Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Captain America: Civil War (2016) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Film a komiks (https://forumkmf.pl/Forum-Film-a-komiks--24)
+---- Dział: MARVEL CINEMATIC UNIVERSE (MCU) (https://forumkmf.pl/Forum-MARVEL-CINEMATIC-UNIVERSE-MCU--54)
+---- Wątek: Captain America: Civil War (2016) (/Thread-Captain-America-Civil-War-2016--3943)

RE: Captain America: Civil War - Gal Anonim - 26-11-2015

(25-11-2015, 18:59)Juby napisał(a): Co więcej, utwierdził mnie w przekonaniu, że choćby wrzucili do tego filmu wszystkich Avengersów i X-Menów, to kasowo i tak nie ma szans z BvS.
Ja jestem ciekaw jak to będzie. Bo dla mnie logicznym wydaje się, że to Marvel wyjdzie w tym starciu obronną ręką. Nie przez wzgląd na moją sympatie do niego, tylko przez to, że systematycznie budują markę już tyle lat, a widzowie znają i lubią ich postacie. I to abstrachując już od emocji, o których mowilismy wczesniej. Po prostu ich postacie są bardziej rozpoznawalne. Batman i Superman oczywiscie są znani, ale przeciętny widz nie ma z nimi żadnej relacji. Dodać do tego, że filmy Marvela zarabiały coraz więcej (szczegolnie Iron Man i Avengers) i naprawde nie wiem, jak mozna liczyc na zwyciestwo Warnera. Tylko, jezeli zadziała efekt Batmanów Nolana i ludzie pojda z sympatii do tej trylogii licząc, że to jakas kontynuacja, wtedy moze rzeczywiscie, ale nie wiem na ile to prawdopodobne.

zombie001 napisał(a):Ps.Przygłupich komentarzy nawiązujących do "BvS" nawet nie warto komentować.
"Przygłupich komentarzy nawet nie warto komentować, ale je skomentuje obrażając ich autorów, hehe." :)

Phil napisał(a):Nie mówiąc już o tym, ze to sam Marvel rozpoczął ten pojedynek ustawiając premierę na ten sam dzień.
Gwoli ścisłości to Warner chcial podebrac dzień Marvelowi. Ale teraz i tak premiery maja kiedy indziej.

(25-11-2015, 22:38)Phil napisał(a): Może nie będą walczyć dłużej niż minutę :). A tak serio - tłuką się fajnie, więc gdyby nie to forum, nawet nie pomyślałbym o takim problemie.
No bo tu nie ma problemu. Tłuką się przyjaciele, a nie typ, który skręca karki i typ, który chce zobaczyć jak drugi krwawi. Nie ma powodu, by się mieli chcieć zabić. Stark na pewno ma jakies ogluszajace bronie, ale Cap też wiele o nim wie i jest znacznie wytrzymalszy niż przeciętny przeciwnik Starka. (Inna sprawa, zbroja tez ma tu do rzeczy - podejrzewam, ze nie kazda ma tyle mocy, by powstrzymac inwazje obcych.)

(25-11-2015, 23:49)Pelivaron napisał(a):
Lol, toć to jakis typ w czerwonej bluzie :)

RE: Captain America: Civil War - zombie001 - 26-11-2015

(26-11-2015, 00:16)Crov napisał(a): Gwoli ścisłości to Warner chcial podebrac dzień Marvelowi. Ale teraz i tak premiery maja kiedy indziej.

Podebrać.
Dzień.
Marvelowi.

No kurwa nie mogę z tego =/ Rozumiem, że teraz jak ten wasz kochaniutki Marvelik  zarezerowuje sobie daty premier na następne 10 lat (nie wiedząc samemu co będzie kręcić), to już ABSOLUTNIE NIKT, nie może się tam wtrynić ze swoją premierą? Idź pan w chooy z tym MCU i jego fanami.  Wybujałe ego co poniektórych osiąga szczyty absurdu.

Paranoja widze sięga zenitu (#fanboizm motzno?). Mowimy o filmie, kochaniutki. :) Warner ustanowil premiere na ten sam dzien, który wczesniej wybrał Marvel. Przeciez nie po to, zeby z nimi nie konkurować, tylko żeby sprobowac odebrac im widzów. (Tj. ostatecznie taki byłby tego wynik - Civil War podebrałoby widzów BvS i na odwrót. I Warner z pewnoscia byl tego pewien.) Przeciez nie chodzi o to, ze jak Marvel sobie ustawil jaka date premiery to juz nikt nigdy nie moze w ten dzien robic premiery filmu, lol. Tylko chodzi o to, ze to wielkie blockbustery, które skupiają uwage widzow. Jakby Transformers ustanowilo date premiery na ten sam dzien co BvS to napisalbym to samo. Bo premiera to zawsze najbardziej huczny i widowiskowy moment przy wypuszczaniu filmu. (Jakby Apple robilo premiere nowego urzadzenia w ten sam dzien, co nie wiem, Nokia albo Microsoft, to tez bym tak napisal.) Widze tu jakies zwarcie w przyswajaniu informacji albo dużo złej woli.

RE: Captain America: Civil War - Juby - 26-11-2015

(26-11-2015, 00:16)Crov napisał(a): Ja jestem ciekaw jak to będzie. Bo dla mnie logicznym wydaje się, że to Marvel wyjdzie w tym starciu obronną ręką. Nie przez wzgląd na moją sympatie do niego, tylko przez to, że systematycznie budują markę już tyle lat, a widzowie znają i lubią ich postacie. I to abstrachując już od emocji, o których mowilismy wczesniej. Po prostu ich postacie są bardziej rozpoznawalne. Batman i Superman oczywiscie są znani, ale przeciętny widz nie ma z nimi żadnej relacji. Dodać do tego, że filmy Marvela zarabiały coraz więcej (szczegolnie Iron Man i Avengers) i naprawde nie wiem, jak mozna liczyc na zwyciestwo Warnera. Tylko, jezeli zadziała efekt Batmanów Nolana i ludzie pojda z sympatii do tej trylogii licząc, że to jakas kontynuacja, wtedy moze rzeczywiscie, ale nie wiem na ile to prawdopodobne.

Takie coś wyskrobałem wczoraj na forum boxoffice.com
Cytat:Here is my Captain America: Civil War long range forecast after the first trailer.

PROS:

- The Winter Soldier was one of the best reviewed MCU movies, domestic gross of the film was $259,77 mln, which was over $83 mln more than its predecessor.
- It will be the first next summer blockbuster which would be released alone on the first weekend of May.
- It's not only another Captain America movie, but also confrontation between Cap and the most popular MCU superhero - Iron Man, with small roles of the Black Widow, Hawkeye, Vision, Scarlett Witch, Ant-Man, Black Panther (his first appearance in cinema history!), and the new Spider-Man.

CONS:

- It will be the third big superhero movie that year, right after Deadpool - February 12th, and Batman v Superman(!!) - March 25th.
- It also has a very big superhero competition during the summer (X-Men: Apocalypse - May 27th, TMNT2 - June 3rd, and Suicide Squad - August 1st).
- It will be 13th MCU movie, and it doesn't have any new interesting factor to encourage more people to see the movie in cinema.
- First trailer looks much less spectacular than the last Avengers movie!

Opening weekend ..... $156,000,000
Domestic .................. $375,000,000 (31,9%)
+ Foreign ................. $800,000,000 (68,1%)
= Worldwide ............ $1,175,000,000

To sum up, I don't think it would be as big as Iron Man 3 was. It's still just "Captain America", not "Avengers"! IM3 was the first MCU movie after monstrous success of the Marvel's The Avengers. This would be 2nd MCU movie after AoU, which opening weekend and domestic gross was under expectation.

BvS zarobi więcej przez te 6 tygodni, które dzielą premiery obu filmów.

(26-11-2015, 08:30)Juby napisał(a): CONS:

- It will be the third big superhero movie that year, right after Deadpool - February 12th, and Batman v Superman(!!) - March 25th.
- It also has a very big superhero competition during the summer (X-Men: Apocalypse - May 27th, TMNT2 - June 3rd, and Suicide Squad - August 1st).
- It will be 13th MCU movie, and it doesn't have any new interesting factor to encourage more people to see the movie in cinema.
- First trailer looks much less spectacular than the last Avengers movie!

Opening weekend ..... $156,000,000
Domestic .................. $375,000,000 (31,9%)
+ Foreign ................. $800,000,000 (68,1%)
= Worldwide ............ $1,175,000,000

To sum up, I don't think it would be as big as Iron Man 3 was. It's still just "Captain America", not "Avengers"! IM3 was the first MCU movie after monstrous success of the Marvel's The Avengers. This would be 2nd MCU movie after AoU, which opening weekend and domestic gross was under expectation.

BvS zarobi więcej przez te 6 tygodni, które dzielą premiery obu filmów.
Sensowne uwagi, ale: fakt, że to 13ty film z MCU działa również na jego korzyść. Bo widzowie chcą oglądac te postacie i są z nimi żżyci. Z tego samego powodu fakt, że zwiastun wyglada mniej widowiskowo niż Avengers moze być plusem - bo ludzie lubią te postacie i wydaje mi się, że bardziej kameralny film o Rogersie i Starku nie jest trudny do sprzedania przeciętnemu widzowi, który już lubi film Marvela. (To abstrachujac od faktu, że to pierwszy zwiastun.) No i z dwoch poprzednich powodow mogą chciec zobaczyc film: bo ich ulubieni bohaterowie będą skłóceni po tym, jak już widzieli ich wspolprace. (Z drugiej strony jestem ciekaw czy zdaja sobie sprawe, ze to powazniejsze sklocenie niż w Avengers 1 i 2 - przez to moze to tracic nieco na mocy.)

Ale pewnie może to pojsc w obie strony. Ja przede wszystkim nie jestem pewien jak duże zainteresowanie jest wokol Batmana i Supermana w jednym filmie. O ile Internet i srodowiska nerdów sie jaraja pomyslem, to nie wiem czy przeciętnego widza to obchodzi. Wydaje mi się, że dla przeciętnego widza nie ma takiego znaczenia jakie to postacie - oni mają związek z marką, z aktorami, którzy grają te postacie, itp. Najbardziej w Twojej argumentacji przekonuje mnie to, że Civil War będzie trzecim filmem superhero i bedzie miało duza konkurencje w wakacje.

Ale w sumie mniejsza o to. :)

RE: Captain America: Civil War - f.lamer - 26-11-2015

(25-11-2015, 15:46)Lambon napisał(a): polski tytuł to Kapitan Ameryka: Wojna Bohaterów :o

eeej, ale czemu nie "wojna superbohaterów"?

No moi znajomi tak wlasnie nie bardzo interesują się tym filmem. Zwlaszcza, ze ludzie, z ktorymi gadalem o Man of Steel byli tym filmem mocno zawiedzeni. Wiec nie wiem, dla mnie to niewiadoma. Tj. wiadomo - Batman i Superman to najbardziej rozpoznawalni superbohaterowie na świecie (obok Spider-Mana, którego na pewno pokaze chocby na chwile w którymś z trailerów Civil War), ale same rozpoznawalne marki to nie dosc - Batman Begins nie zarobił wielkiej kupy forsy, Man of Steel zarobił spoko, ale też nie jakoś super. Ale tak jak mowie - Batman moze miec duzy kredyt u przecietnego widza po filmach Nolana. Ale nie wiem. Zobaczymy, w sumie mnie malo jaraja takie przewidywania boxoffisuf. :P Choć tu nawet jestem ciekaw wyniku.

Ludzie zapominają, że Batman Begins był reaktywacją postaci po ośmiu latach i ośmieszającym ją Batmanie i Robinie, w dodatku w roku 2005, który był dla box office'u najgorszym w ostatnich 25 latach. Następne filmy, kiedy BB okazał się super, przypomniały jaki potencjał kasowy ma Batman (bo był kolosem box office'u w latach 1989-1995) i ten raczej się nie zmienił.

Z Marvelem jest ten problem, że Avengers osiągnęło dla tego uniwersum szczyt, z czego wielu nie zdaje sobie sprawy. To był przemyślany produkt, reklamowany JUŻ od 2008 roku w scenie po napisach pierwszego Iron Mana, a także pierwszy crossover kilku komiksowych superbohaterów i sequel aż 4 filmów! Tego nie da się powtórzyć i tegoroczna kontynuacja to potwierdziła. Jeżeli mocno wyczekiwany sequel Avengers nie był w stanie przebić miliarda poza USA, ani $500 mln w Stanach, to nie sądzę aby jakiemukolwiek filmowi MCU w przyszłości udała się ta sztuka. Największe szanse mają kolejne Avengersy, ale podzielenie trzeciej części na dwa, może skończyć się jak z Kosogłosami. W każdym razie Civil War to trzeci Kapitan Ameryka. Poprzednie zarobiły $371 mln i $715 mln - warto o tym pamiętać.

Aha, walka Kapitana z Iron Manem jest IMO za małą atrakcją aby przyciągnąć więcej widzów. Wszyscy widzieli już Capa w akcji, Iron Mana też. Powstały już dwa filmy, w których panowie się spotkali i kłócili. W końcu dojdzie do rękoczynów - big deal.
Postać Black Panthera, którego ja osobiście nie znam w ogóle, to superbohaterska trzecia liga, którego fanbaza jest raczej dość malutka.
Trzeci Spider-Man, po tym jak mało komu chciało się iść obejrzeć kontynuację drugiego, też raczej dużo filmowi nie pomoże, zwłaszcza, że ma tam odgrywać (podobno) malutką rolę.

RE: Captain America: Civil War - Mierzwiak - 26-11-2015

(26-11-2015, 15:36)Juby napisał(a): To był przemyślany produkt, reklamowany JUŻ od 2008 roku w scenie po napisach pierwszego Iron Mana, a także pierwszy crossover kilku komiksowych superbohaterów i sequel aż 4 filmów!
Zgadza się, tylko ilu przeciętnych widzów w 2008 roku wiedziało kim są Avengersi? Bo ja nie miałem zielonego pojęcia, a w ogóle o istnieniu takich postaci jak Thor, Loki, Czarna Wdowa czy Hawkeye dowiedziałem się dzięki tym filmom.

Dla porównania: ilu przeciętnych widzów wie kto to jest Batman?

(26-11-2015, 15:36)Juby napisał(a): W każdym razie Civil War to trzeci Kapitan Ameryka. Poprzednie zarobiły $371 mln i $715 mln - warto o tym pamiętać.
Wiec idac tym tokiem trzeci powinien zarobić ponad miliard. ;)

Cytat:To był przemyślany produkt, reklamowany JUŻ od 2008 roku w scenie po napisach pierwszego Iron Mana, a także pierwszy crossover kilku komiksowych superbohaterów i sequel aż 4 filmów!
A ten bedzie sequelem aż 12 filmów. :) Także to tez przemyślany produkt. IMO nijak to nie przemawia na niekorzysć b/o Civil War.

Cytat:Trzeci Spider-Man, po tym jak mało komu chciało się iść obejrzeć kontynuację drugiego, też raczej dużo filmowi nie pomoże, zwłaszcza, że ma tam odgrywać (podobno) malutką rolę.
No to taki sam casus jak z Batmanem i Supermanem, jeno ostatnie filmy Marvela były conajmniej dobre (wg powszechnej opinii). Fakt, ze Pajak bedzie mial mała rolę jest znaczący, ale dopiero po premierze. Przeciętny widz moze nie zdawac sobie z tego sprawy - no ale, jak mowilem, to jezeli podejda tak do reklamowania filmu (bo teraz pewnie wciaz malo kto z normalnych ludzi wie, ze Pajak w ogole bedzie w Marvelu). To, ze Avengers naparzali sie ze soba w jedynce IMO nie ma takiego znaczenia, bo ciezar emocjonalny i powody są gdzie indziej teraz. Ale nie wiem czy przecietny widz też na to zwraca uwage. (Nota bene, TASM2 wciaz zarobil 700 milionow, wiec nie powiedzialbym, ze malo kto chce go ogladac. Internet to jedno, RT to drugie, a przecietni widzowie to trzecie.)

(26-11-2015, 15:46)Crov napisał(a): Wiec idac tym tokiem trzeci powinien zarobić ponad miliard. ;)

I zarobi (typuje nawet ponad $1,1 mld), ale BvS zarobi jeszcze więcej. A przynajmniej mogłoby zarobić gdyby nie bawili się w przesuwanie filmu i postawili na konkretniejszą kampanię promocyjną.

(26-11-2015, 15:46)Crov napisał(a): A ten bedzie sequelem aż 12 filmów. :) Także to tez przemyślany produkt. IMO nijak to nie przemawia na niekorzysć b/o Civil War.

Nie, to będzie sequel jednego, w porywach dwóch filmów (TWS i AoU). A nawet gdyby był to sequel wszystkich 12 filmów MCU, to będzie to DRUGI RAZ! Marvel nigdy nie powtórzy zainteresowania pierwszym crossoverem, który był decydującym faktorem przy sukcesie Avengers.

(26-11-2015, 15:46)Crov napisał(a): No to taki sam casus jak z Batmanem i Supermanem, jeno ostatnie filmy Marvela były conajmniej dobre (wg powszechnej opinii). Fakt, ze Pajak bedzie mial mała rolę jest znaczący, ale dopiero po premierze. Przeciętny widz moze nie zdawac sobie z tego sprawy - no ale, jak mowilem, to jezeli podejda tak do reklamowania filmu (bo teraz pewnie wciaz malo kto z normalnych ludzi wie, ze Pajak w ogole bedzie w Marvelu). To, ze Avengers naparzali sie ze soba w jedynce IMO nie ma takiego znaczenia, bo ciezar emocjonalny i powody są gdzie indziej teraz. Ale nie wiem czy przecietny widz też na to zwraca uwage. (Nota bene, TASM2 wciaz zarobil 700 milionow, wiec nie powiedzialbym, ze malo kto chce go ogladac. Internet to jedno, RT to drugie, a przecietni widzowie to trzecie.)

Spider-Man jest jednym z trzech najbardziej rozpoznawalnych superbohaterów na świecie, ale tytuł filmu i wszystko co z niego na razie o nim pokazano, nie wskazuje na obecność pająka w tym filmie. Wie o tym tyle ludzi, ile się interesuje nim i czyta newsy w sieci. Reszta ludzi, która poszłaby na kolejnego Spider-Mana niekoniecznie pójdzie na Capa, bo nie będą wiedzieć, że Spider-Man w nim jest.

RE: Captain America: Civil War - Gieferg - 26-11-2015

Cytat:Trzeci Spider-Man, po tym jak mało komu chciało się iść obejrzeć kontynuację drugiego,

Mało komu, yeah, right ( $757,930,663 ).

Cytat:Nie, to będzie sequel jednego, w porywach dwóch filmów (TWS i AoU)

W porywach?

(26-11-2015, 16:00)Juby napisał(a):
(26-11-2015, 15:46)Crov napisał(a): A ten bedzie sequelem aż 12 filmów. :) Także to tez przemyślany produkt. IMO nijak to nie przemawia na niekorzysć b/o Civil War.

Nie, to będzie sequel jednego, w porywach dwóch filmów (TWS i AoU). A nawet gdyby był to sequel wszystkich 12 filmów MCU, to będzie to DRUGI RAZ! Marvel nigdy nie powtórzy zainteresowania pierwszym crossoverem, który był decydującym faktorem przy sukcesie Avengers.
Nie rozumiem tej logiki.

Iron Man 2 zarobił wiecej niż Iron Man 1. Iron Man 3 zarobił więcej niż Iron Man 2.
Captain America 2 zarobił wiecej niż Captain America 1. Etc. Ale DRUG RAZ, gdy Marvel zrobi film, który jest "sequelem" conajmniej TWS, Avengers 2, Iron Mana 3 (trzech najlepiej zarabiajacych filmow/serii Marvela?), to nie może zarobić wiecej, bo to DRUGI RAZ? Nie mowie, ze musisz sie mylic, ale nie widze w tym argumencie zadnego konkretnego logicznego uzasadnienia, bo to nie jest tak, że jak coś w kinie zrobione jest po raz kolejny to zawsze zarabia mniej. Fakt, ze powstaja sequele raczej temu przeczy.

Cytat:Spider-Man jest jednym z trzech najbardziej rozpoznawalnych superbohaterów na świecie, ale tytuł filmu i wszystko co z niego na razie o nim pokazano, nie wskazuje na obecność pająka w tym filmie. Wie o tym tyle ludzi, ile się interesuje nim i czyta newsy w sieci. Reszta ludzi, która poszłaby na kolejnego Spider-Mana niekoniecznie pójdzie na Capa, bo nie będą wiedzieć, że Spider-Man w nim jest.
Ale nie sugerujesz chyba, że ten zwiastun będzie ostatnim zwiastunem Civil War? :) Bo ja napisalem, ze jeżeli zdecydują się wykorzystać Pająka w marketingu to na pewno wplynie to na decyzje ludzi. A jestem na pewien, że w którymś ze zwiastunów Pająk będzie zaprezentowany choćby na chwile (może w ostatnim), bo ma zbyt duże znaczenie marketingowe, by go nie wykorzystać. (Acz z mojego punktu widzenia byłoby strasznie fajne, jakby go nie pokazali nigdzie, tylko dopiero w filmie. Tylko, ze z punktu widzenia b/o to bylby strzał w stope.)

RE: Captain America: Civil War - Mierzwiak - 28-11-2015

:)

RE: Captain America: Civil War - Gal Anonim - 29-11-2015

:)

[Obrazek: 12313637_919254458109578_741383997842513...e=56F1AAE7]

Kurde, to przypomina mi: kto zagra JJJ w nowych Pająkach? To pewnie niemozliwe, ale chetnie zobaczylbym Simmonsa raz jeszcze interpretującego tę postać, tym razem bardziej na poważnie. :)

RE: Captain America: Civil War - Corn - 29-11-2015

Hugh Laurie byłby świetny w tej roli :).

RE: Captain America: Civil War - Gal Anonim - 29-11-2015

Hugh Laurie jest powściągliwy w swoich złośliwościach, a Jameson nawet w najbardziej realistycznych inkarnacjach to był bardzo energiczny.

RE: Captain America: Civil War - Juby - 29-11-2015

Dobry ten mem z Jemisonem. :)

A co do plakatów filmu i tagline'u

RE: Captain America: Civil War - Gal Anonim - 01-12-2015

Marvel, make it happen :)

RE: Captain America: Civil War - Mierzwiak - 01-12-2015

Po Jessice Jones powtórzyłem sobie Ant-Mana i Age of Ultron i chyba jestem znowu w marvelowym nastroju, bo rzuciłem jeszcze raz okiem na ten trailer i ciutkę się podekscytowałem :)

Boję się tylko tego, że wysoki poziom Winter Soldiera i Civil War zaszkodzi Infinity War, które siłą rzeczy będzie musiało porzucić estetykę kina akcji na rzecz totalnie fantastycznego widowiska. Z drugiej strony fakt, że bracia Russo i tam stoją u steru jest pocieszający, bo mimo wszystko styl będzie zachowany i bardzo, ale to bardzo ciekawi mnie, jak ugryzą Thanosa.