The Matrix (1999-2022)
A ja tam bym życzyłbym sobie i twórcom, aby nowy Matrix powtórzył artystyczny i jakościowy sukces "Fury Road", zamiast powtarzać finansowy sukces takiego przeciętnego do bólu "Jurassic World".
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
(23-06-2019, 17:17)Albertino napisał(a): Z Matrixem jednak dla mnie najbardziej problem jest taki, i tu się pewnie mało kto ze mną zgodzi, że to nigdy nie była dobra seria - sequele są okropne, a jedynka to pozerstwo do kwadratu, które ma fajnie wyreżyserowane sceny akcji i scenariusz bogaty w detale, podteksty i sprytnie scalający różne motywy we w miarę spójną i intrygującą całość. Tylko zabija to festyniarskie podejście samych Wachowskich. W rezultacie rzeczy z których to ściąga są dużo ciekawsze - Orwell, Herbert, Oshii, Gibson. Nie mogę odżałować tego, że Neuromancer do dzisiaj nie doczekał się ekranizacji przez - jestem tego pewien - strach przed porównaniami z Matrixem (jestem pewien, że w wykonaniu Chrisa Cunninghama mielibyśmy wiekopomne dzieło 10/10) .

Pan się nie martwi, bo ma pan 100 a może nawet 200% racji :)

A co do wyników, to mam szaloną teorię, że na to czy film zarobi miliard albo dwa czy też flopnie, duży wpływ może mieć to, czy będzie to film, bo ja wiem? Dobry?

Poza tym, że to całkiem zbędny projekt.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(22-08-2019, 08:48)Dr Strangelove napisał(a): A co do wyników, to mam szaloną teorię, że na to czy film zarobi miliard albo dwa czy też flopnie, duży wpływ może mieć to, czy będzie to film, bo ja wiem? Dobry?
A kto zdecyduje czy to będzie dobry film? Ty? Ja?

Ostatnio jak sprawdzałem wyniko BO miały zerowy związek z poziomem filmu.

Czy Matrix to pozerka? Może, nie wiem, dla mnie to bezapelacyjne 10/10 i film lepszy niż niż 99,9% nieodróżnialnych od siebie taśmowych produkcji które pojawiły się od czasu jego premiery. Kino z własnym stylem i charakterem to dzisiaj rzadkość, a Matrix jest takim właśnie filmem.

Odpowiedz
Dlatego pisałem, że to szalona teoria :)

I ja też Matrixa mimo tej pozerki oceniam bardzo wysoko. 10/10 może nie dam, ale 9/10 to już tak.
Dwójka i szczególnie trójka to już inna para kaloszy. Z dwójki już tylko niektóre sceny, sekwencje, a trójka to już dla mnie nędza.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Pierwsza część to jeden z moich ulubionych filmów, zaś sequele jak to sequele, są o wiele słabsze, ale z obu kontynuacji wolę trójkę, jest tam trochę więcej fabuły, stawki, no i atmosfera jest lepsza.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
John Toll operatorem nowej części. Nieźle, ale niezbyt zaskakująco.
.

Odpowiedz
Przy całym zaskoczeniu, że powstaje czwarty Matrix chyba został już wystarczająco dużo powiedziane. Można byłoby tak sądzić, ale zarówno tutaj jak i w internecie widzę, że ludzie pomijają, lub nie zwracają uwagi na pewną dla mnie dość istotną rzecz: Neo i Trinity zginęli w ostatnim filmie! To jak niby mają wrócić w kontynuacji?
Kolejny przykład "No one's ever really gone".
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Syjon to kolejny poziom Matrixa. Sorted. No i wiadomo, "No one's ever really gone" :)

Odpowiedz
Nigdzie nie było wprost powiedziane, że Neo umarł tam wtedy w 3. No i nadal nie wiadomo, czy 4 to bedzie aby na pewno pełnoprawny sequel. Chodzą słuchy, że jednak szukają kogoś do roli młodszego... Morfeusza

Wysłane przy użyciu Tapatalka
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Żyjemy w takich czasach, że inspiracji do takiego filmu jak Matrix po prostu nie brakuje. Technologia, internet, sztuczna inteligencja wirtualna rzeczywistość. Historię można poprowadzić w przeróżnych interesujących kierunkach.

Pytanie tylko czy reżyser ma jaja by nie odbębnić klasycznego sequela hitu sprzed lat.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
(24-08-2019, 17:26)marsgrey21 napisał(a): Pytanie tylko czy reżyser ma jaja by nie odbębnić klasycznego sequela hitu sprzed lat.

Dosłownie, to tych chyba już nie ma.
Cóż dla mnie Neo zginął i alegoria do Jezusa co zmarł za nasze grzechy była dość oczywista.
Ale OK, co do niego to może na siłę można gdybać. Przy czym Trinity była na 100% martwa.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
(24-08-2019, 17:26)marsgrey21 napisał(a): Pytanie tylko czy reżyser ma jaja
I see what you did there...
[Obrazek: source.gif]

Odpowiedz
(24-08-2019, 18:11)Lawrence napisał(a):
(24-08-2019, 17:26)marsgrey21 napisał(a): Pytanie tylko czy reżyser ma jaja by nie odbębnić klasycznego sequela hitu sprzed lat.

Dosłownie, to tych chyba już nie ma.
Cóż dla mnie Neo zginął i alegoria do Jezusa co zmarł za nasze grzechy była dość oczywista.
Ale OK, co do niego to może na siłę można gdybać. Przy czym Trinity była na 100% martwa.
W Biblii jest też ważny element, który się dzieje po tej śmierci za grzechy, który może być inspiracją. :p

Odpowiedz
Reloaded, Revolutions, Resurrection. Wszystko pasuje :)

Odpowiedz
Podobno zdjęcia startują w lutym, w Chicago.
https://naekranie.pl/aktualnosci/matrix-4-lubicie-lody-roboczy-tytul-produkcji-bedzie-dla-was-jak-znalazl-1568018351

Odpowiedz
Taka sytuacja:

https://movieweb.com/the-matrix-projects-development-wb/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
https://variety.com/2019/film/news/matrix-4-yahya-abdul-mateen-ii-1203364314/
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Kariera Mateena jest na razie jedną z bardziej zaskakujących. Gość obok Dastmalchiana zgarnia role w najciekawszych lub najgłośniejszych projektach

Odpowiedz
Kojarzę go tylko z "Black Mirror", gdzie zaliczył bardzo nijaki występ.

Odpowiedz
"Black Mirror", "Watchmen", "Candyman", "Us", "Greatest Showman", "Aquaman", widze tez ze Opowieść podręczne, do tego nadchodzący nowy film Sorkina.

Niby głównie drugoplanowe role/camea, ale wygląda to fajnie.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon