The Expendables 2010
Obejrzałem kilka razy i po zastanowieniu dałem 5/10.
Sylvester Stallone to słaby aktor, reżyser i scenarzysta a na dokładkę coraz bardziej bełkocze, botoks mu nie służy :), ale i tak lepiej się trzyma niż Arnold Schwarzenegger.
Jet Li też słaby aktor, na dodatek przez szybkie cięcia słabo widać te jego umiejętności walki, zwłaszcza przy walce z D. Luntgrenem.
Jak dla mnie najlepiej z całej ekipy wypadł Jason Statham.

Danus: "Na przykład taki Jet który jest mistrzem w sztukach walki, a montaż spowodował że praktycznie nic nie było widać z jego umiejętności".
Bo mistrzem to on jest zwłaszcza w filmach gdzie przeciwnicy mu się podkładają, a ten montaż to teraz taka moda którą zaczął Batman Początek :).

Mierzwiak: "Jak panowie dostali się na wyspę po raz drugi ?"
Przylecieli pierdzącym samolotem w środku nocy i wylądowali na cichym biegu :), dostali się do pałacu biegali po korytarzach zostawiając ładunki wybuchowe. W końcu Barney Ross (Stallone) kilka dni wcześniej z odległości pół kilometra obrzucił wzrokiem pałacyk prześwietlając go jak Superman i zakodował w główce cały plan budynku :) :).

Odpowiedz
Cytat:Bo mistrzem to on jest zwłaszcza w filmach gdzie przeciwnicy mu się podkładają.

Został umieszczony w klasie wushu prowadzonej przez mistrza Wu Bin. W wieku jedenastu lat po raz pierwszy wziął udział w Narodowych Mistrzostwach Chin w Wushu i wygrał w nich pięć konkurencji ? tao lu z mieczem, walka bokserska, tao lu z mieczem Pu, pojedynek i tao lu z włócznią zyskując w ten sposób tytuł Wszechstronnego Narodowego Mistrza Chin. Tytuł ten wywalczył jeszcze cztery razy w latach: 1975, 1977, 1978 i 1979. W 1974 roku prezentował swoje umiejętności prezydentowi Richardowi Nixonowi. Pod koniec lat siedemdziesiątych został Trenerem Narodowym Wushu.

Sprawdzajmy informacje zanim palniemy jakiś debilizm, hm?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Zacznę od tego że film miał zadatki by stać się dla wielu hitem i takim ukoronowaniem kina akcji w najlepszym wydaniu. Ma świetną obsadę, kilka świetnych dialogów, scen i momentów. Ma też jednak gorsze, a fabuła mnie nie urzekła. Odniosłem wrażenie że film spóźnił się o kilka lat, należało go zrobić w momencie kiedy kilku z tych aktorów było na tak zwanym topie lub tuż przed schyłkiem ich wielkich karier. Tak więc kilku dziadków, próbuje znowu swoich sił w gatunku kina akcji. Próbuje mimo lat udowodnić że nadal są w siodle, że gatunek nie umarł a oni nadal potrafią dobrze grać macho. Doceniam jednak to że film powstał, że Sylvester Stallone zgromadził taką obsadę w jednym miejscu i być może chciał oddać w jakimś sensie hołd temu gatunkowi kina. Czegoś mi jednak zabrakło, może po prostu wyrosłem do pewnego stopnia z kina akcji.Może od filmów zacząłem oczekiwać czegoś innego i czegoś więcej. Dla jednej sceny jednak uważam dobrze się stało że zobaczyłem ten film, na tą scenę czekałem długo ale wreszcie się doczekałem. Warto było czekać, tak oto wielkie trio w jednej scenie.Rambo, John McLane i Terminator i tylko szkoda że tak krótko.

Odpowiedz
Nie widziałem tego filmu jeszcze, a i sławetnej sceny nie byłem aż tak ciekaw, ale teraz obejrzałem i jak jeszcze raz usłyszę jakieś dywagacje kto lepszym aktorem Sly czy Arnold to każe mu obejrzeć tą scenę. Arnold to drewniak jakich mało.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
(08-08-2011, 19:27)SonnyCrockett napisał(a): Nie widziałem tego filmu jeszcze, a i sławetnej sceny nie byłem aż tak ciekaw, ale teraz obejrzałem i jak jeszcze raz usłyszę jakieś dywagacje kto lepszym aktorem Sly czy Arnold to każe mu obejrzeć tą scenę. Arnold to drewniak jakich mało.

Sorry wole Arnolda i już wyruszam do tematu Arnold vs Stallone :)

Odpowiedz
W tej scenie najbardziej podobał mi się Bruce Willis.
Arnold to drewniak podobnie z resztą Stallone i Jet Li.

Odpowiedz
[Obrazek: expendables_dircut.jpg]

Na 13. grudnia zaplanowano premierę THE EXPENDABLES EXTENDED DIRECTOR'S CUT (z 11 dodatkowymi minutami i nowymi napisami początkowymi). źródło: http://www.stallone.pl :)

Odpowiedz
Pewno znowu tylko w USA :/
Tak czy inaczej, trzeba będzie obejrzeć.

Odpowiedz
Kurde, szybcy są :)

Odpowiedz
Normalnie przełomowe zmiany, aż chce się oglądać tą bułę ponownie!
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
O, The Expendables :) Pamiętam, że miałem nadzieję na dobry, brudny film z botoksowym Sly'em, a wyszło słabo. Aktorstwo, dialogi i realizację przemilczę. Jedyne, co się tutaj udało, to ta scena w kościółku i lekcja o alternatywnym wykorzystaniu pocisku :) 4 / 10

Odpowiedz
A idźcie w pi**u. Nie znacie się na dobrym kinie akcji ;)

Odpowiedz
Niedawno obejrzałem i zasadniczo jestem rozczarowany, niby jest kilka ciekawych rozwałek ale jakoś nie czułem się ukontentowany ilością epy i gości ze złotych lat kina akcji. Dla mnie ten film miałby sens tylko w wypadku zebrania całej śmietany ery VHS (gdzie Russel, Van Damme, Norris, Seagal?) bo fabuła nędzna, one-linerów nie stwierdzam (nie spamiętałem żadnego), jakichś bardzo spektakularnych akcji też nie uświadczyłem, no i gdzie jakiś badass z prawdziwego zdarzenia w takim mocarnym filmie główny zły powinien rozszarpywać ekran charyzmą i jakąś fajną korbą (miłośnik wyjadania oczu łyżeczką, lobotomi przy użyciu mieczy obusiecznych). Film nie spełnił moich fantazji i dostaje 5/10 obejrzec można ale czuć niedosyt.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
(24-01-2011, 01:08)Joe Chip napisał(a): Widać nie przeglądasz choćby programu telewizyjnego. "Piły" parę części już puszczali nie raz. :wink:

"Piły" się nie liczą bo to horrory. winky twinky
Cool. Odpowiedź po półtorej roku.

Dobra daję pół oczka wyżej. Bo nie było tak tragicznie jak za 1 razem.
Czyli będzie 6+.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Sly utrzymuje, że jest bardziej zadowolony ze swojej wersji reżyserskiej niż z kinowej, mimo to po kiepskim DC Rambo miałem spore obawy, że jakiekolwiek zmiany, które Sly zrobi mając czas na dłuższe zastanowienie nie wyjdą filmowi na dobre. I nie wyszły. Mamy sporo drobnych zmian, które albo nie robią specjalnej różnicy (ot jakiś alt take z inną miną któregoś aktora, albo jedna czy druga linijka nieistotnego tekstu wymieniona na inną), albo są na gorsze (zupełnie niepotrzebnie wrąbany tu i ówdzie Crews z rzucanymi drętwymi tekstami tylko irytuje), parę dodanych nic nie wnoszących scen (głównie przepychanki słowne Sly'a i Stathama), nowe nawet nienajgorsze ale i nie robiące szału intro, pasującą jak pięść do twarzy piosenkę wrypaną do końcowej akcji (a 10 minut później ta sama piosenka na napisach końcowych zastępuje Boys are back in town, karygodne posunięcie, Sly, myslałem że wiesz że "you can't beat the classics"); do tego Sly również i tutaj minimalnie ograniczył krwistość, ale nie zbliżył się nawet pod tym względem do dir cuta Rambo więc jest to do przeżycia. Z plusów - rozbawił mnie orzeszek z nóżkami i kilka nowych tekstów i min Lundgrena przy którego scenach sporo kombinowano (z reguły niestety zmieniając je na gorsze).

Generalnie jest to wciąż ten sam film, jeśli jest się jego maniakalnym fanem i ogląda co miesiąc, można sobie co piąty seans dla odmiany zaserwować dir cuta, w przeciwnym wypadku nie ma sobie co tą wersją zaprzątać głowy.

"tylko" 9/10 bo ideału się nie poprawia.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon