Nowy
Liczba postów: 432
Liczba wątków: 12
Phil napisał(a):Weźmy naprzyklad "Terminatory" tam zagada dopiero czeka ludzkosc, a bohaterowie próbują ochronic przed nia ludzi. W Matrixie zagłada już nadeszła.. nadeszła dużo wcześniej.
Mad max, Waterworld, Planeta małp i wiele innych.
Phil napisał(a):Świat, w którym żyje Neo nie istnieje, tylko garstka ludzi żyje w realnym świecie.
They live chociażby.
Phil napisał(a):zadaje pytania. Pytania, które wciąż nurtują widzów.
Jakie?
20-09-2007, 16:02
kimber henry
Liczba postów: 6,015
Liczba wątków: 18
Yossa napisał(a):Mad max
"mad max" jest brudny, brutalny i kolorowy, i to zupelnie inne kino. ja bym juz predzej szukala (w matrixie) skojarzen z fantastyka socjologiczna niz apokaliptycznym kinem akcji, ale niech ci bedzie.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
20-09-2007, 16:06
Stały bywalec
Liczba postów: 3,484
Liczba wątków: 39
Matrix po kilku latach od momentu obejrzenia nie robi takiego ogromnego wrażenia. Teraz, postacie, które kiedyś był fajowe i cool już takie nie są. ;) Dziś wielka głębię i niezrozumiałość fabuły staje się ciekawym pomysłem. Ale warstwa wizualna i strzelanie do dziś jest najzwyczajniej zajebiste.
Jak pierwszy raz obejrzałem Matrixa to myślałem że to zakończenie jest najgenialniejsze, że to najwspanialsze podsumowanie najwspanialszej historii jaka kiedykolwiek powstała. :)
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.
20-09-2007, 16:17
悟
Liczba postów: 11,556
Liczba wątków: 37
Bla bla bla. Matrix przyspieszyl gnicie Holywood. Filmy dziela sie na te sprzed Matrycy i te po.
Bullet Timy, wydumane kung fu, cala ta coolowosc i wszystko inne czego nienawidze... po 1999 roku to praktycznie norma.
A Matrix tez sie dzieje w przyszlosci. Rok 2199. Iluzja jaka tworzy Matrix ejst kreowana na nasz swiat ale jak juz sam wspomniales to tylko iluzja bo najwazniejsze ejst to co sie dzieje na statkach i w Syjonie.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi
20-09-2007, 16:22
悟
Nie bylo i wtedy bylo LEPIEJ.
-- Laozi
20-09-2007, 16:28
Stały bywalec
Chyba nie jest najlepszym pomysłem pisać coś takiego do Hitcha ... ;)
A tak serio to kulowość Hollywood mnie wali. Wciąż jest kilku świetnych reżyserów, od których wciąż mogę liczyć na świetne filmy, ich wali w samo centrum anusa czy jakiś tam balet tajm jest teraz w modzie czy nie. Jedyne naprawdę frustrujące sytuacje to takie gdy dobry/interesujący mnie materiał ulega zaprzepaszczeniu.
20-09-2007, 16:29
kimber henry
balet tajm w "matrixie" to mistrzostwo. co zrobiono z tym pozniej, to inna bajka. nie obwinia sie wellsa o wszystkie kretynizmy, jakie w historii sf napisano o inwazji kosmitow.
mnie tez wali kulowosc hollywood. zawsze moge sobie przeciez obejrzec t1 albo t2.
20-09-2007, 16:37
kimber henry
o, teraz gadasz dobrze :)
20-09-2007, 16:43
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
Liczba wątków: 50
Hitch napisał(a):Bla bla bla. Matrix przyspieszyl gnicie Holywood.
O Gwiezdnych Wojnach mowiono to samo. I zobacz ile swietnych filmow zdazylo powstac jeszcze po siedemdziesiatym siodmym. :p
20-09-2007, 16:49
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,148
Liczba wątków: 67
Hitch napisał(a):Bla bla bla. Matrix przyspieszyl gnicie Holywood. Filmy dziela sie na te sprzed Matrycy i te po.
a nieprawda, bo kino dzieli się na to sprzed roku 1995 i na to po, a następnie dzieli się jeszcze na to sprzed LOTR i na to po - wszelkie po oczywiście ssą
20-09-2007, 16:51
悟
Napewno powstanie jeszcze wiele interesujacych filmow. I teraz powstaja. Ale chodzi mi o to, ze Holywood nie moze sie opamietac i wciaz stosuje sie typowo matrixowe efekciarstwo mimo iz od premiery minelo prawie 10 lat.
Mefisto, LOTR ssie :)
Gwiezdne Wojny też.
-- Laozi
20-09-2007, 16:52
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Ja myślę, że Hicz się trochę źle wyraził: sposób przedstawiania walk w filmach dzieli się na "przed Matrixem i po nim". Skoro nawet w AVP dali bullet time, to rzeczywiście widać że Matrix miał DUUUŻY wpływ na sceny akcji. Ale tylko na nie. Bo jak dotąd jeszcze nie widziałem fabularnej podróby Matrixa.
20-09-2007, 16:52
Nowy
Liczba postów: 432
Phil napisał(a):Czy my oglądaliśmy inne filmy? Matrix dzieje się w teraźniejszości (...) 2207 roku i tyle.
I tyle. Akcja dzieje się w odległej przyszłości, a to, co przedstawia projekcja Matrycy przypomina współczesność. Poza tym w jaki sposób ustaliliście konkretną datę? Z tego co pamiętam to po wycieczce Neo w krainę niebieskich pigułek Morfeusz mówił, że nie wiadomo który rok jest dokładnie.
Cytat:Chodziło mi o to, że nie jest wszystko wprost powiedziane przez co masa analiz, interpretacji tego filmu.
Po pierwsze piszesz w sposób sugerujący, że jest to domena Matriksa, a każdy inny film wszystko wyjaśnia od początku do końca.
Po drugie te analizy i doszukiwania się drugiego dna w filmie, który jest go pozbawiony to dla bardzo wielu osób (w tym i mnie) obiektem drwin. Matriks NIE jest głębokim filmem, on tylko taki udaje. Ot, taki celuloidowy Alchemik.
Cytat:Z tego co wiem to te wszystkie filmy, które wymieniłeś dzieją się w przyszłości, a Matrix przedstawia NASZ świat.
Mad Max nie dzieje się w przyszłości. Tak samo zresztą jak i Oni żyją, w którym to możesz zaobserwować potajemne przejęcie władzy i sterowanie całą cywilizacją przez siły zewnętrzne (hehe), z czego zdaje sobie sprawę tylko garstka osób.
P.S.
Artemis już Cię kocham za ten avatar. ;)
20-09-2007, 16:56
悟
Sposob walk, ubierania postaci, scenografii. Matrix wywarl duzy wplyw na kazdy aspekt kina akcji. I wielu tworcow do dzisiaj powiela hermetyczna czystosc swiata macierzy, kretynskie kung fu na linkach, obrzydzony do granic Bullet Time itd.
Yossa, Fishburne powiedzial 'Jest cos kolo 2199...'
-- Laozi
20-09-2007, 16:56
Stały bywalec
Jeżeli reżyser jest na tyle hmm nie fajny że robi film balet tajmem TYLKO dlatego że był tam taki matrix i tam też tak było to nie uważam żeby jego film mocno zyskał po usunięciu BT. A jeżeli BT jest fajny i sensowny to się cieszę że film Wachowskich zapłodnił jakieś twórcze umysły.
20-09-2007, 17:01
kimber henry
ale trudno o kserowanie hermetycznej czystosci "matrixa" przez innych tworcow oskarzac wachowskich; w ich filmie pelni to swoja funkcje i trzyma sie kupy.
Cytat:Poza tym w jaki sposób ustaliliście konkretną datę? Z tego co pamiętam to po wycieczce Neo w krainę niebieskich pigułek Morfeusz mówił, że nie wiadomo który rok jest dokładnie.
ma to jakies znaczenie?
nasze zycie = matrix, tylko to sie liczy.
Cytat:Ot, taki celuloidowy Alchemik.
alchemik sux;
a matrix nie jest zbiorem nadetych zlotych mysli
Cytat:P.S.
ja tez siebie kocham
20-09-2007, 17:03
悟
Jezu, niewazne, ze w Matrixie wszystko jest na swoim miejscu.
Chodzi o bezmyslne kopiowanie tego wszystkiego. Komputerowe nerdy maja swoj film. I swietnie niech se maja kazdy powinien miec, ale teraz w filmach teoretycznie dla innych targetow jest to samo co i w przygodach Kijanu.
-- Laozi
20-09-2007, 17:08
Nowy
Liczba postów: 2,376
Artemis napisał(a):Yossa napisał(a):P.S.
ja tez siebie kocham
Zakochana paaaara! :D
EDIT: Eeee nie doczytałem. :(
20-09-2007, 17:15
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Phil napisał(a):genialna walka neo vs smith.
Pozbawiona jakichkolwiek emocji czy napięcia (i tak wiadomo jak się skończy) plus opierająca się na jednym i tym samym koncepcie w stylu lecimy na siebie, zderzamy się, walimy w zwolnionym tempie bla bla bla. Nuda!
Phil napisał(a):Matrix mimo, że zarzuta mu się mase plagiatow, (od Ghost in the shell zaczynajac, a na ksiazkach, ktorych nikt nigdy nie widzial koncząc) jest według mnie filmem odkrywczym.
Odkrywcze to by było opowiedzenie tej historii z punktu widzenia maszyn. Matrix nie jest odkrywczy. Opowiada tę samą oklepaną historię, a to że jest ona ubrana w trochę inne ciuszki niż zwykle nie czyni jej oryginalną.
Cytat:Film przez cały czas trzyma w napieciu
He?
Cytat:zadaje pytania. Pytania, które wciąż nurtują widzów.
Tak, na przykład dlaczego tak dobrze zapowiadająca się historia została zakończona w taki kretyński sposób, albo dlaczego oni wszyscy tacy drewniani. Myślę o tym od lat.
20-09-2007, 17:21
Hitch napisał(a):Mefisto, LOTR ssie :)
Gwiezdne Wojny też.
Hitch też :P
Mi tam Matrix się podoba, bullet time w Matrixie też mi się podoba, nie pooba mi się to że powstaje masa filmów czerpiących z niego garściami (Underworld, Equilibrium) jak nie bullet time to chociać wdzianko głownego bohatera :P
Poza tym powstałe do niego tak c***** sequele że szkoda słów, które wg fanów sa tak głębokie i pełne treści, że normalny widz, który na nie narzeka jest za gooopi żeby je zrozumieć i to wszystko przez to. Ale ja na przykład nie mam ochoty oglądać 15 razy filmu, który za pierwszym razem mnie nie przekonał żeby znaleźc w nim jakieś nawiązania bo co mi z tego przyjdzie, nawet jak się okaże że jest tam cała biblia, Zaratustra, Budda i cały Moby Dick, to w żaden sposób nie wpłynie to na moja ocenę filmu który uważam za gówniany jako sam film. Rewolucje były zresztą największym filmowym rozczarowaniem (obok AVP) jakiego kiedykolwiek doświadczyłem.
A starcia Neo vs Smith - w pierwszej części nawet niezła, w drugiej beznadziejna walka z całym stadem Smithów w dodatku niczemu ni służąca, w trójce kretyński dragonball, który mozna byłoby obciąć o 75% i wiele by na tym nie stracił....
20-09-2007, 17:25
|