Zejście...
Kostka 
Z horrorów od Neila Marshalla wcześniej widziałem Dog Soldiers na VHSie z wypożyczalni (czasy, gdy istniały wideoteki :)). I jak Dog Soldier sbyło 100% męskim kinem, tak Zejście jest to 100% damskie kino, bo 99% czasu ekranowego zajmuje kobieca obsada. Aha, za scenariusz odpowiada facet :].

O filmie wiedziałem tyle, iż jest obsada jest żeńska i w jaskiniach żyją jakieś kretołaki. Z tego też wiele razy się zaskakiwałem. Zakończenia prologu się nie spodziewałe. Także tego, że akcja dzieje w Appalachach, bo sądziłem że jak Dog Soldiers będzie dziać się w UK, zwłaszcza że część bohaterek zaciąga jakimś brytolskim akcentem. I zakończenie mnie wzięło z zaskoczenia. 

Pierwsza połowa to głównie survivalowiec i stworów mogłoby nie być, ale i tak się ogląda dobrze. Jest napięcie, dobra gra aktorska.

I jak Dog Soldiers było w gruncie rzeczy akcyjniakiem, tak mamy do czynienia z pełnym straszakiem. Już sama jaskinia klaustrofobiczna, szczególnie przejście przez wąziutki tunel - ja bym nie chciał znaleźć się w takiej sytuacji. I potrafi to wystraszyć. Przy pierwszym jump scarze podskoczyłem mówiąc "Jezu". Prawdę mówiąc, przy większości podskakiwałem.

I w trzecim akcie reżyser nie szczędzi juchy ani trochę (akurat oglądałem wersję Unrated, ale podejrzewam, że w wersji normalnej też nie szczędzi). Z minusów trza nastawić się na padaczkowy montaż, no i też widać ten ząb czasu na efektach cyfrowych (nietoperze; w jednym ujęciu widać, że kobity szły po bluescreenie), ale tych na szczęście nie ma dużo i sporo analogowej roboty. Zwłaszcza kadry klimatyczne jak chociażby odkrycia przepaści. 

Na zakończenie... oj, dobra, wstawcie jakiś frazes typu polecam, warto itp. 

9/10 i czołówka mego spooktoberu 2023.

PS. Marshall znów cytuje klasyki. Jeden motyw podobny do tego głównego z Cosia Carpentera, a potwory wydają stukające dźwięki jak Predator. 

Odpowiedz
Czyli oglądałeś wersję ze złym zakończeniem a nie pizdusiową na rynek amerykański?

PS: nie oglądaj dwójki, szkoda psuć se obraz tym pazdzierzem.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Tak, oglądałem tą prawilną brytyjską wersję.

Dwójki nie planowałem i nie planuję oglądać, bo coś mi się obiło o uszy że słabe.

Odpowiedz
OGPUEE napisał(a):Także tego, że akcja dzieje w Appalachach, bo sądziłem że jak Dog Soldiers będzie dziać się w UK, zwłaszcza że część bohaterek zaciąga jakimś brytolskim akcentem. I zakończenie mnie wzięło z zaskoczenia. 

Niby tak, ale kręcili w okolicach Glasgow ;) A odnośnie brytyjskich akcentów to mamy cały przekrój, bo każda baba jest z innego kraju w UK.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(24-10-2023, 18:52)OGPUEE napisał(a): Tak, oglądałem tą prawilną brytyjską wersję.

Dwójki nie planowałem i nie planuję oglądać, bo coś mi się obiło o uszy że słabe.

Pierd... parodia, żenada, gnój.

WEJDZCIE na 1 stronę tematu: co to za ludzie?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Pierwsze Zejście jest super, pamiętam jak oglądałem po raz pierwszy i jakiego szoku doznałem podczas wiadomej sceny na początku

Odpowiedz
Wrzucę jeszcze raz bo kiedyś chyba do tematu z dwójką wkleiłem, może ktoś będzie chciał sobie obejrzeć:

The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości