Czołówki filmowych wytwórni i ich modyfikacje
Mam slabosc do niektorych czolowek, zwlaszcza ogladajac je w kinie. Niby taka prozaiczna i banalna rzecz, ale jak ogromny glob Universala smignie efektownie przed nosem to az czlowiekowi szybciej krew w zylach zaczyna krazyc. ;) Jezeli chodzi o przyklady - Warner czy 20th Century Fox - fenomenalna klasyka. Z 'nowszych' czolowek podoba mi sie m.in. klimatyczna, komiksowa prezentacja Marvela.

Ale ze same czolowki najgoretszej dyskusji moga nie stworzyc, postanowilem poszerzyc nieco temat o ich modyfikacje. Zjawisko to obecnie coraz czesciej wykorzystywane, choc kiedys nieuzywane wlasciwie w ogole. Z pamietniejszych mutacji wymienic musze zielone logo Warnera w "Matrixie" - chyba poraz pierwszy sie wowczas z czyms takim spotkalem. Takze brazowiejaca czolowka w "Gladiatorze" (nie pamietam tylko czego - Universal?). Z innych to na ten przyklad dynamiczna modyfikacja loga Paramountu w "M:I 2", 'powtorzona' tez pozniej w "Aniolkach Charliego".

Odpowiedz
Constantine - płonące logo Warnera
Event Horizon - wirtualna kamera unosi się ponad zaciągające się cieniem logo Paramountu
Waterworld - kula ziemska Universalu zalewa się wodą i najazd kamery
Rybki z ferajny - logo DreamWorks też się przydało do rozpoczęcia filmu
Batman (któraś część) - logo wykonuje morphing do symbolu Batmana
X-Men - podczas wygaszania czołówki literka X świeci się kilka klatek dłużej
Alien3 - muzyka czołówki płynnie przechodzi do score'a filmu
Harry Potter - logo Warnera wstawione w czołówki filmów
Liga niezwykłych gentlemanów - logo Foxa zamienia się w element wystroju miasta
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Jakuzzi napisał(a):Takze brazowiejaca czolowka w "Gladiatorze" (nie pamietam tylko czego - Universal?).

dokładnie - zresztą Universal (ten stary nie ten co teraz) to najpiękniejsze logo na świecie, szczególnie w kinie
Co do log jeszcze, to podobała mi się przeróbka loga 20th century w fanowskim trailerze AvP - zmieniający się punkt widzenia Predatora

Kilka filmów Disneya, tych z lat 90 i dalej, gdzie nagle logo wytwórni staje się integralną częścią otoczenia - vide Toy Story
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Speed 2 - podobna sytuacja jak w Alien 3.

Odpowiedz
Zawsze lubiłem czołówkę New Line Cinema - pewnie dlatego, że kojarzy mi się z dobrymi (a kiedyś - z bardzo dobrymi) horrorami.:) Podoba mi się także czołówka nie pamiętam jakiej wytwórni, gdzie widzimy panterę czy tygrysa w dżungli zmierzającego w kierunku ekranu. Następnie obraz pyska zwierzęcia zostaje uchwycony "w ramkę". A, lubię też to drzewo... Kurcze, znów nie pamiętam jaka to wytwórnia. Jakieś drzewo na łące - też dobrze mi się kojarzy.:P

Odpowiedz
DOOM, logo Universal, Mars zamiast Ziemi
get ready for suprise...

Odpowiedz
military napisał(a):Zawsze lubiłem czołówkę New Line Cinema - pewnie dlatego, że kojarzy mi się z dobrymi (a kiedyś - z bardzo dobrymi) horrorami.:)

mało kto wie, ale muzykę do tego loga napisał Michael Kamen

Cytat:Podoba mi się także czołówka nie pamiętam jakiej wytwórni, gdzie widzimy panterę czy tygrysa w dżungli zmierzającego w kierunku ekranu. Następnie obraz pyska zwierzęcia zostaje uchwycony "w ramkę". A, lubię też to drzewo... Kurcze, znów nie pamiętam jaka to wytwórnia. Jakieś drzewo na łące - też dobrze mi się kojarzy.:P

Jeśli idzie o drzewo, to nie chodzi Ci czasem o Bruckheimera i drzewko z piorunkiem ? Aczkolwiek jest jeszcze jakaś 'drzewna' wytwórnia

Z innych jeszcze logo Gaumontu z początku Purpurowych Rzek

EDIT: co do tygrysa to chyba Mandalay Pictures

EDT 2: przydatne linki znalazłem
http://hollywoodlostandfound.net/stories/studiologos/page3.html
http://members.fortunecity.com/teamfx2000/
http://www.classicthemes.com/studioLogos.shtml
niestety raczje same opisy, bez zdjęć

Odpowiedz
Hmm... aż mnie kusi, żeby skorzystać z tych informacji i skrobnąć coś na stronę, ale nie tym razem chyba :).

Odpowiedz
w Blade'ach logo New Line Cinema jest krwawo-czerwone
get ready for suprise...

Odpowiedz
No to ja muszę dodać jeszcze Moulin Rouge!, dyrygenta i logo 20th Century Fox pojawiające się zza odsłoniętej czerwonej kurtyny.

Odpowiedz
"The Burbs" - tego nie jestem pewien ale wydaje mi się że na początku był najazd z kosmosu (logo Universal) na przedmieścia gdzie wszystko się rozegrało.
"Jurassic Park III" - Loga Universal i Amblina są deformowane przez fale na kałuży aż w końcu przekształcają się w tytuł filmu.
"Tom & Jerry" - logo MGM, zamiast lwa kocur Tom :D
get ready for suprise...

Odpowiedz
Logo Universala jest najlepsze pod Słońcem i nie tylko. Jakuzzi ma rację - od razu człowiekowi szybciej zaczyna krew płynąć w żyłach. Fajnie zrobiono je na 20 rocznicę "ET" - pojawia się napis Universal, a potem wyłania się słynny rower i zmazuje ten napis :D.

Lubię też Warnera ("Matrix" - od początku zielono...). Fajnie radzą sobie też ze zwiastunami - np. w trailerze "Batman Begins" logo niszczyły nietoperze, w "Harrym Potterze I" - sowy. Płonący "Constantine" też był fajny ;)

Logo Foxa w "Moulin Rouge" też było fajne (tak samo z resztą jak cała czołówka.

Adi: może rzeczywiście powienieneś pomyśleć o zebraniu tego w jedną całość ;)
Martwi Ludzie Poszli Nad Jezioro

Odpowiedz
Oto kolejna porcja:
"Batman Begins" - loga Warnera i DCComics są czarnobiałe.
"Hitchhiker's Guide to the Galaxy" - logo SpyGlass zmienia sie w dokument o delfinach.
"Minority Report" - loga Dreamworks i Foxa pokryte filtrem i zanurzone pod wodą.
"Milion Dollar Baby" – logo Warnera rysowane ręcznie (tzn. tak to wygląda).
"Land of the Dead" – bardzo stare logo Universal.
"Sahara" – logo Bristol Bay (to z wilkiem wyjącym do księżyca) jest zasłonięte przez wirującą monetę która nastepnie spada na dłoń aktora.
"Team America" – logo Paramount puszczone do tyłu płynnie przechodzi w napisy
get ready for suprise...

Odpowiedz
Dr_Bakier napisał(a):"Milion Dollar Baby" – logo Warnera rysowane ręcznie (tzn. tak to wygląda).
Serio? Oglądałem film kilka razy i nie zauważyłem. A może? Pamiętam, że jest szarawo-srebrne.

Odpowiedz
Kakapo napisał(a):Adi: może rzeczywiście powienieneś pomyśleć o zebraniu tego w jedną całość ;)

Już nad tym pracuję :).

Odpowiedz
Tak toto wygląda (Million Dollar Baby):
[Obrazek: mdb.jpg]
Dla mnie wygląda jak narysowane ale pewnie się nie znam :lol:
get ready for suprise...

Odpowiedz
Dr. Bakier:: tak na moje to wygląda jak czarno-białe po prostu, musiałbym w zbliżeniu obejrzeć ;)

Adi:: Powodzenia ;)

Odpowiedz
Teraz trochę lepiej to wygląda, lepszej jakości nie uda mi się uzyskać, rysowane czy nie i tak nie ulega wątpliwości że logo jest nietypowe (stylizowane na starsze albo starsze po prostu). Z filmów które mam pod ręką to w "fantastic 4" logo Foxa przez chwilkę spowite jest czerwonym filtrem, wstęp do migawki Marvela
get ready for suprise...

Odpowiedz
Starsze logo Warnera to takie rozmyte, bardziej 'pomarańczowe', a w filmach dla dzieci - z królikiem Bugsem chrupiącym marchewkę :D.

Niemniej szary kolor loga przed "MDB" doskonale wprowadza w nastrój i ton tego filmu.

Odpowiedz
skoro Adi pracuje, to na pewno przyda mu się i ten link:
http://www.soundtrack.net/logomusic/index.html

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon