Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Szybcy i wściekli - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+--- Wątek: Szybcy i wściekli (/Thread-Szybcy-i-w%C5%9Bciekli--1172)

RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 24-04-2013

(24-04-2013, 23:38)Crov napisał(a): Sama scena może być fenomenalnie nakręcona i zrealizowana, cała reszta filmu być do dupy, a wartości tej sceny jako sceny akcji to wiele nie zmieni.
Jasne. Ale to właśnie odróżnia sceny od SCEN - reszta filmu :)

RE: Szybcy i wściekli - Gal Anonim - 24-04-2013

Mozemy rozwazac nad semantyką. Inna sprawa, ze mnie (po obejrzeniu wczoraj pierwszej części) żadna walka w "Kill Billu" nie emocjonowala, wiec teraz - jeszcze przed obejrzeniem dwójki - nie sądze by walka w przyczepie mnie jakos szczegolnie rozlozyla. Nawet jak bedzie mega totalnie hiper ultra umotywowana fabularnie i zachowaniem postaci, ze przyklasnę SCENARIUSZOWI Tarantino.

EDIT: No i miałem racje. Zwłaszcza, że nie jara mnie przegięta-bajkowa forma Kill Billa. Przegięta-realistyczna forma Szybkich jara mnie bardziej. ;)

RE: Szybcy i wściekli - Juby - 25-04-2013

[Obrazek: 7419258.3.jpg]

Za szybcy, za wściekli... Za kolorowi (początek wygląda jak Batmany Schumachera). Za dużo w nich shitowego CGI rodem z gier wyścigowych na PC z 2005 roku (wyścigi w tym filmie są słabiutkie). Za dużo gadania kierowców do innych kierowców, siedzących w różnych samochodach (przecież twój przeciwnik jadący 200km/h cię nie słyszy!). Za mało związku z pierwszą częścią (tylko Brian, jego były szef z FBI, i kilka wspomnień o Toretto). Średni sequel i przeciętny film sensacyjno-rozrywkowy. Największe plusy to klimat Miami, akcja z kilkudziesięcioma samochodami, Tyrese+Ludacris, którzy zapewniają trochę humoru, Eva Mendes, i Verone jako bardzo zły "zły".
Ocena: 5/10

RE: Szybcy i wściekli - Monika - 25-04-2013

film taki sobie. właściwie można obejrzeć jak kompletnie nie ma się co robić akurat z wolnym czasem. Plus za czarny łysy człowiek bez koszulki, kręci, kręci... a rasizm w tym wypadku schodzi na drugi plan. ;)

Nowa fotka z FF6:

RE: Szybcy i wściekli - Mefisto - 25-04-2013

(24-04-2013, 22:49)Crov napisał(a): Akurat w to jestem w stanie uwierzyć. Zwłaszcza, ze śliczna Gina pewnie skopie wkurwiajaca Rodriguez. :)

Jeśli nie będą walczyć w kiślu, błocie lub wodzie to wątpię, żeby przebiła choćby MI4 :)

[Obrazek: 7108143.3.jpg]

Justin Lin wkroczył w serię zmieniając wiele. Pościgi wyglądają prawdziwiej, a jego pierwszy film spod znaku FF nie jest kinem sensacyjnym o subkulturze ścigantów jak poprzednie, a filmem wyścigowym z lekką gangsterką w tle. Tokio Drift ma świetne dobrany podkład muzyczny, ładnie sfotografowane Tokio, sporo wyścigów/pościgów, świetną czołówkę, i sympatycznego kowboja-nastolatka w postaci głównego bohatera. Niestety w drugiej połowie zaczyna przynudzać, a największy poziom przynudzania jest w miejscu, w którym powinno być największe napięcie - podczas kiepskiego finałowego wyścigu (raz jeden wygrywa, raz drugi, i tak w kółko). Na szczęście zawsze kiedy już mam uznać tą część FF za najgorszą w ostatniej scenie pojawia się Vin Diesel i kończy film z przytupem.
Ocena: 5/10

RE: Szybcy i wściekli - Tyler Durden - 27-04-2013

Przed „Iron Manem” puścili dzisiaj w kinie kilkuminutową scenę z najnowszej części. Bohaterowie szykują zasadzkę na autostradzie, zasadzka przeradza się w pojedynek z czołgiem, który zasuwa prawie tak szybko jak ich wyścigowe samochody, napieprzając przy tym z armaty. Niedorzeczne, przegięte, ale na poziomie poprzedniej odsłony, bez wybitnie absurdalnych elementów, scena zapowiada coś nieodstającego od poprzedniej części, jest dobrze.

RE: Szybcy i wściekli - Juby - 28-04-2013

[Obrazek: l.jpg]

Za mną najgłupsza (wszyscy policjanci szukają Doma, ale nikt go nie może znaleźć, choć ten się nie ukrywa i naprawia wóz w swojej starej chałupie!) i najbardziej przesadzona (cysterna pingpongowa i przejechanie pod nią!!) część serii. Coś bardzo dziwnego jest w Szybkich i wściekłych, bo choć jestem wielkim zwolennikiem jak największego realizmu w filmach (zazwyczaj w oczy rzucają mi się nawet najmniejsze, przesadzone szczegóły) to mimo tego jak absurdalne jest FF4 (i kolejne części) oglądało mi się je na prawdę dobrze. Spowodowane jest to chyba tym fajnym meksykańskim klimatem, powrotem starej ekipy w rolach głównych (chemia między Domem a Brianem), no i faktem że jest to pierwszy prawdziwy sequel FF1. Na plus dużo akcji i wkurwiony Vin Diesel szukający zemsty. Nie mogę się powstrzymać - CGI w filmie jest na prawdę bardzo sztuczne.
Ocena: 6/10

PS: W dodatkach znajduje się krótkometrażowy film napisany i wyreżyserowany przez Vin Diesela - Los Bandoleros. Polecam go obejrzeć, fajne przedstawienie postaci na kilka dni/tygodni przed akcją z cysterną.

RE: Szybcy i wściekli - Juby - 29-04-2013

Nowy zwiastun Szybkich i wściekłych 6 (podobno są w nim SPOILERY):

Przed seansem chciałem wiedzieć tylko tyle ile pokazywały Super Bowl Spot i pierwszy trailer. Jednak przez ostatnie 2 miesiące poznałem 3 spoilery, dlatego do obejrzenia filmu nic z nim związanego nie tykam (w tym powyższego zwiastuna).

RE: Szybcy i wściekli - Crash - 29-04-2013

W nowym zwiastunie nie ma nic (poza ostatnimi 15 sekundami), czego nie byłoby w poprzednich. Poza tym jest to chyba najlepszy trailer do "F&F6" - muza robi swoje;)

RE: Szybcy i wściekli - Arahan - 29-04-2013

Szykuje się najbardziej odjechany film roku :)

RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 29-04-2013

Jest coś pociesznego w oglądaniu tak przegiętych akcji (to tak odnośnie ostatnich sekund trailera) pod warunkiem, że nie walą komputerem.

RE: Szybcy i wściekli - Juby - 29-04-2013

[Obrazek: fast-five-character-banner.jpg]

W 2006 roku Justin Lin udanie wpasował się w klimaty Fast & Furious, a później płynnie na przestrzeni trzech filmów przeniósł cykl gatunkowo do typowego kina akcji. Dzięki temu jednym z największych plusów piątej odsłony serii jest bardzo duża ilość, bardzo dobrej akcji. ;) Fast Five jest niemal równie głupie i przesadzone co część czwarta... ale wykonanie jest lepiej i bawi niesamowicie. Super dobrane piosenki, Dwayne Johnson, zgrana ekipa zebrana z poprzednich części między którymi czuć autentyczną chemię, Dwayne Johnson, klimat dobrze sfotografowanego Rio, Dwayne Johnson kontra Vin Diesel, i do tego jeszcze świetne zakończenie + scena w trakcie napisów końcowych. Podczas kinowego seansu Szybkich i wściekłych 5 całkowicie zawiesiłem pewne funkcje mózgu i okazał się to być dla mnie najlepszy wypad do kina w 2011 roku. Po trzecim obejrzeniu FF5 (tym razem na blu-ray) nic w moich oczach nie stracił - wręcz przeciwnie, utwierdziłem się w przekonaniu, że to najlepsza część serii i IMO film roku.
Ocena: 8+/10

Nawet jeśli finalny trailer FF6 pokazuje tylko 15 sekund nowego materiału, to i tak odpuszczam (do premiery tylko 4 tygodnie), i bardzo ciekawi jak szóstka wypadnie na tle piątki, bo poprzeczkę ma postawioną dość wysoko.

RE: Szybcy i wściekli - shamar - 30-04-2013

(29-04-2013, 08:04)Juby napisał(a): Nowy zwiastun Szybkich i wściekłych 6 (podobno są w nim SPOILERY):

Widzę, że 4. część ze swoją "cysterną" będzie przy tym "realistycznym dramatem sensacyjnym" ;)

Ten motyw "skokowy" na moście... litości.

RE: Szybcy i wściekli - Monika - 30-04-2013

hahaha, czy ja tam widziałam czołg? CZOŁG, serio? :D

RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 30-04-2013

(30-04-2013, 00:12)shamar napisał(a): Widzę, że 4. część ze swoją "cysterną" będzie przy tym "realistycznym dramatem sensacyjnym" ;)
Nie będzie. Jakiegokolwiek przegięcia nie pokażą w FF6, czy już nie pokazali w trailerach, nie ma to nic wspólnego z cysterną z FF4, która już w 2009 roku wyglądała jak przerywnik filmowy z gry na PS3 która jeszcze nie wykorzystuje możliwości sprzętowych tej konsoli.

Tak Moniko, czołg. To taki pojazd opancerzony, który istnieje naprawdę, może słyszałaś?

RE: Szybcy i wściekli - Monika - 30-04-2013

Tak słyszałam kiedyś, nawet miałam okazję się czymś takim przejechać ale na ulicach Londynu jeszcze żadnego nie miałam okazji zobaczyć. :D

RE: Szybcy i wściekli - Mierzwiak - 30-04-2013

Nie wiem gdzie w tej scenie w trailerze widzisz Londyn, ale ok :P

A Goldeneye pani oglądała?

RE: Szybcy i wściekli - SonnyCrockett - 30-04-2013

"M1 Abrams jest zasilany przez silnik turbowałowy Avco Lycoming AGT-1500C (4 biegi w przód i 2 w tył) o mocy 1103 kW (1500 KM). Dzięki niej, Abrams osiąga prędkość około 67 km/h na nawierzchni utwardzonej i około 48 km/h w terenie (Jest to ograniczenie mechaniczne, a nie wydajnościowe, które ma na celu zapewnienie maksymalnego bezpieczeństwa i optymalnej pracy), jednakże są niepotwierdzone raporty o załogach, które usunąwszy ograniczenie, osiągały prędkość około 90 km/h na równym terenie."

Hmmm...90 km/h to wujek Mietek maluchem by szybciej poszedł. Ale o czym my tu gadamy przecież w tych filmach samochód ciągnie kilka(a może i naście) tonowy sejf z prędkością wyścigową. :P