Walking Dead
[Obrazek: walking_dead_cast_poster.jpg]

Frank Darabont kręci serial na podstawie jednej z najlepszych serii komiksowych ostatniej dekady - "The Walking Dead" Roberta Kirkmana [polski tytuł: "Żywe Trupy"].

[Obrazek: z8269646X.jpg]

Na początek garść informacji dla osób, które nie miały okazji zetknąć się z komiksowym pierwowzorem serialu: jak pisze autor we wstępie do pierwszego tomu, jego historia to "niekończący się film o zombie". I rzeczywiście - "The Walking Dead" to nieco dziwaczne połączenie survival horroru z telenowelą. I choć seria "ciągnie" się już 7 lat [na listopad 2010 zapowiedziany jest jej 13 tom], to Kirkman formy nie traci i cały czas prowadzi ją kapitalnie. "Trupy" wciągają - mamy tu postaci z krwi i kości, żywy świat [choć słówko "żywy" nie jest tu chyba najlepsze], rewelacyjnie stopniowane napięcie i zwroty akcji wykraczające momentami poza konwencję filmów o zombie. Mamy gore, którego nie powstydziliby się klasycy splatterpunka.

[Obrazek: news_walkingdead07.jpg]

Mamy wreszcie zombiaki, ale nie one są tu najważniejsze. Największą wagę przykłada się tu do postaci i ich emocji, wyborów i zachowań w nieprzyjaznym, dusznym świecie, w którym zginąć można nawet przypadkowo, i to niekoniecznie z łap samych trupów. Kirkman nie pieprzy się ani z czytelnikiem, ani ze swoimi bohaterami. Tych ostatnich bez sentymentu okalecza, torturuje [najczęściej psychicznie] i zabija w najmniej spodziewanych momentach. W stworzonym przez niego świecie nie ma świętych krów - zginąć może dosłownie każdy i w każdym momencie. "The Walking Dead" to lektura obowiązkowa, również dla tych, którzy komiksów nie trawią [sprawdzone na znajomych!].
W tym roku seria Kirkmana zdobyła "komiksowego Oscara" - nagrodę Eisnera w kategorii "najlepsza seria". A to duża sprawa jest :)

[Obrazek: news_walkingdead11.jpeg]

Pilot ma mieć swoją premierę w tegoroczne Halloween. Na podstawie pierwszych zdjęć, plakatów i , które krążą już po sieci, stwierdzić można, że serial będzie się dość wiernie trzymać oryginalnej historii. Choć widać już pewne modyfikacje - nowe wydarzenia i bohaterowie. Darabont to jednak solidny fachura z paroma niezłymi filmami na koncie [i jednym niemalże wybitnym], który zdążył już udowodnić, że potrafi adaptować długie historie i przystosowywać je do potrzeb taśmy filmowej. Ufam mu, że nie spieprzy tematu, który jest właściwie gotowym materiałem na kapitalny serial.

[Obrazek: main.php?g2_view=core.DownloadItem&g2_it...alNumber=3]

PS: Informacja, która może zainteresować niektórych forumowiczów: jeśli Darabont nakręci film chociaż w połowie tak brutalny, jak komiks, to kategoria R jest praktycznie pewna.

PS2: Jeśli ktoś chciałby kupić "Żywe Trupy" po polsku, to o ile mi wiadomo tom 1 jest od dłuższego czasu niedostępny. Pozostałe można dostać w księgarniach, sklepach komiksowych i Empikach.

PS3: Chodzą słuchy , że polska premiera serialu nastąpi niecały tydzień po amerykańskiej.

Odpowiedz
Oby tylko Darabont wyciął elementy ewidentnie głupie i przesadzone, które z R-ki zrobiłyby R-kę as seen by 12-year-olds.

Odpowiedz
military napisał(a):Oby tylko Darabont wyciął elementy ewidentnie głupie i przesadzone

Które elementy masz na myśli?

Odpowiedz
leMur napisał(a):jeśli Darabont nakręci film chociaż w połowie tak brutalny, jak komiks, to kategoria R jest praktycznie pewna
W telewizji nie ma czegoś takiego jak kategoria R, MPAA przyznaje ratingi tylko filmom kinowym lub przeznaczonym prosto na rynek DVD, choć nie wszystkim.

Trailer jest kapitalny i zapowiada mega klimatyczną rzecz. Strasznie podoba mi się że bohater porusza się na koniu, powiało westernem!

Odpowiedz
leMur napisał(a):Które elementy masz na myśli?

Mierzwiak napisał(a):Strasznie podoba mi się że bohater porusza się na koniu, powiało westernem!

To tylko króciutki epizod. Zaspojleruję ci:

Odpowiedz
military napisał(a):
leMur napisał(a):Które elementy masz na myśli?

Odpowiedz

Odpowiedz
ten serial będzie lepszy niż Dead Set - czuję to! szeryf przemierzający na koniu miasto zdziesiątkowane przez plagę zombizmu, uzbrojony w strzelbę i rewolwer magnum, a za kamerą Frank Darabont? kupuję to w ciemno. niech ktoś jeszcze łaskawie rozwieje moje ostatnie wątpliwości: akcja dzieje się w całości na południu Stanów Zjednoczonych?

Odpowiedz
Nie. Ale serial pewnie nie dojdzie do punktu, w którym akcja w komiksie się stamtąd wynosi.

W ogóle cię zmartwię -

I dlatego jednak komiks sobie podarowałem.

Odpowiedz
Plakat reklamujący serial kapitalny:

[Obrazek: twd1sheetweb.jpg]

Większy tutaj.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Wspaniały.

Odpowiedz
kiedy uslyszalem o tym serialu przyplatalo sie do mnie przekonanie ze pewnie skonczy sie na lajtowym gownie dla mlodziezy. Po obejrzeniu trailera przekonanie zmienilo sie w pewnosc, ze z tego jednak musza byc ludzie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yg46DWI_fCE[/youtube]

a ta morda sprawila ze tym bardziej czekam na premiere:

[Obrazek: the_walking_dead_michael_rooker.jpg]
[Obrazek: michael-rooker6meteor.jpg]
work 8 hours, sleep 8 hours, play 8 hours, buy, consume, submit, conform, watch tv, no thought, obey ...

Odpowiedz
Jeśli jest jakiś serial, który może odebrać tytuł najlepszej premiery tej jesieni Boardwalk Empire, to jest to właśnie Walking Dead.

I mam pytanie - akcję ze szpitalem twórcy komiksu zerżnęli z 28 dni później, czy na odwrót?

Odpowiedz
Z listów do Kirkmana (nr 2):
Jakiś typ:
(..) your book reminds me of the UK 28 days later (..)

Kirkman:
Yeah.. 28 days later.. sigh.. I wish that damn movie had never been made. As much I love it.. that opening sequence wass totally "mind-stolen" from me.

I wszystko jasne - Boyle wykradł Kirkmanowi pomysł :/

Odpowiedz
Zrobił mu incepcję :>
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Sancho napisał(a):I wszystko jasne - Boyle wykradł Kirkmanowi pomysł :/

A żeby było jeszcze ciekawiej, to Boyle (a właściwie Alex Garland) "wykradł" ten początek z "Dnia Tryfidów" ;).

Cytat:According to Boyle, it was the opening sequence of The Day of the Triffids, in which a man wakes up in hospital to discover that a meteor shower has blinded his fellow countrymen, which first inspired Alex Garland to write 28 Days Later.

Odpowiedz
Making of:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=dL0OAhq6cpA[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=E7gYbnspwGg[/youtube]
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Czekam z niecierpliwością. W komiksach jestem dopiero na czwartym tomie, ale podoba mi się. Jedynie denerwują mnie niedorzeczne nieraz zachowania bohaterów (tych żywych).
Zawsze się też zastanawiałam - kiedy zombie przestają jeść mięso zaatakowanego człowieka - kiedy już nie żyje, kiedy już zmienia się w zombie?
Ogólnie serial może być jednym z lepszych filmów o zombie.
"I think we can put our differences behind us. For science. You monster."

Odpowiedz
Pierwszy odcinek podobał mi się bardzo! :)

TROCHĘ SPOJLERÓW PONIŻEJ, ALE NIC CZEGO BYŚCIE W TRAILERZE NIE WIDZIELI

Powiem tak: żywe trupy znowu zaczęły być straszne! W większości ostatnich filmów o zombiakach stawia się na epatowanie gore i akcję - tu (chociaż obu tych elementów nie brakuje) większy akcent położony jest na pokazanie tego, jak ludzie - którzy znaleźli się w piekle a ich bliscy nagle stają się śmiertelnymi wrogami i bezmózgimi monstrami - próbują się odnaleźć w tej infernalnej rzeczywistości. Komiksu nie czytałem, bo nie chciałem sobie psuć zabawy, ale przyznam, że takie podejście do tematu jest dla mnie nowe i zarazem rewelacyjne.

Aktorstwo bez zarzutu. Świetnie dobrani do postaci, chociaż do tej pory więcej zombiech (z których wybija się rzucający się w oko i eksponowany w wielu ujęciach zombiak, któren - jak sądzę - odegra jakąś szczególną rolę...) niż ludzi. Główny bohater irytuje trochę swoją naiwnością, kiedy już trochę ogarnia się z tym, co się stało, kiedy spał... ot, zakłada "szabelkę" (w postaci całkiem pokaźnej torby broni), wsiada na konika i hajda. Trochę mnie to drażniło, ale do czasu, bo okazało się, że taki był zamysł, bo na naukę przyszedł pod koniec epizodu czas :)

Napisałem na początku, że zombie znowu zaczęli straszyć. Co miałem na myśli? Ano, jedna szczególna scena sprawiła, że znowu miałem ciarki oglądając film z żywymi trupami: ta z obracającym się zamkiem w drzwiach... Zarówno w kontekście, jak i bez niego... creepy :)

Końcówka zaś - wymiotła :) Serial będzie rewelka, mówię Wam :D
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Pytanie, od którego zależy, czy będę obcował z tym serialem - trupy biegają?
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon