23-09-2007, 11:28
|
Ulubione piosenki
|
|
Numer jeden to chyba z pewnością "Roxanne" - świetny, elektryzujący kawałek. Ale uwielbiam też "where is my mind" The Pixies[fight club]. A z filmów nowszych The Coasters - "Down in Mexico" [Death Proof]
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.
"Hold Tight" jest fajne ale strasznie monotonne... Ma świetny wstęp po którym oczekiwałabym jakiegoś kopa, a tu cała piosenka praktycznie w jednym rytmie.
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.
23-09-2007, 12:41
Dokładnie, dla samego początku warto wysłuchać. Ale wg. mnie na taki syndrom cierpi 60 % wszystkich piosenek.
23-09-2007, 12:47
Owszem, dlatego te 40 % jest takie świetne ;)
23-09-2007, 13:07
I do tych 40 % należy zespół Franz Ferdinand którego każdy utwór jest wyważony, od 1 do ostatniej sekudny, po mocnym wstępie dostaje tak samo świetny refren, kolejne zwrotki. Lekki Offtop się robi. Ide z tym do Muzyki :P
23-09-2007, 13:21 Snuffer napisał(a):Hurdy Gurdy Man - Zodiak, genialny, idealnie pasuje do zarówno pierwszej jak i ostatniej sceny dzieła Finchera. i do trailera :P polecam cały ost - jest cudownie 70's :D
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 23-09-2007, 16:27
A trailera nie widziałem (jak tylko wiedziałem że to Fincher to nic nie oglądałem, nic nie czytałem żeby sobie oczekiwania nie psuć ;) )
Rzeczywiście świetnie Pasuje :D 23-09-2007, 16:42
Ciężko wybrać określoną liczbę ulubionych, spośród tylu świetnych soundtracków.
No ale spróbuję. (kolejność losowa) 1. Alan Silvestri - Contact (End Credits) 2. Alan Silvestri - Cast Away (End Credits) 3. Clint Mansell - Lux Aeterna (Requiem for a Dream) 4. Trevor Rabin - Theme From Armageddon 5. Enya - May It Be (Lord Of The Rings: Fellowship of the Ring) 6. James Horner - A Gift of a Thistle (Braveheart) 7. Hans Zimmer - The Rock Main Theme 8. Hans Zimmer - Crimson Tide Main Theme 9. John Williams - Shindler's List Main Theme 10. Hans Zimmer - ...To Die For (The Lion King) 11. James Horner - Legends Of The Fall 12. Rob D - Clubbed To Death (The Matrix) 13. James Horner - Freedom (Braveheart) 14. Hans Zimmer - The Battle (Gladiator) 15. Alan Silvestri - Forrest Gump (Suite) Ciężko było wymienić, i tak nie są to wszystkie uwielbiane przeze mnie utwory z filmów. Może ktoś ma podobną listę?;) 24-10-2007, 22:10
A moze by tak wybrac jeden i go jakos uzasadnic dluzej? Albo wybrac trzy i wogole je uzasadnic jakkolwiek?
Forum jest dyskusyjne a nie wyliczankowe. No i moze ja sie nie znam ale teamt jest o piosenkach, nie utworach orkiestrowych.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 24-10-2007, 22:28
Thelma & Louise - za tekst, za klimat i za to, że znakomicie pasuje do filmu i sceny, w której ta piosenka się pojawia.
Cruel Intentions - zdecydowanie najmocniejsza strona tego filmu. Kawał świetnego rocka i ta muzyka... Philadelphia - tu nawet nie ma o czym pisać. Po prostu klasyka. Poza tym: Lord of the Rings Hans Zimmer & Lisa Gerrard - The Rome is Light - Gladiator (niestety, nie ma tego na Youtube) Walk The Line Frida Foxfire When a Man Loves a Woman Nothing Hill Can't Hairdly West P.S. Wiem, że na przykład Ballad of Lucy Jordan to nie jest typowa piosenka filmowa, bo najpierw była piosenka, a 2 lata później została wykorzystana w filmie, ale mi to wisi. Wszystkie te piosenki kojarzą mi się z filmami - nawet jeśli nie powstawały z myślą o nich ;) 25-10-2007, 19:31
Moje ulubione piosenki:
Aerosmith - I Don't Want To Miss A Thing ("Armageddon") Huey Lewis & The News - The Power Of Love ("Powrót do Przyszłości) Starship - Nothing's Gonna Stop Us Now ("Manekin") Christopher Cross - Arthur's Theme ("Artur") Berlin - Take My Breath Away ("Top Gun") Bryan Adams & Rod Stewart & Sting - All For Love ("Trzej muszkieterowie") Elton John - Can you Feel The Love Tonight ("Król Lew") Bryan Adams - (Everything I Do) I Do it For You ("Robin Hood: Książę złodziei") Eric Carmen - Hungry Eyes ("Dirty Dancing") Limahl - Neverending Story ("Niekończąca się opowieść") Queen - Who Wants To Live Forever ("Nieśmiertelny") Strange fruit - The Flame Still Burns ("Szalona Kapela") I wiele innych 16-05-2008, 18:42
ULUBIONE PIOSENKI Z FILMÓW
1. Always Look On The Bright Side Of Life z filmu Monty Python's Life of Brian - Eric Idle 2. I'm Easy z filmu Nashville - Keith Carradine 3. Guaranteed z filmu Into the Wild - Eddie Vedder 4. Best That You Can Do z filmu Arthur - Christopher Cross 5. Can You Read My Mind z filmu Superman - Maureen McGovern 6. Do You Know Where You're Going To z filmu Mahogany - Diana Ross 7. You Never Can Tell z filmu Pulp Fiction - Chuck Berry 8. Urami-Bushi z filmu Kill Bill: Vol. 2 - Meiko Kaji 9. Bang Bang (My Baby Shot Me Down) z filmu Kill Bill: Vol. 1 - Nancy Sinatra 10. The Morning After z filmu The Poseidon Adventure - Maureen McGovern 11. We May Never Love Like This Again z filmu The Towering Inferno - Maureen McGovern 12. A Love Before Time z filmu Crouching Tiger, Hidden Dragon - Coco Lee 13. Shape Of My Heart z filmu Leon - Sting 14. Strange, I've Seen That Face Before (Libertango) z filmu Frantic - Grace Jones 15. Lose Yourself z filmu 8 Mile - Eminem 16. It's Hard Out Here for a Pimp z filmu Hustle & Flow - Djay/Shug 17. Kiss From a Rose z filmu Batman Forever - Seal 18. Have You Ever Really Loved A Woman z filmu Don Juan De Marco - Bryan Adams 19. (Everything I Do) I Do It For You z filmu Robin Hood: Prince of Thieves - Bryan Adams 20. Can You Feel The Love Tonight z filmu The Lion King - Elton John 21. Mrs. Robinson z filmu The Graduate - Paul Simon, Art Garfunkel 22. Sound Of Silence z filmu The Graduate - Paul Simon, Art Garfunkel 23. The Cincinnati Kid - Ray Charles 24. Eye Of The Tiger z filmu Rocky III - Survivor 25. Burning Heart z filmu Rocky IV - Survivor 26. No Easy Way Out z filmu Rocky IV - Robert Tepper 27. Accidentally in Love z filmu Shrek 2 - Counting Crows 28. What A Feeling z filmu Flashdance - Irene Cara 29. You're The One That I Want z filmu Grease - John Travolta i Olivia Newton-John 30. Summer Nights z filmu Grease - John Travolta i Olivia Newton-John 15-06-2008, 22:30
Krótkie uzasadnienie dotyczące powyższych piosenek:
Tych utworów świetnie się słucha zarówno w filmie jak i bez filmu. Większość wymienionych utworów występuje w trakcie filmu, a nie w napisach końcowych lub początkowych co świadczy o tym, że reżyser miał pomysł na ich wykorzystanie w filmie. Niektóre piosenki kojarzą się z kultową sceną (The Bright Side Of Life, You Never Can Tell), nie wszystkie są utworami napisanymi specjalnie do filmu, niektóre powstały wcześniej i w filmie je wykorzystano, bo zdaniem reżysera pasowały do jakiejś sceny lub po prostu tworzyły klimat filmu. Wymieniłem głównie te utwory, które charakteryzowały się dobrą muzyką, a nie tekstem, dlatego że nie znam języków obcych i wielu tekstów nie rozumiałem. Cytat:No i moze ja sie nie znam ale temat jest o piosenkach, nie utworach orkiestrowych.Utwory instrumentalne to także piosenki. Często jak jest wywiad z wokalistą piszącym teksty on mówi: "(imię i nazwisko) napisał dla mnie piosenkę, a ja napisałem do niej tekst", bo właśnie w piosence najważniejsza jest muzyka. Np. Burt Bacharach, o którym się pisze, że największe sukcesy odnosił pisząc piosenki, mimo że tak naprawdę pisał muzykę do piosenek. 16-06-2008, 17:25
Moje ulubione piosenki to:
- "Evrything I do" z filmu Robin Hood: książę złodziei - "May it be" z Drużyny pierścienia - "Into the west" z Powrotu Króla - "The Dream Within" z Final Fantasy - "I Will Find You" z Ostatniego Mohikanina - "Shape Of My Heart" z Leona - "Goo Goo Dolls" z Miasta Aniołów - "Until" z Kate & Leopold - "You Made Me The Thief Of Your Heart" z W imię ojca - "Angel" z Miasta Aniołów - "Lose Yourself" z 8 mili - "The Ground Beneath Her Feet" z Million Dollar Hotel - "Streets Of Philadelphia" z Philadelphi - "Samba pa ti" z filmu Fan - "Wise Up" z Magnolii - "Always With Me" ze Spirited Away - "All love can be" z Pięknego umysłu - "Light of life" z Królestwa Niebieskiego - "Bad To The Bone" z Terminatora 2 - "Wake up" z Matrixa - "I Stand Alone" z Króla Skorpiona 29-07-2008, 11:53
Moja lista to:
Lulu - "The Man with the Golden Gun"* (Człowiek ze złotym pistoletem) Duran Duran - "A View to A Kill" (Zabójczy widok) A-HA "The Living Daylights" (W obliczu śmierci) Carl Anderson - "Superstar" (Jesus Christ Superstar) Bee Gees - "Stayin' Alive" (Gorączka sobotniej nocy) Robert Tepper - "Angel of the City" (Cobra) Mike Curb Congregation - "Burning Bridges" (Złoto dla zuchwałych) Prince - "Partyman" (Batman) AC/DC - "Shoot to thrill" (Iron Man 2) Queen - "Princes of the Universe" (Nieśmiertelny) Queen - "Gimme the Prize" (Nieśmiertelny) Queen - "Flash Gordon theme" (Flash Gordon) Loreena McKennitt - "Bonny Portmore" (Nieśmiertelny 3) Tomek Lipiński - "Nie pytaj mnie" (Psy 2. Ostatnia krew) Survivors - "In the Burning Heart" (Rocky 4) Jack Mack and Heart Attack - "I'm Gonna Be Somebody" (Akademia Policyjna) Stan Bush - "The Touch" (Transformers: The Movie) Isaac Hayes - "Shaft" (Shaft) Ray Parker Junior - "Ghostbusters" (Pogromcy Duchów) Lady Pank - "Ktoś ukradł księżyc" (O dwóch takich co ukradli księżyc) TSA - "Marsz wilków" (Akademia Pana Kleksa) Mariusz Zabrodzki - "Marsz robotów" (Podróże Pana Kleksa) Grzegorz Markowski i Liroy - "Twoje miasto" (Ekstradycja 3) Max Rebo Band - "Lapti Nek" (Powrót Jedi) Eric Carmen - "Hungry Eyes" (Dirty Dancing) Partners In Kryme - "Turtle Power" (Teenage Mutant Ninja Turtles) I wiele, wiele innych. ;) *Wersja Alice Coopera - nie wykorzystana w filmie - też daje radę. :twisted: 24-07-2010, 10:07
Nie wiedziałem, że to stronka, gdzie się wrzuca playlisty z Winampa. Uzasadniajcie jakoś swoje typy, ludzie! To nie przedszkole.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 26-07-2010, 12:27
Clint Mansell - Pi r^2 (PI) - świetny oldskulowy numer drum and bassowy - połamany amen break i w ogóle to że taki utwór znalazł się w filmie.
Oasis - Fucking in The Bushes (Snatch) - za to że daje zajebistego kopa Public Enemy - He Got Game (He Got Game) - klasyk rapu nic dodać nic ująć The Stranglers - Golden Brown (Snatch) - utwór ma świetny vibe i ciekawe przesłanie David Bowie - Heart's Filthy Lesson (Se7en) - klimat klimat klimat! KRS One - Generique Assault (Assault on Precinct 13) - Swietny beat i rap KRS'a krążący wokół fabuły filmu Rular Rah - Johnny (Derailed) - za zajebisty beat Rage Against The Machine - Wake Up (Matrix) - chyba nie muszę nic dopisywać UNKLE - Burn My Shadow (Repo Men) - pure energy więcej potem jak sobie przypomnę. 31-07-2010, 10:56 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Piosenki z filmów o Bondzie | mariusz | 3 | 3,197 |
18-10-2011, 20:51 Ostatni post: DrunkenMaster |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |