The Matrix (1999-2022)
to jego praca...
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Odpowiedz
Którą wykonuje na dosyć dyskusyjnym poziomie...

Odpowiedz
jak dla mnie to zagrał co miał do zagrania.

Odpowiedz
(29-12-2021, 16:25)Doppelganger napisał(a): P.S. Zwróciliście uwagę jak się nazywa mąż Trinity? Neo został zcuckoldowany przez... Chada.

Mało tego, ten Chad to .. Chad Stahelski, który robił nowego Wicka. Mieli speca od scen akcji na planie i dali mu zagrać męża ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Czyli nic?
Odnosnie Chada meza Trinity. Gra go Chad Stahelski czyli choreograf walk z Matrix Reaktywacja?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(29-12-2021, 16:34)Danus napisał(a): Czyli nic?
Odnosnie Chada meza Trinity. Gra go Chad Stahelski czyli choreograf walk z Matrix Reaktywacja?

tak

Odpowiedz
Cytat:Mad max nie odniósł spektakularnego sukcesu finansowego, bo to bezmózga napierdalanka skierowana do konkretnej grupy widzów,
Bezmózga napierdalanka? Wait... what?! oO
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
A co tam było poza fajnie przestylizowaną akcją - fabuła z akcyjniaka klasy C - chronimy dziewice przed złym warlordem - samochody robią brum.

Odpowiedz
Pierwsza warstwa tak wygląda. Pod spodem masz wybitny film o władzy, ideach, wierze, radzeniu sobie z tragediami. Ten scenariusz pisał palec boży, tam każda scena niesie treść.

Odpowiedz
(29-12-2021, 17:15)Corn napisał(a): Pierwsza warstwa tak wygląda. Pod spodem masz wybitny film o władzy, ideach, wierze, radzeniu sobie z tragediami. Ten scenariusz pisał palec boży, tam każda scena niesie treść.

Dokładnie. Pjona.

Odpowiedz
Na scenie z chadem sam parsknąłem śmiechem
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Czy was tez smieszylo to, ze Neo dysponowal w zasadzie tylko jedna moca wybranca. Tworzyl rekoma bariere ktora albo zatrzymywala kule albo odpychala i w zasadzie nie robil nic innego tylko to. Przez caly film. Czy tworcy az tak bardzo mieli wywalone na ten film, ze nie chcialo im sie podejsc jakos bardziej kreatywnie?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Przysypiałem, mogło mi umknąć.

Cóż za wysryw to był.

Odpowiedz
(29-12-2021, 17:15)Corn napisał(a): Pierwsza warstwa tak wygląda. Pod spodem masz wybitny film o władzy, ideach, wierze, radzeniu sobie z tragediami. Ten scenariusz pisał palec boży, tam każda scena niesie treść.
Cholera, nigdy bym nie pomyślał, żeby tak spojrzeć na ten film. Wreszcie wszystkie elementy wskoczyły na swoje miejsce :)
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Chad Stahelski był też chyba dublerem Keanu Reevesa a nie tylko choreografem.

To chyba takie mrugnięcie okiem do widza - "dublerem" Neo w życiu Trinity jest.. dubler Neo ;)

Odpowiedz
(29-12-2021, 21:29)Dr Strangelove napisał(a):
Cholera, nigdy bym nie pomyślał, żeby tak spojrzeć na ten film. Wreszcie wszystkie elementy wskoczyły na swoje miejsce :)
Dodam, że puentą tego filmu jest to, że może zamiast gnać za wyimaginowanymi ideami lepszego świata lepiej czasem wrócić i naprawić to co już jest ;)

Aż mnie naszła ochota na powtórkę. 10/10 po każdym seansie

Odpowiedz
chciałem skomentować ale potem wyobraziłem sobie ten cały festiwal trącanie się fiutkami fanboyów tego filmu i skasowałem ;)

Odpowiedz
(29-12-2021, 12:29)Bucho napisał(a): Problem w tym, ze to nie jest dramat obyczajowy, ale akcyjniak s-f, ktory po prostu zawiera jakies tam elementu dramatu obyczajowego. Bo ilez tu tak naprawde tego dramatu i obyczaju w tym filmie? Trzy sceny z Neo i Trinity na krzyz i jeden montaz, ktory ma pokazac zagubienie i depresje bohatera. Wszystko inne to radosne przygody, strzelanka i napierdalanka. Dramaty obyczajowe nie kosztuja (a przynajmniej nie powinny) 200 baniek.

Oceniam co widze, gdzie te wspomniane przez Ciebie "zewnetrzne atrybuty" sa po prostu do bani, a ten element obyczajowy owszem jest, ale tez nie jest jakis wielce wyjatkowy (ok, duzo lepszy niz w oryginalnym Matriksie, gdzie tam w ogole nie da sie uwierzyc w te ich milosc) tj. relacje pomiedzy Neo i Trinity sa nawet ok, ale nie wiem na ile to zasluga scenariusza i rezyserii, a na ile po prostu chemii pomiedzy aktorami, a dokladnie to Moss, bo to ona aktorsko ciagnie ten pierdolnik.

Najgorsze, ze sceny akcji (tandeta) i te melodramaty pasuja do siebie jak piesc do nosa. I jak ci sie podoba to spoko, ale ja po prostu Twojej argumentacji nie potrafie sobie poukladac w glowie i dla mnie to jakis...coz, Matrix :)

Może też po prostu film się musi nieco "ułożyć" z czasem? :p

Dla mnie różnica jest spora, zwłaszcza w porównaniu z jedynką - bo tu idzie wszystko bardzo podobnie do jedynki.

Ale korposzczura/hakera zastępuje uznany i znany twórca gier, a właściwie jednej rewolucyjnej trylogii gier.. bo o późniejszych sukcesach Andersona jakoś się nie wspomina... z problemami psychicznymi i próbą samobójczą na koncie. I właściwie podczas dyskusji nad Matrixem 4 wygląda jak wół rażony toporem - on tam nie ma nic do powiedzenia.

Zamiast gościa który szuka prawdy, w zasadzie szuka Morfeusza i już wyjściowo jest gotowy na czerwoną pigułkę - dostajemy gościa który nikogo nie szuka, wręcz ucieka i to jego trzeba znaleźć i przekonać do wzięcia czerwonej pigułki.

Zamiast przystojniaka który poznaje superlaskę i ona w zasadzie już jest jego mamy gościa który wzdycha -sam nie wiedząc dlaczego - do mężatki z trojgiem dzieci.

Zamiast gościa który eksploruje swoją ogromną siłę mamy kogoś kto jest słaby i wątpi czy może być ponownie tym kim był.

Zamiast poznawania świata i "legendy The One" mamy gościa który sam nie wierzy w The One i poznaje co się w tym świecie zmieniło. I pomimo jego poprzedniej niesamowitej walki, dokonania cudów, ogromnego poświęcenia - własnego życia i życia ukochanej - okazało się że to za mało, a już na pewno na pewno dla Morfeusza.

Jest gościu który wszystko stracił - swoje życie (i to na kilka sposobów), siłę, ukochaną, przyjaciela. I w zasadzie nie ma już.. nic.

Poza jedną rzeczą. A właściwie szansą na tą rzecz. Bardzo wątpliwą szansą która jest też pułapką. O czym wie.

W sumie ciekawy obrazek ;)

Odpowiedz
(29-12-2021, 22:08)Negatywny napisał(a): chciałem skomentować ale potem wyobraziłem sobie ten cały festiwal trącanie się fiutkami fanboyów tego filmu i skasowałem ;)
Po prostu go nie rozumiesz, więc opisze go twoimi słowami:
„Główną bohaterką jest Kinga „Furiosa” Duda, która jest na usługach Słońca Peru. Donek kontroluje dopływy dotacji unijnych trzymając za mordę cały kraj. Kinga ucieka z pałacu bo chce żeby Tusk się na ten głupi ryj rozwalił i jedzie do Brukseli pokazać, że Donek Huj. W połowie drogi okazuje się, że Unia jest zniszczona i nie ma już bogatej Europy tylko jest bieda dinduland. Wtedy Max mówi do Kingi Dudy, że może jednak lepiej wrócić do Polszy i tam ogarnąć co i jak bo przynajmniej w tym kraju chociaż odrobine RiGCZu jest i nawet Negatywny gdzieś tam biega z wiaderkiem po dotacje”

;)

Odpowiedz
XD

[Obrazek: comment_req7nwo1GZwD2yT12aUuBCN3F1hwr2lS.gif]
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon