The King's speech
Film dobry, zaskakująco fajny, głównie dzięki dialogom. Ale żeby Oskara? No cóż, widziałem jak dotąd cztery nominowane filmy i w sumie ten najbardziej polubiłem... Kiepski rok.

A tak w ogóle nie wkurzały was zdjęcia? Co pięć sekund gigantyczne zbliżenie na twarz - i to szerokokątnym obiektywem. Miałem wrażenie, że operator zaraz wsadzi aktorom kamerę w twarz.

8/10

Odpowiedz
Cholernie poprawny film. Odlinijkowy i równy jak angielski trawnik. Nawet jak król klnie, to pojawia się w głowie opis: "uczłowieczanie wielkiej osoby, cześć 3 - przekleństwa". Zdjęcia są ok, scenografia ok, dialogi ok, ale nic, poza aktorstwem, nie wybija się ponad poprawność. Helena imho kradnie każde ujęcie spokojem i pewnością siebie dominując wszystkich, Rush jest niemal równie dobry, Firth bardzo dobry. Oscar? eee....

7/10.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie.

Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier

Odpowiedz
Firth zagrał bardzo dobrze, zresztą to dobry aktor i ta rola jakby dla niego napisana. Rush jednak miał znacznie ciekawsza partię. Film oglądało się dobrze - relacja uczeń-mistrz, na znacznie innym szczeblu niż dotąd podejmowany (sam król tam był!) pozwoliła pokazać kilka świetnych dialogów, jednak miałem wrażenie, że cały obraz stara się być nazbyt poprawny. I fabuła fabułą, ale najgorsze jest to dla mnie, jako widza, że za cholerę nie widzę celu dla opowiedzenia tej historii jako takiej. Był król, miał problem z gadką, nauczył się gadać i dał orędzie ku pokrzepieniu serc. Jakieś to takie... nazbyt zwyczajne. I, jak na produkcję Oscarową (to był słaby rok...) raczej poszedł w niepamięć.

6/10
loading podpis...

Odpowiedz
Zgadzam się, Firth wypadł ok, lepiej niż np w Szpiegu. Historia jak historia, ktoś stara się przezwyciężyć własne słabości poprzez ciężką pracę - to taki Rocky dla arystokratów ;)
Film jednak był ugrzeczniony, to fakt. Może po to, żeby się Elce II spodobał i dał więcej kasy na kinematografie ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon