Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott (/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Bucho - 18-07-2023

Nie wiem czy mowimy o tym samym, ale wczesniej byly jeszcze Gwiezdne Wrota z Kurtem Russelem, chociaz tam ludzie byli tylko niewolnikami kosmicznego “boga”

Przy czym bardzo lubie ten film (choc nie widzialem pewnie z 15 lat), jako przyklad radosnego blockbustera lat 90.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - slepy51 - 18-07-2023

Emmerich to ogólnie chyba lubuje się w tych dänikenowskich klimatach, bo przecież później nakręcił jeszcze "10,000 BC", w którym też mamy echa tych pomysłów.

@DavidLopez-qi8hb napisał(a):I always thought that this movie was a prequel to Stargate. The pyramids were in the process of being built when the ancient Atlantean was killed. The pyramids were lost to the sands of time as the ending scene stated. Then 2000 years later Ra arrived and took over the completion of the pyramids.

:)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Derelict Machine - 18-07-2023

https://forumkmf.pl/Thread-Prometheus-2012-re%C5%BC-Ridley-Scott--2694?pid=275508#pid275508

:) :) :)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - marsgrey21 - 18-07-2023

No Mental przecież pisał, że z czasem się rozsmakował w Prometeuszu, a przed nim jeszcze Przymierze.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - JohnnyCash - 18-07-2023

Jak światopogląd Mentala jest mi momentami wręcz obrzydliwy, tak w pełni się z Nim zgadzam, że Prometeusz jest filmem wybitnym.

Takie porozumienie ponad Murzynami:)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Bucho - 18-07-2023

(18-07-2023, 04:25)slepy51 napisał(a): Emmerich to ogólnie chyba lubuje się w tych dänikenowskich klimatach, bo przecież później nakręcił jeszcze "10,000 BC", w którym też mamy echa tych pomysłów.

@DavidLopez-qi8hb napisał(a):I always thought that this movie was a prequel to Stargate. The pyramids were in the process of being built when the ancient Atlantean was killed. The pyramids were lost to the sands of time as the ending scene stated. Then 2000 years later Ra arrived and took over the completion of the pyramids.

No patrz. Zapomnialem o tym filmie, choc musze przyznac, ze nigdy w calosci nie ogladalem. Kupilem na DVD w jakims koszu i ogladalem jednym okiem, gdzie finalnie chyba zasnalem i juz nigdy nie wrocilem. Ogolnie film slaby, ale te kilka pomyslow rzeczywiscie mogloby byc spoko, chociazby mamuty uzywane do przenoszenia blokow skalnych.

Motyw krola rodem z Atlantydy spoko, mysle, ze temat duzo lepiej by sie sprzedawal dzisiaj, bo zrobila sie na to teraz moda.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Mental - 19-07-2023

JohnnyCash napisał(a):Jak światopogląd Mentala jest mi momentami wręcz obrzydliwy, tak w pełni się z Nim zgadzam, że Prometeusz jest filmem wybitnym.

Prometeusz połączył skrajne osobowości: zdrajcę rasy oraz lidera Frontu Oczyszczenia Europy. Netflix musi zrobić o tym mini-serial, który wyląduje w dziale z dokumentami zaraz obok czarnej Kleopatry :)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Dr Strangelove - 19-07-2023

Nie wystarczy, że "prometeusz" wygląda jakby go zrobił Netflix?

Dobrze wiesz, że to nieprawda.

Obejrzyj making off. "Prometeusza" robili wizjonerzy. Unikalny film. Nigdy wcześniej ani później nie było sci-fi o takiej tematyce.

Linkuję:

Tutaj masz Chaos Edition: https://ulozto.net/file/FHadmjWaO6zU/prometheus-chaos-edition-2012-1080p-bluray-ac3-x264-majo-mkv

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - srebrnik - 19-07-2023

(19-07-2023, 08:41)Mental napisał(a):
JohnnyCash napisał(a):Jak światopogląd Mentala jest mi momentami wręcz obrzydliwy, tak w pełni się z Nim zgadzam, że Prometeusz jest filmem wybitnym.

Prometeusz połączył skrajne osobowości: zdrajcę rasy oraz lidera Frontu Oczyszczenia Europy. Netflix musi zrobić o tym mini-serial, który wyląduje w dziale z dokumentami zaraz obok czarnej Kleopatry :)

Na końcu będzie ślub czy raczej chodzi o fizyczną miłość, ale bez zobowiązań?

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Dr Strangelove - 19-07-2023

(19-07-2023, 09:25)Mental napisał(a): Dobrze wiesz, że to nieprawda.
Ale nawet Inżynierowie nie kumali o co chodzi w całej tej historii. 
Proszę:
[Obrazek: 361598296_10161302229286303_551327320686...e=64BD6F7B]

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Corn - 19-07-2023

Rzadkie zdjęcie Inżyniera czytającego notatki Mentala na hoplofobie

@Dr Strangelove @Corn

hahahahaha :)

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Danus - 20-07-2023

Po hurra optymistycznych opiniach Mentala z nudów po latach obejrzałem Prometeusza.
Najpierw plusy. To wyglądający prze zajebiście wizualnie film. Znakomite efekty specjalne, zdjęcia wprost przepiękne plus naprawdę dobra zapadająca w pamięć muzyka.
Jako film oderwany od uniwersum Obcego i traktowany jako osobny twór luźno inspirujący się pierwszym filmem to nie jest zła produkcja. Takie 7/10.
Jako oficjalny prequel Aliena to jest niesamowite wręcz gówno nie warte splunięcia.
A Covenant należy spalić w pizdu.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Derelict Machine - 20-07-2023

Przecież takie rozróżnianie na ocenę w oderwaniu lub w kontekście Aliena nie ma sensu... Albo film jest gówniany, albo nie jest.

Tu nie ma znaczenia, czy Scott kontynuuje historię uniwersum. Film jest zjebany bo ma: 1. chujowy scenariusz, 2. chujowy art design 3. chujowo rozpisane postacie. 4. chujowe cgi. Kilka ujęć jest rzeczywiście dobrych, w paru momentach przyznaję, że kinematografia jest niezła, ale to wystarcza jedynie, by dać maks ocenę 3/10 dla takiego głupawego i wizualnie plastykowego szrota. Kryteria oceny też imo powinny być bardziej surowe, bo to legenda Scott reżyseruje, nie jakiś niedoświadczony nowicjusz, który nie udźwignie presji oraz nie utrzyma kontroli nad wszystkimi aspektami (od logistycznych po artystyczne) takiej produkcji.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Mental - 20-07-2023

Cytat:Kilka ujęć jest rzeczywiście dobrych

Kilka, czyli ile? 2? 9?

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Danus - 20-07-2023

(20-07-2023, 19:54)Derelict Machine napisał(a): Przecież takie rozróżnianie na ocenę w oderwaniu lub w kontekście Aliena nie ma sensu... Albo film jest gówniany, albo nie jest.

Ma i nie ma :P
Jako film który jest oderwany od uniwersum i luźno nim zainspirowany broni się moim zdaniem tym samym na co Ty narzekasz. Świetny art design, ciekawe postacie i zajebiste CGI. Zresztą argument o choojowym CGI śmieszy mnie najbardziej, wskaż mi jedną scenę z choojowym CGI?

Ja tam bym chciał tylko wiedzieć, jak DM policzył te "kilka dobrych scen" i czym się kierował przy ich wyborze. Ja rozumiem, że można filmu nie lubić, ale krytyka musi mieć jakieś zakotwiczanie w twardych faktach, a twarde fakty są takie, że wizualnie i koncepcyjnie ten film jest po prostu unikalny.

RE: Prometheus (2012) reż. Ridley Scott - Derelict Machine - 20-07-2023

(20-07-2023, 20:07)Mental napisał(a):
Cytat:Kilka ujęć jest rzeczywiście dobrych

Kilka, czyli ile? 2? 9?

Piętnaście!

(20-07-2023, 20:17)Danus napisał(a):
(20-07-2023, 19:54)Derelict Machine napisał(a): Przecież takie rozróżnianie na ocenę w oderwaniu lub w kontekście Aliena nie ma sensu... Albo film jest gówniany, albo nie jest.

Ma i nie ma :P
Jako film który jest oderwany od uniwersum i luźno nim zainspirowany broni się moim zdaniem tym samym na co Ty narzekasz. Świetny art design, ciekawe postacie i zajebiste CGI. Zresztą argument o choojowym CGI śmieszy mnie najbardziej, wskaż mi jedną scenę z choojowym CGI?

lol? No chociażby tutaj:

Weź to sobie porównaj z cgi z Dystryktu 9 Blomkampa. On znalazł studio, które odjebało niemalże majstersztyk, a kurwa Ridley wkleił taką siarę do swojego tworu?

CGI w każdym filmie wygląda gorzej niż w D9. D9 to jakiś zajebisty fenomen, którego nie potrafię wytłumaczyć.