Zmarli
Od czasu do czasu na forum powstaje temat poswiecony zmarlemu niedawno filmowcowi, wiec czemu nie poswiecic im calego watku? Zwlaszcza, ze jest okazja: Piotr Lazarkiewicz nie zyje, jak podaje gazeta.pl. Jak ktos ma jakiekolwiek pojecie, co nakrecil ten facet, to gratulacje. A jesli ktos nawet widzial jeden z jego filmow - wow, dopiero jestes geekiem.

Szkoda, ze w Polsce rezyserzy, Wielcy Rezyserzy (jesli wierzyc portalowi), robia takie filmy ze nikt ich po smierci nie kojarzy. Ale ide o zaklad, ze Lazarkiewicz krecil o smutku, rozwodach, niesplaconych kredytach i zgubionym rozancu.

BTW: Stan Winston tez nie zyje. Szkoda.

Odpowiedz
No ja widziałem jego dokument z 1986 "Fala" o festiwalu w Jarocinie, dość górnolotnie określany przez niektórych kultowym. Czy to już mnie czyni geekiem? :)

Odpowiedz
Dokumenty sie nie licza, kazdy moze przypadkowo na jakis trafic w TVP. :)

Odpowiedz
A jak się widziało go na DIVXie? :)

Odpowiedz
To stad idz, bo to nie forum dla gikow. :) A zaraz moderator wszystko wykasuje. Nie lubie go.

Odpowiedz
Piotr Łazarkiewicz, szwagier Agnieszki Holland, czyli mąż jej siostry - Magdaleny. Kojarzę go bardziej z filmem jego żony, np. dość dobry - "Ostatni dzwonek" niż z jego tylko twórczością.
Ale tak nawiasem, nie widze powodu, by jego smierć, była kolejnym powodem do wylewania pomyj na polskich reżyserów. Na szczęście, mam nadzieje, że po recenzji "Kanału" Desjudiego, z uwagi na jego mir na forum (desjudiego - rzecz jasna), Wajda choćby na chwile pozostanie w spokoju w tej materii. Byle nie na wieczność. Bo jak mówią, lepiej by mówili źle (byle bez przekręcania nazwiska), niż nie mówili wcale.
"Ludzie biorą mnie za intelektualistę. Chyba dlatego, że noszę okulary" /Woody Allen/

http://www.babkafilmowa.blogspot.com/

Odpowiedz
To już było 6 dni temu, ale widzę, że nikt o tym nie wspomniał, ani tutaj, ani w bliźniaczym wątku w dziale Paplanina:

W wieku 99 lat umarł reżyser Ronald Neame, którego najsłynniejszym filmem jest klasyk kina katastroficznego Tragedia Posejdona (1972) z gwiazdorską obsadą i mistrzowskimi efektami. Aktorka Maggie Smith dostała swojego pierwszego Oscara dzięki jego filmowi Pełnia życia panny Brodie (1969).

Odpowiedz
12 września 2010 r. zmarł francuski reżyser Claude Chabrol, twórca Nowej Fali. W jego filmach grali m.in. Orson Welles, Jean Paul Belmondo, Charles Aznavour, Jean Pierre Cassel, Michel Piccoli, Maurice Ronet, Anthony Perkins, Jean Rochefort. Współpracował z takimi aktorkami jak Emmanuelle Beart, Isabelle Huppert, Michele Morgan, Romy Scheider... Miał 80 lat.

Odpowiedz
Zdaje się zupełnie bez echa przeszła też śmierć francuskiego reżysera Alaina Corneau (zmarł 30 sierpnia 2010 r. w wieku 67 lat). Najbardziej znane jego filmy to "Rewolwer Python 357" z Yves Montand (1976) i "Wszystkie poranki świata" z Gerardem Depardieu (1991).

Odpowiedz
W Warszawie, w wieku 84 lat, zmarł Andrzej Konic, reżyser filmowy i telewizyjny, autor m.in. takich dzieł jak: "Motodrama", "Czarne chmury", "Pogranicze w ogniu". Tragiczną informację przekazało Stowarzyszenie Filmowców Polskich oraz serwis filmpolski.pl.

http://film.onet.pl/seriale/0,2230048,wiadomosc.html

Odpowiedz
28 października 2010 w wieku 89 lat zmarł reżyser Stanisław Lenartowicz. Najbardziej znane jego filmy to: "Pamiętnik Pani Hanki", "Giuseppe w Warszawie", "Pigułki dla Aurelii". Natomiast film "Zimowy zmierzch" (1956) uchodzi za prekursora nurtu Polskiej Szkoły Filmowej.

Odpowiedz
W środę wieczorem zmarł Blake Edwards - reżyser "Śniadania u tiffany'ego" i "Różowej pantery":

http://www.filmweb.pl/news/Zmar%C5%82+re%C5%BCyser+%22%C5%9Aniadania+u+Tiffany%27ego%22+i+%22R%C3%B3%C5%BCowej+Pantery%22-68307

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon