Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Walking Dead - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Walking Dead (/Thread-Walking-Dead--1887)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47

RE: Walking Dead - Danus - 28-11-2011

Nie oglądałem ostatniego odcinka, gdyż oglądam WD na foxHD co sobotę o 22:) Tak więc najnowszy odcinek zobaczę dopiero w weekend:)

RE: Walking Dead - Hitch - 28-11-2011

Ja nie czekam, tylko walę co tydzień na surowo, zanim jeszcze napisy ktoś zrobi. Siedzenie na farmie też problemem być nie powinno, bo nie o ciągłe przemieszczanie grupy tu chodzi, a i powodów dużo mają by tam zostać. Ciekaw jestem niezmiernie reakcji zjebanego dziadygi na zbrojną interwencję Shane'a i końcową postawę Ricka oraz reszty grupy :)

RE: Walking Dead - leMur - 29-11-2011

Ostatni odcinek Walking Dead to najlepszy epizod w ogóle. Szkoda, że cały serial tak nie wygląda...

RE: Walking Dead - Mental - 03-12-2011

Ja też nie rozumiem tego całego jojczenia. Pierwsze dwa odcinki lepsze niż cały poprzednio sezon. I pisząc lepsze, mam na myśli: NAPRAWDĘ DOBRE. Oglądałem je, jak to się mówi - z zapartym tchem.

RE: Walking Dead - Hitch - 03-12-2011

Czy dopiero co nie pisałeś z dumą, że nie oglądasz drugiej serii? :)

RE: Walking Dead - Mental - 03-12-2011

Oni chyba wymienili cały poprzedni zespół odpowiedzialny za kształt tego serialu, bo drugi sezon od początku trzyma w napięciu, mega dramaturgia i przede wszystkimi spójność i ciągłość narracji, a nie przeskakiwaniu z levelu do levelu jak w jakiejś konsolowej survival gierce. Właśnie skończyłem oglądać 3 odcinek i zabrałem się za czwarty, jak Shane kłamie na pogrzebie odnośnie okoliczności śmierci Otisa, i bez kitu czuć wreszcie, że ten zombiegeddon to nie są przelewki. Oby tak dalej.

RE: Walking Dead - Mental - 04-12-2011

Ostatnie 15 minut 7 odcinka to jeden z najlepszych kawałków od AMC. Lepiej nie dało się zamknąć wątku z zaginioną dziewczynką.

EDIT

Właśnie doczytałem, że ciąg dalszy w lutym. Ktoś tu sobie k**** jaja robi z ludzi.

RE: Walking Dead - piXi - 04-12-2011

Na koniec odcinka była plansza z info ;-)

[Obrazek: thewalkingdeads02e07pro.png]

RE: Walking Dead - BezcelowyAlbatros - 04-12-2011

Normalna przerwa świąteczna, jaka "dotyka" w tym okresie wiele seriali. Czasem jest to przerwa krótsza, czasem dłuższa, ale zawsze co roku mniej więcej w tym samym czasie.

RE: Walking Dead - petrusx - 04-12-2011

niestety trzeba czekać :(

RE: Walking Dead - military - 04-12-2011

S2E4 - jeśli w twoim serialu o apokalipsie zombi w całym odcinku pojawia się jeden zombi, i to na około mniej niż minutę czasu ekranowego, YOU'RE DOING IT WRONG. Znowu nuda i zapełniacze czasu, i całe dwa wydarzenia istotne dla fabuły.

RE: Walking Dead - Hitch - 04-12-2011

A nie przyszło ci do głowy, że może serial nie jest o apokalipsie zombie? Może to tylko ciekawe tło do poruszania innych kwestii (jak moralność czy poczucie obowiązku w dobie kompletnego braku praw i rządów)? Jak dla mnie, przez dwa odcinki może nie pojawić się żaden truposz. A Walking Dead wcale nie musi odnosić się do nieumarłych (w serialu, w dupie mam komiks).

Przecież ten serial jest w ciul durny, a bohaterowie (oprócz Shane'a) płascy, jednowymiarowi, pozbawieni charakteru. Jeśli w WD nie ma zombich, to nie pozostaje NIC wartego uwagi. Tylko nie piszcie, że się rozkręca, że bohaterowie się wyrabiają, bo jest środek drugiego sezonu, a oni są tymi samymi ludźmi, o tych samych przekonaniach, z tymi samymi problemami, co w pierwszym odcinku. Taka formuła działa w serialach proceduralnych, które nie ciągną jednej historii, ale tutaj jest po prostu zabójczo nudna.

RE: Walking Dead - leszek samo zuo - 04-12-2011

Jeśli ci się nie podoba The Walking Dead, to obejrzyj krótki brytyjski serial Dead Set. Tam nie będziesz miał czasu na narzekanie, że bohaterowie tylko gadają i gadają a zombi brak...

Widziałem, niezły. Ale jeśli chcecie obejrzeć coś o zachowaniu w obliczu niebezpieczeństwa, o rozdarciu pomiędzy przetrwaniem a obowiązkami wobec grupy, polecam Noc żywych trupów. Na razie nikt tego tematu nie ujął lepiej niż Romero. Swoją drogą to zabawne, że wątki, które WD porusza, wykorzystując kilkadziesiąt godzin, miliony dolarów i dziesiątki aktorów, Romero pokazał lepiej i trafniej w amatorskim filmie za kilkadziesiąt tysięcy, trwającym 90 minut, nakręconym prawie 50 lat temu.

Zapominasz, że w "Walking Dead" masz bandę bogobojnych wieśniaków. To grupa prostych ludzików, które wierzą w cudowne działanie leżenia krzyżem w kościele, świętość kapelusza szeryfa i broni przy pasku. Czy są zaskakującymi postaciami? Nie. Czy powinni być? Nie. Czy to czyni ich nudnymi? Fuck, nie. Bardzo lubię oglądać ich losy, bo to nie są typowi survivaliści, ani poszukiwacze przygód. Najchętniej by się zaszyli gdzieś i tylko okazyjnie odjebali jakiegoś truposza, który by im bezpośrednio zagrażał. Sto razy wolę ich zaleganie na farmie jeszcze bardziej prostego weterynarzyny niż po raz enty odpieranie zmasowanego ataku w zamkniętej przestrzeni, czy wędrowanie cholera wie gdzie i po co.

Po prostu nie czujesz tematu, to serial nie dla ciebie. Tak jak dla mnie nie są "Gwiezdne Wojny". Czy włażę do wątków im poświęconych by za każdym razem o tym przypomnieć? Nie, bo dawno pojąłem, że nie jest tak, że nie podoba mi się = złe :)

Nie czuję tematu? Przepraszam, ale widziałem, myślę, około 60-70 filmów o zombi. Mam całą półkę przeznaczoną na książki o zombi. Czytałem większą część komiksów Walking Dead. Mam na półce wszystkie gry o zombi, które wyszły na posiadane przeze mnie platformy sprzętowe. Nie czuję tematu? Nie, czuję go aż za dobrze, i wiem że WD jest tylko słabiutką kopią naprawdę dobrych przedstawicieli gatunku. Nie ma tu ANI JEDNEJ oryginalnej postaci, której nie byłoby w innym filmie o zombi. Cały gatunek opiera się na tym, że patrzysz na zwykłych ludzi, a nie typowych survivalowców. WD nie pokazuje NICZEGO nowego, a schematy powiela w naprawdę kiepski sposób.

Ale najgorsze jest to, że przedstawiony świat nie ma sensu. On się po prostu nie klei. Myślałbyś, że problemem będzie żywność (gdzie tam, jest pod dostatkiem, nic się nie psuje), paliwo (e tam - cały dom przez całą noc rozświetlony, wszyscy jeżdżą samochodami "na strzelanie"), lekarstwa (wystarczy skoczyć do apteki), no i, ehem, zombi? Sezon drugi w ogóle nie tworzy poczucia zagrożenia. Zombi to ósmy plan. Rozumiałbym takie podejście, gdyby relacje międzyludzkie, postaci itp. były tu dobrze rozpisane, ale nie są. Nie wierzę, że za poważny uważasz serial, w którym gość uderza się w głowę i włącza mu się tryb robienia naszyjników z uszu. Tutaj albo wydarzenia są tak ekstremalnie dramatycznie, albo panuje fabularna stagnacja. Przez 40 minut chodzą po lesie i nic się nie dzieje, nagle JEB! - od razu postrzelone dziecko. Albo nie ma kłopotów w ogóle, albo są przeogromne. Od skrajności w skrajność. Nie podoba mi się to. Nie ma stopniowania napięcia - albo jest jego brak, albo pojawia się armia zombi.

No ale to tylko moja opinia, tobie się podoba - ok. Tylko nie zarzucaj mi, że nie czuję tematu, bo nie wiem, czy na tym forum udziela się ktoś, kto bardziej wczuwa się w klimaty zombi.

Nie chodziło mi o czucie tematu zombie, tylko tego serialu. To nie "Noc..." rozpisana na kilka odcinków, tylko... no coś innego. Mi się podoba ten brak stopniowania. Czyni świat bardziej niebezpiecznym, gdzie chwila nieuwagi kończy się właśnie postrzelonym dzieckiem albo odpieraniem ataku armii zombie.

RE: Walking Dead - Mental - 05-12-2011

Fajna panna ta Maggie, lubię takie kowbojki, 100% mój typ :)

[Obrazek: review-3098-the-walking-dead-23-save-the...DTj3U.jpeg]

RE: Walking Dead - Gwahlur - 05-12-2011

A ten cały "romans" tej całej Maggie z tym chinolem, to DRAMAT. Ja pier*ole, mam ochote sie pochlastac jak na nich patrze. Takie to jest ultra nędzne. Military ma racje, Zombie w tym sezonie zbyt często byli na dalekim planie, a interakcje miedzy ludzmi są zbyt mało ciekawe, tak samo jak zbyt malo jest ciekawych postaci jak Shane. No i ten pozbawiony charyzmy głownodowodzacy Harcerz Zbyś, ktory stęka do żony że nie jest wystarczajaco dobry.

Czekam na powrót Merle'a, razem z bratem Darrylem moga stanowic bardzo fajną, niegrzeczną przeciwwagę dla Harcerza Zbysia. A przypuszczam ze Darryl by sie pod opieką Merle'a zmienil na gorsze.