Złote Globy
Nominacja dla "Tenet" za muzykę to jest jednak zdecydowanie większa profanacja niż za scenariusz dla Manka ;) Jestem oczywiście bardzo usatysfakcjonowany wszystkimi nominacjami dla filmu Finchera, niech jeszcze się taki zestaw powtórzy na Osacary i będzie git. A jak jeszcze wpadną po drodze jakieś wygrane dla kogoś z tej ekipy to się będę bardzo cieszył.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!

Odpowiedz
srebrnik: na Manka się obraziłeś, czy nie masz Netflixa że go nie widziałeś??

Jak dla mnie to niech w technicznych kategoriach Mank sobie wygrywa, statuetkę dla Seyfried też przywitam z radością, Fincher też niech sobie zgarnie za reżyserię, ale nie zdzierżę wygranej Oldmana i Fincherów za scenariusz.

Odpowiedz
Ja tam bym dawno "Manka" obejrzał, ale wytrwale czekam aż ten przeklęty rząd w końcu zezwoli na otwarcie kin. Nie wyobrażam sobie bym nie miał tego filmu oglądać na wielkim ekranie.

Odpowiedz
Nie obraziłem, ale jakoś weny nie miałem. Ogólnie od pewnego czasu jest u mnie baaardzo słabo z filmami. Chodziłem przez ostatnie lata bardzo często do kina. Za często wręcz, bo się mocno przyzwyczaiłem do oglądania filmów właśnie w nich. Domowe seanse były takim jakby dopełnieniem. Od czasu zamknięcia kin spadła u mnie częstotliwość oglądania drastycznie. A ostatnie miesiące to już jakieś rekordy życiowe, bo oglądam może ze 2 filmy na miesiąc.
.

Odpowiedz
To ciekawe, ja odkąd zaistniała opcja Unlimited w CC to w kinie byłem raz na tydzień, góra dwa tygodnie, a odkąd pozamykane to bezproblemowo przestawiłem się na domowe seanse, od pół roku Criterion Channel aż furczy, a licząc za ostatnie 12 miesięcy to obejrzałem chyba więcej klasyki niż przez 10 poprzednich lat.

Na tego Manka w kinie to dosyć wątpię że się doczekacie, chyba że w sezonie nagród rozbije jakiś cudem bank, to wtedy tak.

Odpowiedz
No jak Borat ma kilka nominacji a nowy Sorkin pojawia się w co drugiej kategorii to rzeczywiście musiał być marny rok. No i rzeczywiście, nie pamiętam, żebym tak mało tytułów w ogóle kojarzył. Wśród seriali największe nieporozumienie to dla mnie brak aktorskich nominacji dla pary z Normal People, szczególnie, że serial nominację dostał. 

Edit: a dobra, Edgar-Jones dostała nominację aktorską.

Odpowiedz
Moje jedyne życzenie to wygrane Gillian Anderson, Vanessy Kirby, Riza Ahmeda i Teneta.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Niech Taylor-Joy wyjdzie ze statuetką, reszta mi wisi i powiewa. Strasznie dziadowskie nominacje.

Odpowiedz
O właśnie i jej wygranej też sobie życzę.

Odpowiedz
Czuję w kościach, że Boseman wyjdzie z dostanie Globa i Oscara :)

A powinien dostać podobno Hopkins, który w piękny sposób zwieńczyłby swoją legendarną karierę. Trzymam kciucki za Ojca :)

Odpowiedz
(03-02-2021, 19:58)nawrocki napisał(a): Niech Taylor-Joy wyjdzie ze statuetką, reszta mi wisi i powiewa. Strasznie dziadowskie nominacje.

O to to to. Reszta to niech sobie zdobywa co chce, ale Anya musi wygrać w swojej kategorii ;) 
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Dostanę tam bana. Bo oczywiście nie powstrzymałem się żeby wyjaśnić tym.czarnym rasistom że są idiotami
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tak tylko przypomnę, że Globy dzisiaj w nocy. Ktoś ma link do streama?

Odpowiedz
Kompletnie zapomniałem, że to dzisiaj. Rano pobudka także w tym roku olewam.

Odpowiedz
Nie żeby mnie to dziwiło, ale chyba świat ma wyjebane na to, że rozdają jakieś nagrody - po paru minutach poszukiwań nie znalazłem ani pół działającego linka.
Tak mało się o Globach pisze, że ja nadal nie wiem czy laureaci fizycznie odbierają nagrody? Tym bardziej rzuciłbym okiem na transmisję, a jakoś nigdzie jej nie widać.

Dobra, znalazłem już filmik jak Sorkin dostaje Globa za scenariusz Trial of the Chicago 7: wszyscy nominowani siedzą przed kamerkami, zwycięzca nie dostaje statuetki - czyli po prostu bieda.
Znalazłem też w końcu stream i ktoś jednak siedzi przy stolikach gdzie odbywa się ceremonia, ale jeszcze nie zdążyłem zauważyć, czy to tylko jacyś statyści, czy ktoś z nominowanych. Wygląda jednak, że to przypadkowi, nieważni ludzie, bo nie robią żadnych zbliżeń na nich.

Jeśli podobnie chcą zrobić Oscary, to życzę Akademii powodzenia w zarobieniu czegokolwiek na reklamach, bo nie mam pojęcia kto to będzie chciał obejrzeć. Patrzę sobie od paru minut na streama i wrażenia mocno absurdalne - wciąż trudno uwierzyć, że to jest na serio :P Tylko niektórzy z nominowanych postanowili w ogóle się ubrać na tą okazję, przykładowo Jason Sudeikis zdobył Globa, a przemawiał z jakiegoś schowka na miotły, w bluzie z kapturem. Ogólnie nikt nie wie jak się zachować, bo gdy nominowani są pokazywani w pięciu okienkach, to nie wiedzą, czy mogą sobie gadać do siebie, czy mają siedzieć cicho, bo narrator coś o nich gada - strasznie, strasznie, strasznie to wygląda.

Sytuacja tym bardziej kuriozalna, że trochę gwiazdorstwa jest fizycznie na gali, bo przemawiają i "rozdają" nagrody - był Sean Penn, Margot Robbie, a oglądam parę minut. W każdym razie skoro oni mogą się tam normalnie pojawić, to co za problem zaprosić na salę wszystkich nominowanych, których jest, nie wiem, setka, zrobić im testy i niech sobie siedzą przy tych stolikach.

Co ciekawe - wszyscy nominowani udostępniają swoje kamerki, nikt nie uznał, że ma ten cyrk gdzieś.

Odpowiedz
No i Globy przyznane. Po przeczytaniu opisu sytuacji przygotowanego przez simka aż odechciało mi się googlowania transmisji.

Chyba potwierdza się proroctwo polskiego internetu, że rozdania nagród z roku na rok coraz bardziej czarne. Świadczyć mogą o tym zwycięstwa Kaluuyi, śp. Bosemana, Boyegi* czy przede wszystkim Andry Day, która z całej piątki była najmniej spodziewanym wyborem. Statuetka za drugi plan dla Jodie Foster to chyba podobny szok. Ciekawe jak to się przełoży na Oscary, bo zarówno Day, jak i Jodie są bez nominacji do SAG.

Z racji tego, że mało co z nominacji widziałem, bo w tym roku mi najzwyczajniej w świecie nie po drodze to uczciwie powiem, że cieszy mnie na razie tylko zwycięstwo Anyi Taylor-Joy i "The Queen's Gambit".

*Boyega z Globem xD Przecież po SW kariera tego drewniaka miała przygasnąć :P

Odpowiedz
No widzisz - biali narzekają, że statuetki zgarniają czarni, a czarni narzekają, że w gronie, które przyznaje Globy są sami biali. Nikomu nie dogodzisz :)

Co do Emily in Paris - wszyscy wiedzą, że serial jest słaby, a jakoś nominację dostał. Rozwiązanie zagadki jest podobno takie, że Netflix zaprosił kilkudziesięciu głosujących na wycieczkę do Paryża aby byli na planie serialu, a przy okazji zjedli i wypili za Netflixową kasę :)

Boyegi nie widziałem, więc nie mam pojęcia czy mu się należy, ale Boseman miał fajną rolę, sądzę, że dostałby nagrody nawet gdyby nie umarł.

Odpowiedz
Ważne, że "Gambit królowej" i Mark Ruffalo z nagrodami.

Odpowiedz
Ja obejrzałem całą ceremonię (Na Dubai One) i przyznam, że momentami wyglądało to komicznie i cringowo. Było też sporo zaskoczeń 

Najlepsza aktorka w komedii i musicalu: Rosamund Pike (I Care a Lot) (Bakalovej bardzo szkoda. Była absolutnym wulkanem energii w Boracie 2 i ciągnęła ten film za uszy)

Film nieanglojęzyczny: Minari (Było do przewidzenia, że będą chcieli załagodzić sytuację związaną z tym, że film wyprodukowany w USA był brany pod uwagę w tej kategorii) 
Aktorka drugoplanowa: Jodie Foster (Mauritanian) (Największa niespodzianka wieczoru. Totalnie nikt jej nie obstawiał) 
Najlepsza reżyseria: Chloe Zhao (Nomadland) (Zhao wydaje się na tyle sympatyczną osobą, iż nawet jeśli podświadomie czuję, że Nomadland mi się spodoba ale mnie nie zachwyci to nie da się jej nie kibicować i życzę by to właśnie ona sięgnęła po Oscara.
Najlepsza komedia lub musical: Borat 2 (Po olaniu Bakalovej? Cyrkus!)
Aktor w komedii lub musicalu: Sascha Baron Cohen (Borat 2) (Lepiej było postawić na Bakalovą :( ) 
Aktorka w dramacie: Andra Day (United States vs. Billie Holiday) (Że co proszę? Nie Mulligan? :( Nie Kirby? :(  )
Najlepszy film: Nomadland ( Mocno trzymałem kciuki za "Promising Young Woman" w tej kategorii.  "Nomadland", jak już wspomniałem po zwiastunach wygląda na coś kompletnie nie w moim klimacie. Wolę bardziej odjechane produkcje, w których zaciera się granica między tym co realne i tym co jest wytworem wyobraźni. Dlatego też moim absolutnie ukochanym filmem jest Mulholland Drive) 
Najlepszy film 2021: Titane
Najlepszy film 2020: Pewnego razu w Hollywood
Najlepszy film 2019: Parasite
Najlepszy film 2018: Suspiria

Odpowiedz
Skoro oglądałeś całość (ja tylko kilkanaście minut i poszedłem spać) to powiedz, czy na sali, a właściwie dwóch salach był przy tych stolikach ktokolwiek ważny, czy to byli ludzie wstawieni tam dla dekoracji?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon