Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Social Network (2010)
Oryginału nie przebija, ale jest świetne!

Odpowiedz
Galadh napisał(a):Na dzień dzisiejszy, na Rottentomatoes film po 35 recenzjach ma 100% i 9.4/10. Czy ktoś byłby tak miły i zechciałby przypomnieć, kiedy ostatnio była taka sytuacja?
Toy Story 3, Toy Story 2? Chyba jakoś tak. Bo jeśli mówisz o amerykańskim mainstreamowym filmie nie-animowanym to faktycznie nie pamiętam takiej sytuacji.
O Incepcji też zapomniałem, z Nolanem jest ten problem, że jego filmy robią wrażenie, ale szybko zacierają się w pamięci i trzeba ponownego seansu, żeby się znowu "naładować" Język

A ja nadal nałogowo słucham chóralnego Creep ze zwiastuna ^^

Odpowiedz
Galadh napisał(a):Na dzień dzisiejszy, na Rottentomatoes film po 35 recenzjach ma 100% i 9.4/10. Czy ktoś byłby tak miły i zechciałby przypomnieć, kiedy ostatnio była taka sytuacja?
Nie dam ci statystyk, ale 100% przy tak niewielkiej liczbie recenzji na RT to akurat częsta sytuacja. przynajmniej w przypadku dobrych filmów. A IMDb? No cóż, tam akurat premierowe oceny zazwyczaj są niemiłosiernie wywindowane do przesadzonego poziomu, będzie szybki spadek, aczkolwiek coś mi mówi że film może się utrzymać w Top 250.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):A IMDb? No cóż, tam akurat premierowe oceny zazwyczaj są niemiłosiernie wywindowane do przesadzonego poziomu, będzie szybki spadek, aczkolwiek coś mi mówi że film może się utrzymać w Top 250.
Dokładnie, dlatego nigdy nie kierowałem się IMDb. Pomijam już fakt, że na tamtejszych forach uwielbiają spoilerować i psuć ludziom filmy ;]
A co do 100% to sądzę, że warto jeszcze poczekać na reckę Armonda Język

Odpowiedz
licze na pare dynamicznych akcji z dodawaniem znajomych, zaznaczaniem 'lubie to' i kupowaniem krow na farmvillu w bullet tajmie.
work 8 hours, sleep 8 hours, play 8 hours, buy, consume, submit, conform, watch tv, no thought, obey ...

Odpowiedz
Szczęśliwy

z farmvillem nie ma żartów, swego czasu byłem prawie że uzależniony od sadzenia i zbierania tych wszystkich warzywek.

Odpowiedz
ARMOND! Duży uśmiech

Odpowiedz
Ha, ale nie jest sam, bo dobrał się z jakąś laską. Oboje dostali po 2 tys. komentarzy w stylu "F... you!"Uśmiech
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
[Obrazek: 427a306f56.png]

Czy to jest Rooney Mara? Nie śmiejcie się, sprawdzenie tego nie jest łatwe! :razz:

A tak w ogóle to obejrzałam zwiastun poraz setny i wydaje mi się, że jeśli Fincher wykorzystał potencjał drzemiący w historii/postaciach/przestrzeni, film może być super. Ale tylko wtedy, jeśli. Półśrodki niewykonalne.
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
Artemis napisał(a):Czy to jest Rooney Mara?
Tak.

Artemis napisał(a):Nie śmiejcie się, sprawdzenie tego nie jest łatwe! :razz:
He? Nie rozumiem : )

Odpowiedz
Bo ona wygląda w tym kadrze trochę inaczej niż na większości fotUśmiech
DON'T BLINK AND TURN LEFT.

Odpowiedz
http://esensja.pl/film/tetrycy/index.html?typ=tytul&tytul=The Social Network#WO4430

Czy jest jakis bardziej irytujacy i przypalowy krytyk od Orlinskiego? Siedem pretensjonalny, Social Network najlepszym filmem Finchera, bo ma swietny montaz i na koniec frazes o Timberlake'u (takie cos to mozna bylo mowic kilka filmow Justina wczesniej).

Odpowiedz
Cytat:Czy jest jakis bardziej irytujacy i przypalowy krytyk od Orlinskiego?
Tak. Piotr Dobry.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Tak myslalem, ze robie blad nadajac wypowiedzi forme pytania, bo na tym forum zawsze znajdzie sie ktos, kto odpowie na pytanie retoryczne. ;p

Odpowiedz
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać :-)
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
Popraw no linka, jako i ja poprawiam
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Galadh napisał(a):Nie godzi się może stawiać tak odważnej tezy przed premierą filmu, ale obawiam się, że wszyscy, którzy zwątpili w Finchera będą musieli uderzyć się w pierś.

Na dzień dzisiejszy, na Rottentomatoes film po 35 recenzjach ma 100% i 9.4/10. Czy ktoś byłby tak miły i zechciałby przypomnieć, kiedy ostatnio była taka sytuacja? Osobiście - nie pamiętam i sądzę, że bardzo dawno. Nie chciałbym się nakręcać, ale czytając słowa P. Traversa z The Rolling Stone trudno wątpić w ten tytuł.

Na imdb.com od userów też oceny przynajmniej bardzo dobre, jest chyba jeden malkontent, cóż, wypada uszanować jego zdanie. Ktoś stwierdził nawet, że to najlepszy film Finchera po Fight Clubie.

Nolan, Fincher, bracia Coen, Aronofsky, Boyle, Eastwood, Irranitu. 2010 ma realną szansę przerosnąć 2009.

Czekam z niecierpliwością na 15. październik.

Film ma naprawdę kapitalne recenzje:
http://www.metacritic.com/movie/the-social-network/critic-reviews

Zapowiada się świetnie.

Odpowiedz
Jakuz napisał(a):Czy jest jakis bardziej irytujacy i przypalowy krytyk od Orlinskiego?

jarod napisał(a):Tak. Piotr Dobry.

So true Duży uśmiech.

A tak w ogóle, to film widziałem w tę sobotę na Filmweb Offline. "Social Network" - od razu zaznaczam - nie jest ani najlepszym filmem Finchera, ani nawet najlepszym filmem tego roku, co usilnie starają się nam wmówić recenzje zza oceanu. Jest to jednak historia dość gorzka i ironiczna, a do tego kapitalnie napisana: dialogi Sorkina są świeże, pełne humoru, bezpretensjonalne, z charakterem. Do tego dochodzi największa zaleta filmu, czyli aktorstwo, przede wszystkim trzech głównych osób dramatu. Andrew Garfield powinien skończyć z nominacją Oscarową, bo jego postać i to, jak chłopak ją prowadzi to prawdziwa rewelacja. Timberlake jest świetny, ale kto widział "Black Snake Moan" albo "Alpha Dog" czy "Southland Tales" nie powinien być zaskoczony. Eisenberg bierze swoją nieporadność z "Adventureland" i "Zombieland" i tworzy postać nawet bardziej apatyczną niż w "Squid and the Whale". Zuckberg w jego wykonaniu to po trochu socjopata, po części aspołeczny lecz wciąż potrafiący wzbudzić sympatię inteligentny złośliwiec. Ktoś porównał SN do "There Will be Blood" i pod pewnymi względami porównanie to jest całkiem trafne, bo w obu historiach mamy podobną postać, wspinającą się po szczeblach sukcesu za wszelką cenę, wygórowane ambicje, bezwzględność, kwestie przyjaźni, miłości, itd. Zresztą, analogii jest więcej, ale nie chcę straszyć spoilerami.

Pozostaje tylko pochwalić jeszcze świetny soundtrack Reznora i Rossa... choć i tak jedną z najlepszych scen w filmie ilustruje ten utwór: . Fincher odwalił kawał znakomitej roboty ilustrując dość istotny element historii nowożytnej, sprawnie i krytycznie opowiadając o narodzinach jednej z najważniejszych dziś stron internetowych. Świetnie napisany, rewelacyjnie nakręcony, złośliwy i gorzki film, czasem okrutny. Fincher w formie znacznie lepszej niż w "Buttonie", udowadnia, że z pozornie banalnego tematu (który na start wszyscy przekreślili) potrafi wykrzesać mocną historię człowieka, dla którego status społeczny stał się ważniejszy niż jakiekolwiek społeczne więzi. SN zostawia gorzki posmak, na co miałem nadzieję jak tylko usłyszałem, że bierze się za to Fincher. Miło jest się raz na jakiś czas tak pozytywnie zaskoczyć. 8/10

Odpowiedz
Cholera, nie wiedziałem, że istnieje coś takiego, tak to bym ogarnął. Ech Uśmiech

Oooooookej, to czemu tylko 8/10? To ja już bardziej narzekałem w recce Incepcji, która jest 9/10 Uśmiech (film, nie recka).

PS. Sobie skumałem filmik z tego Filmweb Offline, o tu jest. Jeśli ta super dziewczyna z 2.06 (ta po lewej) jest tu na forum tudzież ktoś ma do niej kontakt - będę wdzięczny, bo chyba odnalazłem moją Utraconą Miłość (już i tak za długo się ukrywałaś). Jestem fajny, sympatyczny, ciepły, nie gryzę i lubię filmy, sorry za offtop, już gadajcie sobie o TSN Uśmiech

Odpowiedz
No więc ogólnie to film jest wyjebany. W sumie podpisuję się pod słowami Karola tylko, że ocena idzie o jedno oczko w górę. Recka chyba będzie na stronie za parę dni to nie piszę nic więcej, żeby się nie powtarzać.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości