The Matrix (1999-2022)
Taka wada, że w ten sposób Wachowscy kierują swój film do trzynastolatków.

(27-06-2013, 23:39)Mierzwiak napisał(a): (jeszcze) bracia zrobili ten film takim, jakim chcieli, nie mogli wiedzieć, jaki odniesie sukces, że modne staną się te okulary, ubrania, styl wizualny filmu itd.

Pieszesz to na serio? Kompletnie nie spodziewali się sukcesu i dlatego studio władowało w scenariusz dwóch no name'ów 63 bańki. Poza tym nie mam też pojęcia co ma sukces do tego, że ten film jest taki a nie inny.

Odpowiedz
(27-06-2013, 23:24)Mierzwiak napisał(a): W czyim imieniu piszesz, wszystkich? Bo Matrix to jeden z moich ulubionych filmów, ...

Każdy ma swoje ulubione filmy do których wraca. Nic nowego.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Cytat:kierują swój film do trzynastolatków.

Pewnie dlatego jest R-rated.
Gdybym miał możliwość kreowania sobie wizerunku w taki sposób w jaki jest to możliwe w Matrixie to raczej bym z siebie nie zrobił kloszarda ya'know? W ramach świata przedstawionego pojawia się taka możliwość i dostają ją ludzie żyjący w realu w bardzo gównianych warunkach. No naprawdę bardzo dziwne że w Matrixie mają szpanerskie ciuchy i są wymiataczami w walce czy innych dziedzinach.

Spójrz na realny świat w Matrixie - gdzie tam cokolwiek jest cool?

Aha, moja ocena - oczywiście mocarne 10/10 (na sequele spuśćmy litościwie zasłonę milczenia).

Odpowiedz
Jest R-rated ponieważ ma ze dwa fucki i odrobinę przemocy. Nie ma to zupełnie nic wspólnego z tym dla jakiego widza jest ten film atrakcyjny. Nie udawaj, że tego nie rozumiesz.

Nie upraszczajmy też sprawy ciuchami. Ten film w całości jakoś dziwnie przywodzi mi na myśl logikę reklamy perfum - ma być przede wszystkim chwytliwie i seksi.

Odpowiedz
U mnie Matrix ma mocne 8,5/10, a mimo to widzisz po moich wypowiedziach, ze nie jest to dla mnie ani wielki ani ważny film.
Gieferg w powyższym poście sam sobie wyjaśniłeś dlaczego i co konkretnie jest wadą w Matrixie:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Dalej nie widzę w jaki sposób jest to w tym konkretnym przypadku jakąkolwiek wadą.

Odpowiedz
(27-06-2013, 23:52)Albertino napisał(a): Kompletnie nie spodziewali się sukcesu i dlatego studio władowało w scenariusz dwóch no name'ów 63 bańki.
Warner dostrzegł potencjał kasowy tego filmu i zaryzykował. Tyle. Poza tym co ma piernik do wiatraka? Disney utopił setki milionów w Johnie Carterze, wyreżyserowanym przez kompletnego Nie-no name'a, na podstawie powieści nie-no name'a. Wniosek? Znane nazwiska za kamerą nie gwarantują sukcesu, ale Hollywood to wie, dlatego pracę dostają też debiutanci, lub mniej znani twórcy. Dla Ciebie to jednak jakaś totalna nowość zdaje się jest skoro dziwi Cię, że naście lat temu Wachowscy dostali kasę na Matriksa.

Cytat:Poza tym nie mam też pojęcia co ma sukces do tego, że ten film jest taki a nie inny.
To, że Matriks nie jest - według mnie - wykalkulowanym tworem który ma być coooooooool. Tego typu stwierdzenia to dla mnie ta sama półka co Lady Gaga jako księżniczka Iluminatów.

(27-06-2013, 23:56)shamar napisał(a): Każdy ma swoje ulubione filmy do których wraca. Nic nowego.
I dlatego piszesz, że NIKT o tym filmie nie pamięta. Logiczne.

Odpowiedz
Wadą jest bo film wtedy niestety traci na swojej mocy i na przykład trzon fabuły czyli roboty majace ludzi za bateryjki nie robi na mnie takiego wrażenia, bo po mega klimatycznej scenie tłumaczenia Neo przez Morfeusza czym jest Matrix następuje mega debilna scena walki między nimi, a później nastepne i następne coolowate walki i szczelaniny:P
Mnie to nie rusza, może jakbym miał 13 lat owszem.

Odpowiedz
Ale "coolowate" (strasznie ujowe słowo, swoją drogą) sceny akcji w Transformers czy tam Avatarze, zrobione z myślą o 13-latkach cię ruszały. Ech Danus, Danus, co z ciebie wyrośnie? ;) Odstawiasz tu gadkę szmatkę licealisty-pozera, który chce pokazać kumplom jaki to jest anty-cool, anty-komercha i co tam jeszcze. Kolejna po zmianach ocen na zgodne z duchem KMFu próba kreowania własnego wizerunku na taki, który zamaskuje prawdziwą naturę :)

O, coś dla ciebie:
;)

Odpowiedz
(28-06-2013, 00:08)Danus napisał(a): Mnie to nie rusza, może jakbym miał 13 lat owszem.
Wiemy, rusza Cię kompletnie niesilące się na bycie cool, poważne kino typu Battleship. OK.

Matriksa widziałem po raz pierwszy w wieku 14 lat i dzisiaj, 14 lat później, podoba mi się ZNACZNIE bardziej niż wtedy.

Odpowiedz
Więc może inaczej: ten film ma strzelaninę w metrze nie dlatego, że ma ona jakieś sensowne uzasadnienie w fabule, ale dlatego, że strzelaniny w metrze są cholernie fajne! I tak jest z całym tym filmem - to zbieranina różnych fajnych motywów, które jakimś cudem mogą ze sobą współistnieć. Niestety przypadek zdarza się tylko raz, co wyjaśnia gówniany poziom sequeli.

(28-06-2013, 00:06)Mierzwiak napisał(a): Warner dostrzegł potencjał kasowy tego filmu i zaryzykował. Tyle. Poza tym co ma piernik do wiatraka? Disney utopił setki milionów w Johnie Carterze, wyreżyserowanym przez kompletnego Nie-no name'a, na podstawie powieści nie-no name'a. Wniosek? Znane nazwiska za kamerą nie gwarantują sukcesu, ale Hollywood to wie, dlatego pracę dostają też debiutanci, lub mniej znani twórcy. Dla Ciebie to jednak jakaś totalna nowość zdaje się jest skoro dziwi Cię, że naście lat temu Wachowscy dostali kasę na Matriksa.

Nie, w ogóle mnie nie dziwi i też nic takiego nie napisałem.

Odpowiedz
Amen Albertino. Ja wysiadam, ta dyskusja nie ma chyba sensu:P
Gieferg sceny akcji w Transformers podobały mi się kiedyś i owszem są dla nastolatków, ale w Avatarze? Pierwsze słyszę.

Odpowiedz
No to w Battleshit :P

Odpowiedz
Już kiedyś tłumaczyłem dlaczego mi się podoba Battleshit? Nie...?

Odpowiedz
Matrix to ponadczasowe dzieło na dychę i kropka.
Błysk geniuszu.
Sceptykom rozwijającym się w tej dyskusji widzącym ten film jeden raz wiele lat temu zalecam odświeżyć obraz.
Tak, Danus.

Odpowiedz
Zgadzam się z tym, że Matrix to wielki, doskonały film, ale tak naprawdę to nieważne, czy go lubicie czy nie.

Moda na płaszcze i okularki, mówienie "żyjemy w matriksie", kręcenie tysięcy scen akcji w bullet-time, korzystanie przez polityków z analogii do Matrixa w dekadę po jego premierze, parodiowanie tematu do dziś, "misterrr Andersonnn", nadal żywy hejt na sequele, fakt że nadal o filmie toczą się dyskusje, a wątek pozostaje aktywny - to wszystko sprawia, że Matrix to jeden z najważniejszych filmów w historii; fenomen porównywalny ze Star Warsami, który przez pewien czas kształtował część kultury. Ten film zmienił kino, zmienił popkulturę, a nawet dla wielu ludzi zmienił postrzeganie świata - i to nieważne, czy krzywicie się na inspiracje, czy nie podobał się wam sam koncept, czy nie lubicie stylu - Matrix trzeba postawić w tej kategorii, co 2001, Star Wars, Alien czy Blade Runner.

Odpowiedz
Matrix dla Danusa to silący się na powagę film dla 13-latków, ale już w przypadku Pacific Rim fapuje do każdego obrazka jak do świętości... ehhh.

Odpowiedz
(28-06-2013, 02:32)unknown napisał(a): Sceptykom rozwijającym się w tej dyskusji widzącym ten film jeden raz wiele lat temu zalecam odświeżyć obraz.
Widziałem ten film, żeby nie skłamać z 10 razy dość wysoko go oceniam mimo moich zarzutów.

Widzę, ze dyskusja się trochę rozwodniła za bardzo.
Przyznaję, ze dla wielu dla kina ogólnie film bardzo ważny, miał wielki wpływ na kulturę, na sposób bycia wielu ludzi i grup społecznych, ale tu się rozchodzi o to czy po Matrixie powstały dobre czy lepsze filmy S-F.
Takie powstały... nie miały wpływu na świat i ludzi, lecz są po prostu lepsze:)

Odpowiedz
(28-06-2013, 00:06)Mierzwiak napisał(a): I dlatego piszesz, że NIKT o tym filmie nie pamięta. Logiczne.

Na tej samej zasadzie co "dawno temu i nieprawda".

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
"Matrix za 20 lat będzie tym czym dziś jest Blade Runner."

Wróżbita Maciej.

;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon