Nowy
Liczba postów: 744
Liczba wątków: 6
Terry Gilliam z nowym filmem.
UK: 16 October 2009
PL: 8 January 2010 (niestety)
Póki co cieszy oko a co to będzie(a właściwie już jest) nie mam jeszcze pojęcia. Obsada sklecona z wielu znanych nazwisk - Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law, Heath Ledger, Christopher Plummer, Tom Waits.
Za stopklatką: napisał(a):We współczesnym Londynie pojawia sie trupa starożytnych magików, którzy zaprezentują tutaj swój niezwykły pokaz. W czasie jego trwania z pomocą magicznego lustra oferują widzom podróż do świata wyobraźni. Jest wśród nich Tony, odludek, który przyłącza się do ekipy, aby ocalić córkę impresaria grupy, dr Parnassusa, od zakusów diabła.
Fragmenty filmu na stopklatce
Najmocniejszym powodem, by utrzymać prawo do posiadania i noszenia broni przez ludzi jest to,
że stanowi ono dla nich ostateczny środek do obrony przed tyranią rządu.
-- Thomas Jefferson
31-10-2009, 22:49
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
Film niewatpliwie intrygujacy. Zastanawia, czy Gilliam da radę uniknąć kilku schematów, w które film na pierwszy rzut oka może wpaść. Mam nieodparte wrazenie, że ten swiat wybrazni jakis pustawy jest, powinno to byc wrecz barokowo nawalone elementami, a tu jednak dost skromnie. Drugi plakacik - miazga. Czekam.
31-10-2009, 23:02
Miami Vice
Liczba postów: 8,090
Liczba wątków: 43
To jest film dla którego wybiorę się w 2010 do kina  W tym byłem tylko na "Wrogach publicznych"... Gilliam jest reżyserem bardzo interesującym i tworzy nieszablonowe filmy, tutaj oczywiście dochodzi fakt odgrywania jednej roli przez czterech wybitnych aktorów. Tylko dlaczego w niektórych momentach na myśl przychodzi "Charlie i fabryka czekolady"...
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
01-11-2009, 18:42
Banned
Liczba postów: 20,780
Liczba wątków: 63
Podobno bardzo gilliamowskie i komuś, kto nie jest fanem jego twórczości może się nie spodobać (słyszałem o porównaniach do Adventures of Baron Munchausen, którego osobiście nie widziałem). Ja nie jestem pewien czy jestem fanem, ale chętnie obejrzę.
01-11-2009, 18:59
Stały bywalec
Liczba postów: 1,859
Liczba wątków: 48
Film na pewno interesujący, ale powiem wam, że powoli zaczynają mnie męczyć obrazy reklamowane nazwiskami "wizjonerskich" reżyserów, w których nacisk kładzie się na niesamowite, wydumane, fantastyczne światy i na wyobraźnię ich twórców. Burton jest tak reklamowany ("From the visionary mind of Tim Burton..."), Snyder jest tak reklamowany, Miyazaki jest tak reklamowany i Gilliam jest tak reklamowany. Nie twierdzę, że to źle, przeciwnie -> są to wybitni twórcy, których wyobraźnia nie ma granic, mówię jedynie, że czasem jest to już męczące. Zwłaszcza u Gilliama, który w ostatnich latach ma chyba spadek formy, a wokół Parnassusa panuje hype już chyba od roku, jak nie więcej. I za każdym razem słyszę jaki to ten film będzie wizjonerski. Rzygać już można.
PS. A już na pewno przereklamowanym reżyserem z tego grona jest Guy Ritchie
01-11-2009, 19:03
Miami Vice
Liczba postów: 8,090
Liczba wątków: 43
Slogany to domena amerykanów...nic nieznaczące. A co hype panuje bo to jest właściwie ostatni film Ledgera a nie "Mroczny rycerz"...czyżby historyczny drugi pośmiertny Oskar
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
01-11-2009, 19:16
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
Film nie zapowiada się "wizjonersko", raczej typowo bajkowo, i tylko można liczyc na twist w finale... Nie mam mu tego za złe, po prostu hype moze przerosnac kazdy film.
01-11-2009, 19:17
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 31,062
Liczba wątków: 67
Crov napisał(a):słyszałem o porównaniach do Adventures of Baron Munchausen, którego osobiście nie widziałem
no to może być problem, bo Munchausen generalnie poległ w oczach widzów (choć mnie się podoba - fajna bajka, aczkolwiek nie dorastająca do pięt jego pozostałym filmom)
01-11-2009, 19:59
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Ja nie cierpię tego filmu, reaguję nań wręcz fizjologicznie
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
01-11-2009, 20:17
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,543
Liczba wątków: 375
plakat po lewej najlepszy - ten z "buddą".
co do filmu: na pewno nie obejrzę. dla Gilliama oczywiście tzw. rispekt za Brazil i 12 monkeys, ale na tym się kończy mój doń szacunek:)
jeśli istnieje jakaś stylistyka/tematyka, która z automatu ustawia mnie wobec filmu na MEGA NIE, to jest nią cudaczno-fantazyjno-burtonowska-johnny-depp-w-roli-głównej-czary-mary-abrakadabra-wszystko-się-może-zdarzyć-bo-wyobraźnia-nie-ma-granic.
02-11-2009, 01:09
kimber henry
Gilliamowska, nie burtonowska, Gilliam kręcił takie cudactwa, kiedy Burton dopiero zaczynał karierę (wspomniany Munchausen)
02-11-2009, 10:13
Banned
Liczba postów: 34,180
Liczba wątków: 77
Z tymże Parnassus wygląda jak obecny Burton, nadmiar CGI, ekscentryczny Depp i te sprawy. Lepiej niech już wraca do Don Kichota.
02-11-2009, 14:47
Dużo pisze
Liczba postów: 361
do Don Kichota...(prawdopodobnie) z ekscentrycznym Depp'em
02-11-2009, 17:59
Banned
Liczba postów: 34,180
Liczba wątków: 77
Depp (prawdopodobnie) nie wystąpi
02-11-2009, 18:03
Stały bywalec
Liczba postów: 3,409
Liczba wątków: 23
A ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać. Lubię takie klimaty, lubię wizualne odjazdy, obsada jest interesująca. No i ta Lily Cole...
Why are you firing wallnuts at me?
02-11-2009, 18:23
Dużo pisze
Liczba postów: 361
^^
Liczba postów: 5,288
Liczba wątków: 73
Mental napisał(a):jeśli istnieje jakaś stylistyka/tematyka, która z automatu ustawia mnie wobec filmu na MEGA NIE, to jest nią cudaczno-fantazyjno-burtonowska-johnny-depp-w-roli-głównej-czary-mary-abrakadabra-wszystko-się-może-zdarzyć-bo-wyobraźnia-nie-ma-granic.
Ja mam na odwrót i czekam na film, bo wyobraźnia nie ma granic  Przewiduje, że będzie lepszy, ciekawszy od Burtonowskiej Alicji.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
02-11-2009, 18:53
kimber henry
jarod napisał(a):No i ta Lily Cole...
Obejrzyj najnowszą Sally Potter...
02-11-2009, 22:48
Stały bywalec
Liczba postów: 3,409
Liczba wątków: 23
Obejrzę z pewnością, tylko najpierw Orlanda nadrobię. Po niemal-genialnym The Man Who Cried Potter ma u mnie ogromny kredyt zaufania.
Why are you firing wallnuts at me?
02-11-2009, 22:58
Nowy
Liczba postów: 19
Liczba wątków: 0
Należy się spodziewać odjazdu i dla niego właśnie ten film trzeba oglądać. I obejrzę
05-11-2009, 02:15
|