The Matrix (1999-2022)
Teraz mówi się Wróż.

A tak w ogóle- Matrix ma 14 lat a za 6 to już absolutnie nikt nie będzie o nim pamiętał ;) Niektórzy tu znacznie przeceniają to sprawne filmidło.

Pamiętam jak poszedłem na to do kina (A już rosła legenda jaki to cymes).
Obejrzałem... Wyszedłem z kina, pomyślałem: acha - tyle mnie zostało.
I bawił mnie ten cały szał. O tym jaki to głęboki, prawdziwy i wizjonerski film z 5cioma dnami.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Zajebaliście cały wątek swoim starczym jojczeniem - tego się nie da czytać :) Obejrzyjcie Matrixa 1 i zamknijcie się wreszcie :)

Odpowiedz
Ja obejrzałem niedawno oba "Matrixy" - tego prawdziwego:

[Obrazek: tourn-matrix-ice-cream.jpg]

i tego od rodzeństwa Wachowskich. Ten z Arnoldem oczywiscie 10/10, ten drugi w porywach 7 ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Od 0:00 do 0:45 - najlepsze:

To jest mega dobre. Matrix był na liście top 10 filmów wg NRA. Nie dziwota. Ta scena zyskuje jeszcze więcej epy, gdy sobie człowiek wyobrazi siebie w roli Neo, wchodzącego do centrali ZUSu :)

Odpowiedz
Jest nawet zielony wystrój budynku :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(28-06-2013, 00:13)Albertino napisał(a): Więc może inaczej: ten film ma strzelaninę w metrze nie dlatego, że ma ona jakieś sensowne uzasadnienie w fabule, ale dlatego, że strzelaniny w metrze są cholernie fajne!
Ale wiesz co to ma wspólnego z tym, że Matrix rzekomo sili się na bycie cool? Nic, ponieważ prawda, którą odkryłeś, dotyczy kina w ogóle. Gratuluję, nagrodę wyślemy pocztą.

Odpowiedz
Super, żyj dalej w... matriksie ;)

Odpowiedz
Mental napisał(a):Od 0:00 do 0:45 - najlepsze:
Myślałem, że cała strzelanina to ideał i milestone w tej dziedzinie, ale teraz wiem, że jest coś, co bym zmienił - muzykę. Oczywiście utwór Proppelerheads jest świetny, ale te cholerne uderzenia młotem na samym początku budują tak mocarny klimat, że zostawiłbym je do samego końca. Ew. potraktował wybuchające filary jakimś siarczystym industrialem w stylu Dredda. Albo w ogóle powierzyłbym muzykę odgłosom walki.

Matrix to mega-dobry film, którego pierwszego seansu się nie zapomina. Tylko czemu ostatni raz oglądałem go co najmniej 5 lat temu? Najwyższy czas na powtórkę.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Cytat:że jest coś, co bym zmienił - muzykę.

Muzyką powinny być wystrzały, brzęk opadających łusek, trzask przeskakującego zamka w broni oraz krzyki i pojękiwanie konających ofiar w korytarzu :)

Odpowiedz
(28-06-2013, 19:26)Mental napisał(a): To jest mega dobre. Matrix był na liście top 10 filmów wg NRA. Nie dziwota. Ta scena zyskuje jeszcze więcej epy, gdy sobie człowiek wyobrazi siebie w roli Neo, wchodzącego do centrali ZUSu :)

Dobrze, że film powstał w 1999, bo po 2011 scena w której dobry terrorysta atakuje utopijny system USA miałaby trudności, żeby przejść :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Wczoraj sobie powtórzyłem jedynkę, pacing i montaż jest niewiarygodnymi, poza paroma głupotkami to zasłużone 10/10 - bardzo dobry akcyjniak sci-fi z wolnościowym przesłaniem - miodzio:). Nie wiem, czy ktoś o tym pisał, ale jest mały błąd (lub nie) odnośnie sceny z Cypherem w restauracji - kto go tam podpiął? Zwykle potrzeba było dwóch osób, żeby wejść do systemu. Chyba że to właśnie on był Wybrańcem, a Trinity kochała Kijankę z wyboru :D.
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
Ja chciałbym zwrócić uwagę, że pierwszy Matrix realizacyjnie to zupełnie inny film niż Matrix 2. W kontynuacji wszystko jest banalnie sfilmowane - banalnie hollywoodzko: sceny zbiorowe, sceny walk śmiech na sali, autoparodia slo-mo i bullet timu, jakieś potańcówki w błocie z ujęciami na cycki i dupy jak z teledysku Pink. żenada dekady, a może i stulecia.

Odpowiedz
Wczoraj nawet tata się mnie spytał, kto odpowiadał za zdjęcia w pierwszej części. Ujęcia wody ściekającej ze starej kamienicy w deszczu, czy nawet takie pierdółki, jak ujęcie helikoptera przelatującego nad wieżowcem (i jego zmniejszające się odbicie).
Zaryzykowałbym stwierdzenie, że to 2 i 3 starają się być zbyt cool, przez co mamy miliardy przeciwników i jakieś scenki dialogowe w tle, żeby wszystko się w miarę trzymało kupy.
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.

Odpowiedz
trójki nie widziałem, ale dwójka to standardowe hollywoodzkie wyrobnictwo z bandą modeli i modelek w rolach głównych i jakimiś pajacami-albinosami-duchami w garniturach. Już od pierwszego ujęcia wiadomo, że będzie mega taniocha - pierwsze 5 minut ma więcej slo-mo i bezsensownego bullet tajmu niż cała jedynka.

Odpowiedz
Niestety w trakcie kręcenia 2 i 3 Larry zajmował się zmianą w Lanę kosztem filmu :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Cytat: i chyba to, że Neo na końcu lata

Ten motyw wkurza masę ludzi (jeszcze zanim zetknąłem się z internetem słyszałem na to narzekania). No fucking idea why :) Przecież to idealnie tam pasuje - Neo staje się właściwie wszechmocny i leci wpierdolić systemowi. I w tym momencie trzeba było to zostawić. Niestety to co się dzieje w kontynuacjach, to zdecydowanie nie to czego oczekiwałem. O ile Reloaded by jeszcze przeszło (pomijając kilka faktów prezentowanych przez Architekta), gdyby tylko było pomostem między świetnym początkiem i godnym tegoż zakończeniem, to już Revolutions zawiodło na całej linii (poza bitwą o Zion - jedyny powód dla którego do tego filmu wracam).

Odpowiedz
(07-07-2013, 00:56)Phil napisał(a): No i scenariusz bywa dziurawy

Nie wiem kto podłączył Cyphera do Matrixa, aby ugadał się ze Smithem, ale poza tym... Gdzie ty tam widzisz dziury?

Odpowiedz
WOW, normalnie grad dziur. Żeby każdy scenariusz filmowy był tak dziurawy jak ten Matrixa, to pewnie miałbym x3 więcej maksymalnych ocen wystawionych.

Odpowiedz
Nie rozumiem po co wspominać w swojej opinii o tym że scenariusz filmu BYWA DZIURAWY, skoro ten ma może z 1-2 niedopatrzenia. Wachowscy napisali niemal perfekcyjny tekst, wiele rzeczy już czytałem "przeciw" Matrixowi, ale pierwszy raz spotykam się aby ktoś wytknął mu dziury w scenariuszu.

Odpowiedz
Cytat:Aha, nie podoba mi się też użycie "Wake up" Rage'ów w finale.

Wyjdź :)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon