Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Ogólne dyskusje filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Og%C3%B3lne-dyskusje-filmowe--25)
+--- Wątek: Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje (/Thread-Czo%C5%82%C3%B3wki-filmowych-wytw%C3%B3rni-i-ich-modyfikacje--144)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17

- Adi - 24-01-2006

ooo! dzięki bardzo - kompozytorzy muzyki do czołówek :). Muzyka Brada Fiedela do czołówki Lightstorm Entertainment jest zaadaptowana z jego score'a do "Prawdziwych kłamstw" (konkretnie momentu, w którym Harry usuwa Harriera spod nóg Aziza pod koniec filmu).

- Mefisto - 24-01-2006

i tak najlepszy jest Horner (muzyka jego życia normalnie :D ) i logo Universal

- Adi - 24-01-2006

Z tym, że mam wątpliwości co do dat na tamtej stronie. Animowane logo Universalu z napisem wyjeżdżającym zza kuli ziemskiej, po raz pierwszy pojawiło się w 1990 roku (Back to the Future, part III) na 75-lecie wytwórni i ta muza mogła być Hornera, tymczasem strona podaje dopiero rok 1993. Bardziej podoba mi się aktualna muza z logo Universalu (wg strony - Goldsmith), choć plastycznie podobała mi się bardziej ta z muzą Hornera.

- Mefisto - 24-01-2006

aż muszę posprawdzać, bo już nie pamiętam czy początkowo było z tą samą muzyką. W BTTF był chyba od początku motyw Silvestriego albo cisza podczas loga (tym bardziej, że był to przekrój przez wszystkie dotychczasowe loga Universalu)

- Adi - 24-01-2006

Nie było ciszy - na przeglądzie wcześniejszych wersji czołówek muzyka była cichsza i rozkwitła dopiero na nowej wersji czołówki (w której kula ziemska byłą tradycyjna). Nową muzykę wprowadzono dopiero przy nowym wyglądzie kuli ziemskiej, z "falą ognia" stylizowaną na "efekt Genesis" z drugiego kinowego "Star Treka" :)

- Mefisto - 24-01-2006

fakt, sprawdziłem i jest Hornerowska kompozycja, aczkolwiek w tym samym czasie było kilka filmów, gdzie podczas loga nie było słychać muzyki, więc może na dobre zaczęli od 93

- Dr_Bakier - 24-01-2006

Znalazłem jeszcze troszkę tego. Szkoda że połowa mojej filmoteki poniewiera się u znajomych bo wtedy bym wychwycił więcej takich kwiatków:
"Zakładnik" - czarnobiałe logo Dreamworks i Paramount
"The Island" - przelatujące z zawrotna prędkością loga Warnera i Dreamworks
"Van Helsing" - to ciekawe, na logo Universalu najpierw nakłada się filtr sepii, następnie cała kula ziemska oraz napisy zaczynają płonąć ażeby przekształcić się w pochodnie wieśniaka.

- jajcasz - 21-08-2006

Terminator2 zamykajaca sie krata ktora przechodzi w chlodnice ciezarowki no i oczywiscie lew z MGM oraz Thames

- Louve - 22-08-2006

moją ulubioną czolowką jest DreamWorks z muzyką Williamsa.
Była przerabiana w jakieś bajce (może Toy Story) kiedy ten chłopczyk z wędką założyl hełm i skoczył ze spadochronem z tego ksieżyca

- Mefisto - 22-08-2006

jajcasz napisał(a):Terminator2 zamykajaca sie krata ktora przechodzi w chlodnice ciezarowki no i oczywiscie lew z MGM oraz Thames

hmmm, to tak nie do końca w temacie

- Dr_Bakier - 05-09-2006

"Serenity" - logo Universalu ze zniszczoną Ziemią
"Tomb Raider 2" - logo Paramount wyświetlane na wodzie
"Gladiator" - czołówki wytwórni pokryte pomarańczowym filtrem

- Mefisto - 20-10-2006

odświeżam temat przy okazji premiery artykułu Adiego i nowego trailera The Good German, w którym to logo WB jest spowite dymem

- Dr_Bakier - 20-10-2006

„superman returns” - czołówka WB z nieco zmodyfikowanym tematem muzycznym, stylizowanym na melodie supermana.
„da vinci code” – czołówka Columbii ciemnieje i jest „sprawdzana” światłem UV

- Mefisto - 20-10-2006

trailer Dreamgirls - gwiazdki w logo Paramount zapalają się na wzór świateł estradowych

- Mierzwiak - 20-10-2006

Ulubiona czołówka? Chyba 20th Century Fox, głównie ze względu na muzykę.

Modyfikacje:
Trailer "300" - czerwone logo Warner Bros wygląda jak podniszczone

"The Ring" - na początku podczas czołówki Dream Works pojawia się zakłócenie jak na wideo, a rogalowaty księżyc na chwilę dopełniony jest przez krąg żywcem wyjęty z filmowej kasety/plakatu filmu.

- MOLQ - 20-10-2006

Trailer 300 jest niesamowity mniam mniam :D dla smakoszy mmmm

- Jakuzzi - 20-10-2006

Wlasnie Adi, przewidujesz moze upload "wybranych wariacji czolowek"?

Swoja droga pieknie wyglada ten zbior...

- Mierzwiak - 20-10-2006

"Gnijąca panna młoda" - mroczne niebo w tle loga WB

"Rzeka tajemnic" - czarnobiałe logo WB na czarnym tle

- hops - 20-10-2006

2 z nich już są w artykule. Czytałeś go w ogóle? :)

- Mierzwiak - 20-10-2006

Ups. Widać umknął mojej uwadze.