The Wrestler
[Obrazek: zucnuioslsxi1k861ynk.jpg]

Darren Aronofsky + Mickey Rourke + ciekawie zapowiadajaca sie fabula. ogromnie czekam. Poza tym mam slabosc to tego typu 'sportowych' produkcji;)

Odpowiedz
No toś się rozpisał. Rzeczywiście warto było zakładać wątek.

No ale skoro już powstał, to moje trzy grosze o samym filmie:

No to jest kino. Właściwie nie będę wiele pisał, bo wszystko w zasadzie mówi film. Naprawdę dobra rzecz, bez pompatycznych scen, poruszająco zrobione i zagrane, i niewygodnie tragiczne. Mało sportowe (bo i gdzie tu sport w wrestlingu? ;) ), a dużo bardziej ludzkie. Historia porządnego faceta, który po prostu nie potrafi żyć. Jak dla mnie: zdecydowanie jeden z najlepszych filmów końca roku. I cieszy mnie, że Aronofsky potrafił się znaleźć w takiej skromnej stylistyce, nawet jeśli to było podyktowane kwestiami finansowymi (czyt. klapą "Źródła"). Aha, ktoś chce wiedzieć, jak Rourke w kwestii nagród? Move over, Sean Penn. Tyle powiem :)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie

Odpowiedz
Świetny film wręcz stworzony dla Rourke, gra tu praktycznie samego siebie. Prosta historia człowieka zmagającego się z trudami życia i stale wyniszczającym go sportem. Wrestler jest życiowy aż do bólu i za to go cenię najbardziej, nie zdziwiłbym się jakby Mickey otrzymał nominacje do oscara.

Odpowiedz
Predator895 napisał(a):nie zdziwiłbym się jakby Mickey otrzymał nominacje do oscara.
"Nie zdziwiłbyś się", gdyby dostał _nominację_? Rourke jest jednym z dwóch żelaznych kandydatów do nagrody, a ponieważ widziałem i "Zapaśnika", i "Milka", to moja opinia o najgodniejszym zwycięzcy -- w poscie powyżej :)

Odpowiedz
Negrin napisał(a):No toś się rozpisał. Rzeczywiście warto było zakładać wątek.
mysle, ze film zasluguje na osobny watek. Na dluzsze rozpisanie na pewno sie szarpne, po seansie.

Odpowiedz
Owszem, zasługuje, tyle że o ile wiem, na tym forum nie zakłada się tematów składających sie z plakatu i półtorej linijki tekstu. Ale to już całkiem OT.

Odpowiedz
Negrin napisał(a):Rourke jest jednym z dwóch żelaznych kandydatów do nagrody

Przyznaję sceny w której Rourke wdrapuje się z dumą na liny ringu już nic chyba nie przebije w tym roku. Życzę mu jak najlepiej.

Odpowiedz
Z dumą to znaczy w którym miejscu?

Odpowiedz
Nie chce spoilerować ale to były ostatnie minuty filmu, przynajmniej ja to tak odebrałem.

Odpowiedz
SPOILERY JAK CHOLERA, NIE CZYTAĆ, KOMU ŻYCIE MIŁE!

Cóż. Ram de facto popełnia na ringu samobójstwo. Odrzucony przez córkę, opuszczony przez ostatnią przyjazną duszę (to spojrzenie w stronę kulis, gdzie chwilę temu stała Pam), pogodzony ze świadomością, że nie potrafi się znaleźć w życiu i nigdy się już nie zmieni, wszędzie poza ringiem zawsze będzie nieudacznikiem -- przegrany i zrozpaczony wspina się na liny. Jeśli Ty to nazywasz dumą... no to spoko.

JUŻ PO WSZYSTKIM.

Żeby nie było: to mocna scena, choć aktorsko Rourke ma w tym filmie wiele mocniejszych.

Odpowiedz
No cóż widocznie ta intensywnie pompująca krew do serca muzyka musiała na mnie tak podziałać, że odebrałem to tak a nie inaczej.

Odpowiedz
Jak wypada ten film w zestawieniu z takim Rocky Balboa? Na razie widziałem tylko fotki i wyglądało to całkiem zachęcająco zwłąszcza ze względu na nasuwające skojarzenia z najnowszym Rockym :)

Odpowiedz
IMO nie nadają się do zestawienia. Rocky Balboa to film o powrocie i udowadnianiu sobie czegoś, plus prywata Stallone, który chciał postawić kropkę nad i w dwóch "swoich" cyklach.

Wrestler natomiast mówi opowiada o bezradnym człowieku i tym jak sobie (nie)radzi z codziennym życiem.

Odpowiedz
Ale mi nie chodzi o przesłanie tylko o klimat filmu :) W zwiastunie rówież zaobserwowałem klimat rodem z Rocky'ego.

Odpowiedz
Klimat jest bardziej surowy i gorzki. Nie spodziewaj się wrestlingowej odpowiedzi na "Rocky'ego". :)

Nie mam co dodać nowego do tego, co już zostało napisane. Nie byłbym taki pewien co do Oscara dla Mickeyego, bo jego największym konkurtenem jest Frank Langella.

Odpowiedz
Czasem aż krew człowieka zalewa gdy pomyśli ile czasu trzeba czekać na Polską premierę danego filmu. Nawet nie jesteście wstanie wyobrazić sobie mojego wkurwa kiedy dzisiaj dowiedziałem się o terminie polskiej premiery Wrestlera - "1 MAJ" i to jest ku..a skandal moim zdaniem. Rozumiem dwa tygodnie no powiedzmy że trzy to można jeszcze zaakceptować, ale nie trzy czy nawet cztery miesiące różnicy. Sam zastanawiam się nad rekordzista w tej dziedzinie. :twisted:

Odpowiedz
Do tego czasu zdążysz trzy razy obejrzeć Blu-ripa :roll:

Odpowiedz
W tym czasie to niektórzy by nakręcili remake :D

Odpowiedz
O kurde, no to by było na tyle, jeżeli chodzi o moją chęć cierpliwego czekania na obejrzenie tego w kinie... :)

Odpowiedz
jestem cierpliwy, jestem cierpliwy, jestem cierpliwy, jes... :wink:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości