Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21)
+---- Dział: ALIEN & PREDATOR (https://forumkmf.pl/Forum-ALIEN-PREDATOR--20)
+---- Wątek: Alien 3 (1992) reż. David Fincher (/Thread-Alien-3-1992-re%C5%BC-David-Fincher--89)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

RE: Alien 3 Special Edition - Mental - 04-05-2017

Czy tylko mnie rozwala scena w A3, jak Ripley podchodzi do stolika Dillona i chce podziękować mu za słowa wygłoszone na pogrzebie, a on do niej: "Nie chcesz mnie znać, paniusiu. Jestem mordercą i gwałcicielem kobiet"?

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Krismeister - 16-05-2017

Spadek formy niestety. Może jeden seans to za mało na ten film, ale brakowało mi tu jakiegoś polotu, nie wiem, po prostu nie byłem zainteresowany tym co dzieje się na ekranie. Postaci nie były na tyle interesujące, żebym się nimi przejmował albo utożsamiał. Jedynie Ripley jak zwykle trzyma klasę, nawet w nowej fryzurze. Patrząc na to, że jest to debiut Finchera to i tak propsy, bo na pewno nie stworzył czegoś, od czego seria miałaby się odcinać. 7/10, kiedyś przy powtórce serii na pewno dam temu tworowi drugą szansę. Ogromny plus oczywiście za skończenie losów Newt z poprzedniej części. Nie to, żeby jarała mnie śmierć 10-letniej dziewczynki, ale brak happy endu w filmach zawsze szanuję. Za to Hicksa mogli oszczędzić :(

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - nawrocki - 16-05-2017

Wersja specjalna? Bo w sumie kinowa chyba straciła rację bytu.

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Krismeister - 16-05-2017

Nie zawsze lubię, ale szanuję za podjęcie ryzyka.
(16-05-2017, 14:25)nawrocki napisał(a): Wersja specjalna? Bo w sumie kinowa chyba straciła rację bytu.

Specjalna.  

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Gieferg - 16-05-2017

Cytat:Postaci nie były na tyle interesujące, żebym się nimi przejmował albo utożsamiał. Jedynie Ripley jak zwykle trzyma klasę, nawet w nowej fryzurze.

Oprócz Ripley są jeszcze Dillon, Clemens, Aaron i 85 (no i Morse) i mi to w zupełności wystarczy, no ale nie wiem czy oni są tam po to, żeby się z nimi utożsamiać. Reszta to tylko tło/mięso armatnie.

Ten problem z postaciami w tym filmie zdaje się, że przeszkadza części widzów ale... nie mnie.

Inaczej: łatwiej utożsamiać się z grupą marines, czy zwykłymi robolami, którzy przewożą kosmiczny syf, niż z bandą morderców i gwałcicieli.

Oczywiście, żeby nie było - mi bohaterowie trójki podchodzą najbardziej z całej tetralogii, a sekwencja ich współpracy w celu złapania Obcego to jedna z moich ulubionych scen w całej sadze.

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Bucho - 16-05-2017

Osobiscie bardzo lubie A3 (9/10, drugie miejsce w serii), ale bohaterowie sa przeciez nakresleni beznadziejnie, w filmie sie to oczywiscie nawet sprawdza, ale nie sadze, ze bylo celowym zabiegiem. Co mozna niby o nich powiedziec, poza tym, ze sa? Co je wyroznia miedzy soba? To jest przeciez poziom Phantom Menace.

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Dr Strangelove - 16-05-2017

Stanowią całkiem barwną menażerię :)

Najlepsza scena tego filmu to jak Ripley wpada na to zebranie krzycząc, że on tu jest, on tu jest. Reszta jakos niespecjalnie jej wierzy i wtedy Obcy wciąga tego gostka przez szyb wentylacyjny na oczach wszystkich jakby chciał powiedzieć - Hej, kobieta ma rację, ja tu jestem.
Szkoda, że jeszcze nie wystawił głowy z powrotem i nie mrugnął. No jakby miał oczy rzecz jasna.

Nie wiem na ile ocenić ten film. Niby jest znakomity pod każdym względem, ale zawsze to kopia jedynki. No ale z 8/10 bym chyba dał.

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Mental - 16-05-2017

Cytat:i wtedy Obcy wciąga tego gostka przez szyb wentylacyjny na oczach wszystkich

Reakcja Morse'a na samym końcu - bezcenne:

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Juby - 17-05-2017

(16-05-2017, 21:08)Phil napisał(a): bohaterowie A3 > bohaterowie Aliens

LOL. Potrafię wymienić każdego z Marines z nazwiska, a połowa więźniów z A3 to tylko łyse bawołki do zjedzenia przez obcego. :P A najlepszą postać (Clemens) odjebali w połowie, nie mówiąc mu nawet co go zabiło (ach, ta Ripley i jej "nie i tak byś mi nie uwierzył).

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - shamar - 25-07-2017

Jak ktoś chce namiary na worprint to pw ;)

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Mental - 02-10-2019

Koleś, z którym gada Stuckmann, uwielbia A3 i to słychać - jego wiedza o tym filmie jest imponująca:

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Juby - 02-10-2019

Wklejałem to na poprzedniej stronie tematu, 17 postów temu.

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Mental - 16-10-2019

Chyba najbardziej kompletny materiał o kulisach powstawania jednego z najlepszych filmów w historii kina - o wielu szczegółach nie wiedziałem (np. że w drugim scenariuszu z drewniana planetą mnich miał przeprowadzić starożytną operacje na Ripley i wyciągnąć z niej obcego):

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Dr Strangelove - 16-10-2019

(16-10-2019, 10:38)Mental napisał(a): (np. że w drugim scenariuszu z drewniana planetą mnich miał przeprowadzić starożytną operacje na Ripley i wyciągnąć z niej obcego):

Na sucho (bez znajomości całości) brzmi to przerażająco śmiesznie :D
Tak na krótko to o co chodzi z drewnianą planetą? Planeta z drewna?

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Mierzwiak - 16-10-2019

Do poczytania:

http://vincentwardfilms.com/project/concepts/alien-3/unrequited-visio/

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - Dr Strangelove - 16-10-2019

Aha, ok - "Ward pitched a new idea that set Alien III in a medieval partially wooden space satellite with monks".
Bo tak się coś domyślałem, że planeta z drewna to jakaś pomyłka.

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - OGPUEE - 17-10-2019

Pod koniec października zostanie wydany po polsku komiks Obcy 3 wg niezrealizowanego scenariusza Williama Gibsona:
[Obrazek: alien3-cover_nuxe.jpg]

https://pl.ign.com/scream-comics/26365/preview/oficjalne-zapowiedzi-scream-comics-na-pazdziernik-2019?fbclid=IwAR1d6pYUSe7GMM3xIw19SvN523E9PVhU-DhH7TbNtsToNC5JlWjwQJiCW-4

RE: Alien 3 (1992) reż. David Fincher - srebrnik - 23-11-2020

Każdy widział, każdy zna, każdy cytuje. Tylko przypominam

Czy jest w tej serii lepsza scena?

Fincher ma złe wspomnienia z produkcji tego arcydzieła i ok. Jednak wyszedł mu i tak film wybitny. Moment z tekstem "We're all gonna die" sparowany z kamerą, która zaczyna się unosić, to definicja reżyserii filmowej.

KONTROWERSYJNA OPINIA: "Alien 3" to dla mnie najlepszy film serii