Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
MasterKadr - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Zagadki (https://forumkmf.pl/Forum-Zagadki--15)
+--- Wątek: MasterKadr (/Thread-MasterKadr--1416)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

- Anonymous - 23-08-2009

Wysłałem odpowiedzi. Drżyjcie narody, celuję w trzecie miejsce.

- Cassel - 24-08-2009

Coś mało mam tych odpowiedzi. Negryn? TeDe? Godzina zero się zbliża...

- Hannibal - 24-08-2009

Solo urwał im od internetu:)

- Anonymous - 24-08-2009

Żryjcie ołów zakazane mordy. Solo wysłał, więc koniec zabawy, dawaj wyniki!

- Cassel - 24-08-2009

Dobra, koniec rundy trzeciej.

Idę opracować wyniki.

Zostańcie na tej fali.

- Corn - 24-08-2009

Faster! Faster!

- Anonymous - 24-08-2009

Czyżby szanowny kolega liczył na komplet punktów?...
:)

- Corn - 24-08-2009

Yep! :]

[ Dodano: Pon Sie 24, 2009 20:42 ]
Oh Come on! Dajesz Cass bo ja tu umieram!

- Cassel - 24-08-2009

– Do you like our owl?
– Is it artificial?
– Of course it is.
– Must be expensive.
– Very.

To tak tytułem klimatycznego wprowadzenia do podsumowania rundy trzeciej. Nr 15 się kłania. :cool:

No to jesteśmy. Udział wzięło 16 graczy.
Po raz trzeci w tym konkursie padł full, czyli odgadnięto wszystkie 40 kadrów. Tym razem jednak szczęśliwym zwycięzcą okazał się MEFISTO. Drugie miejsce, z wynikiem gorszym tylko o punkt, zajął Solo, a kolejne, także z punktem straty – Corn. Zadziwia chimeryczna forma Phila, który najpierw ugrał 28 punktów, potem zaledwie 20, a tym razem osiągnął najlepszy jak dotąd wynik – 32 punkty. Witamy również nowego gracza, Ciuńka, który swój występ podsumował jakże wymownym "ale wstyd!". Ee, tak źle nie było.

Tabela:

Mefisto – 40 punktów
Solo – 39
Corn – 38
Mierzwiak – 37
Dr_Bakier, Tyler Durden – 34
Phil, Stormbringer – 32
Luis Cyfer – 28
Ronaldinho – 25
Ciuniek, Hannibal – 24
Negrin, Snappik – 21
Craven, Lord Vontroba – 19

I klasyfikacja generalna:

Solo – 119 punktów
Mefisto – 117
Corn – 113
Mierzwiak – 105
Tyler Durden – 101
Dr_Bakier – 95
Phil – 80
Negrin – 77
Hannibal – 75
Snappik – 69
Lord Vontroba, Stormbringer – 67
Ronaldinho – 63
Craven – 55
Luis Cyfer – 51
oleQ – 44
Sancho – 33
military – 29
Ciuniek – 24
vast – 22

Kadrem niewymagającym podawania konkretnego tytułu był nr 22, czyli "Critters". Konia z rzędem temu, kto naprawdę wie, z której części cyklu pochodzi to ujęcie.
Gracze podawali różne tytuły, sądząc, że to właśnie one spełniają kryterium, które podałem. Myląca okazała się zwłaszcza sowa ze zdjęcia nr 15 – kilka osób napisało "Harry Potter". Poza tym kłopoty sprawił "Rambo", parę razy omyłkowo wzięty za "Rambo II", a ja wcale nie jestem bez winy, bo wybrałem ujęcie charakterystyczne, owszem, ale dla całego cyklu, a nie konkretnie dla pierwszej części. Trudno, tak bywa. Jeden z graczy miał też obiekcje względem kadru nr 31, czyli "Fantastycznej Czwórki", twierdząc, że ten kadr mógł równie dobrze występować w sequelu. Ja jednakże "dwójki" nie widziałem, więc z mojej strony wszystko grało, zwłaszcza że wątpię, czy w drugim filmie znowu znalazło się ujęcie gołębia srającego na ramię The Thingowi.

Kadr nr 10. To właśnie tutaj można było podać któryś z dwóch tytułów (albo oba jednocześnie). Ujęcie pochodzi z "Łowcy" Manna, ale pamiętałem, że taka sama scena była w "Czerwonym smoku" Ratnera, dlatego nie wymagałem, żeby gracze strzelali w ciemno, mając do wyboru tylko jeden z tych tytułów. Obeszło się bez wpadek, choć paru graczom kadr ładnie skojarzył się z "Doktorem Dolittle".

Osobnego wyjaśnienia wymaga tytuł "American Vacation" (nr 18), którym rzucił Tyler Durden. Aż zajrzałem na IMDb, żeby sprawdzić, co to za licho i okazuje się, że to ponoć tytuł tego filmu dla europejskiego wydania DVD. Naprawdę słyszał ktoś o czymś takim? Ja mam w domu "National Lampoon's Vacation". Postanowiłem jednak w drodze wyjątku uznać tę odpowiedź i jednocześnie zaznaczyć, że na przyszłość oczekuję odpowiedzi z powszechnie funkcjonującymi, znanymi tytułami, a nie jakimiś mutacjami na lokalne rynki wideo.

No i na koniec: tak, wiem, że z numerem 36 przegiąłem. Tak to jest: jak widzę w filmie dupę albo cycki, natychmiast chcę je dać do konkursu (tak samo było w starych edycjach konkursu i w Avtaku tutaj), nawet jeśli nie będzie to jakiś reprezentatywny kadr. Ale za to jakie wrażenia estetyczne! :cool:

Dobra, czas na podsumowanie.

........... 1. Spy Game
Nie zgadywali Lord Vontroba, Luis Cyfer i Ronaldinho, a Tyler rozpoznał czuprynę Redforda, ale w "Trzech dniach Kondora".
........... 2. War of the Worlds
Za trudne dla Lorda i Negrina.
........... 3. American History X
Nie zgadywali Craven i Ciuniek, a dla Stormy'ego flaga ze swastyką oznaczała "Fanatyka".
........... 4. The Graduate
Craven i Lord nie strzelali, Ciuniek zaś postawił na "Ptaki".
........... 5. Saving Private Ryan
Ciuniek i Craven bez strzału.
........... 6. Ocean's Thirteen
Połowa graczy trafiła, połowa w ogóle nie strzelała. Nie ma o czym mówić.
........... 7. Resident Evil
Byłbym niepocieszony, gdyby ktoś nie zgadł.
........... 8. The Hunt for Red October
Towarzysz oficer polityczny Putin okazał się zagwozdką dla sporej liczby graczy. Zgadli tylko Solo, Mierzwiak, Corn, Dr_Bakier, Ciuniek, Stormy i Mefisto, a dla Tylera była to "Walkiria".
........... 9. First Blood
Ano, jak wspominałem wyżej, nadzwyczaj problematyczny kadr. Phil, Snappik i Corn postawili niestety na "Rambo II", a Craven na "Predatora", który był w poprzedniej rundzie. Ronaldinho bez strzału.
......... 10. Manhunter
Ano, jak wspomniałem... Tak czy owak, Snappik i Luis Cyfer uznali, że to jeden z pacjentów doktora Dolittle, a Lord Vontroba, że to "Duża ryba". Ciuniek i Ronaldinho bez strzału.
......... 11. The Mission
Bez najmniejszych problemów.
......... 12. The Pianist
Tu też, tylko że Lordowi zdewastowane ruiny skojarzyły się z "Ludzkimi dziećmi".
......... 13. The Client
Craven, Ciuniek, Snappik, Hannibal, Negrin i Phil bez strzału.
......... 14. Once Upon a Time in America
To nie jest małoletnia Jennifer Connelly, tylko jej dublerka, więc nie ma się czym jarać. "Goła dupa w młynie", jak to rzeczowo ujął Hannibal. Oprócz niego nie zgadywali Craven, Ciuniek, Dr_Bakier, Lord Vontroba, Negrin i Ronaldinho. Snappik strzelił w "Pachnidło".
......... 15. Blade Runner
Bardzo droga sowa. Lordowi, Ciuńkowi, Mierzwiakowi i Cornowi skojarzyła się z ptaszyskiem z Hogwartu, a Snappik tym razem nie miał skojarzeń.
......... 16. Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
Obraza dla waszej inteligencji. Próbował być oryginalny tylko Ronaldinho ze swoim "Miłość – nie przeszkadzać".
......... 17. The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Wyjątkowo nie powtórzę, co napisał o tym filmie jeden z graczy, bo jego (filmu) fani mogliby się poczuć naprawdę urażeni. Dodam jedynie, że na przyszłość proszę o nieubarwianie swoich dopisków wulgarnym słowem na 'k'. Zgadli wszyscy.
......... 18. National Lampoon's Vacation
Na "Europejskie wakacje" postawił Hannibal, na "Fletcha" Snappik, a Stormy, Craven, Negrin, Ronaldinho i Phil nie dali głosu.
......... 19. Videodrome
Nie mieli pojęcia Negrin, Hannibal, Craven i Ciuniek.
......... 20. Mystic River
Znowu bez głosu Craven i Ciuniek, the dynamic duo, a wraz z nimi Ronaldinho i Lord Vontroba.
......... 21. Sunshine
Ten kadr podwędziłem stąd, z któregoś postu Mentala. Nie było warto, bo wszyscy mieli to obcykane.
......... 22. Critters
Tylko Cravenowi pomyliło się z "Gremlinami".
......... 23. Executive Decision
Lord Vontroba i Negrin poznali Halle Berry, więc postawili na "Kod dostępu", Luis Cyfer także ze swoją "Gothiką", a Solo i Snappik poznali, że rzecz dzieje się w samolocie, więc dali "Pasażera 57". Ciuniek, Craven (co za duet!) oraz Phil nie zgadywali.
......... 24. Hellraiser
Maszkary z "Wysłannika piekieł" nie rozpoznali (albo w życiu nie widzieli) Stormy, Craven, Ronaldinho, Hannibal i Negrin. Skojarzenie z "W paszczy szaleństwa" mieli Tyler Durden i Luis Cyfer, a z "Nienarodzonym" Snappik.
......... 25. Boogie Nights
Wroteczki ujeżdżającej Dirka Digglera nie poznali Luis Cyfer, Ciuniek, Ronaldinho, Negrin i Hannibal.
......... 26. Girl, Interrupted
Zgadli tylko Tyler, Solo, Mierzwiak, Corn i Mefisto, Dr_Bakierowi zaś ujęcie skojarzyło się z "Podpalaczką".
......... 27. Mission: Impossible
Nie poznać Toma Cruise'a... Dokonali tego Ciuniek, Lord i Hannibal, a Negrin i Stormbringer uznali, że to "Gosford Park".
......... 28. Assassins
Różnie się rozłożyły głosy celne i ich brak. Poza tym Tyler dał "Adaptację", a Storm "U.S. Marshals".
......... 29. Beowulf
Wszyscy jak jeden mąż rozpoznali te sztuczne cyce.
......... 30. The Constant Gardener
Dość trudne, bo zgadli tylko Mefisto, Stormy, Ciuniek, Phil, Solo i Corn. Tyler i Dr_Bakier postawili na "Drogę do Zatracenia".
......... 31. Fantastic Four
Wszyscy byli bardzo mądrzy.
......... 32. Nico / Above the Law
Nie próbowali strzelać Negrin i Craven, a Snappik obsadził Seagala w "Marked for Death".
......... 33. Payback
Negrin, Craven, Snappik, Ronaldinho, Dr_Bakier i Lord Vontroba bez strzału, a "Smokin' Aces" to typ Tylera.
......... 34. Batman
Tym razem jako jedyny dowcipem błysnął Stormy, który dał "Ucieczkę Logana".
......... 35. Kingdom of Heaven
Tylko Lord Vontroba bez pomysłu.
......... 36. Don Juan DeMarco
Najprawdopodobniej to wcale nie jest Rachel Ticotin, tylko jej dublerka, ale mniejsza z tym. Ważne, że Don Juan DeMarco jest zadowolony jak cholera (we własnej osobie w rogu zdjęcia). Zgadli Tyler, Solo, Corn, Mefisto i Storm, a Deppa poznał też Dr_Bakier, ale uznał, że to "Blow".
......... 37. The Terminal
Jak lotnisko i samoloty, to tylko "Air Force One" – tako rzecze Snappik. Hannibal, Lord, Ronaldinho, Craven i Luis Cyfer bez odpowiedzi.
......... 38. Bad Santa
Nie zgadł Hannibal. I tu też padło słowo na 'k'. Brzydko.
......... 39. Aeon Flux
Zgadł... nie zgadł... Lord Vontroba rzucił "Złotym kompasem", a Dr_Bakier i Hannibal "Opowieściami z Narnii". Hannibal nawet napisał, ze to trzeci film serii.
......... 40. The Jackal
Dla Snappika to "Szklana pułapka 3", a dla Lorda i Negrina – wielkie nic.

To wszystko z mojej strony. Tradycyjnie padam z nóg. Nie macie ZIELONEGO pojęcia, ile czasu i wysiłku zajmuje opracowanie wyników i przygotowanie takiego podsumowania. A jeszcze ponoć niektórzy chcą, żeby to wszystko było zabawne... :smile:

Ostatni zestaw zdjęć jutro wieczorem.

- Anonymous - 24-08-2009

Nie daruję sobie tego "Passanger 57" - oczywiście miałem na myśli "Executive Decision", nie mam pojęcia dlaczego napisałem to co napisałem. Ale ze mnie baran.

- Corn - 24-08-2009

e...uderzałem w 40...ech... pieprzona sowa, pieprzony rambo...

- Luis Cyfer - 24-08-2009

pieprzony dr dolitle ;]

- Mefisto - 24-08-2009

Cass napisał(a):szczęśliwym zwycięzcą okazał się MEFISTO.

fuck yeah! who's your daddy! :cool:

Cytat:Kadrem niewymagającym podawania konkretnego tytułu był nr 22, czyli "Critters". Konia z rzędem temu, kto naprawdę wie, z której części cyklu pochodzi to ujęcie.

tylko w części pierwszej pojawił się duży Critters - w pozostałych były już malutkie, każde dziecko to wie :)

Cytat:Myląca okazała się zwłaszcza sowa ze zdjęcia nr 15 – kilka osób napisało "Harry Potter".

jezus maria, chciałoby się rzec - tak kultowy film i tak kultowa sowa, nie można nie wiedzieć :P

Cytat:Poza tym kłopoty sprawił "Rambo", parę razy omyłkowo wzięty za "Rambo II", a ja wcale nie jestem bez winy, bo wybrałem ujęcie charakterystyczne, owszem, ale dla całego cyklu, a nie konkretnie dla pierwszej części.

czy ja wiem - tylko w jedynce akcja dzieje się w lesie i tylko w jedynce John sobie "skrobie" broń :) Ale jeśli mam być szczery, to najpierw chciałem napisać Predator :) Dopiero jak spojrzałem na nóż, to już wiedziałem :)

Cytat:Jeden z graczy miał też obiekcje względem kadru nr 31, czyli "Fantastycznej Czwórki", twierdząc, że ten kadr mógł równie dobrze występować w sequelu.

miałem dokładnie takie same obawy, ale IMDb twoim przyjacielem :)

Cytat:Kadr nr 10. To właśnie tutaj można było podać któryś z dwóch tytułów (albo oba jednocześnie). Ujęcie pochodzi z "Łowcy" Manna, ale pamiętałem, że taka sama scena była w "Czerwonym smoku" Ratnera

w Red Dragon tygrys leży w drugą stronę, a cała scena nie ma takich niesamowitych ujęć, kręconych z bardzo bliska - jak dla mnie pomyłki być po prostu nie mogło, ale rozumiem, jeśli ktoś strzelił inaczej :)

Cytat:Osobnego wyjaśnienia wymaga tytuł "American Vacation" (nr 18), którym rzucił Tyler Durden.

tu właśnie strzelałem wcześniej, że o ten kadr może Ci chodzić z tymi dwoma tytułami - wydaje mi się, że podobne ujęcie (czyli laska w super aucie jadąca obok bohatera), o ile nie występuje jeszcze w którymś z filmie z Vacations w tytule, to na pewno w jakimś innym filmie z Chasem :)

Cytat:tak, wiem, że z numerem 36 przegiąłem.

czemu? przepiękny okaz zdrowej, seksownej kobiety od tyłu - więcej takich poproszę :)

Cytat:Nie macie ZIELONEGO pojęcia, ile czasu i wysiłku zajmuje opracowanie wyników i przygotowanie takiego podsumowania.

wiemy :) pamiętaj o Who's Who ;)

tak czy siak znowu wykonujesz świetną robotę - gratsy

A odnośnie wyników, to chyba można już powoli gratulować Solo - żeby go dogonić, potrzebowałbym znowu zgadnąć full, a on nie trafić dwóch, co wydaje mi się bardzo wątpliwe. No, ale przynajmniej z drugiego miejsca mnie nikt nie wycycka raczej ;)

- Craven - 24-08-2009

Czyli mówicie, że Videodrome fajny? Czy szkoda czasu?

- Craven - 24-08-2009

Ditto - też mi się Czerwony smok skojarzył :)

- Mierzwiak - 24-08-2009

Gratulacje dla Mefisto i kolejne podziękowania dla Cassa.

Cass napisał(a):9. First Blood
Pierwszy wybór - dwójka, ale porównanie fotek z obu części z rozjaśnionym konkursowym screenem rozwiały wątpliwości. W dwójce Sly lata z gołą klatą, na fotce ma koszulę : )

Cass napisał(a):28. Assassins
Nie pamiętałem tej sceny, ale Sylwka od razu poznałem. Pomogło google, dodatkowo ta scena jest pokazana w trailerze.

- Cassel - 24-08-2009

Mefisto napisał(a):tylko w części pierwszej pojawił się duży Critters - w pozostałych były już malutkie, każde dziecko to wie
Jak dla mnie on jest malutki. Ale zapamiętam to sobie, daddy. :smile:

Mefisto napisał(a):czemu? przepiękny okaz zdrowej, seksownej kobiety od tyłu - więcej takich poproszę
Przegiąłem w znaczeniu: to mogło być (i było) naprawdę trudne.

I dzięki za wszystkie gratsy. Do usług. :cool:

- Ronaldinho - 24-08-2009

24 jednak widziałem, Mierzwiaku, ale nie moge zacytować posta, bo skasowałeś. Jednak dalej nie pamiętam tego konkretnego ujęcia, no ale film ostatni raz widziałem 2.5 roku temu.

9 - zastanawiałem się między Rambo a Tropic Thunder, ostatecznie bez głosu.

10 - miałem dać dr Dolittle, jednak wygooglowałem ujęcie Eddie Murphy'ego z drugiej części i porównując zdjęcia stwierdziłem, że to na pewno inny tygrys, ale wstyd, że nie pamiętałem, że to ujęcie jest z Manhuntera, jednego z moich ulubionych filmów :)

Craven napisał(a):Czyli mówicie, że Videodrome fajny? Czy szkoda czasu?

Warto obejrzeć. Zresztą wystarczającą rekomendacją jest fakt, że jest to "written nad directed by David Cronenberg".

- Cassel - 24-08-2009

Oczywiście. Przecież od razu widać, że to Don Juan DeMarco. :smile:

- Hannibal - 25-08-2009

Cholera, 9 z nieodgadniętych widziałem, za to nie widziałem 2 z trafionych.