02-01-2022, 20:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 20:15 przez Gieferg.)
|
The Matrix (1999-2022)
|
|
Serio komuś się chce tracić czas na rozkminki nad tym ścierwem? No tak, tylko jedna osoba byłaby do tego zdolna :P
(02-01-2022, 19:42)Rozgdz napisał(a): Tak btw, to jest bardzo "łagodny" film. Poprzednio nie dość że ginęły postacie to jeszcze bohaterowie masowo killowali ludzi będących "pod wpływem Matrixa". Tutaj chyba w ogóle nikt nie ginie. Gina w pociagu i gina w finale, zrzucajac sie jako kamikaze. Poza tym to fakt, film jest lagodny tj. bezjajeczny, nie ma kogo sie bac (patrz. agenci w jedynce, multiplikujacy sie Smith w sequelach), stawka jest w zasadzie zerowa, a co za tym idzie, wiekszych emocjo brak. Teraz porownaj sobie z trzecim aktem oryginalu - niebo, a ziemia.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-01-2022, 20:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 20:46 przez Bucho.)
To jeden z najwiekszych zarzutow odnosnie tego filmu. Scenariusz jest tak denny, ze nie ma tu zadnej stawki. Po prostu musimy odbic Trinity. No fajnie, ziew.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 02-01-2022, 21:04
No właśnie, to są wszystko boty. Myślę że to był główny powód wprowadzenia aby nie było tak jak tutaj
gdzie to są zwykli ludzie podpięci do Matrixa. Czy ja wiem czy nie ma stawki. W jedynce trzeba uwolnić Morfeusza bo dostanie czapę. Tutaj też jest pewne ultimatum. A sytuacja która powstaje wygląda tak że "uczciwość" Neo (że go nie odłączą) gwarantuje ta ekipa która tam idzie z nim (czyli są zakładnikami). Ale gdy Trinity odchodzi i chwytają Neo widać że mieli odłączyć Neo. Widać tego gościa który chce go odłączyć. Analityk też nie zamierza dotrzymać układu. Ale gdyby Trinity odeszła to zginąłby Neo i wszyscy którzy tam z nim do Matrixa poszli. Tak jak Neo i Trinity zginęliby na końcu skacząc z tego budynku (tak nawiasem mówiąc motyw skoku z budynku powtarza się w tym filmie trzy razy) Jest stawka ? ;) 02-01-2022, 21:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 21:34 przez Rozgdz.)
Dla mnie nie ma. Film jest zbyt meta i zbyt naiwny, zeby to bylo dla mnie ekscytujace. Matrix 4 to dla mnie mniej wiecej to:
(02-01-2022, 21:07)RagnarMartens napisał(a): Ci co tam giną to boty, nie ludzie. Jakie boty? To nie sa ludzie podczepieni do Matrixa?! No to jest tylko gorzej i bardziej glupio :) (02-01-2022, 21:26)Rozgdz napisał(a): Czy ja wiem czy nie ma stawki. W jedynce trzeba uwolnić Morfeusza bo dostanie czapę. Tylko, ze uwiezenie/uwolnienie Morfeusza nie jest motywem wyjsciowym calego filmu. I tu jest pies pogrzebany.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
02-01-2022, 22:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 22:42 przez Bucho.) (02-01-2022, 21:26)Rozgdz napisał(a): No właśnie, to są wszystko boty. Myślę że to był główny powód wprowadzenia aby nie było tak jak tutajW jedynce nie chcieli uwolnic Morfeusza bo dostanie czape tylko obawiali sie, ze przekaze agentom kody do Zionu, co spowodowaloby upadek ostatniego bastionu ludzkosci. Jest stawka bo na szali mamy los ludzkosci. A tutaj na szali mamy uwolnienie Trinity bo... trzeba uwolnic trinity. :)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 02-01-2022, 22:39 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-01-2022, 22:39 przez Danus.) (02-01-2022, 22:35)Bucho napisał(a): Tylko, ze uwiezenie/uwolnienie Morfeusza nie jest motywem wyjsciowym calego filmu. I tu jest pies pogrzebany. Hmm, tu nie jestem szczerze mówiąc pewny co masz na myśli. Jeśli chodzi o ogólną konstrukcję czwórka i jedynka są bardzo podobne. Jest sobie Neo który żyje sobie w nieświadomości w Matrixie, odpowiednia ekipa go szuka i znajduje (bo uważają że jest kimś ważnym), uwalniają go z Matrixa i odnajdują w świecie rzeczywistym, pewne objaśnienia świata rzeczywistego, misja ratunkowa, rodzaj manifestu dotyczącego uwolnienia ludzkich umysłów, scena latania (Neo lata dopiero w tej ostatniej scenie na końcu, w obydwu filmach). (02-01-2022, 22:39)Danus napisał(a): W jedynce nie chcieli uwolnic Morfeusza bo dostanie czape tylko obawiali sie, ze przekaze agentom kody do Zionu, co spowodowaloby upadek ostatniego bastionu ludzkosci. Jest stawka bo na szali mamy los ludzkosci. A tutaj na szali mamy uwolnienie Trinity bo... Przecież nawet dawałem filmik z tej sceny niedawno :) Tak, są kody Zionu ale załoga nie pozwoli aby te kody wpadły "w ręce" maszyn. Ocaleli są wiec gotowi odłączyć (czyli- zabić) Morfeusza. I wtedy Neo rusza z akcją ratunkową. Stawką więc nie są kody tylko ocalenie Morfeusza zanim trzeba będzie go zabić ;) 03-01-2022, 20:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2022, 20:48 przez Rozgdz.) (03-01-2022, 20:46)Rozgdz napisał(a): Hmm, tu nie jestem szczerze mówiąc pewny co masz na myśli. Jeśli chodzi o ogólną konstrukcję czwórka i jedynka są bardzo podobne. To, ze uwolnienie Trinity jest w zasadzie glowna osia fabularna w filmie, a uwolnienie Morfeusza nie jest.
03-01-2022, 21:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-01-2022, 22:40 przez Bucho.) Chyba 3/4 wideo albo całość to pierniczenie o transach xd i nic o "absolutely beautiful". I już drugie które oglądam, gdzie wartość filmu jest dyktowana nie przez umiejętności pisarskie, filmotwórcze, jak działa w ramach nie świata widza, a własnego (bo nie, to nie opowieść o autorze - za dużo rozbieżności, ani o transach), a przez tematyczną interpretację jaka ci pasuje w danej chwili. Wyobraźmy sobie, ze nie masz zielonego pojęcia, kto reżyseruje ten film, jakiej jest płci i jakie zmiany zaszły w jego życiu, czyli jak to zwykle casuale oglądają cokolwiek. I co teraz? 05-02-2022, 19:09 Cytat:Village Roadshow Films, wytwórnia filmowa współpracująca z WarnerMedia od przeszło 25 lat, odpowiedzialna jest m.in. za koprodukcję wszystkich części Matrixa. Również tę najnowszą. Firma zdecydowała się jednak pozwać dystrybutora zarzucając mu podejmowanie błędnych decyzji w sprawie koprodukowanych obrazów. Decyzje te miały doprowadzić do fatalnych wyników finansowych nowej części serii. czyżby na VOD także film się lipnie sprzedał, rozszedł? chociaż Cytat:Warner Bros. odpowiada, że pozew to ze strony Village Roadshow próba wykręcenia się z kontraktowego zobowiązania do udziału w arbitrażu, który wytwórnia wszczęła wobec firmy w ubiegłym tygodniu. "Nie mamy wątpliwości, że sprawa zostanie rozstrzygnięta na naszą korzyść" — przekazał Warner Bros. https://kultura.onet.pl/film/wiadomosci/matrix-4-poniosl-finansowa-porazke-studio-pozywa-partnera-biznesowego/tmhbmsg 09-02-2022, 17:25
Matrix Reacoś tam coś tam
JA. PIERDOLE. Co za stolec. Moją jedyną motywacją do kontynuowania tego filmu, jest chęć zobaczenia jak jeszcze można nasrać na jeden z najważniejszych filmów w historii. Mieszadło do betonu na silnym udarze wciskane w dupsko bez wazeliny to za mała kara dla twórców tego "filmu". 09-03-2022, 09:28
Ten film ma kilka ciekawych pomysłów (zwłaszcza w ostatnich 20 minutach or so), ale realizacyjnie jest tak nieudolny, że całość wygląda jak telewizyjny finał Klanu, a nie kultowego przeboju-trylogii sprzed lat. Właściwie całe jedno ujęcie z dwóch i pół godziny seansu zrobiło na mnie jakieś tam wrażenie, bo reszta leży i kwiczy - najprostsze walki są tu po prostu nudne i nijakie, o bullet time nie wspominając. Dodajmy do tego umęczonego Neo i masę bezosobowych jednostek drugiego planu, które przytłacza osobowością kilkusekundowy kawałek z Morfeuszem z oryginalnego Matrixa, oraz mega kiepskie meta suchary i mamy zakalec roku o... właściwie nie wiem o czym. Trylogia miała jakiś pomysł na siebie, nawet jeśli chwilami była tak bełkotliwa, iż musiałeś przewijać i ze słownikiem sprawdzać, o co niby chodziło ówczesnym braciom. Ale sens miała. Część czwarta jest natomiast niezbyt przekonującym komentarzem obecnej rzeczywistości, który można było streścić w 5 minutowym skeczu i wyszło by na to samo.
3/10 P.S. Yahya to niesamowite drewno - zupełnie nie rozumiem fenomenu kolesia. Do tej roli spokojnie można było zatrudnić Washingtona juniora. W ogóle casting leży i kwiczy.
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 01-05-2022, 05:31
Dopiero teraz obejrzałem, zniechęcony opiniami z forum i recenzjami.
Jak się okazuje - słusznie. Męczyłem na 3 tury. Nieangażująca, niestrawna buła, zbędny sequel, popłuczyny już nawet nei tylko po pierwszej części, ale i sequelach, które były dużo gorsze ale wciąż znacznie lepsze niż to-to. Film skręcony w stronę ideolo ale nawet tego nie przemyca dobrze. Kwintesencja dzisiejszego Holly, powiedziałbym. Niestrawność/10
The key of joy is disobedience.
04-03-2023, 13:24
W niedzielę w Kinotece o 16:30. Kurczę spóźniłem się z zakupem i mam miejscówkę w 6 rzędzie z boku :/
18-03-2024, 18:06
Ja siedzialem też blisko.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 18-03-2024, 21:56
https://onetakenews.com/2024/04/03/drew-goddard-matrix-5/
Drew Goddard prawdopodobnie wyreżyseruje piątą część, ja tam się jaram, nie mam bólu dupy o czwórkę.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie Oozy nine millameedah. 03-04-2024, 18:48 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Mission: Impossible (1996-2022) | military | 1,139 | 163,639 |
19-02-2026, 12:29 Ostatni post: Krismeister |
|
| Trylogia The Mummy (1999-2008) | Danus | 149 | 36,407 |
10-02-2026, 22:20 Ostatni post: OGPUEE |
|