Zapraszam do dyskusji na temat nominacji ;)
26-01-2009, 16:16
|
ZŁOTE KRABY 2009 (nagrody KMF za rok 2008)
|
|
http://www.film.org.pl/plebiscyty/nagrody_2008/nominacje.html
Zapraszam do dyskusji na temat nominacji ;)
"It's alive!"
26-01-2009, 16:16
Dziś (tj. niedziela) o godzinie 22:00 na IRCu na kanale #kmf odbędzie
się ogłoszenie wyników ZŁOTYCH KRABÓW 2008. Wszystkich chętnych zapraszamy! Jak ktoś będzie mial problemy z wejściem na kanał przez program mIRC, można dostać się do nas przes stronę: http://www.ircx.net.pl/
"It's alive!"
08-02-2009, 20:57
Oto tegoroczne wyniki nagród:
Najlepszy film ![]() To nie jest kraj dla starych ludzi Najlepszy film zagraniczny ![]() [REC] Najlepszy film polski ![]() 33 sceny z zycia Najlepszy film animowany ![]() Wall-E Najlepszy film wydany prosto na DVD ![]() Funny Games U.S. Najlepszy serial ![]() Dexter Najlepszy aktor ![]() Daniel Day-Lewis - Az poleje sie krew Najlepszy aktor drugoplanowy ![]() Heath Ledger - Mroczny Rycerz [size]Najlepsza aktorka[/size] ![]() Sally Hawkins - Happy-Go-Lucky Najlepsza aktorka drugoplanowa ![]() Amy Ryan - Gdzie jestes, Amando? Najlepszy mlody aktor/aktorka ![]() Lina Leandersson - Pozwol mi wejsc Najlepszy zespol aktorski To nie jest kraj dla starych ludzi Najlepsza rezyseria ![]() Joel i Ethan Coen - To nie jest kraj dla starych ludzi Najlepszy scenariusz Joel i Ethan Coen - To nie jest kraj dla starych ludzi Najlepsze Zdjecia ![]() Robert Elswit - Az poleje sie krew Najlepsza scena Mroczny Rycerz Joker spotyka sie z mafia i robi "sztuczke z olowkiem" Najlepsza kwestia "Why so serious?" - Mroczny rycerz Najlepsza postac Joker - Mroczny Rycerz Najlepsza muzyka ![]() Pokuta Najlepsza skladanka ![]() Across the Universe Najlepsza piosenka Another way to die - Quantum of Solace Najlepszy montaz To nie jest kraj dla starych ludzi Najlepsze efekty wizualne Mroczny rycerz Najlepsza scenografia Sweeney Todd: Demoniczny Golibroda z Fleet Street Najlepsze kostiumy Sweeney Todd: Demoniczny Golibroda z Fleet Street Najlepsza charakteryzacja Jaja w tropikach Najlepszy zwiastun Projekt: Monster Najlepszy plakat ![]() Az poleje sie krew - "Biblia" Najlepsze wydanie DVD ![]() 300 Podsumowanie: To nie jest kraj dla starych ludzi â 5 Nagrod Mroczny Rycerz â 5 Nagrod Az poleje sie krew â 3 Nagrody Sweeney Todd â 2 Nagrody Reszta filmow po 1 Nagrodzie 09-02-2009, 03:02
ujdzie w tłoku :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 09-02-2009, 03:40
Wow, to miłe, że tak celnie podsumowujesz ponad miesiąc pracy, zbierania, liczenia głosów, ślęczenia przy monitorze z bólem oczu. Rządzisz Mefi <ok>. No i naprawdę przykro nam, że decyzje ponad trzydziestoosobowego Klubu nie sprostały twoim oczekiwaniom.
09-02-2009, 06:37
Lista spoko (choć najlepsza scena zeszłego roku to "I told you I will find you" z "Taken")... Tylko z tym "Dexterem" to żart, prawda? Zwłaszcza w świetle trzeciego sezonu - come on! :)
09-02-2009, 08:05
+ najlepszy film, ale to bylo do przewidzenia
+ najlepsza aktorka - kiedy uslyszalam, ze wygrala hawkins, az podskoczylam z radosci w fotelu. jedyna liczaca sie konkurencja byla chyba ellen page - za role rewelacyjna, ale mimo wszystko na nagrode nie zaslugujaca. cieszy mnie to, ze nie poszlismy na skroty, na popularnosc, ze happy go lucky zostalo obejrzane i docenione + najlepsza mloda aktorka - lina leandersson. moim faworytem byl gabe nevins, choc oczywiscie eli z pozwol mi wejsc wygrywa jako postac. dziewczynka jest niesamowita - i ciesze sie, ze i tu klub nie poszedl na latwizne i nie wcisnal kraba tej oscarowej dziewoi z pokuty:) + zdjecia - az poleje sie krew, z kaminskiego tez bylabym zadowolona. ale same nominacje byly na moj gust przecietne - gdzie control?? + plakat! chyba jedyny naprawde nieprzecietny projekt wsrod nominowanych... - najlepszy film zagraniczny: pomylka. mi sie rec szalenie podobalo, ale jego tryumf to nie tyle wybor klubowiczy, co... po prostu zaniedbanie. pozwol mi wejsc i nasza klase obejrzalo chyba zbyt malo glosujacych - wobec tego ludzie glosowali na filmy, ktore znali (rec, motyl i skafander, sierociniec). ale to tylko dowod na to, ze reguly glosowania nalezy zmienic - juz zaczynam nad tym sobie glowe lamac:) - najlepsza aktorka drugoplanowa - gdzie marcia gay harden?? - najlepsza scena. gdyby nie artykuly duxa, nikt nie pamietalby o olowku. przynajmniej dwie sceny z nominowanych daja wiekszego kopa: az poleje sie krew i oczywiscie mgla. natomiast scena z dracula the musical jest absolutnie urzekajaca. mroczny rycerz ma tez kilka lepszych scen. ja bym nagrodzila jokera-pielegniarke w szpitalu:) - najlepsza kwestia, no coz, ja sie zastanawiam, czy wygrala kwestia, czy moze tagline? - najlepsza skladanka. no coz, wole zamach na the beatles od zamachu na joy division. ale pozostaje pytanie - gdzie juno? - najlepsza piosenka. vedder poza burta. a ja glupia myslalam, ze kazdy nad ta plyta lkal. i liczylam, ze wsrod nominowanych znajda sie przynajmniej dwa utwory. hm?
DON'T BLINK AND TURN LEFT.
09-02-2009, 11:50 Crov napisał(a):Tylko z tym "Dexterem" to żart, prawda? Zwłaszcza w świetle trzeciego sezonu - come on! :) W polskiej telewizji w zeszlym roku z tego co wiem premiere mial tylko pierwszy sezon (albo pierwszy i drugi). Artemis napisał(a):mi sie rec szalenie podobalo, ale jego tryumf to nie tyle wybor klubowiczy, co... po prostu zaniedbanie. pozwol mi wejsc i nasza klase obejrzalo chyba zbyt malo glosujacych - wobec tego ludzie glosowali na filmy, ktore znali Ja ogladalem Nasza Klase i ani mi przez mysl nie przeszlo, zeby na ten gowniany film zaglosowac. ;) Cytat:ale to tylko dowod na to, ze reguly glosowania nalezy zmienic - juz zaczynam nad tym sobie glowe lamac:) Niejedna osoba zdazyla juz sobie nad tym glowe polamac. ;) Nie da sie wymyslec nic lepszego niz obecny system. Mozna jedynie uczynic go bardziej surowym, ale nie wiem czy to najlepszy pomysl. Cytat:- najlepsza aktorka drugoplanowa - gdzie marcia gay harden?? W d... :) Wygrala jedyna sluszna aktorka z calej piatki. Cytat:- najlepsza scena. gdyby nie artykuly duxa, nikt nie pamietalby o olowku. Chyba sobie jaja robisz. Cytat:- najlepsza kwestia, no coz, ja sie zastanawiam, czy wygrala kwestia, czy moze tagline? Tu sie zgadzam. Jestem ciekaw jak duzo z glosujacych osob potrafiloby w ogole wskazac, w jakiej dokladnie scenie ta kwestia padla. 09-02-2009, 12:02
A mnie i tak najbardziej ciekawi nagroda dla zespołu aktorskiego w NCFOM... Zespołu, który (o ile mowa o trzech głównych bohaterach) praktycznie w ogóle nie występuje razem :)
Klub OFILMIE | Podcast filmowy Radio Ofilmie
09-02-2009, 12:22 Jakuzzi napisał(a):no ja sie np. zastanawiam, czy wymog glosowania na 3 filmy jest dobrym rozwiazaniem. aby zaglosowac w danej kategorii, trzeba znac 3 filmy na 5. powiedzmy, ze znamy 3, ale nagrody wydaja sie nam warte dwa. i tak nominujemy wszystkie, cosmy widzieli. na tej zasadzie wielu klubowiczy glosowalo na rec, sierociniec i motyla i skafander.Cytat:ale to tylko dowod na to, ze reguly glosowania nalezy zmienic - juz zaczynam nad tym sobie glowe lamac:) Cytat:niekoniecznieCytat:- najlepsza scena. gdyby nie artykuly duxa, nikt nie pamietalby o olowku. Cytat:z tego co ja pamietam, pada tylko raz - jako pierwsze haslo filmu (z reszta znakomite) sukces zawdziecza m.in. znakomitemu plakatowi z jokerem "za szyba". plakatowi, rzecz jasna, pominietym w nominacjach, bo przeba bylo najpopularniejszy, i przy tym jeden z brzydszych poster trzeba bylo nominowac...Cytat:- najlepsza kwestia, no coz, ja sie zastanawiam, czy wygrala kwestia, czy moze tagline? Negrin napisał(a):A mnie i tak najbardziej ciekawi nagroda dla zespołu aktorskiego w NCFOM... Zespołu, który (o ile mowa o trzech głównych bohaterach) praktycznie w ogóle nie występuje razem :)tak, to nieco absurdalne. dla mnie prawdziwym zespolem byla obsada burn after reading i in bruges.
09-02-2009, 12:57 Artemis napisał(a):- najlepsza scena. gdyby nie artykuly duxa, nikt nie pamietalby o olowkuGdyby nie artykuły DUXa, TDK nie zarobiłby na świecie prawie miliarda;] Co do kwestii: Jakuzzi, naprawdę sugerujesz że monolog Jokera w którym padają słowa "Why so serious?" (jak i cała ta scena) jest na tyle bezbarwny że głosujący nie potrafiliby wskazać skąd ta linijka pochodzi? :roll: 09-02-2009, 13:29
ja nie kojarze - to pada w ktorejs ze scen na posterunku, ale w ktorej? joker ma przynajmniej kilka swietnych tekstow, z czego why so serious? najlepiej go opisuje, ale czy zrobilby taka kariere, gdyby nie tagline? nie sadze.
09-02-2009, 13:32 Kwestia why so serious zaczęła żyć własnym życiem po trailerze, to tak na marginesie. 09-02-2009, 13:46
to tym lepiej. oceniamy kwestie z filmu, nie z trailera. teksty ze shreka byly cytowane na dlugo przed kinowa premiera - potem okazywalo sie, ze w filmie dubbing jest inny niz w zwiastunie :)
09-02-2009, 14:40
Dialog z trailera jest w filmie, przykład Shreka nie ma tu nic do rzeczy. Wskazuję ci tylko że plakat miał niewiele wspólnego z popularnością tego tekstu.
09-02-2009, 14:58
dobra - moze po prostu ja poraz pierwszy zobaczylam go na plakacie? to nic nie zmienia: popularnosc tego akurat tekstu ma korzenie w gigantycznej kampanii promocyjnej. no coz, lepsze to niz dwie nominacje dla uprowadzonej:)
09-02-2009, 15:06
ja tego filmu nie widzialam, ale wyglada na to, ze facet powtarza kwestie, ktora padla na poczatku filmu (a ktora jest w trailerze). szkoda ze odpadla moja ulubiona kwestia z mgly - a o ulicy sezamkowej...
09-02-2009, 16:18
"why so serious?" zapamietałem z przyjęcia, gdzie pojawia się po raz drugi... I ogólnie ten moment podoba mi sie bardziej niż bezsensowna pogawędka z mafiozami, o czym wspominałem ;) najlepsza sceną była nienominowana rozmowa Chigurha z Carlą z NCFOM - każdy wiedział jak się skonczy, ale napięcie rosło...
09-02-2009, 16:31 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Złote Globy | Lawrence | 1,143 | 127,793 |
14-01-2026, 13:29 Ostatni post: Spoilerowo |
|
| OSCARY 2024 - wreszcie te nagrody mają sens | srebrnik | 307 | 22,899 |
12-03-2024, 12:38 Ostatni post: Krismeister |
|
| Złote Maliny | Pelivaron | 117 | 22,538 |
12-03-2023, 17:14 Ostatni post: Pitero |
|
| Nagrody - temat ogólny (bez Oscarów, Globów, festiwali) | Pelivaron | 17 | 3,785 |
29-06-2022, 10:59 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Orły (Nagrody Polskiej Akademii Filmowej) | Konrad | 19 | 6,217 |
07-06-2022, 14:22 Ostatni post: Pelivaron |
|
| Złote Kraby 2014 | desjudi | 29 | 9,123 |
16-01-2015, 01:11 Ostatni post: Mefisto |
|
| Nagrody Forum KMF - RAULKI 2011 | Azgaroth | 63 | 17,913 |
22-01-2012, 17:20 Ostatni post: Hannibal |
|
| Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy | Never Fuck With Me | 418 | 84,487 |