Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)
są profile postaci pojawiających się w filmie, z fotkami: http://www.blackfilm.com/read/2011/05/the-girl-with-the-dragon-tattoo-remake/

Craig wygląda jak menel, co oceniam in plus. Wreszcie jakiś amerykański film, który nie ma modeli z żurnala za bohaterów.

Odpowiedz
Patrząc na te fotki drugiej Mary mam poważne wątpliwości czy ona w ogóle dożyje premiery. Strasznie chuda dziewczyna.
A Craig wygląda jak zawsze, czyli jak półdupek zza krzaka. Taką już ma niewyjściową mordę i nic w tym względzie się nie zmienia.

Odpowiedz
(22-09-2011, 10:24)Jakuzzi napisał(a): Nowy, dłuższy zwiastun do Smoczego Tatuażu:

Mara w pełni mnie kupiła, zdjęcia super (tylko te ujęcia o zabarwieniu moczu irytujące, za bardzo kojarzą mi się z produkcjami Asylum), no i muzyka Rossa i Reznora znowu mega klimatyczna.

Marketingowocom udała się póki co rzecz niebywała - mimo że znam oryginał, czy raczej oryginał 2.0 bo mówię o filmie a nie o książce, to film Finchera zdaje się być znacznie ciekawszy od pierwowzoru. Magia montażu działa.

Odpowiedz
(22-09-2011, 12:05)Mierzwiak napisał(a): (tylko te ujęcia o zabarwieniu moczu irytujące, za bardzo kojarzą mi się z produkcjami Asylum)

Przecież to jest typowy fincherowski, zielonobrunatny filtr, stosowany przez niego od jakiejś dekady. Ale fakt faktem Fincher przesadza z filtrowaniem zdjęć do swoich filmów.

Odpowiedz
Fincher od jakiegoś czasu namiętnie używa tych złotawych filtrów, także nic nowego. Ja nie mam nic przeciwko. I raczej tak piękna robota jest poza zasięgiem Asylum Uśmiech

Nie mogę się doczekać soundtracka do tego filmu, poprzednia kolaboacja Reznor/Ross jest jedynym z moich ulubionych score'ów ostatnich lat. Ten nie zapowiada się wcale gorzej.

Jeśli chodzi o montaż to trudno będzie przebić kreatywność i perfekcję "Social Network", ale trzymam kciuki.

Odpowiedz
(22-09-2011, 12:18)Jakuzzi napisał(a): Przecież to jest typowy fincherowski, zielonobrunatny filtr, stosowany przez niego od jakiejś dekady.
Wiem, ale nie przypominam sobie żeby to było aż tak intensywne. Może to po prostu wina haj definiszyn.

Odpowiedz
To przypomnij sobie równie intensywny pod tym względem Zodiac - chociażby sam zwiastun. Oczko

Odpowiedz
Zodiaka oglądałem ostatnio na BD i nie ma tam ani jednego ujęcia tak sikowego jak to w 58 sekundzie trailera Oczko Ale z tego co widzę tylko ujęcia retrospektywne będą tak wystylizowane.

Odpowiedz
W takim razie mówimy o innych filtrach: ty o żółtym z retrospektyw, ja z Albertino o złotawym z innych scen (wystarczy zerknąć na still zapodanego powyżej zwiastuna). A warto przy okazji zauważyć, że w Tatuażu, jak to u Finchera, są stosowane jeszcze inne, mocne filtry, m.in. szaroniebieski. Oczko

Odpowiedz
Cóż, pełny zwiastun przy pierwszym jest zwykłym gównem, które niemal totalnie zarżnie wszystkim przyjemność z oglądania - zabrakło tam jedynie finałowej sceny, poza tym wszystko jest i w 5 minut można rozkminić całość. Brawa dla marketingowców, którzy tym samym spadli z pieca gołą dupą na podłogę pełną gwoździ.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Kogo to obchodzi skoro większość osób i tak zna fabułę? Oczko

Odpowiedz
(22-09-2011, 17:54)Albertino napisał(a): Kogo to obchodzi skoro większość osób i tak zna fabułę? Oczko

Obchodzi tych co nie znają Uśmiech Poza tym, mimo wszystko, na pewno część z tych osób liczy na jakieś zaskoczenie ze strony Finchera - więc double fail.

Odpowiedz
A ja nie czuje się, jakbym poznał całą fabułę po obejrzeniu zwiastuna. Nie ogladalem oryginału, ani nie czytalem ksiazki.

Odpowiedz
Ja podobnie. A nawet zostałem z przeświadczeniem skomplikowanej, długiej, wielowątkowej fabuły i uczuciem tylko zapoznania z ogólną problematyką Uśmiech
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
sralala Język zwiastun i tak jest do dupy - szczególnie względem pierwszego

Odpowiedz
Zalezy w jakim sensie. Pierwszy - teaser - narobił smaka i zaciekawił, a drugi przedstawia klimat filmu i jego fabułę. Mają zupełnie inne cele do spełnienia owe zwiastuny.

Odpowiedz
(22-09-2011, 19:41)Mefisto napisał(a): sralala Język zwiastun i tak jest do dupy - szczególnie względem pierwszego

Bzdura. Drugi zwiastun jest świadomym przeciwieństwem pierwszego - spokojny, stonowany, z w jakimś stopniu przejrzystą, określoną chronologią. Ale cały czas podszyty grozą i ilustrowany kapitalną muzą. Oba zwiastuny są bezsprzecznie rewelacyjne.

Odpowiedz
tak, ale jak już obejrzysz, to zobaczysz, że niewiele ci zostało do odkrycia, niestety.

dla porównania zwiastun szwedzki:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dvksrEhVvJ0[/youtube]

nawiasem, początek mocno "inspirowany".
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Doprawdy? A co takiego istotnego w aspekcie intrygi drugi zwiastun zdradził?

Odpowiedz
ja miałam wrażenie, że opowiedział połowę filmu. co nie znaczy, że jest wyjątkiem; jest standardem wśród amerykańskich (nie tylko, ale głównie) trailerów.
nawiasem, podobnie jak mefi, uważam, że jest nudny, za długi i przegadany, prosty motyw muzyczny w oryginale i salander w podziemiach robiły lepszy klimat. rozumiem, że może się komuś podobać, ale pozostawmy może "bezsprzecznie rewelacyjne" tak pomysłowym klipom jak the social network Oczko
i jeszcze jedno - RETROSPEKCJE!!!!! mam nadzieję że skończy się na prostych flashbackach...
uwaga: na pierwsze millenium poszłam, wiedząc tylko, że kryminał skandynawski, a na plakacie jakaś laska z mocnym makijażem. do mojej opinii przyczynia się więc także troska o crova, który nie przeżyje tylu niespodzianek Uśmiech
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon