![[Obrazek: z10703971X,Robert-Wieckiewicz-i-slynne-wasy.jpg]](http://bi.gazeta.pl/im/1/10703/z10703971X,Robert-Wieckiewicz-i-slynne-wasy.jpg)
http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,10704117,_Walesa__Andrzeja_Wajdy__Jaki_bedzie___WIDEO_.html
24-11-2011, 22:01
|
Zapowiedzi
|
|
Z cyklu "kostiumy milicjantów nie mogą się zmarnować" czyli "Wałęsa" Wajdy. Sztuczne wąsy pożyczone chyba z "Bitwy Warszawskiej" ;)
![]() http://kultura.gazeta.pl/kultura/1,114438,10704117,_Walesa__Andrzeja_Wajdy__Jaki_bedzie___WIDEO_.html 24-11-2011, 22:01 (24-11-2011, 22:01)Kaczor napisał(a): Z cyklu "kostiumy milicjantów nie mogą się zmarnować" czyli "Wałęsa" Wajdy. Sztuczne wąsy pożyczone chyba z "Bitwy Warszawskiej" ;) O tych wąsach było dziś w TVN. Jakiś starszy jegomość - charakteryzator, który (cytuję), "gdy tylko dowiedział się że taki film powstanie, stwierdził żę musi pracować przy tym filmie jako spec od wąsów Wałęsy" :) 24-11-2011, 23:14
"Dlaczego robi Pan ten film?" - "Nie chcę, ale muszę". Rzygać się chce. Wajdzie się chyba wydaje, że jest jakimś bogiem reżyserii, na którym spoczywa obowiązek opowiadania o ważnych postaciach/wydarzeniach. A tak, na szczęście, zdecydowanie nie jest i pewnie o wiele lepiej by wyszło, gdyby za film zabrał się ktoś, kto ma jakąś wizję i pomysł.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
24-11-2011, 23:41 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-11-2011, 23:42 przez Motoduf.) (24-11-2011, 23:41)Motoduf napisał(a): "Dlaczego robi Pan ten film?" - "Nie chcę, ale muszę".Pomijam już pretensjonalne użycie cytatu z Wałęsy jako odpowiedzi, ale kurwa, jak reżyser może mówić, że robi film chociaż tego nie chce? Co z tego wyjdzie, skoro reżyser ma go w dupie i nie chce być na planie? To ma mnie zachęcić do obejrzenia? Poza tym w mediach już powiedziano jak się to będzie kończyć, więc nie ma powody by obejrzeć tego - potencjalnego - stolca. 25-11-2011, 00:26
http://www.filmweb.pl/news/%22Wa%C5%82%C4%99sa%22+z+Grochowsk%C4%85%2C+ale+bez+Bellucci-79864
Twórcy zdradzili również, że film prócz sekwencji fabularnych będzie zawierał zdjęcia archiwalne. Nie mamy pieniędzy to wrzucimy materiały archiwalne, czyli żal. Ten film nie ma prawa się udać.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
25-11-2011, 01:11
Wajda - całkiem odważny niegdyś reżyser - wypalił się zupełnie, więc nie wiem na co tu liczyć. Poza tym facet ma ostatnio nieznośną tendencję do poprawnych politycznie laurek (zapewniam, że nie zawsze tak było).
Inna sprawa, że zdjęcia archiwalne (świetnie wykorzystane) były też w "Człowieku z marmuru", także nie mam pojęcia dlaczego akurat to miałoby świadczyć na niekorzyść filmu. 25-11-2011, 02:04
Te materiały podlinkowane powołują się np. na stronę internetową polonica.net, która słynie z listy żydów dla oszołomów. Są tak wiarygodne jak protokoły mędrców syjonu i inne tego typu bzdury. Ponadto widać dość mocno, że chłop po prostu jest zawistny, że mu nie wyszło i nie zrobił kariery, mimo iż skończył przecież tą filmówkę! A taki mierny Pan Andrzej zrobił karierę zamiast niego.
Przecież oczywiste jest, że każdy film z okresu PRL przechodził przez cenzurę, że trzeba było kombinować, poruszać niektóre tematy a innych nie. Inaczej filmy by po prostu nie powstawały. I życzyłbym innym polskim reżyserów tyle bezkompromisowości w czasach PRL ile Wajda pokazał w Popiele i Diamencie czy Człowieku z Marmuru. Kłopotowski, co dość dla niego nietypowe, mówi w tym filmie bardzo sensownie. Wajda obecnie jest w słabej formie, to fakt, ale mało który reżyser w takim wieku trzyma formę. Nie zmienia to faktu, że jak był młodszy, to nakręcił kilka genialnych filmów. 28-11-2011, 00:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2011, 00:44 przez soldamn.)
Broń czerwonego pachołka, broń :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 28-11-2011, 01:23
Twoja nie lepsza wcale. Naprawdę sądzisz, że moja wiedza o Wajdzie opiera się na jednym wywiadzie z TV PULS? Think again, buster. I sam się doszkól.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 28-11-2011, 17:50
A propos tego: http://blogkmf.blogspot.com/2011/05/urzednicy-na-celowniku-nareszcie.html
We wrześniowym Newsweeku był wywiad z reżyserem, gdzie mówiono, że zdjęcia już ruszyły, a film jest finansowany z prywatnej kasy. Spoko. 28-11-2011, 19:47 soldamn napisał(a):Przecież oczywiste jest, że każdy film z okresu PRL przechodził przez cenzurę "Przechodził" to czasownik w trybie niedokonanym - nie niesie w sobie informacji o tym, jakie filmy przeszły przez sito, a jakie w nim utknęły i NIE PRZESZŁY. Skoro filmy Wajdy przechodziły i były dopuszczane do emisji, to znaczy, że władzy zaszkodzić nie mogły w żaden sposób. Crov napisał(a):We wrześniowym Newsweeku był wywiad z reżyserem, gdzie mówiono, że zdjęcia już ruszyły, a film jest finansowany z prywatnej kasy. Spoko. Byle jego poziom nie był wysoki inaczej - tak jak finansowanego z prywatnej kasy "Atlasa Zbuntowanego". 01-12-2011, 22:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-12-2011, 23:01 przez Mental.)
Nie wiem czy to tu było o nowym Klossie. Chyba tu. Młodego Klossa ma zagrać... nie, nie. Wiem, że będziecie zawiedzeni. Nie Szyc. Ten pan -
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 02-12-2011, 00:24
Myślę pozytywnie. Kot, pomimo tego, że gra w zbyt wielu szmelcach, wydaje się być dobrym aktorem. No i poza planem też nie wygląda jakby był nadętym ch.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man. 02-12-2011, 14:13 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |