The Raid 2: Berandal
Cytat:nie widzialem tych filmow azjatyckich (...) Yellow Sea, Chaser

Ja nie lubię kina azjatyckiego, ale te dwa filmy uwielbiam. Z tej dwójki Chaser jednak lepszy, bo bardziej spójny z mega klasycznym zajebistym zakończaniem (takich końcówek już się nie kreci).

Odpowiedz
(30-06-2014, 17:29)Mefisto napisał(a):
(30-06-2014, 02:00)Crash napisał(a): "Memories of Murder" bardzo przypomina "Zodiaka" Finchera

wykreśliłbym "bardzo" :)

Masz rację, bo to "Zodiak" przypomina "Memories of Murder";)
To tyle ode mnie w temacie, bo nagle zrobił się z tego przegląd kina azjatyckiego, a o "Raidzie 2" co poniektórzy chcieli tu chyba rozmawiać;)

Odpowiedz
(30-06-2014, 02:00)Crash napisał(a): i "Exiled" (kino akcji bez pretensji).

Exiled jest średnie. Najlepszy film To jaki do tej pory widziałem to Breaking News. Nawet założyłem temat, ale nikt się nie zainteresował :)

http://forumkmf.pl/Thread-Z-ostatniej-chwili-Daai-si-gin-re%C5%BC-Johnnie-To?highlight=z+ostatniej+chwili
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Cytat:Ale to też chyba raczej bliżej OLDBOYA niż TAKEN, co?
Ani trochę. Oldboya nie lubię, bo to film z cyklu " ja pie...lę, patrzcie jaki jestem głęboki i postmodernistyczny na dodatek". Na Yellow Sea trochę swojego czasu narzekałem za komediowe pościgi rodem z Benny Hilla, ale to ogólnie konkretna sensacja z zajebistymi walkami na pały, młotki i takie tam. Chaser to arcydzieło z jedną z najlepszych walk wszechczasów.
A najlepszym filmem To jest Running Out Of Time.

Odpowiedz
Running Out of Time? Chyba żartujesz. Policjant i jego przeciwnik są tak zajebiści i tak przenikliwi, że co chwila łapałem się za głowę, co znowu wymyślą. Nie mówiąc o tym, że plan przestępcy jest tak komiksowy, jak to tylko możliwe - i zamiast mocnej sensacji o pojedynku dwóch mastermindów otrzymujemy taki se thrillerek, coś na kształt filmów produkowanych przez Bessona. Zawiodłem się na tym tytule, zwłaszcza, że na IMDb wysoka ocena (7,5).

Odpowiedz
Ściągam "Breaking News", co Azgaroth podlinkował. Brzmi interesująco.

Odpowiedz
"Breaking News" jeszcze nie widziałem (w ogóle mam straszne braki w jego filmografii i nadrabiam ostatnio), ale nie słuchaj krytykantów - "Exiled" zajebisty (taki miks Melville'a i Leone), warto też zobaczyć "Drug War". Natomiast "Running Out of Time" spokojnie można sobie podarować, takie tam letnie pierdołki.

Odpowiedz
Moje ulubiony filmy Johnniego To to:
"Bohater nie umiera nigdy", "Fulltime Killer" i "Kieszonkowcy".
Choć właściwie każdy jaki widziałem, oprócz "Running On Karma" był świetny. Zdecydowanie reżyser do zgłębienia.

Raid 1 jakoś średnio mi podszedł, brak fabuły na dłuższą metę męczył.

Odpowiedz
Póki co najlepszy film roku, obok "Grand Budapest Hotel" i "X-Men: DOFP". Nie wyliczę zajebistych scen tego rewelacyjnego filmu, lepszy od jedynki, te 2,5 h zleciało mi jak nigdy. 9/10
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.

Odpowiedz
Boże jaki durny film. I jaki długi. Tradycyjnie połowa walk została wydłużona do takiego bólu, że aż chuj strzela. Poza tym kurna, rozbraja mnie fakt absolutnego pominięcia broni palnej - moment, w którym laska-zabójczyni podchodzi do ekipy z dwoma młotkami, a ci wyjmują nożyki do, kurna nie wiem, smarowania masła chyba, to jest taka żenada i jednocześnie parodia, że aż żal. Podobnie debilne jest nasłanie na jednego z największych kozaków grupy randomowych kolesi, zamiast po prostu go kropnąć. Zdaję sobie sprawę, że to miał być film walk, jak i jedynka, ale kurna - twórcy robią się miejscami za wygodni i niekonsekwentni po prostu, nie mówiąc już o tym, że i z bronią palną można robić dobrą kopaninę, co w kinie udowodniono już niejednokrotnie. Poza tym fabuła standardowo durna i zamiast trwać 90 minut, trwa ich 150, ergo nuży i irytuje.

5 / 10

do pierwowzoru nie ma startu nawet
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Kiedy podchodzisz do filmu bez większych oczekiwań a okazuje się, że to kawał bardzo dobrego kina.

Wreszcie film z treścią a nie bezmyślna naparzanka. A naparzania w sumie też jest wystarczająco. Zdecydowanie lepszy od cz. 1. Jedyne co mi kuleje to trochę naciągane to wykreowane środowisko. Praktycznie nikt nie nosi broni a porachunki załatwia się tam na pięści. No ale wiadomo czemu tak to wygląda.

Z innych zgrzytów - czy ci ludzie w finale nie powinni przeładowywać tych strzelb? WTF?

Ogólnie 7+/10 (a może i 8 jako kino kopanej akcji)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon