TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Tym razem to Norwedzy zawstydzili Polaków. Jak widać prawie każda nacja na świecie, przynajmniej raz na 100 lat potrafi nakręcić film w holyłódzkim stylu, z bardzo dobrymi efektami specjalnymi. Polacy do tej pory nie potrafią tego zrobić, a taki projekt jak Hardkor 44, niestety zostanie na dnie szuflady Bagińskiego.
Mój krótki wywód nie miał na celu oczywiście bezkrytyczne wychwalanie dzieła Norwegów, ale po kolei.
Trolljegeren fabularnie to świetny pomysł, historia dość oryginalna, aczkolwiek sfilmowana w sposób jaki zaczyna się nam kinomanom powoli nudzić, miała ogromny potencjał. Oto bowiem widzimy grupkę studentów, którzy śledzą tajemniczego gościa w celu przyłapania go na nielegalnym kłusownictwie. Okazuje się jednak, że brodaty myśliwy nie jest kłusownikiem, a tylko wynajętym przez rząd Norweski opiekunem/łowcą trolli. Rząd Norweski z niewiadomych przyczyn nie chce dopuścić do publicznej wiadomości, że na północy kraju żyją stwory wszelkiej maści. Gdy któryś z Trolli opuści swoje wyznaczone przez Norwegów terytorium, zostaje wytropiony przez naszego brodatego bohatera i zabity - co by się ludzie nie dowiedzieli o wielkiej tajemnicy.
No właśnie. Czy czytając ten opis coś was drapie? Lub jeśli ktoś to oglądał, czy nie widział czegoś głupiego?
Otóż największą głupotą tego filmu jest właśnie działanie rządu Norweskiego. Wiemy tylko, że Norwedzy trzymają w tajemnicy Trolle, wyznaczają im terytorium, budują ogrodzenia pod napięciem(łał, już wiem dlaczego budują takie wielki słupy wysokiego napięcia), jest nawet specjalna grupa powołana do tego celu(coś jak S7 z Transformers). Tylko dlaczego to robią?
W filmie nie jest powiedziane nic co by dawało odpowiedź. Nie wiemy jaką korzyść maja z przerośniętych stworów trzymanych w tajemnicy, których nikt nie rusza, póki łażą gdzie im wyznaczą by łazili. Nie wiemy po co tyle zachodu specjalnej grupy by ludzie myśleli, że wybryki Trolli to tylko niedźwiedzie. Norwedzy trzymają to w tajemnicy z nie wiadomego powodu. Bo tak i pewnie sam reżyser tego nie wiedział, ale tak fajnie wygląda. Ta cała tajemnica, prawie jak X Files.
Głupotą jest, ze nasz myśliwy po paru minutach rozmowy z gówniarzami otwiera się przed nimi i zdradza im całą wielką tajemnicę z największymi szczegółami, łącznie z formularzami które wypełnia po zabiciu trolla(co za biurokracja:P nawet Trolla w spokoju nie dają zabić tylko każą papierki wypełniać).
Następnym babolem jest zachowanie młodych studentów po zjedzeniu przez trolli operatora kamery. Minuta lamentu i już szukamy następnego, a najlepiej by w parę minut przyjechał pociągiem na miejsce(pewnie mają te superszybkie koleje) i jeszcze jakby był profesjonalnym operatorem który kręcił dla BBC w Tanzani.
Na szczęście dla naszego nowego operatora zobaczenie 100 metrowego trolla jest normalną rzeczą i praktycznie spływa to po niej jak po kaczce(bo to kobieta, w dodatku muzułmanka)
Dlaczego wspomniałem o muzułmańskiej przynależności nowej pani operator? Gdyż trolle mają specjalny węch, który potrafi wszędzie wywęszyć chrześcijanina:) Czujecie to? Myśliwy mówił, że Trolle to zwykłe zwierzęta, nie różniące się zbytnio od lwa czy tygrysa, a mimo to wyczuwają chrześcijan i bardzo lubią ich zjadać. Dlaczego? Bo tak!
Mimo wszystko polecam obejrzeć, ogólnie bezboleśnie można obejrzeć i w sprawie efektów Norwedzy odwalili kawał dobrej roboty. Wielkim plusem są też zdjęcia, Norweskie krajobrazy w tym filmie są piękne. Z filmu można też dowiedzieć się ciekawych teorii- na przykład, dlaczego kawałek środkowej części mostu się zawalił:P
Nie obraziłbym się gdyby Polacy nakręcili film w podobnym gatunku, na takim samym poziomie realizacyjnym, przymknąłbym nawet oko na takie babole jak w filmie Trolljegeren.Ale sądząc i patrząc na przyszłe projekty PISF, tak się nie stanie!
Kilka klimatycznych fotek:
A teraz uwaga, Godzilla dla ubogich:P
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
19-02-2011, 18:07
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Spore te Trolle :wink: To jakiś zupełnie nowy film?
19-02-2011, 21:17
TermiGifiernator
Lawrence napisał(a):To jakiś zupełnie nowy film?
A był jakiś inny?
19-02-2011, 23:32
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,210
Liczba wątków: 29
Danus napisał(a):a taki projekt jak Hardkor 44, niestety zostanie na dnie szuflady Bagińskiego.
Que ?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
20-02-2011, 01:19
TermiGifiernator
A co uważasz, że powstanie?
20-02-2011, 01:36
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,210
Liczba wątków: 29
A dlaczego ma nie powstać ? Jakies informacje wypłynely ? ze zawiesili czy jak ?
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
20-02-2011, 15:08
TermiGifiernator
A czytałeś wywiad z Bagińskim w którym ostatnio wspominał o projekcie? Z jego wypowiedzi ewidentnie wynika, ze nikt tego nie chce sfinansować. Przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem, zresztą to nie temat o H44.
20-02-2011, 20:12
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
Danus napisał(a):zresztą to nie temat o H44.
Sam go wywołałeś ;)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
20-02-2011, 20:25
TermiGifiernator
Tylko wspomniałem, zresztą mógł się spytać o to w odpowiednim temacie, procedury powinien znać:P
20-02-2011, 20:39
Rating: Awesome
Liczba postów: 10,313
Liczba wątków: 55
Dość tego OT. Troll Hunter rządzi totalnie. Wykonanie, klimat, finał epicki, finał polityczny, postać huntera... wszystko zamiata :D
In your face Cloverfield :P
21-02-2011, 18:10
Nowy
Liczba postów: 614
Liczba wątków: 0
Ja Troll Hunterowi wybaczyłem wszystkie głupoty, ale tego, ze mi sie design duzej czesci trolli nie podoba - wybaczyc juz nie moge. Jednoręki troll na moscie rządzi (swoja droga hunter nie mial prawa wyjsc z tego uderzenia bez bardzo powaznego uszczerbku na zdrowiu), niestety jest tez reszta. Nie podoba mi sie troll z kilkoma głowami z początku, nie podoba mi sie koncowy olbrzym. Pierdzące trolle z jaskini mogą być.
21-02-2011, 19:00
Jessica Buch
Liczba postów: 1,683
Liczba wątków: 6
Psychologia postaci malowana grubym pędzlem, ich motywy, głupota i dziury w scenariuszu wielkości krateru nie pozwoliły mi dobrze bawić się na tym filmie. Na plus... ładne widoki i klimat. Wszystko to jednak na nic skoro po lasach hasa 100m troll i jego banda popleczników niewidzialnych dla ludzkiego oka i satelitów szpiegowskich (sic!). 4/10
24-02-2011, 15:41
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
Wow!
Bawiłem się naprawdę dobrze, a podobno część żartów była zrozumiała tylko dla Norwegów - np ten ze smarowaniem preparatem rany. Ponoć ów specyfik to najtańszy shit na rynku i używa się go tylko do zadrapań będących dziełem wszelkiej maści kotów...
Widoczki, klimat, zdecydowane plusy. Sporo humoru - właściwie ten film wydawał się być komedią. ("A mógł powiedzieć, że był chrześcijaninem"!)
Starcie z trollami ukazane przyzwoicie. Miałem natomiast wrażenie, że były problemy z tempem, pojawiały się dłużyzny. Ale to i tak chyba najlepsze mockumentary, jakie dane mi było oglądać ostatnimi czasy.
7/10
12-03-2011, 23:27
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
Wow!
Bawiłem się naprawdę dobrze, a podobno część żartów była zrozumiała tylko dla Norwegów - np ten ze smarowaniem preparatem rany. Ponoć ów specyfik to najtańszy shit na rynku i używa się go tylko do zadrapań będących dziełem wszelkiej maści kotów...
Widoczki, klimat, zdecydowane plusy. Sporo humoru - właściwie ten film wydawał się być komedią. ("A mógł powiedzieć, że był chrześcijaninem"!)
Starcie z trollami ukazane przyzwoicie. Miałem natomiast wrażenie, że były problemy z tempem, pojawiały się dłużyzny. Ale to i tak chyba najlepsze mockumentary, jakie dane mi było oglądać ostatnimi czasy.
7/10
12-03-2011, 23:27
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Wolę sobie nie wyobrażać cóż takiego wyczarują hamierykanie...
11-06-2011, 14:26
TermiGifiernator
Nic gorszego od Norweskiego filmu nakręcić się nie da. Mam nadzieję, ze zniwelują ilość głupot które były w pierwowzorze.
11-06-2011, 23:57
Lord Snow
Liczba postów: 2,983
Liczba wątków: 8
Jak przywołać trolla?
Trzeba rozlać krew chrześcijanina :D W ogóle wątek jest boski, zrywałem boki. Ale, co na plus: ciekawy pomysł, widoczki (Norwegia jest piękna), montaż, klimat, trolle - fantastyczne efekty specjalne, projekty, odgłosy. Na minus: sporo nielogiczności, tak w działaniu rządu jak i trolli (raz żrą skały, innym razem owce), kiepskie aktorstwo, środek po mocarnym początku traci tempo.
Ogólnie jednak, jeden z oryginalniejszych mockumentów, z bardzo dobrymi efektami specjalnymi.
7/10
16-08-2011, 00:21
Stały bywalec
Liczba postów: 13,250
Liczba wątków: 77
Ten film może się podobać o ile potraktuje się go jako komedię. Stężenie debilizmów jest tu większe niż u Baya, a przoduje w tym - co dobrze zauważył Danus - działalność norweskiego rządu, który za wszelką cenę chce ukryć trolle przed ludźmi. Eeee? W tym momencie zawiesiłem wiarę, że Trolljegeren robiony jest na serio i bawiłem się całkiem nieźle. Oczywiście głupota goni tu głupotę, gra aktorska jedzie na tym samym biegu (wywiad z gościem od elektrowni - co to JEST???), ślimacze tempo. No ale z efektami to się Norwegowie postarali, zdjęcia też ładne.
Dam 5/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
26-08-2011, 11:09
O.O Jak może było choćby przez nanosekundę uznać, że film o sweterkowym łowcy trolli wabiącym je piosenkami religijnymi jest na serio?
26-08-2011, 11:21
|