Zapowiedzi
(25-07-2011, 11:18)patyczak napisał(a):
Cytat:Nigdzie nie użyłem słowa "propaganda".

Piszesz, że chciałbyś aby Polacy robili tylko filmy, pokazujące nas w dobrym świetle. Dla mnie to propaganda:)

Nie. Patologiczne kino polskie (to chyba określenie z Kamińskiego) cały czas powstaje. Niech se powstaje ale mało jest w polskiej historii chwalebnych wydarzeń , postaci, którym należy się dobry film ?

(25-07-2011, 11:35)Gwahlur napisał(a): Próba uczciwego rozliczenia sie z własną historią, ukazanie prawdziwej tragedii ludzi jest paranoją? Raczej czynem chwalebnym.

Tak. Polacy będą się rozliczać z wybryku jakichś wieśniaków a Żydzi w Hollywood'zie dalej będą kręcić laurki zbrodniarzom takim jak Bielscy.
Oto polska racja stanu: puścić w świat sygnał, w postaci filmu: tak patrzcie , to prawda, My , Polacy, też jesteśmy winni holocaustu.
I później się dziwić i oburzać, że Zachód pisze o polskich obozach zagłady.
Paranoją jest babranie się właśnie w sprawy kompromitujące i porażki miast skupiać się na pozytywnych historiach.
Gross pewnie się cieszy.

(25-07-2011, 11:35)Gwahlur napisał(a): To ze inni postępują źle nie oznacza, że my nie mozemy postępowac dobrze

To nie ma nic wspólnego z dobrem i złem a z marketingiem. Zresztą co ma znaczyć "my postępujemy dobrze" ? "Chrystus narodów" ?

(25-07-2011, 12:10)desjudi napisał(a): kto, gdzie, jak? Mówisz o "Der untergang"? Znaczy: nadanie cech ludzkich ma być wybieleniem? Nosz kurwasz...

Co miało na celu "nadanie cech ludzkich" ? pokazanie: patrzcie Hitler też był człowiekiem, wodzem, oddanym swoim towarzyszom. To, że to chyba największy zbrodniarz w dziejach ludzkości po Stalinie ma już mniejsze znaczenie. Ej, on jednak nie był takim potworem. On był ludzki, współczuje mu.

welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Co miało na celu "nadanie cech ludzkich" ?
Przede wszystkim kino pokroju Upadku to chyba dla ciebie za wysokie progi, skoro tupiesz i kręcisz głową, odczytując film w najbardziej powierzchowny i prymitywny sposób. Nie, nie chodziło o "nadanie cech ludzkich", bo - UWAŻAJ - Hitler był człowiekiem, takim samym jak ty czy ja. A że robił to co robił? To już inna kwestia, ale to był zwykły człowiek. Upadek nie miał go wybielać, wzbudzać współczucie, tylko pokazać takim, jakim był, bo - powtarzam - był tylko człowiekiem.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): pokazanie: patrzcie Hitler też był człowiekiem, wodzem, oddanym swoim towarzyszom
Bo był?

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Ej, on jednak nie był takim potworem.
Zaczynam wątpić czy w ogóle oglądałeś ten film. Co jeszcze ciekawego dowiedziałeś się z Upadku? Że nie miał nic wspólnego z Holokaustem?

Odpowiedz
Cytat:ale mało jest w polskiej historii chwalebnych wydarzeń , postaci, którym należy się dobry film ?

Nie rozumiem stwierdzenia, że to przede wszystkim chwalebne wydarzenia zasługują na dobre filmy.

No nie wiem jak dla innych, ale dla mnie kino jest dziedziną sztuki. Ma poszerzać horyzonty, nawet kosztem niewygodnej prawdy, a nie je zamykać, byle żyło się ładną iluzją. Kino ma być niezależne (nigdy nie będzie, ale niech się chociaż stara), a nie podlegać jakimś odgórnym nakazom.

We wszystkich antyutopiach też się ludziom wmawia, że jest super i jak to się kończy? :D

Cytat:Co miało na celu "nadanie cech ludzkich" ? pokazanie: patrzcie Hitler też był człowiekiem, wodzem, oddanym swoim towarzyszom. To, że to chyba największy zbrodniarz w dziejach ludzkości po Stalinie ma już mniejsze znaczenie. Ej, on jednak nie był takim potworem. On był ludzki, współczuje mu.

Ale Hitler był przecież człowiekiem. Chyba nie był kosmitą, nie? I cieszę się, że film przełamuje tabu i pokazuje go jako człowieka, choć w żadnym razie go nie usprawiedliwia.

Kino to nie jest narzędzie!

Odpowiedz
(25-07-2011, 17:56)patyczak napisał(a): Ale Hitler był przecież człowiekiem. Chyba nie był kosmitą, nie?

[Obrazek: adolf-hitler-joke-4_681576c.jpg]

no nie wiem :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(25-07-2011, 17:34)Mierzwiak napisał(a): Przede wszystkim kino pokroju Upadku to chyba dla ciebie za wysokie progi, skoro tupiesz i kręcisz głową, odczytując film w najbardziej powierzchowny i prymitywny sposób. Nie, nie chodziło o "nadanie cech ludzkich", bo - UWAŻAJ - Hitler był człowiekiem, takim samym jak ty czy

Kręcenie filmu o takim zbrodniarzu i przedstawianie go jako SIC! takiego jak Ty (bo napewno nie jak ja) jest bezczelne. Skąd wiesz, że był taki jak w filmie ? Masz na to dowody , czy łykasz to co zaserwowali ci scenarzyści bez mrugnięcia okiem podpierając się (jak zwykle zresztą) prztyczkami ad personum ?
Rozumiem, że ten Norweg, który dokonał masakry też jest takim zwykłym normalnym człowiekiem jak Ty ?

(25-07-2011, 17:56)patyczak napisał(a): Nie rozumiem stwierdzenia, że to przede wszystkim chwalebne wydarzenia zasługują na dobre filmy.

Nie pisałem, że tylko chwalebne wydarzenia zasługują na dobre filmy a , że mało takich tj. dobrych filmów z pozytywnym historią.

Cytat:Ale Hitler był przecież człowiekiem. Chyba nie był kosmitą, nie? I cieszę się, że film przełamuje tabu i pokazuje go jako człowieka, choć w żadnym razie go nie usprawiedliwia.
Kino to nie jest narzędzie!

Normalny człowiek to na pewno nie był a tak został pokazany. NA YT chyba są gdzieś jego "wystąpienia".

Kino jest narzędziem. Nie widzisz ile jest gloryfikujących Amerykanów filmów ? Jest jakiś film gdzie Amerykanie kajają się , że zrucili atomówki na Japonie ? Co było tchórzliwym, terrorystycznym wydarzeniem bez precedesu w historii świata.

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Nie. Patologiczne kino polskie cały czas powstaje

To nie jest jedna z tych smutnych zmyslonych historii. To sa prawdziwe wydarzenia o jakich film powstac powinien. To nie jest patologiczne polskie kino, to jest patologiczna polska historia.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Niech se powstaje ale mało jest w polskiej historii chwalebnych wydarzeń , postaci, którym należy się dobry film ?

Autor jednak ma pasje do tego wydarzenia, bo go zbulwersowało, zarowno tym co sie stało, jak i faktem jak pozno sie o tym dowiedzial, a dobre filmy powstaja z pasji własnie. Inny reżyser moze miec pasje na cos pozytywnego i niech też kręcą.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Tak. Polacy będą się rozliczać z wybryku jakichś wieśniaków a Żydzi w Hollywood'zie dalej będą kręcić laurki zbrodniarzom takim jak Bielscy

To że inni postepują źle oznacza, że my nie mozemy postępowac dobrze?

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Oto polska racja stanu: puścić w świat sygnał, w postaci filmu: tak patrzcie , to prawda, My , Polacy, też jesteśmy winni holocaustu
To nie nasza wina ze film jaki powstac powinien może zostanie przez słabe, niedouczone bądź uprzedzone umysły źle odczytany. W ten sposob to nie powinny powstawac zadne filmy mowiace o nas zle. Tylko filmy-laurki.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Paranoją jest babranie się właśnie w sprawy kompromitujące i porażki miast skupiać się na pozytywnych historiach

Uczciwie rozliczenie sie z własną historią i oddanie szacunku ofiarom poprzez nagłośnienie ich sprawy to nie paranoja tylko czyn chwalebny.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Gross pewnie się cieszy

I dobrze, bo bardzo ważne sprawy, ktore powinny zostac nagłosnione i moralnie rozliczone, o ktorych on pisał za co był mieszany z błotem, mają szanse trafic do swiadomosci bardziej masowego widza w sposob bardziej przystepny dla przecietnego Polaka niż książka.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): to nie ma nic wspólnego z dobrem i złem a z marketingiem

Jesli ktos kierujac sie tylko marketingiem przez przypadek postepuje zacnie, to i tak jest dobrze.

(25-07-2011, 17:16)shamar napisał(a): Zresztą co ma znaczyć "my postępujemy dobrze" ? "Chrystus narodów" ?

Bez histerii, to ze ktos zrobi jedną dobrą rzecz nie czyni z niego Chrystusa.

Odpowiedz
Słuchając rozmów babć w autobusie (że "Żydy to, Żydy tamto") oraz czytając przemiłe filosemickie napisy na murach myślę że gdyby dziś nadażyła by się okazja to niejedna stodoła pełna "sąsiadów" by zapłonęła. Taki film jest potrzebny.

Odpowiedz
Cytat:Kino jest narzędziem. Nie widzisz ile jest gloryfikujących Amerykanów filmów ? Jest jakiś film gdzie Amerykanie kajają się , że zrucili atomówki na Japonie ? Co było tchórzliwym, terrorystycznym wydarzeniem bez precedesu w historii świata.

No i te filmy, gloryfikujące Amerykę nie należą raczej do najlepszych. I dlatego cieszę się, że Pasikowski wziął się za taki temat.

Cytat:Skąd wiesz, że był taki jak w filmie ? Masz na to dowody , czy łykasz to co zaserwowali ci scenarzyści bez mrugnięcia okiem podpierając się (jak zwykle zresztą) prztyczkami ad personum ?

A ty wiesz jaki był naprawdę? Fakt, że film mi się podoba nie oznacza, że automatycznie przyjmuję wizję autora jako prawdę ostateczną i ją przyswajam. Dobrze jest znać różne punkty widzenia. Zwłaszcza te tyczące Hitlera, a nie mieć w głowie tylko jedno słowo - potwór. I po to powstają takie wartościowe filmy jak "Upadek".

Cytat:Normalny człowiek to na pewno nie był a tak został pokazany. NA YT chyba są gdzieś jego "wystąpienia".

Czy ktoś mówi, że był normalny? Ale nie możesz zaprzeczyć, że był człowiekiem. TAK, może o tym nie wiesz, ale ludzie bywają bestiami. I ten Norweg także jest człowiekiem. No i nie przekręcaj tego co powiedziałem, bo to wredna manipulacja. Napisałem, że był "człowiekiem" a nie "normalnym człowiekiem".

Shamar, widzę dziwny paradoks w Twoim rozumowaniu.

Z jednej strony bulwersuje Cię fakt, że polskie kino zamiast gloryfikować naszą historię, zajmuje się jej mniej chwalebnymi rozdziałami. Z drugiej strony mam wrażenie, że odnosisz się z niechęcią do tego procederu stosowanego przez innych. I na dodatek piszesz takie rzeczy:
Cytat:czy łykasz to co zaserwowali ci scenarzyści bez mrugnięcia okiem
. Czyli uważasz to "łykanie" za coś pozytywnego czy jednak nie? No bo chciałbyś, żeby widzowie łykali polskie laurki, ale łykanie niemieckich jest już złe? To tylko objaw patriotyzmu, czy co?:D Już się gubię.

Odpowiedz
shamar, mimo wszystko Hitler był człowiekiem, czy chcesz tego czy nie. Posiadanie ludzkich cech, odruchów nie umniejsza jego roli w byciu zbrodniarzem. Tak samo jak istnienie literatury biograficznej skupiającej się na Hitlerze, Stalinie, Pol Pocie czy Mao nie wybiela tych postaci, a jedynie stara się wejrzeć w głąb umysłu zbrodniarza, znaleźć przyczyny, przyjrzeć się tłu, charyźmie wodzów, ich polityce.

Ergo: dlatego film o masakrze w Jedwabnem jest potrzebny - bo spalenie Żydów w stodole jest faktem - tak samo jak pamięć o tym, że Hitler był człowiekiem. Tylko takie mierzenie się faktami działa oczyszczająco, prowokuje dyskusje i buduje odpowiednią pamięć o historii.

Odpowiedz
(25-07-2011, 18:57)shamar napisał(a): Kręcenie filmu o takim zbrodniarzu i przedstawianie go jako SIC! takiego jak Ty (bo napewno nie jak ja) jest bezczelne.
Człowiek który wymyślił sobie żeby miliony zwozić ludzi pociągami a następnie mordować ich w komorach gazowych, bo tak mu się podobało, musiał mieć coś z głową, ale poza tym był tylko człowiekiem, zapewne kochającym swoją żonę, dzieci i psy (zwłaszcza owczarki niemieckie, tak jak ja!). Uświadamiając to sobie nie sprawisz, że to co zrobił było mniej złe, albo że on był mniej zły, tylko nie rozumiem kreowania go na karykaturalne monstrum, Szatana, wcielone zło. Właśnie to jest najbardziej przerażające, że to był zwykły człowiek.

Od razu przypomniał mi się cytat z Se7en: If we catch John Doe and he turns out to be the devil, I mean if he's Satan himself, that might live up to our expectations, but he's not the devil. He's just a man.

(25-07-2011, 18:57)shamar napisał(a): Rozumiem, że ten Norweg, który dokonał masakry też jest takim zwykłym normalnym człowiekiem jak Ty ?
Poza tym że - co staje się coraz bardziej oczywiste - to człowiek chory umysłowo, owszem. Uważasz że mijając go na ulicy zwróciłbyś na niego uwagę?

Odpowiedz
Dobra. Nie przekonaliście mnie ale nie dlatego, że nie macie racji. Dlatego, że irytują mnie takie filmy pokazujące postaci historyczne wybiórczo. No bo można , by (a może powstał) nakręcić film o małym słodkim Adolfku. Taki film familijny. Sorry ale tu mam podobne odczucia jak w przypadku "Dzienników Motocyklowych" czyli oglądam film z pewnej perspektywy, którą chcą mi pokazać twórcy.

(26-07-2011, 15:19)Mierzwiak napisał(a): Uważasz że mijając go na ulicy zwróciłbyś na niego uwagę?

Ja nie zwracam specjalnie uwagi na ludzi na ulicy. Ponoć największe czuby to ci niepozorni więc może należało by...

Odpowiedz
Jak miałby być pokazany Hitler w "Upadku"? Jako komiksowy krzykacz z "Bękartów"?

Odpowiedz
(25-07-2011, 22:47)Kaczor napisał(a): Słuchając rozmów babć w autobusie (że "Żydy to, Żydy tamto") oraz czytając przemiłe filosemickie napisy na murach myślę że gdyby dziś nadażyła by się okazja to niejedna stodoła pełna "sąsiadów" by zapłonęła. Taki film jest potrzebny.

Tylko Żyd by tak napisał :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(26-07-2011, 15:30)Kaczor napisał(a): Jak miałby być pokazany Hitler w "Upadku"? Jako komiksowy krzykacz z "Bękartów"?
->
(26-07-2011, 15:28)shamar napisał(a): ...irytują mnie takie filmy pokazujące postaci historyczne wybiórczo.(...) oglądam film z pewnej perspektywy, którą chcą mi pokazać twórcy.

Odpowiedz
A jak miał być pokazany Che Guevara w Dziennikach Motocyklowych ? On wtedy był tylko 23-letnim studentem przecież.

Odpowiedz
(26-07-2011, 23:51)Mefisto napisał(a): Tylko Żyd by tak napisał :P
Bo jestem przecież cygańskim niepełnosprawnym gejowskim czarnym żydem arabsko-rosyjskiego pochodzenia chorym na AIDS. W Polsce mam przejebane. ;)

Odpowiedz
(27-07-2011, 14:45)soldamn napisał(a): A jak miał być pokazany Che Guevara w Dziennikach Motocyklowych ? On wtedy był tylko 23-letnim studentem przecież.

Ale nie dodali na literach, że ten "ludzki" lekarz stał się , później, zawziętym komuchem, który mordował , bez skrupułów, wrogów rewolucji, nie ? :)

Odpowiedz
A po co mieli dodawać? Kto mądry, ten wie. A zdaniem głupiego po co się przejmować?

Odpowiedz

To nie ma nic wspolnego z byciem madrym. Dla mnie Chechu, to koles od koszulek z dyche i tyle ;)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
(28-07-2011, 00:46)patyczak napisał(a): A po co mieli dodawać? Kto mądry, ten wie. A zdaniem głupiego po co się przejmować?

Bo głupi nie tylko mówią. Głupi mogą też wprowadzać swoje głupie pomysły w czyn.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości