Neo - okazał się pipą do kwadratu
Trinity - okazała się super kobietą
Morfeusz - spuszczono jego postać w kiblu
Niobe i pozostali z Zionu - hodują sobie truskawki
Wachowska - pokazała, że faktycznie obcięła sobie jaja
01-01-2022, 20:12
|
The Matrix (1999-2022)
|
|
Smith - okazał się pipą
Neo - okazał się pipą do kwadratu Trinity - okazała się super kobietą Morfeusz - spuszczono jego postać w kiblu Niobe i pozostali z Zionu - hodują sobie truskawki Wachowska - pokazała, że faktycznie obcięła sobie jaja 01-01-2022, 20:12
TLJ to przy tym arcydzieło :D
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau
01-01-2022, 20:16
Nie powiedziałbym że się z tym zgadzam, ale znów - co to ma do którejkolwiek starej części ?
To są wydarzenia kupę czasu później, postacie sporo przeszły i się zmieniły - nawet Smith był przez kilkadziesiąt lat człowiekiem co było dla niego wcześniej "nie do pomyślenia". W Io mogą hodować truskawki dzięki pomocy maszyn , losy Morfeusza są konsekwencją jego postaci z Trylogii - tam fanatycznie wierzył w Wybrańca i tam na tym wygrał, potem wciąż w to wierzył - i przegrał. Itd. Zresztą Neo na końcu znowu lata, wymiata i jest super. Ale to są wciąż zmiany "ileś tam czasu później" a chyba jakieś powinny być po takim czasie. Ale czy coś zostało pozmieniane "wstecznie" ? 01-01-2022, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2022, 20:20 przez Rozgdz.)
Stawka i wysiłek postaci z poprzedników zostały zastąpione hasełkiem "heh, to tylko gierka była".
Milli Vanilli/10. 01-01-2022, 20:26
Gierka jest tylko metodą wprowadzenia Matrixa do Matrixa. Jest powiedziane że wszystko to wydarzyło się naprawdę, na stawkę i wysiłek postaciz poprzednich części gra nie wpływa. Zostało to tylko przedstawione - już później - w tej postaci.
01-01-2022, 20:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2022, 20:31 przez Rozgdz.)
Wyrocznia, niby taka pozytywna postać pod koniec Rewolucji z uśmiechem na ustach mówi, że no może kiedyś tego Neo zobaczymy jeszcze, po czym okazuje się, że maszyny wsadziły go z powrotem do Matrixa, zrobiły z niego faceta z depresją i go cynicznie eksploatują :P
01-01-2022, 21:41 Cytat:maszyny wsadziły go z powrotem do Matrixa, zrobiły z niego faceta z depresją i go cynicznie eksploatują Życie statystycznego Kowalskiego.
Właśnie to, że mówię głupstwa, czyni mnie człowiekiem
01-01-2022, 21:57
To co mi przyszło do głowy (gdy tak sobie przeglądam i czytam) - możliwe że wg niektórych ludzi zmieniła się koncepcja "The One".
Te rozważania o Wybrańcu idą już od jakiegoś czasu, trafiłem kiedyś nawet czy to nie Smith był prawdziwym Wybrańcem. Tylko że ta koncepcja Wybrańca się w sumie nie zmieniła. Znaczy po pierwszej części było mocno powiedziane - Neo jest Wybrańcem. Ale już dwójka i trójka mocno od tego odchodziły i gdy np ostatnio powtarzałem sobie Trylogię to po obejrzeniu wszystkich części byłem przekonany że koncept Wybrańca to tylko .. wiara, mit. Nie było żadnego Przeznaczenia a Neo był.. anomalią. I wszystko to zrobił "na własny rachunek". W czwórce dalej idziemy w tym kierunku bo mamy mocną sugestię przez to że jest tutaj Niobe (a nie Morfeusz), rozmowy Neo i Niobe, los Morfeusza. No i pojawienie się Trinity jako anomalii. Tu jest ciekawy filmik gdzie gościu doszedł mniej więcej do takich wniosków co ja :) 02-01-2022, 18:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 18:03 przez Rozgdz.)
Trinity nie jest wybrancem. Nie dopisujmy sobie tej bzdurnej teorii na podstawie tego scierwa czyli 4 części. Z drugiej strony nie wiem w jaki sposob doszedles do wnioskow ktore opisales odnosnie Neo w Rewolucjach i Reaktywacji.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 02-01-2022, 18:39
Z Trinity to po prostu metafora systemu binarnego czyli 1 i 0, stąd pomysł, że Neo i Trinity w tym nowym systemie się uzupełniają.
02-01-2022, 18:41 Cytat:Neo i Trinity w tym nowym systemie się uzupełniają.A NIE POWINNI. Neo to przecież anagram słowa One, czyli właśnie Wybraniec, Trinity zaś oznacza Trójcę, czyli Boga Ojca, Syna i Ducha, więc jak już, to ona właśnie powinna być sama wszystkim co się da, a nie jakieś z dupy motywy :) 02-01-2022, 19:00 (02-01-2022, 18:39)Danus napisał(a): Trinity nie jest wybrancem. Nie dopisujmy sobie tej bzdurnej teorii na podstawie tego scierwa czyli 4 części. Z drugiej strony nie wiem w jaki sposob doszedles do wnioskow ktore opisales odnosnie Neo w Rewolucjach i Reaktywacji. No właśnie o to chodzi że nie jest :p Dość proste - poza oczywście wyjaśnieniami Architekta które rzucają tutaj sporo światła. Neo jest zawsze stawiany - w każdym filmie - w jakiejś kluczowej sytuacji. I nigdy się to nie robi "samo", nie chodzi też o to że "ma power' tylko musi podjąć konkretne decyzje i to zawsze jest z z "ludzkiego" punktu widzenia. W pierwszej części jako nie-Wybraniec musi podjąć decyzję co ma zrobić po tym jak Morfeusz się dla niego poświęcił. I decyduje się go ratować. W drugiej po tym gdy Architekt wylewa na niego kubeł zimnej wody musi podjąć decyzję związaną z Trinity. W trzeciej - jest kwestia na jak wielkie poświecenie jest się w stanie zdobyć. Można powiedzieć że on ma tą moc, te zdolności i one oczywiście są ważne. Ale nigdy nie o to chodzi. Zawsze o coś innego. Zawsze o człowieka a nie Wybrańca. Ewentualnie można powiedzieć że Neo nie ocalił Matrixa i zaprowadził pokój bo jest "The One" ale jest "The One" bo ocalił Matrix i zaprowadził pokój czego nikomu przed nim się nie udało ;) Dokonał tego ale nie dzięki Przeznaczeniu ;) 02-01-2022, 19:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 19:08 przez Rozgdz.)
Wybraniec to ładna bajka dla mieszkańców Zionu, natomiast nadal nie przestaje mieć znaczenia w kontekście istotnego restartu Matrixa, bez którego dojdzie do awarii systemu, w której zginą wszyscy podłączeni. Jako że do niej nie doszło, kod Wybrańca musiał być rozkodowany. Dlaczego w tym wypadku Neo ponownie jest anomalią?
02-01-2022, 19:02
Hm, zabiłeś mi klina. Podejrzewam że ma to wszystko związek ze.. Smithem który jest w tym równaniu czymś nowym i zainfekował wszystkich mieszkańców Matrixa. Możliwe że to "liczy się" jako ich śmierć ;)
02-01-2022, 19:17 (01-01-2022, 20:19)Rozgdz napisał(a): Nie powiedziałbym że się z tym zgadzam, ale znów - co to ma do którejkolwiek starej części ? Czyli wszystko inaczej, ale w zasadzie tak samo. Sztuka dla sztuki, do tego slaba. Gdyby chociaz pokazali ten nowy Zion, a tu dwie sceny na krzyz, truskawkowa multi-kulti utopia jako Wakanda 2.0 i nara. Pozniej jakies smieszne planowanie rodem z heist-movie (co samo w sobie juz dawno stalo sie memem) i final z Neo pasazerem motorynki, gdzie jedynym pomyslem na akcje jest motyw „zombie” (jakies 10 lat za pozno) i Neo majacy jeden rodzaj mocy, co w filmie wyglada groteskowo. To jest zly film i nawet celowa zabawa mitami trylogii oraz konwencja nie ratuje tej produkcji w moich oczach. Matrix 4. ssie cyber pindola :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-01-2022, 19:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 19:25 przez Bucho.)
Tak dokładnie to w filmie ma pokazane dwie moce, bo na końcu znowu lata ;)
Miałem niedawno rozmowę gdzie wskazywałem że ta część jest wyraźnie zrobiona pod sequele, dużo rzeczy u nie wyjaśniono. Na czym polega dzisiejszy konflikt, kto jest Big Badem ( w sumie poprzednio tak naprawdę kogoś takiego nie było, ta rolę pełnił Smith). Mamy wielokrotnie wspomniane wydarzenie - Czystkę - w której zginęło mnóstwo programów. Ale nie wiadomo czemu. Były te wojny między maszynami - nie wiemy co się stało poza tym że rozejm się skończył. No i jest Christina Ricci :) Aczkolwiek nie zapowiada się na sequele (dla mnie - niestety ;) Tak btw, to jest bardzo "łagodny" film. Poprzednio nie dość że ginęły postacie to jeszcze bohaterowie masowo killowali ludzi będących "pod wpływem Matrixa". Tutaj chyba w ogóle nikt nie ginie. 02-01-2022, 19:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 19:44 przez Rozgdz.)
Ty jesteś wybrańcem. Chyba tylko Tobie się to gówno podoba :D
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
02-01-2022, 19:59 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Mission: Impossible (1996-2022) | military | 1,139 | 163,639 |
19-02-2026, 12:29 Ostatni post: Krismeister |
|
| Trylogia The Mummy (1999-2008) | Danus | 149 | 36,407 |
10-02-2026, 22:20 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |