Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Logika tłumaczy filmowych - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Logika tłumaczy filmowych (/Thread-Logika-t%C5%82umaczy-filmowych--359)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36

- RandoMan - 12-07-2010

Najlepiej przy "Dziesięć rzeczy, których w tobie nie cierpię" :)

a tak na serio - mam wrażenie, że tłumacz nie wierzył w umiejętności skojarzeniowe Polaków i musiał im prosto w zęby powiedzieć: "patrzcie ludzie, Shakespeare!" :)

Jednym z moich ulubionych tłumaczeń jest jednak "Spy Hard" - "Szklanką po łapkach" - tu autentycznie uważam tłumacza za geniusza.

A, żeby tradycję dziwacznego tłumaczenia Terminatorów kontynuować, to druga część zyskała na Polshicie przekład "Terminator 2 Ostateczna Rozgrywka". Casus upgrade'ów - poprawiono stary błąd i zrobiono nowy :)

- Bart - 19-08-2010

LOL, dopiero czytając reckę na KMF się dowiedziałem ;]

The Expendables - Niezniszczalni :D

Tym większa to gafa, że tytuł można potraktować jako nawiązanie do dialogu z Rambo II. Tłumacz pewnie nie odróżnia masełka Whizzo od martwego kraba...

- Indeksiarz - 19-08-2010

Tłumacz pewnie nie miał nic do powiedzenia.

- Tyler Durden - 21-08-2010

"Najpiękniejsze" w tym tłumaczeniu jest to, że polski tytuł jest w zasadzie zaprzeczeniem angielskiego.

- Mefisto - 23-08-2010

A moim zdaniem najpiękniejsze jest to, że tytuł oryginalny nie ma się nijak do filmu, podczas gdy polski oddaje go w pełni :D

- Mefisto - 29-08-2010

No i stało się - Be kind rewind będzie miało premierę dvd, a tytuł, to...
!!!UWAGA!!!
Ratunku! Awaria.

[Obrazek: Jesus+Facepalm.jpg]

- Corn - 29-08-2010

oO...

Już bym wolał np. "Przewinięci"

Cytat:niech mi tylko ktoś powie - gdzie w "Dead set" jest jakaś wyspa?
Wielka Brytania to ta Wyspa... jak sądzę.

- shamar - 05-10-2010

Zawsze zabijało mnie coś jeszcze. Nie tyle angileski tytuł przetłumaczony na kretynski polski a... angileski na pseudoangileski przez polskich kretynów .

Sexipistols -> Bandidas. :roll:

- majlo - 06-10-2010

Mefisto napisał(a):A moim zdaniem najpiękniejsze jest to, że tytuł oryginalny nie ma się nijak do filmu, podczas gdy polski oddaje go w pełni :D
Otóż to. Ci wszyscy malkontenci pewnie woleliby "Spisani na straty". :lol:

- Snappik - 10-10-2010

The Town -> Miasto złodziei

Doceniam szczere chęci, ale brzmi to po prostu źle.

- Khet - 01-12-2010

Leci w kinach od dłuższego czasu, ale dopiero zauważyłem:
Alpha and Omega -> "Zakochany Wilczek" :D

- Szaman - 04-12-2010

Kolejny kwiatek, "Burlesque" z Cher i Aguillerą wyjdzie u nas jako "Show"

- Mierzwiak - 04-12-2010

Szkoda że nie Showgirl :roll:

- Szaman - 05-12-2010

16 grudnia wreszcie objawi się u nas na DVD bardzo dobry "The Messenger" z Woodym Harrelsonem, ale dowie się o tym niewielu zainteresowanych ponieważ polski tytuł to nic nie mówiące "W imieniu armii"

- nawrocki - 05-12-2010

http://www.filmweb.pl/film/Idol+z+piek%C5%82a+rodem-2010-480366

Z początku myślałem, że to jakiś okultystyczny thriller z satanistyczną muzyką. Dopiero po dokładniejszym sprawdzeniu, okazało się, że to przyjemna i nawet zabawna komedia.

To już "inny tytuł", mianowicie "Zawlecz go na scenę", bardziej oddaje klimat filmu.

- Szaman - 17-12-2010

No Strings Attached z Natalie Portman i Ashtonem Kutcherem wyjdzie u nas jako "Sex Story". Gratulacje dla szympansa który wylosował tytuł!

- mariusz - 21-12-2010

Ciekawe, poetyckie popisy tłumaczy:

w filmie Forrest Gump:
Stupid is as stupid does przetłumaczono jako Poznasz głupiego po czynach jego.

w filmie Marsjanie atakują:
You wanna conquer the world, you're going to need lawyers, right? przetłumaczono jako Nie zdobędziecie świata bez dobrego adwokata.

- Martinipl - 21-12-2010

oba tłumaczenia zawieraja lokalizację Polską - odnoszą się odpowiednio do naszej kultury i powiedzonek. Nie wiem, co takiego w nich ci nie odpowiada - ale tłumaczenie dosłowne byłoby głupotą...

- mariusz - 21-12-2010

Nie napisałem, że mi nie odpowiada. Wręcz przeciwnie, jest w porządku. A co do Forresta Gumpa to jest też wersja z dosłownym tłumaczeniem (Głupi ten co głupio robi).

- Bart - 28-12-2010

A może by tak założy bliźniaczy, acz odwrotny wątek o trafnych, nieszablonowych przekładów, i wydzielić tam pierwszy post z niniejszej podstrony, a resztę usunąć?