Stały bywalec
Liczba postów: 1,783
Liczba wątków: 0
Mental, spróbuję.
Biega o to, że społeczeństwo musi oddać dbałość o swoje bezpieczeństwo w ręce kogoś, kto zajmie się ich życiem jak rodzic dzieckiem. Mógłbym powiedzieć, że chodzi o państwo, o służby typu Homeland Security, TSA, IRS.
O ile czegoś nie pomyrdoliłem, Batman to dziedzic fortuny, syn bogaczy. Jego rodzice to nie zapracowani przedsiębiorcy, ale zapewne jakaś etatystyczna figura z elity elit (jak np. angielska królowa, nienawidzący ludzi, internetu i wolności Rockefeller, czy współfinansujący rewolucję bolszewicką w Rosji Warburg).
"Dark Knight Rises" to zapewne świetny film, ale też - podobnie jak "Contagion" - pieśń pochwalna dla państwowych służb. Tym lepiej przyswajalna, że wytłoczona w konwencji komiksu.
ps: Filmy, zwłaszcza takie filmy, to nie tylko sama rozrywka. To często kapitalnie opakowana forpoczta niedalekiej przyszłości. A ludzie wolą trawić kęs po kęsie to co im się przygotowuje odgórnie. Oswojenie krok po kroku z konkretnym przekazem, o to mi biega.
Brzmi to wszystko bardzo ryzykownie, co napisałem. Poruszam się po krawędzi sporej spekulacji, ale akurat w takich przypadkach wolę nieco przekoloryzować. Na wszelki wypadek :)
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.
20-07-2012, 23:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2012, 23:18 przez Tomkiewicz.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
To co, przywracamy wątek światopogądowy?
*rozgląda się niepewnie w obawie przed gniewem Duxa*
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
20-07-2012, 23:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2012, 23:23 przez Proteus.)
Nowy
Liczba postów: 53
Juz po seansie! Jest epicko, choc pare rzeczy razi, ale da sie z tym zyc. Bane niestety nie dorasta Jokerowi do pięt, ale to poprostu calkiem inny bohater.
Jedyna wkurzajaca rzecz na maksa, to poziom glosnisci glosu Bane'a, jak dla mnie za glosno. Podziekujmy amerykanom za skargi z pokazow ze nie mogli niczego zrozumiec.
20-07-2012, 23:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2012, 23:56 przez Virgo.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
@Tomkiewicz
Przesadzasz. Dla mnie Batman nigdy nie był pochwałą etatyzmu czy państwa. Bogaty arystokrata, który obnaża nieudolność władzy i zwalcza przestępczość, a w nagrodę zostaje niemal skazany przez mieszkańców Gotham na banicję, to ma być "pieśń pochwalna dla państwowych służb"? Coś tu nie trybi.
20-07-2012, 23:29
Stały bywalec
Liczba postów: 1,783
Virgo
Mogli zjechać z głośnością na centralnym. Pewnie nikt nie testował przed seansami.
Mental,
Dobra uwaga, wrócę do tematu po seansie. Nie tyle przesadziłem, co całkiem pomyliłem. Chodzi o to, że Batman (w jakimś tam domyśle) wywodzi się z organizacji ponadpaństwowej, całkiem zakulisowej. I tu mam klina. Niee....muszę wpierw zobaczyć.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.
20-07-2012, 23:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2012, 23:39 przez Tomkiewicz.)
Nowy
Nie , jak dla mnie to nie kwestia ustawien. Inni aktorzy maja ewidentnie cichsze kwestie. Moim zdaniem przekombinowali z tym zeby ulatwic zrozumienie. Scena w samolocie, koles z fbi sie drze, po czym bane wypowiada swoja kwestie spokojnym tonem, ktora jest jak doslownie jak ryk. Bardzo mnie to gryzlo, potem sie przezwyczailem, ale mimo wszystko.
20-07-2012, 23:34
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,483
Liczba wątków: 29
(20-07-2012, 23:25)Virgo napisał(a): Bane niestety nie dorasta Jokerowi do pient, ale to poprostu calkiem inny bohater.
pięta (język polski)
(1.1) anat. tylna część stopy
A poza tym dokładnie takie same odczucia miałem po trailerach.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
20-07-2012, 23:34
Nowy
Przepraszam za bledy, pisze na szybko w emocjach;)
20-07-2012, 23:35
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,483
Liczba wątków: 29
Przecie ja się nie czepiam :)
Wracając do tematu. Czułem, że Bane to mało interesująca postać a tym bardziej po Jokerze.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
20-07-2012, 23:40
Nowy
Nie no, nie jest tak źle. Hardy przedstawil Bane'a jako twardego, bezwzglednego "skurwysyna", ale wszystko to jest bardzo przewidywalne i schematyczne. Po Jokerze zas nigdy nie wiadomo bylo czego sie spodziewac.
To takie moje trzy nutki;)
PS. przed seansem pokazalii zapowiedz Man of steel, MOC!
20-07-2012, 23:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20-07-2012, 23:58 przez Virgo.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,545
Liczba wątków: 17
Virgo, a jak podobała Ci się Hathaway?
21-07-2012, 00:43
Nowy
Po Hathaway spodziewalem sie w sumie najwiecej, ze stworzy cos na miare Michele P. moim zdaniem jest slabo, dwoi i sie i troi przez caly film, ale jest tak jakby gdzies obok.
21-07-2012, 07:28
Nowy
Liczba postów: 335
Co się tyczy Bane'a to przeczytałem.
"Jego całe życie przytłoczone jest potwornym bólem po dawnym urazie. Bez maski która dozuje mu środki uśmierzające ból nie jest w stanie przetrwać".
Dobrze że chociaż nie jeździ na wózku inwalidzkim :) :).
"Bane pochodzi z nizin społecznych, nie mając szans na społeczną rehabilitacje, walczący z policją i nienawidzący wszechmocy systemu bankowego i machiny państwowej".
Dobre.
21-07-2012, 09:33
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Cytat:"Jego całe życie przytłoczone jest potwornym bólem po dawnym urazie. Bez maski która dozuje mu środki uśmierzające ból nie jest w stanie przetrwać".
Normalni ludzie stosują nierzucające się w oczy dozowniki, takie jak pompy insulinowe:
ale Bane musi od razu zakrywać całą mordę, bo przecież to najwygodniejszy i najszybszy sposób dozowania leków. Po co bezpośrednio do krwiobiegu, skoro można dopłucnie?
Skoro on musi nosić tę maskę cały czas, to:
1. jak w niej je?
2. jak się pod nią myje?
3. jak się pod nią goli?
4. jak smarka?
Czy naprawdę musi nosić tak wyglądającą maskę MEDYCZNĄ?
Zrozumiałbym, gdyby ona pompowała mu narkotyk - wtedy wygląd byłby uzasadniony, ma być superżołnierzem więc ma budzić strach. Ale wytłumaczenie, że to koszmarne ustrojostwo pompuje mu ibuprom, jest bezdennie głupie - równie dobrze mogli powiedzieć, że to jego aparat ortodontyczny.
21-07-2012, 09:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2012, 09:40 przez military.)
Nowy
Military... Chcesz spojlerów?:)
Jestem niesamowicie rozczarowany tym jakie odcucia wywoluje, albo nie wywoluje u mnie nowe pierdzikolko Batmana.
Liczylem na emocje z Batman Bgins podczas rozpierduchy z Tumblerem po dachach. A tu nic:( Lats syczy, mruczy, swieci ale jakos tak .... No nie chcialo mi sie zacytowac Gordona z Bb "Też chce jednego!"
21-07-2012, 09:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2012, 10:13 przez Virgo.)
Nowy
Liczba postów: 232
military, weź sobie raz do serca cravenowskie
it's only a movie
... only a movie
... only a movie
... only a movie
21-07-2012, 10:09
Dużo pisze
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 1
Błagam, niech ktoś założy osobny temat ze spoilerami z TDKR :)
Swoją drogą, jeśli ktoś poszukuje pierdololo o tym, że nowy Batman miał wpływ na to, że koleś rozstrzelał X osób, polecam obejrzeć wczorajsze Fakty po Faktach: http://faktypofaktach.tvn24.pl/to-ja-jestem-batmanem-tam-jest-iluzja-a-tu-macie-krew,266167.html
Najbardziej przerażające, że największe głupoty gada Dziewulski, podczas gdy bliżej mi nieznany psycholog mówi całkiem rozsądnie.
Czy wypowiadając się na temat filmu nie wypada najpierw sprawdzić, O CZYM JEST FILM?
21-07-2012, 10:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-07-2012, 10:18 przez leMur.)
Ambasador białej rasy
Cytat:Najbardziej przerażające, że największe głupoty gada Dziewulski
Przerażające tylko dla osoby, która nie zna poglądów Dziewulskiego ani jego przeszłości. Dziewulski to wyjątkowa menda.
21-07-2012, 10:25
Dużo pisze
Liczba postów: 359
Liczba wątków: 1
No dobra, Mental. Dziewulski Dziewulskim. Dojechałem do znawcy popkultury Leszczyńskiego.
Idę rzygać.
21-07-2012, 10:31
Ambasador białej rasy
Widze, same autorytety w tym tvnie :) Jeszcze niech kardynała Dziwisza zaproszą, żeby powiedział coś o złu, jakie sprowadza na ten świat broń palna i Rockstar Games.
21-07-2012, 10:33
|