostytutka pracowała jako dominatrix, także to przede wszystkim perwersja.

Cytat:Nie obchodzi mnie, jak bardzo psychologiczne podejscie obierze Nolan - ten pomysl jest amerykansko, kuriozalnie glupi, i jesli juz trzeba to zrobcie o nim osobny film, ale nie laczcie dwoch debilnych pomyslow w jeden gigantyczny kretynizm.
Nie ma głupich pomysłów, są tylko te źle wykonane. Ten jest spoko moko w pytkę sroko, a do tego można go fajnie realistycznie przedstawić. Nie widzę w nim nic szczególnie głupiego, w końcu ludzie robią różne dużo dziwniejsze rzeczy.

Cytat:Duzo znasz w naszym swiecie ludzi, ktorzy walcza ze zlem nazywajac sie jak zwierzeta i przebierajac sie w cool-kostiumy?
Nie znam też dużo ludzi, którzy wywołują chaos w przebraniu klauna, czy z oszpeconą przez kwas połową twarzy egzekwują prawo na swój dziwny sposób przy okazji rzucając monetą, która decyduje o ich wyborze. Nie znaczy to, że nie da się przedstawić w filmie takich postaci w sposób realistyczny. W TDK, jak mniemam, nie dostałeś Jokera z wielkim podbródkiem, gigantycznym uśmiechem, purpurowym frakiem i wielką, zieloną muchą. Są "kostiumy" i są "kostiumy". Żaden dotychczasowy kostium u Nolana nie był taki sam jak w komiksie.

Nie chodzi o kostium, ale o sam pomysl czegos o nazwie "Catwoman". Zbyt blisko temu do "Puppyman", "Lizardman", "Pidgeonman" czy "Hamsterman". Nie potrafie traktowac czegos takiego na powaznie; moze przejdzie w grotesce albo komedii, ale nie w sensacji. BB byl fajnym filmem akcji z elementami s-f i fantasy, TDK to sensacja. Widze w jakim kierunku zmierza Nolan, i jesli do tego stylu doda Catowoman, to rownie dobrze moze dodac i Czlowieka-Chrabaszcza.

Joker jest jak najbardziej realistyczny. Ed Gain + Ted Kaczynski w jednym. Powiedzmy, ze Batman to tez tego typu indywiduum, tylko ze z innym skrzywieniem. Ale jakos nigdy nie zdarzylo sie, zeby dwoch takich maniakow operowalo w jednym czasie, ba, w jednym miescie. Zawieszenie niewiary jest u mnie w tym wypadku niewykonalne - mam uwierzyc, ze nagle tak powszechne stalo sie przebieranie w kostiumy i lazenie po dachach? Zrob z tego cos w stylu Burtona - ok, cos w stylu TDK - wysmieje i tyle.

The_Bitcher napisał(a):
Danus napisał(a):HA, właśnie przed chwilą zamówiłem bilety w Cinema City na 3 sierpnia na pokazy przedpremierowe TDK. Wiedziałem, że w tej sieci też będą. Już się nie mogę doczekać :wink: :wink:
Nooo tak i zapewne w tym przeświadczeniu chwaliłeś się jeszcze 2 dni temu, jak to będziesz czekał do 8 sierpnia z obejrzeniem. :lol:
By the way, who gives a fuck :?:
Bo jeszcze wtedy nie wiedziałem, że będą w tej sieci pokazy przedpremierowe. Dopiero dziś jak zobaczyłem reklamę na stronie Cinema City to odrazu zadzwoniłem po rezerwacje :wink: .
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

military napisał(a):Nie chodzi o kostium, ale o sam pomysl czegos o nazwie "Catwoman". Zbyt blisko temu do "Puppyman", "Lizardman", "Pidgeonman" czy "Hamsterman". Nie potrafie traktowac czegos takiego na powaznie; moze przejdzie w grotesce albo komedii, ale nie w sensacji. BB byl fajnym filmem akcji z elementami s-f i fantasy, TDK to sensacja. Widze w jakim kierunku zmierza Nolan, i jesli do tego stylu doda Catowoman, to rownie dobrze moze dodac i Czlowieka-Chrabaszcza.
Przeszkadza ci nazwa? Wiesz, że w następnej części masz dużę szanse dostać Zagadkowacza, Pana Zamrożenie, Brzuchomówcę, Zabójczego Krokodyla, Czarną Maskę, Świetlika albo czuj-wie-co? :) Nolan w trzeciej części nie odejmie mitologii, którą dotychczas stworzył - psychopatycznego klauna, dwulicowego prokuratora i psychiatry z workiem po kartoflach na głowie (jeżeli nie zginął lub nie jest inaczej powiedziane w TDK to powróci). W prawdziwym świecie masz gangsterów o bardziej kuriozalnych pseudonimach niż "Catwoman".

Cytat:Joker jest jak najbardziej realistyczny.
W TDK podejrzewam, że tak.

Cytat:Zrob z tego cos w stylu Burtona - ok, cos w stylu TDK - wysmieje i tyle.
Czyli nie zamierzasz oglądać następnej części? Wierz mi lub nie, ale tam pojawią się złoczyńcy z komiksów, którzy wyglądają z reguły raczej głupawo. Ale niech będzie, to twoje wyjątkowo subiektywne odczucie, także nie da się z tym dyskutować.

Lubię sok pomarańczowy.

Jeszcze tylko 3 dni i wszystko będzie jasne. :D

Chudy napisał(a):Mówisz o tym?
http://en.dcdatabaseproject.com/Eric_Needham_%28New_Earth%29

Dokładnie tak. Wiem - zajeżdża to udziwnioną wersją Punishera. Ale... gdyby przedstawić faceta jako postać zgodną z tym co Mental wymarzył sobie o Batmanie?
Uzbrojony po zęby, bezlitosny facio w kominiarce i kamizelce robiący porządek w mieście. Na upartego można by zamknąć całą jego historię w jednym filmie.

Co ty, Crov. Riddlera "Zgaduj-zgadula" przetłumaczą :P

Co do psychopatycznych clownów to w naszym "prawdziwym" świecie były przypadki seryjnych morderców którzy istotnie przebierali się do clownów w ramach swoich nie zrozumiałych przez społeczeństwo poczynań… Ba! John Wayne Gacy seryjny morderca i gwałciciel nieletnich, był znany właśnie jako „The killer Clown”.
Brzmi to śmiesznie, ale faktycznie są ludzie u których wygląd clownów jest bardziej przerażający niż zabawny (Coulrophobia) więc upodobnienie się do jednego to łatwe rozwiązanie dla seryjnego zabójcy że wzbudzi grozę (większe szanse niż przebranie się za pająka i przestraszenie tych co cierpią na aracnofobie) Ba! W wierzeniach Indian z Utah istnieje coś takiego jak „Sisats” – wyglądający jak clown kanibal.
Także dla mnie Joker to realistyczna postać bo seryjni zabójcy i psychopaci istnieją w naszym społeczeństwie od początków, a w fakcie że się upodabnił do Clowna to w sumie naturalny ruch z jego strony... (pomijam fakt że w komiksie wpadł do chemikaliów więc nie miał tak wielkiego wyboru :P )

Zresztą nawet Riddler ma swoje odpowiedniki w prawdziwym świecie. Zodiakalny zabójca wysyłał listy do prasy zaszyfrowane w których zostawiał wskazówki gdzie/kiedy uderzy i rozkoszował się zabawą z policją w kotka i myszkę...

Cytat:Zodiakalny zabójca wysyłał listy do prasy zaszyfrowane w których zostawiał wskazówki gdzie/kiedy uderzy i rozkoszował się zabawą z policją w kotka i myszkę...
Że niby Zodiac ma być pierwowzorem Riddlera? No może i by tak było, gdyby ten drugi nie powstał zanim ten pierwszy zaczął działać w San Fransisco.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon