Zostawić Las Vegas/Leaving Las Vegas (1995) reż. Mike Figgis
[Obrazek: Leaving+Las+Vegas5.jpg]

"Nie wiem już czy piję bo żona mnie rzuciła, czy żona mnie rzuciła bo piję?"
Ben Sanderson

Dziś kolejny film wart wg mnie osobnego tematu, jednocześnie jeden z tych które cenię najbardziej.
Nicolas Cage zanim został specem od action movie, grywał naprawdę dobre role i wydawało się że osiągnie więcej, a tak Leaving Las Vegas pozostało jego największym osiągnięciem aktorskim i chyba ostatnim dobrym ambitnym filmem (powiedzmy że w akcyjniakach czasami był dobry). Podobnie z Elisabeth Shue, która zagrała tu doskonale ale poza tym filmem nigdzie już nie błysła. Wychodzi więc że film o dwóch ludziach na dnie i głównych aktorów w pewnym sensie tam też zawiódł, na dno aktorskie.

Film to na pewno aktorski majstersztyk, ale co do jego powiedzmy przesłania mam problem. Film to depresyjny atak na widza (coś jak polskie filmy, ale polskie filmy to gwałt z morderstwem karane śmiercią) w filmie widzimy ciąg porażek Bena Sandersona (Cage) w życiu zawodowym, prywatnym, która prowadzi go do decyzji o samobójstwie, ale samobójstwie nietypowym, zapiciu się na śmierć alkoholem*. Dodatkowo na miejsce tego oryginalnego zejścia wybiera Las Vegas, jaskinie rozpusty. Kiedy wydaje się że nic gorszego nie może spotkać Bena dostaje kolejny cios, poznaje Sere (Shue) prostytutkę, która nieoczekiwanie zakochuje się w alkoholowym samobójcy. Miłość powinna być szczęściem tutaj jest fatalnym zrządzeniem losu.

Dla mnie film który przytłacza ale to przytłoczenie bywa czasem potrzebne. Jeżeli jest dodatkowo tak zagrane to tylko wystawić 10/10 i liczyć że wydadzą to kiedyś na DVD w Polsce.

[Obrazek: nic_cage_leaving_las_vegas[1].jpg]
[Obrazek: leaving-las-vegas-1995.jpg]
[Obrazek: shue%2Bleaving%2Blas%2Bvegas.jpg]
[Obrazek: aph_34.jpg]

*Taka śmierć w naszym kraju to prawdopodobnie nic oryginalnego, ale też świadomie za wiele osob tego nie zrobiło :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon