The Imaginarium of Doctor Parnassus [spoilery]
Terry Gilliam z nowym filmem.

UK: 16 October 2009
PL: 8 January 2010 (niestety)

Póki co cieszy oko a co to będzie(a właściwie już jest) nie mam jeszcze pojęcia. Obsada sklecona z wielu znanych nazwisk - Johnny Depp, Colin Farrell, Jude Law, Heath Ledger, Christopher Plummer, Tom Waits.
Za stopklatką: napisał(a):We współczesnym Londynie pojawia sie trupa starożytnych magików, którzy zaprezentują tutaj swój niezwykły pokaz. W czasie jego trwania z pomocą magicznego lustra oferują widzom podróż do świata wyobraźni. Jest wśród nich Tony, odludek, który przyłącza się do ekipy, aby ocalić córkę impresaria grupy, dr Parnassusa, od zakusów diabła.

[Obrazek: 7289515.2.jpg?l=1256351070000] [Obrazek: 7293553.2.jpg?l=1255573656000] [Obrazek: 7290870.2.jpg?l=1254364292000]

Fragmenty filmu na stopklatce

Najmocniejszym powodem, by utrzymać prawo do posiadania i noszenia broni przez ludzi jest to,
że stanowi ono dla nich ostateczny środek do obrony przed tyranią rządu.
-- Thomas Jefferson

Odpowiedz
Film niewatpliwie intrygujacy. Zastanawia, czy Gilliam da radę uniknąć kilku schematów, w które film na pierwszy rzut oka może wpaść. Mam nieodparte wrazenie, że ten swiat wybrazni jakis pustawy jest, powinno to byc wrecz barokowo nawalone elementami, a tu jednak dost skromnie. Drugi plakacik - miazga. Czekam.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
To jest film dla którego wybiorę się w 2010 do kina Oczko W tym byłem tylko na "Wrogach publicznych"... Gilliam jest reżyserem bardzo interesującym i tworzy nieszablonowe filmy, tutaj oczywiście dochodzi fakt odgrywania jednej roli przez czterech wybitnych aktorów. Tylko dlaczego w niektórych momentach na myśl przychodzi "Charlie i fabryka czekolady"... Oczko
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Podobno bardzo gilliamowskie i komuś, kto nie jest fanem jego twórczości może się nie spodobać (słyszałem o porównaniach do Adventures of Baron Munchausen, którego osobiście nie widziałem). Ja nie jestem pewien czy jestem fanem, ale chętnie obejrzę.

Odpowiedz
Film na pewno interesujący, ale powiem wam, że powoli zaczynają mnie męczyć obrazy reklamowane nazwiskami "wizjonerskich" reżyserów, w których nacisk kładzie się na niesamowite, wydumane, fantastyczne światy i na wyobraźnię ich twórców. Burton jest tak reklamowany ("From the visionary mind of Tim Burton..."), Snyder jest tak reklamowany, Miyazaki jest tak reklamowany i Gilliam jest tak reklamowany. Nie twierdzę, że to źle, przeciwnie -> są to wybitni twórcy, których wyobraźnia nie ma granic, mówię jedynie, że czasem jest to już męczące. Zwłaszcza u Gilliama, który w ostatnich latach ma chyba spadek formy, a wokół Parnassusa panuje hype już chyba od roku, jak nie więcej. I za każdym razem słyszę jaki to ten film będzie wizjonerski. Rzygać już można.

PS. A już na pewno przereklamowanym reżyserem z tego grona jest Guy Ritchie Oczko

Odpowiedz
Slogany to domena amerykanów...nic nieznaczące. A co hype panuje bo to jest właściwie ostatni film Ledgera a nie "Mroczny rycerz"...czyżby historyczny drugi pośmiertny Oskar Język
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
Film nie zapowiada się "wizjonersko", raczej typowo bajkowo, i tylko można liczyc na twist w finale... Nie mam mu tego za złe, po prostu hype moze przerosnac kazdy film.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Crov napisał(a):słyszałem o porównaniach do Adventures of Baron Munchausen, którego osobiście nie widziałem

no to może być problem, bo Munchausen generalnie poległ w oczach widzów (choć mnie się podoba - fajna bajka, aczkolwiek nie dorastająca do pięt jego pozostałym filmom)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja nie cierpię tego filmu, reaguję nań wręcz fizjologicznieUśmiech
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
plakat po lewej najlepszy - ten z "buddą".

co do filmu: na pewno nie obejrzę. dla Gilliama oczywiście tzw. rispekt za Brazil i 12 monkeys, ale na tym się kończy mój doń szacunek:)

jeśli istnieje jakaś stylistyka/tematyka, która z automatu ustawia mnie wobec filmu na MEGA NIE, to jest nią cudaczno-fantazyjno-burtonowska-johnny-depp-w-roli-głównej-czary-mary-abrakadabra-wszystko-się-może-zdarzyć-bo-wyobraźnia-nie-ma-granic.

Odpowiedz
Gilliamowska, nie burtonowska, Gilliam kręcił takie cudactwa, kiedy Burton dopiero zaczynał karierę (wspomniany Munchausen)

Odpowiedz
Z tymże Parnassus wygląda jak obecny Burton, nadmiar CGI, ekscentryczny Depp i te sprawy. Lepiej niech już wraca do Don Kichota.

Odpowiedz
do Don Kichota...(prawdopodobnie) z ekscentrycznym Depp'em Oczko

Odpowiedz
Depp (prawdopodobnie) nie wystąpi Uśmiech

Odpowiedz
A ja coraz bardziej zaczynam się przekonywać. Lubię takie klimaty, lubię wizualne odjazdy, obsada jest interesująca. No i ta Lily Cole...
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Depp (prawdopodobnie) nie wystąpi Uśmiech

Dlatego w moim poście jest słowo 'prawdopodobnie' Oczko Oczko

Odpowiedz
Mental napisał(a):jeśli istnieje jakaś stylistyka/tematyka, która z automatu ustawia mnie wobec filmu na MEGA NIE, to jest nią cudaczno-fantazyjno-burtonowska-johnny-depp-w-roli-głównej-czary-mary-abrakadabra-wszystko-się-może-zdarzyć-bo-wyobraźnia-nie-ma-granic.

Ja mam na odwrót i czekam na film, bo wyobraźnia nie ma granic Uśmiech Przewiduje, że będzie lepszy, ciekawszy od Burtonowskiej Alicji.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
jarod napisał(a):No i ta Lily Cole...
Obejrzyj najnowszą Sally Potter...

Odpowiedz
Obejrzę z pewnością, tylko najpierw Orlanda nadrobię. Po niemal-genialnym The Man Who Cried Potter ma u mnie ogromny kredyt zaufania.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Należy się spodziewać odjazdu i dla niego właśnie ten film trzeba oglądać. I obejrzę Uśmiech

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości