Zabic Sekala (1998)
łał. jestem pod wrazeniem. nigdy nie myslalem, ze dane mi bedize zaobczyc polski film, ktory zrobi na mnie takie wrazenie.

rolnik jura (olaf lubaszenko) ukrywa sie w jakiejs tam wsi przed gestapowcami. tam postrach sieje sekal ( boguslaw linda), ktory ma wtyki u niemcow i chleje na umor ze swoim kumplem karlem w miedzyczasie dopuszczajac sie coraz to gorszych czynow. starszyzna miasta bojac sie bezkarnego sekala postanawia go zabic i w tym celu wynajmuja, a raczej zmuszaja olafa, grazac mu wydaniem w rece gestapowcow.

jesli wydaje sie wam, ze jedyna godna uwagi kreacja lindy to ta z "psow" to jestescie w bledzie. naprawde, sekal w wykonaniu bogusia bije na glowe wielu klasyczncyh badassow. grozy dodaje mu jego kompan, fryzjer-liliput z ogromnym przyrodzeniem. tak wiec to linda wiedzie prym jesli chodzi o aktorstwo - swietna scena "gwatlu" na agnieszce, czy kiedy to sekal opowiada o tym co robil jako zolnierz. olaf troche gorzej, ale to calkowiecie subiektywna ocena; zawsze wnerwial mnie jego zbyt teatralny sposob gry.
ciekawy watek religijny: oto ludzie nazywajacy siebie gorliwymi katolikami, co zdanie rzucajacy "boj sie boga" albo "pojdziesz do piekla" zmuszaja, jak najgorsze szumowiny,
do popelnienia ogromnego grzechu, bogu ducha winnego rolnika, majacego corke i zone na utrzymaniu.
realistyczny, miejscami szokujacy film. polecam.
Youniverse

Odpowiedz
1) twierdzić, że to polski film to przesada.

2) Linda ma wiele fajnych ról, nie tylko psych

3) Sekal to dobry film

Odpowiedz
soldamn napisał(a):2) Linda ma wiele fajnych ról, nie tylko psych

no dobra przesadzilem. powinienem napisac, ze jedyna godna uwagi rola po "psach".
Youniverse

Odpowiedz
Linda świetnie zagrał - nie licząc lat 80.- w "Szczęśliwego Nowego Jorku", "Panu Tadeuszu", "Quo Vadis". To znakomity aktor.
"Sekala" nie widziałem. To jedna z tych większych zaległości niestety.

Bartholomew napisał(a):nigdy nie myslalem, ze dane mi bedize zaobczyc polski film

czeski, czeski. polski w jakichś kilkunastu procentach. nawet aktorzy dubbingowali siebie 8)

Odpowiedz
dzisiaj tj. 27.07.09r. "Zabic Sekala" 23:20 TVP 2
Youniverse

Odpowiedz
Dwie godziny pozniej amerykanski remake - "Zabic Seagala" (zenujace...).

Odpowiedz
Fantastyczny zaściankowy klimat. Przekonujące kostiumy i aranżacja. Świetnie zarysowani bohaterowie: wzbudzający zaufanie ksiądz z konfliktem moralnym (zwalczyć Sekala, czy dawać mu kolejne szanse na nawrócenie? Zabić i popełnić grzech ciężki czy pozwolić mu nadal niszczyć?), Jura Baran jako dobroczynny samotnik z przeszłością, Sekal jako niewiarygodnie okrutny chciwiec, który mści się na całej wsi za szykanowanie go w dzieciństwie. Swoim postępowaniem sprawia, że niszczy wszystko wokół siebie, obraca w zło. Do tego ma świadomość swoich czynów i w pewnym momencie sam nie potrafi już ze sobą wytrzymać. I ta "rada starców", która decydowała o życiu Jury i Sekala.

Od samego początku czujemy narastający konflikt pomiędzy Baranem i Sekalem. Tak jak w "Zabójstwie Jessy'ego Jamesa przez tchórzliwego Roberta Forda" możemy tylko wyczekiwać ostatecznej konfrontacji, która nastąpi po swoistym psychologicznym pojedynku - wielu czynnikach i wydarzeniach, które sprawią, że oboje właściwie nie będą mieli wyboru.

Świetne aktorstwo, bardzo dobry film. Ode mnie 8/10.
http://www.gibber-twice.net - filmy, recenzje
i podcast w podwójnym wydaniu.

Odpowiedz
Oznaczaj spojlery, jesli chcesz zostac polubiony na tym forum.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Obok trzech filmów Wajdy (Ziemia Obiecana, Popiół i Diament, Kanał), to jest moim zdaniem najlepszy polski film (właściwie polsko-czeski), aktualnie mój ulubiony.

Wątek tolerancji, religii i powstawania zła przykuwa do ekranu, tak samo jak nieunikniony konflikt dwóch głównych bohaterów. Swoją drogą, być może są to życiowe kreacje Lubaszenko i Lindy. Szczególnie ten drugi dostał dobrze napisaną postać, niejednoznaczną moralnie, a takie zazwyczaj są najciekawsze.

Całość została zrealizowana trochę w konwencji westernu, w polskich realiach (teraz tym bardziej nie mogę się doczekać "Róży" Smarzowskiego).
Poza tym, w pamięć zapadają ładne zdjęcia i rewelacyjna muzyka Michała Lorenca... no i zakończenie.

Naprawdę polecam, niesamowite jak bardzo niedoceniany jest ten film, ode mnie 10/10.

Odpowiedz
Mocny film. O wojnie bez Niemców, bez strzelanin, koszar, zasieków. O wojnie jak o zdradzie. Do tego o tolerancji, bo czy religia ma jakieś znaczenie, czy obłuda jest na porządku dziennym ? Świetne dialogi i chyba najlepsza rola Olbryskiego, a do tego zdjęcia, aż czuć żar lejący się z nieba.

Monolog Sekala, podczas wizyty u kowala ... bezcenne.

8/10

"Nie będziesz sądzony za to kim jesteś, ale za swoje czyny."

Odpowiedz
to jeszcze nic, tam czasami odchodzą takie perełki, ze głowa mała:

Odpowiedz
Dobre. Kiepawo zdubbingowane, ale przeważyło o tym, że się zapoznam z tą produkcją :)
--
Laozi

Odpowiedz
Tak samo u mnie. Pomyślałem nawet: wygląda obiecująco, oglądnę legalnie. Sprawdzam polskie strony Video on Demand - oczywiście NIE MA.

Chuj, ściągam.

Odpowiedz
serio nie widzieliście tego filmu? przeca swego czasu był bardzo głośny...
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Swego czasu...:)
--
Laozi

Odpowiedz
Dzisiaj był na TVP2.

Na Youtubie jest pod nazwą WOZNICA, w jednym parcie.

Odpowiedz
W jakości jak na komórkę i ze zrypanymi proporcjami ekranu, ale zawsze. Dzięki.:) Po paru minutach wygląda zachęcająco - jakbym oglądał coś od Leone.

Odpowiedz
Może dlatego, że sporo z Leone można się doszukać w tym filmie ;)

Odpowiedz
Ok, obejrzałem. Dobry film, ale może skupmy się na tym, że mógłby być znacznie lepszy.:) Co mi się NIE podobało:

- Agnieszka Sitek - totalne drewno, któremu na dodatek przypadły dialogi tak czerstwe, że miałem wrażenie, że pisał je inny scenarzysta. "Sekalu, nie chcę cię. Jesteś mi obojętny" - wypowiadane z miną zawodowego pokerzysty. Totalny facepalm: scena u Sekala, kiedy ten straszy kobitę, a później ona ucieka, teoretycznie przerażona i zszokowana, z taką miną:

[Obrazek: kstew_300x180.jpg?1278008875]

Ogólnie pani Sitek ma ekspresję i wachlarz umiejętności aktorskich taki jak koleżanka ze Zmierzchu.

- totalnie, absolutnie pozbawione jakiegokolwiek pomysłu zdjęcia. Nie no, dobra, parę fajnych ujęć się znajdzie, ale np. scena na zarośniętym trawą cmentarzu - na ile fajnych sposobów można pokazać takie miejsce! Ale nie, kamera na statyw, wycelować w aktora i jazda. Nienawidzę europejskich filmowców za taki kompletny brak pomysłów wizualnych - byle pokazać dialogi, tylko to się dla nich liczy. Nie trzeba sprzętu za miliony dolarów, steadicamów i żurawi żeby skomponować fajne ujęcie.

- montaż, który jest zwyczajnie amatorski i nudny. Dobijające są cięcia wsadzone w dialog tylko po to, żeby zamaskować zmianę ujęć. Przykład: rozmawia Baran z księdzem - właściwie CAŁY DIALOG NA JEDNYM UJĘCIU - nagle cyk, na 1,5 sekundy widok domu, cyk, znowu ten sam kadr (ale najwyraźniej z drugiej próby). Żenada.

Ogólnie - wady nie są na tyle wkurzające, żeby przesłonić zalety filmu; dobry scenariusz broni się sam. No i Linda wymiata; ogólnie wszyscy poza jedną aktorką zagrali bardzo dobrze. 7+/10. Chętnie kupię oryginał.

Aha, film nie wyszedł u nas na dvd. No cóż, pozostanę ordynarnym złodziejskim piratem.
Swoją drogą:

jeden z najlepszych filmów nakręconych z udziałem Polaków jest u nas niedostępny ani na VoD, ani na DVD, ani na blu, ani w ogóle. Na świecie dostępne jest tylko wydanie czeskie - z okładką, która z pewnością zachęci masę ludzi do zapoznania się z tym filmem. Ile stracili twórcy na pobraniu przeze mnie "nielegalnej" kopii, kiedy legalnych w ogóle nie ma?

Mierzwiak, masz ciekawą propozycję na bloga:

[Obrazek: je-treba-zabit-sekala-dvd.jpg]

Odpowiedz
Matko, okładka jak z lektury szkolnej :/

Co do samego filmu to z tego co wiem mało znany i raczej niedoceniany przez zwykłych widzów. Szkoda bo oprócz scenariusza, który może nie jest jakoś mega zachwycający, ale na pewno bardzo solidny film broni się kreacjami aktorskimi (Lubaszenko, Linda, cała reszta oprócz wspomnianej przez Ciebie Sitek), świetną hipnotyzującą muzyką Lorenca i zdjęciami. Tak jak już wcześniej napisałem w niektórych momentach czuć skwar lejący się z nieba, smród obory, itp.

Ocena o pół punktu wyższa od Twojej zostaje.

-" Ty mnie już wkurwiać więcej nie będziesz !"

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości