![]() |
|
Oscary 2017 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Plakaty, trailery, prasa branżowa, nagrody filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Plakaty-trailery-prasa-bran%C5%BCowa-nagrody-filmowe--17) +--- Wątek: Oscary 2017 (/Thread-Oscary-2017--4397) |
RE: Oscary 2017 - SonnyCrockett - 07-02-2017 Nie mogę się odnaleźć... RE: Oscary 2017 - Pelivaron - 08-02-2017 http://variety.com/2017/artisans/in-contention/ves-awards-2017-winners-list-jungle-book-game-of-thrones-visual-effects-society-1201980556/ O kurcze, ciekawie. RE: Oscary 2017 - Danus - 08-02-2017 Nie powiem, że nie zasłużyli, ale dziwi mnie całkowity brak Rogue One wśród nagrodzonych. Z Vesą jednak nie ma co dyskutować:P Z drugiej strony ostatnie rozdania oscarów pokazały, że obsypany nagrodami przez VESa film, nie wygrywał potem oscara w kategorii FX. RE: Oscary 2017 - Szaman - 08-02-2017 Chyba VES zamanifestowało swoje stanowisko w sprawie wiadomej rezurekcji. Ale i tak sądzę, że u "zwykłych" członków Akademii prędzej wygra Łotr 1. RE: Oscary 2017 - Juby - 08-02-2017 Śmieszne te wyniki nagród. Łotr to jedyny słuszny zwycięzca w tej kategorii, a tutaj nie dostał nic. Mało tego - Deepwater Horizont dostało jedno wyróżnienie! #LOL RE: Oscary 2017 - Szaman - 08-02-2017 Nawet jeśli Cushing wzbudza mieszane uczucia, to i tak kosmiczne bitwy czy robot Tudyka zapracowały na wyróżnienie za najlepsze efekty roku. RE: Oscary 2017 - Szaman - 08-02-2017 Canal + zamierza odkodować transmisję z Oscarów na swojej platformie cyfrowej i u wybranych operatorów. Studio poprowadzi Grażyna Torbicka. RE: Oscary 2017 - simek - 08-02-2017 Ktoś oglądał na C+ w zeszłym roku i powie, czy nadal nie ma opcji puszczenia oryginalnego dźwięku, a tłumacz jest koszmarny? Ja bym mógł obejrzeć z tłumaczeniem, ale niech to będzie ktoś po pierwsze potrafiący to robić, po drugie znający się na kinie, bo temu, którego mieli w poprzednich latach zdarzało się nie znać polskich tytułów filmów i po prostu tłumaczył po swojemu angielskie podczas odczytywania nominacji. RE: Oscary 2017 - Ash_9001 - 09-02-2017 (08-02-2017, 12:35)Juby napisał(a): Mało tego - Deepwater Horizont dostało jedno wyróżnienie! #LOL Dwa. Za Supporting VFX i Outstanding Model in a Photoreal or Animated Project. Spece się znają ;) Cytat:Nawet jeśli Cushing wzbudza mieszane uczucia, to i tak kosmiczne bitwy czy robot Tudyka zapracowały na wyróżnienie za najlepsze efekty roku. Mierzwiak wyżej napisał Cytat:Efekty organiczne (Davy Jones, Neytiri etc) > efekty nieorganiczne (skafandry, stacje, satelity etc) :) W tym przypadku się zgadzam i stawiam na Księgę Dżungli. RE: Oscary 2017 - Szaman - 09-02-2017 Powiem tak, praktycznie co roku jest film "z futrzakami" i jakoś mnie nie kręci podniecanie się kto lepiej narysował małpę :) Widocznie branża jest tym zafascynowana. RE: Oscary 2017 - Juby - 09-02-2017 Sorry, ale TJB nawet mimo bardzo dobrego CGI (czasami niemal doskonałego, jak orangutan dubbingowany przez Walkena) nie zasługuje na Oscara, bo większość zwierzaków to wciąż poziom Aslana z 2005, który Oscara nie dostał. Poza tym, R1 ma nie tylko lepsze CGI, ale też łączy je z innymi rodzajami efektów wizualnych, czego Księga nie robi. RE: Oscary 2017 - Mierzwiak - 09-02-2017 (09-02-2017, 10:20)Szaman napisał(a): Powiem tak, praktycznie co roku jest film "z futrzakami" i jakoś mnie nie kręci podniecanie się kto lepiej narysował małpę :)Racja, a cytowana wyżej wypowiedź w moim wykonaniu odnosiła się do sytuacji w której porównuję najlepsze imo efekty organiczne z najlepszymi nieorganicznymi, w żadnym razie nie była to wypowiedź ogólna :) Jeśli chodzi o Księgę Dżungli to tylko małpa czytana przez Walkena była genialna, ale i nie było to nic czego nie widziałbym już w Genezie Planety Małp. Reszta zwierząt to oczywiste animki i w żadnym razie nie dawałbym temu filmowi Oscara za efekty; znacznie, znacznie wyżej stawiam Strange'a i Rogue One. RE: Oscary 2017 - Kuba - 09-02-2017 Osobiście jestem za Rogue One które technicznke, realizacyjnie jest najlepszym SW w ogóle i jednym z najlepszych tego typu filmów w ogóle. Na pewno jest to najlepiej zrealizowany blockbuster ostatnichlat. Strange też robił wrażenie, świetnie pokazana magia i inne wymiary, genialnie to wszystko wyglądało. Na pewno Oscar nie byłby niesprawiedliwy, po prostu efekty Rogue bardziej przypadły mi do gustu. RE: Oscary 2017 - Ash_9001 - 09-02-2017 (09-02-2017, 10:58)Juby napisał(a): Sorry, ale TJB nawet mimo bardzo dobrego CGI (czasami niemal doskonałego, jak orangutan dubbingowany przez Walkena) nie zasługuje na Oscara, bo większość zwierzaków to wciąż poziom Aslana z 2005, który Oscara nie dostał. Poza tym, R1 ma nie tylko lepsze CGI, ale też łączy je z innymi rodzajami efektów wizualnych, czego Księga nie robi. (09-02-2017, 12:17)Mierzwiak napisał(a): Jeśli chodzi o Księgę Dżungli to tylko małpa czytana przez Walkena była genialna, ale i nie było to nic czego nie widziałbym już w Genezie Planety Małp. Reszta zwierząt to oczywiste animki i w żadnym razie nie dawałbym temu filmowi Oscara za efekty Muszę obejrzeć bo coś mi się nie chce wierzyć, że jest tak aż tak źle. Cytat:Powiem tak, praktycznie co roku jest film "z futrzakami" i jakoś mnie nie kręci podniecanie się kto lepiej narysował małpę :) O Rogue One można w sumie powiedzieć to samo :) Co roku Star Wars. Czemu się mamy bardziej podniecać, że ktoś lepiej narysował X-winga? RE: Oscary 2017 - Szaman - 09-02-2017 Mnie akurat kręci fuzja wielu technik, przy nowych Gwiezdnych Wojnach pod patronatem Disneya mamy klasykę wymieszaną z komputerem. W Łotrze coś dla siebie znajdą zarówno maniacy CGI (zmartwychwstanie, odmładzanie, będzie Pan zadowolony), jak i starych metod, choćby w postaci stworka z karabinem. To już zależy od tego czy bardziej rajcuje Cię sztuczne światło realistycznie padające na sztuczne futro, czy gra światłem za pomocą laserów, jeśli już chcemy porównywać narysowanie bitwy X-Wingów do narysowania małpki. RE: Oscary 2017 - Mierzwiak - 09-02-2017 (09-02-2017, 19:18)Ash_9001 napisał(a): Muszę obejrzeć bo coś mi się nie chce wierzyć, że jest tak aż tak źle.Nie jest źle, Juby ostro przegiął z tą Narnią :) RE: Oscary 2017 - Juby - 09-02-2017 To Narnia miała złe efekty? W sensie Aslan z 2005 roku był zły CGI? o.O W niczym nie przegiąłem, chyba, że źle zapamiętałem ten film. TJB ma bardzo dobre efekty, takie na 8-9/10, jest IMO drugim najbardziej zasłużonym nominowanym w tym roku, po Gwiezdnych wojnach (tak, wolę te efekty od tych ze Strange'a). Ale mimo wszystko, R1 łączy więcej technik, oszukuje mnie fotorealizmem więcej razy, a poza wciąż niedoskonałym odwzorowaniem Tarkina i Lei z 1977 roku, reszta efektów wizualnych w tym filmie była perfekcyjna!! 9,5/10 za VFX i mało obchodzi mnie kogo nagrodzili "eksperci". RE: Oscary 2017 - Ash_9001 - 10-02-2017 (09-02-2017, 23:53)Juby napisał(a): To Narnia miała złe efekty? W sensie Aslan z 2005 roku był zły CGI? o.O W niczym nie przegiąłem, chyba, że źle zapamiętałem ten film. Przyrównujesz do filmu sprzed nastu lat, to sobie można pomyśleć, że jest słabo ;) Cytat:TJB ma bardzo dobre efekty, takie na 8-9/10, jest IMO drugim najbardziej zasłużonym nominowanym w tym roku, po Gwiezdnych wojnach (tak, wolę te efekty od tych ze Strange'a). Ale mimo wszystko, R1 łączy więcej technik, oszukuje mnie fotorealizmem więcej razy, a poza wciąż niedoskonałym odwzorowaniem Tarkina i Lei z 1977 roku, reszta efektów wizualnych w tym filmie była perfekcyjna!! 9,5/10 za VFX i mało obchodzi mnie kogo nagrodzili "eksperci". Obejrzałem Księgę... i już wiem o co wam chodzi. Fakt, są momenty gdzie widać animację. Ale też wiem dlaczego VES nagrodziła ten film. Pod względem efektów to jest prawie Avatar. Oni spojrzeli na to bardziej całościowo. Tam oprócz gadających zwierzątek, trzeba było jeszcze zrobić w kompie całą dżunglę. Ten film to jeden wielki efekt wizualny. I to robi wrażenie. A mnie kopara opadała w dwóch scenach. http://imgur.com/AQ8ESXe i tej http://imgur.com/bwFjSZF Perfekcyjna integracja aktora z CGI. Ale Oscary to zupełnie co innego. Zeszły rok pokazał, że lubią zaskoczyć w tej kategorii ;) PS. Cudzysłów w "eksperci" jest raczej niepotrzebny. VES składa się głównie z ekspertów ;) RE: Oscary 2017 - Juby - 10-02-2017 (10-02-2017, 16:17)Ash_9001 napisał(a): Przyrównujesz do filmu sprzed nastu lat, to sobie można pomyśleć, że jest słabo ;) Gdybym porównał z Davy Jonesem z DMC (tylko 7 miesięcy nowszy film od pierwszej Narnii) to też by ktoś mógł tak sobie pomyśleć? Wiek efektów nie ma obecnie żadnego znaczenia, skoro w tym roku dostaliśmy tyle superprodukcji z gorszymi VFX od pierwszych dwóch części Jurassic Park. :P RE: Oscary 2017 - Galadh - 13-02-2017 BAFTA dokonała wyboru: BEST FILM “La La Land,” Fred Berger, Jordan Horowitz, Marc Platt DIRECTOR Damien Chazelle, “La La Land” LEADING ACTOR Casey Affleck, “Manchester By the Sea” LEADING ACTRESS Emma Stone, “La La Land” BEST ANIMATED FILM “Kubo and the Two Strings” SUPPORTING ACTOR Dev Patel, “Lion” SUPPORTING ACTRESS Viola Davis, “Fences” ORIGINAL SCREENPLAY “Manchester By the Sea,” Kenneth Lonergan ADAPTED SCREENPLAY “Lion,” Luke Davies FILM NOT IN THE ENGLISH LANGUAGE “Son of Saul,” Laszlo Nemes, Gabor Sipos DOCUMENTARY “13th,” Ava DuVernay, Spencer Averick, Howard Barish OUTSTANDING BRITISH FILM “I, Daniel Blake,” Ken Loach, Rebecca O’Brien, Paul Laverty OUTSTANDING DEBUT BY A BRITISH WRITER, DIRECTOR OR PRODUCER Babak Anvari (Writer/Director), Emily Leo, Oliver Roskill, Lucan Toh (Producers), “Under the Shadow” EE RISING STAR AWARD (VOTED FOR BY THE PUBLIC) Tom Holland ORIGINAL MUSIC “La La Land,” Justin Hurwitz CINEMATOGRAPHY “La La Land,” Linus Sandgren EDITING “Hacksaw Ridge,” John Gilbert PRODUCTION DESIGN “Fantastic Beasts and Where to Find Them,” Stuart Craig, Anna Pinnock COSTUME DESIGN “Jackie,” Madeline Fontaine MAKE UP AND HAIR “Florence Foster Jenkins,” J. Roy Helland, Daniel Phillips SOUND “Arrival,” Sylvain Bellemare, Claude La Haye, Bernard Gariépy Strobl SPECIAL VISUAL EFFECTS “The Jungle Book” BRITISH SHORT ANIMATION “A Love Story,” Khaled Gad, Anushka Kishani Naanayakkara, Elena Ruscombe-King BRITISH SHORT FILM “Home,” Shpat Deda, Afolabi Kuti, Daniel Mulloy, Scott O’Donnell OUTSTANDING BRITISH CONTRIBUTION TO CINEMA (PREVIOUSLY ANNOUNCED) Curzon BAFTA FELLOWSHIP (PREVIOUSLY ANNOUNCED) Mel Brooks |