The Matrix (1999-2022)
w sumie tylko 1 czesc mi sie podobała... reszta jest troche juz taka zmyślona i na siłę

Odpowiedz
Czesc II to jeden wielki belkot (jestem tym zlym, ktoremu to sie akurat nie podobalo) :twisted:
Poscig na autostradzie fakt podobal sie (choc dla mnie o wiele ciekawiej prezentowal sie ten z "Terminator III")

Czesc III Matrixa to swietna walka z maszynami - i w pospiechu wcisniete zakonczenie w stylu : "A teraz sie wzajemnie przeprosimy, ocieramy raczki jak bysmy cos strzepywali i klaszczemy".
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Celowo kiczowate słoneczko na końcu to jeden wielki dowcip - Architekt i tak zrobi co zechce :).
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Zgadzam się, że cz. 2 to bełkot. Po wyjściu z kina właściwie nie wiedziałem, o co poszło i jak się skończyło, a myślałem tylko "no, fajne efekty". Gubiłem się z tymi nowymi postaciami i nie wiedziałem kto jest kim. Ale to też zasługa genialnego polskiego dystrybutora, który daje białe napisy na białe tło w filmie, w którym najważniejsze sceny dialogowe rozgrywają się w białych pomieszczeniach...

Efekty specjalne w reaktywacji też takie super nie były. A dokładniej - złe było ich użycie. Przez 200% częściej używany bullet time zgubiono gdzieś dynamikę. Rzeczy i postaci wykreowane w komputerze aż rażą. Ogólnie przesadzono z tym...

Odpowiedz
Pierwsza część to jeden z tych filmów, które oceniam naprawdę wysoko. Przede wszystkim rewelacyjny pomysł. Gdyby nie Wachowscy to nie sądzę, aby ktoś inny wymyślił taką fabularną abstrakcję osadzoną w klimacie science fiction. Poza tym całe wykonanie zapada w pamięć. Efekt specjalne są na poziomie, który wręcz ogląda się z szeroko otwartymi ustami to samo tyczy się techniki "bullet time", która później zostałą wykorzystana w wielu filmach. Druga i trzecia część strasznie tu namieszały, bracia chyba nie wiedzieli już jaką kartę wyłożyć, więc wyłożyli wszystkie łącznie z tymi z rękawa. Wizualnie wszystko prezentuje się ładnie, ale względem fabuły otrzymujemy więcej pytań, niz odpowiedzi. Zresztą sam film już tak nie wciąga - po pierwszej części cały ten świat nie jest już dla nas tym samym - nie ma pełnego apetrytu pytajacego wzroku, czy jakichś większych zaskoczeń. Ta Trylogia jest więc jedną z tych, które winny się zakończyć po pierwszej odsłonie. "Reaktywacja" i "Rewolucje" to niesamowity zawód.
Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net
O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy!

Odpowiedz
FIGHT OF THE UNIVERSE

gośc w ogóle robi świetne filmy :)
więcej na tej stronce:
http://spiritsnodeal.canalblog.com/

Odpowiedz
http://film.onet.pl/0,0,1529786,wiadomosci.html

Ehhh.....co sie dzieje na tym świecie.....

Odpowiedz
Cytat:Obraz "Matrix" braci Wachowskich uznany został za najlepszą produkcję z gatunku science fiction ostatnich 25 lat.

LOL :lol:

Odpowiedz
OMG! :lol:

Odpowiedz
LOL. Żałosne.

Odpowiedz
Niektórych plebiscytów lepiej nie przeprowadzać :wink:

Wynik tego jest przerażający.

Odpowiedz
Ja akurat się temu nie dziwie. Pamiętam że gdy pierwszy raz obejrzałem Matrix-a, zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Plebiscyt wyłonił zwycięzce (uwaga - pierwszą cześć Matrixa) i mi się ten wynik podoba :)

Mam wielki sentyment do całej serii, od czasu do czasu interesuje się też wydarzeniami w MatrixOnline, żeby choć troszkę być na bieżąco co i jak dzieje się w tym universie. Nie ukrywam że z chęcią zobaczył bym kontynuacje serii. Tym bardziej, iż w MO pojawił się już jakiś czas temu.... NEO (lub w zasadzie jego RSI) :)

Tak, możecie go sami zobaczyć tutaj:
http://forums.station.sony.com/mxo/posts/list.m?topic_id=36300006746

Odpowiedz
Mlodocianym, niespelnionym hakerom, mowimy stanowcze NIE :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Plebiscyt wyłonił zwycięzce (uwaga - pierwszą cześć Matrixa) i mi się ten wynik podoba

sugerujesz że Matrix jest lepszy niż T1, T2, Alien, Aliens, Alien 3....on nawet nie jest lepszy niż Total Recall :P

Ten plebiscyt to jakaś farsa była :lol:

Odpowiedz
żadna farsa. samo życie. za rok w podobnym plebiscycie na pierwszym miejscu będą TFy i wiecie co? wcale mnie to nie zdziwi.

Odpowiedz
Na mnie też Matrix zrobił piorunujące wrażenie. Ale to było siedem lat temu kiedy obejrzałem go na dvd. SIEDEM LAT. Od tamtego czasu sporo się zmieniło, na kino patrzę trochę inaczej itp. To dobre, może nawet bardzo kino, jednak zimne, pozbawione emocji i magii, w przeciwieństwie do tytułów wymienionych przez Gieferga.

Tak Mental, prawdopodobnie masz rację, tylko że większość widzów którzy ślinią się dwuminutową walką Optimusa i Megatrona podrośnie, i z czasem ewentualne plebiscyty się wyklarują.

Odpowiedz
Phil napisał(a):Matrix - to fajny jest film. Czemu? To chyba każdy wie, wiec nie ma co sie rozpisywac :)

Czasami warto sie jednak rozpisac.

Odpowiedz
Matrix jest fajny bo się strzelają.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Phil napisał(a):Matrix - to fajny jest film. Czemu? To chyba każdy wie, wiec nie ma co sie rozpisywac...
No ja np. nie uwazam go za fajny i nie wiem czemu ty uwazasz tak sadzisz, wiec przyda sie krotka acz tresciwa argumentacja.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Na mnie też Matrix zrobił piorunujące wrażenie. Ale to było siedem lat temu kiedy obejrzałem go na dvd. SIEDEM LAT. Od tamtego czasu sporo się zmieniło, na kino patrzę trochę inaczej itp. To dobre, może nawet bardzo kino, jednak zimne, pozbawione emocji i magii, w przeciwieństwie do tytułów wymienionych przez Gieferga.
a co do magii to ja akurat sie nie zgodze, bo kazdy poprzez 'magie' rozumie cos zupelnie innego :). "matrix" do dzis pozostaje jednym z moich ulubionych filmow, bo jara mnie wizualnie i koniec, kropka. to, co stalo sie w pozniejszym okresie obiektem nieskonczonych kpin i parodii (a takze, w postaci reaktywacji i rewolucji, niezamierzona autoparodia), tu jest wywazone, logiczne i po prostu zajebiste :). "matrix" realizuje wizje swiata, ktory laczy niewyobrazalna czystosc, symetrie i chlod z przemoca komiksowa, ale nie dziecinna. plaszcze z lateksu, garnitury bez ani jednego pylku, stonowane barwy, cudownie glosno rozpryskujace sie szklo. i jak ktos lubi archetypowe bajki, to prosze bardzo. kijanu, z tym swoim wzrokiem zahaczajacym o wielkie nic, idealny - wlasnie w tym swiecie, wlasnie posrod szczotek rozkosznie piszczacych na szybach i kul wolniutko prujacych powietrze. no i jest jeszcze carrie-anne moss, i jej antrogyniczny image; i hugo weaving, ktorego uwielbiam; i prodigy, i rage againt the machine, i don davis, i moglabym tak dlugo.

smiejcie sie, smiejcie :)

EDIT:
Cytat: W Matrixie zagłada już nadeszła.. nadeszła dużo wcześniej.
zaglada, poddanie - poczytaj zajdla albo wnuka-lipinskiego, zeby juz nie szukac daleko
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon