The Thing (2011)
Nikt nie mówi, że bez doświadczenia czy kwalifikacji (a już na pewno nie moja logika, wypraszam sobie :D), po prostu - utalentowane dziewczę, dostępne "od ręki" i - jeśli dobrze zrozumiałem - z polecenia Adama (który znał się wcześniej ze Stellanem S.*). Czemu jednak zdecydowali się na młodą Amerykankę (nie wiemy też, czy to był ich pierwszy wybór) - nie mam pojęcia. Niejedyna to dziura logiczna w tym filmie, nie zamierzam jej bronić, chodziło mi raczej, że nigdzie w filmie nie mówi się o MEW jako o super-ekspercie z dziedziny paleontologii i jako-takie argumenty za ich wyborem przemawiały.

Inna sprawa, że od samego początku nie pasowało mi coś innego: jeśli Norwegowie mieli przed sobą "największe odkrycie wszech czasów" (well, indeed), to dlaczego od razu nie ruszyli w pełni z pracami mającymi na celu wydobycie pojazdu itd., lecz lecą do USA po paleontologa i w malutkiej grupie badają obiekt. WTF? Przecież na miejscu powinny być już setki naukowców, wojsko itd. U Carpentera miało to sens, bo Norwegowie byli odizolowani i zanim zdążyli wykonać jakikolwiek ruch, byli już w pułapce. Fakt, że po odkryciu bohaterowie podróżują i jedyne z czym powracają to ekspert paleontologii, to czysty absurd.

*może wyglądało to tak, że Stellana - przebywającego wtedy w US - wezwali, aby to "Coś" obejrzał, a on postanowił od razu zabrać ze sobą poleconą przez byłego studenta panią paleontolog?

Odpowiedz
Młodego naukowca łatwiej trzymać pod butem, niż uznanego i stabilnego pasożyta uczelnianego.

Odpowiedz
(13-12-2011, 00:44)Mierzwiak napisał(a): oglądając finał miałem przed oczami grę komputerową z wyjątkowo żałosnym bossem:

[Obrazek: snapshot20111212233901.jpg]

To autentyczny kadr z tego filmu? Jeśli tak, to zaprawdy nie wiem o czym ta powyższa dysputa, bo film nań zwyczajnie nie zasługuje :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Karol, JEST powiedziane, że ona jest najlepsza na świecie. Norweg tłumaczy to, kiedy odwiedza ją w laboratorium. Mógł iść do kogośtam, ale on chce the best of the best, i dlatego przyszedł do 30-letniej miss.

Odpowiedz
(13-12-2011, 20:26)Mefisto napisał(a): To autentyczny kadr z tego filmu?
Yup :)

Z postacią Winstead mam ten problem, że nie rozumiem jej obecności w filmie. Naprawdę potrzeba ściągać kogoś z USA żeby wyciąć kawałek lodu? Rozumiem że mogli obawiać się uszkodzenia znaleziska itp, ale chodzi tylko o wycięcie kawałka lodu. Założę się że w uniwersum Carpentera Norwegowie zrobili to sami :P

Jeszcze jedna rzecz, o której nie wspomniałem, a która mnie zażenowała - wygląd Cosia po wyjściu z lodu. Wielki karaluch? Serio?!

Odpowiedz
(14-12-2011, 00:24)Mierzwiak napisał(a): Yup :)

To w takim razie z miejsca daję 1 / 10 i nic mnie nie przekona, żebym to obejrzał. Niektóre powyższe oceny uważam zresztą za wyjęte z dupy. Film nie jest tak zły? Z takimi kadrami JEST. :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:To w takim razie z miejsca daję 1 / 10 i nic mnie nie przekona, żebym to obejrzał.

Brawo, Mefi. Ja zawsze tak robię, kiedy totalne ścierwo nadciąga. Dlatego ludzie, którzy na to pójdą, nie mają potem prawa płakać nad dwiema godzinami w plery czy dwiema dyszkami, które poszły się je... kochać. Widziały gały...

Odpowiedz
Takie podejście rujnuje sens średnich w serwisach.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Nigdy nie istniało coś takiego jak sens średnich w serwisach.:)

Odpowiedz
Ale jednak po to tam są. Patrzysz jak oceniło dany film milion osób i możesz podejrzewać,czy warto lub nie, go obejrzeć

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
No, i Alien 3 ma średnią 5/10, a TDK jest najlepszym filmem świata.:) Miliony much jednak mogą się mylić.

Odpowiedz
Zawsze wyobrażałem sobie akcję u Norwegów w taki mniej więcej sposób:

Ekipa odizolowana od świata bada lód (bo co innego do cholery tam badać?) i podczas prac odkrywają ciekawe znalezisko. Z braku możliwości podjęcia wielkich kroków (albo się totalnie nie znają na paleontologii, nie wiedzą, co znaleźli, albo myślą, że wiedzą i się mylą po stokroć) odgrzebują cosią i robią tym samym błąd, który próbują naprawić wedle wszelkich dostępnych środków (vide spalona baza, helikopter goniący pieska). A tutaj takie buty. Już pominę inny ciekawy fakt odnośnie prequela - gdyby istotnie Norwegowie poleźli po pomoc - to obok byłby już rozbity obóz wielkości Nowego Yorku, wypchany amerykańcami i ich sprzętem po brzegi.

loading podpis...

Odpowiedz
(14-12-2011, 22:41)Martinipl napisał(a): gdyby istotnie Norwegowie poleźli po pomoc - to obok byłby już rozbity obóz wielkości Nowego Yorku, wypchany amerykańcami i ich sprzętem po brzegi.
Dokładnie :)

Dokonujesz największego odkrycia w historii ludzkości, odnajdując nie tylko obcą technologię, ale i organizm. Co robisz? Ściągasz na miejsce JEDNĄ osobę. <facepalm>

W ogóle sam statek nie został w zasadzie w ogóle wykorzystany w scenariuszu i dobiło mnie, że od razu nie weszli do środka. No bo po co? To tylko statek obcych, phi.

Odpowiedz
(14-12-2011, 22:27)military napisał(a): No, i Alien 3 ma średnią 5/10, a TDK jest najlepszym filmem świata.:) Miliony much jednak mogą się mylić.

Wpadki potwierdzające regułę. Czy coś.

Odpowiedz

Komentujac slowami Super Hansa: "People like Coldplay and voted for the Nazis. You can't trust people!"
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(15-12-2011, 00:24)Mierzwiak napisał(a): W ogóle sam statek nie został w zasadzie w ogóle wykorzystany w scenariuszu i dobiło mnie, że od razu nie weszli do środka. No bo po co? To tylko statek obcych, phi.

Zauważ że u Carpentera Macready i Norris również nie wchodzą do statku - a mają okazję, choć tutaj można usprawiedliwić to (jeżeli jest to w ogóle wymagające usprawiedliwień.) tym że mieli mało czasu bo zbliżała się zamieć i ogólnie lipa z lotami śmigłowcem + skute lodem wejścia do statku. chociaż w jednym ujęciu widać coś jakby otwarty właz.

Odpowiedz
Wiesz, ja widząc to, co stało się z obozem Norwegów, i odkopany właśnie statek kosmiczny z otwartym włazem, dodałbym dwa do dwóch i też się do niego nie pchał.:) To rzadki przykład horroru, w którym bohaterowie zachowują się rozsądnie.

Odpowiedz
Zaskoczę was: ja bym nie chodził do statku, nawet gdybym nie widział obozu Norwegów. Za dużo filmów w życiu obejrzałem, żeby wchodzić do statków kosmicznych ot tak, bez broni albo towarzystwa 5 uzbrojonych marins :)

Odpowiedz
O, jeszcze jedna rzecz z prequela, która mnie... zastanawia. Pamiętacie, jak w oryginale ktoś na widok statku powiedział, że lód z tak głębokich warstw ma ok. 100 000 lat? No więc zrozumiałem przez to, że statek rozbił się na Ziemi i lód się stopniowo na nim nawarstwiał. Dlatego też Norwegowie wysadzali lód, dlatego granica krateru sięgała dokładnie krańców statku - po prostu usunęli nawarstwiony lód.

NOPE, w prequelu okazuje się, że statek leży w jaskini i ma nad sobą mnóstwo wolnego miejsca. Czy w takim razie datowanie go na podstawie głębokości, na której leży, nie traci czasem sensu? Może się mylę, ekspertem nie jestem, więc niech ktoś mądrzejszy ewentualnie mnie poprawi.

Odpowiedz
Military nie ma sensu się pochylać na kupą gówna, ten film nie jest prequelem The Thing Carpentera. Tak naprawdę nie wiadomo czym jest ten film. I obrazą dla pierwowzoru jest przyklejanie tych dwóch historii w jedną całość.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon