![]() |
|
War Horse (2011) - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +---- Dział: Filmy Stevena Spielberga (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-Stevena-Spielberga--67) +---- Wątek: War Horse (2011) (/Thread-War-Horse-2011--2141) |
- simek - 10-04-2011 Mefisto - Ułóż listę 5 reżyserów po których spodziewasz się w przyszłości czegoś zajebistego, wśród nich Spielberga raczej nie będzie. Nie chodzi o listę najlepszych żyjących i tworzących, nie o obiecujących młodych, tylko po prostu o tych, którzy za parę lat mogą przywalić z grubej rury, 8 lat młodszy od Spielberga Cameron na pewno ma jeszcze coś do powiedzenia(nawet oprócz sequeli Avatara). Nie chodzi o to, żebym umniejszał zasługi Stevena, bo trzeba być idiotą, żeby nie doceniać jego kapitalnego dorobku, tylko o to, czy można już oficjalnie odtrąbić koniec jego wielkiej kariery i nie spodziewać się po nim niczego świetnego, czy raczej marzyć o tym, że odpoczywa i za parę lat nakręci coś takiego, że przetrzemy oczy ze zdumienia, a akademia obsypie go po raz kolejny Oscarami. Cytat:Podobnie jak Monachium i Wojna światów. Co ciekawe, od rozpoczęcia zdjęć do Monachium do dnia jego premiery minęło mniej niż pół roku. Szacun zważywszy na efekt końcowy.Czyli co, po prostu super organizacja praca i można kręcić dwa gigantyczne filmy równocześnie z kapitalnym efektem? - Lawrence - 10-04-2011 O rety niepotrzebnie wspomniałem o tym moim TOP 5, gdyż teraz na tym się skupiła dyskusja. To nigdy nie miała być lista najbardziej obiecujących reżyserów, tylko taka moja osobista lista ulubionych reżyserów, za ich cały dorobek: (Lucas, Spielberg, Cameron, Nolan, Scott). Osoby, których filmy wywarły na mnie największy wpływ i do których filmów ciągle wracam. I ja jestem świadom, że już Spielberg nie nakręci drugiego "E.T.", "Jurrasic Park" itd. ale czy to ma go skreślać z listy moich ulubionych reżyserów :???: Nie. Nakręcił tyle świetnych filmów, więc dlatego jak teraz ma ochotę nakręcić film o koniu na wojnie i animację o "Tintinie" niech to robi. Pewnie wolałbym inne projekty, ale się aż tak bardzo nie oburzam. Pewnie, że bym wolał "Indy'ego V", "Interstellar", czy "Robocalypse" (zobaczymy czy w ogóle te filmy powstaną), ale dla mnie Spielberg między innymi także za jego wcześniejsze dokonania ma u mnie tyle szacunku, że i te aktualne projekty nie spisuję na straty i pewnie obejrzę je w kinie i zakupię do nich po soundtracku mile:
- simek - 10-04-2011 Lawrence, ale ja nie odnosiłem się do twojego topu, tylko wprowadziłem zupełnie nowy, żeby pokazać, że biorąc pod uwagę potencjał, to obecnie Spielberg w czołówce nie jest, ale to wcale nie znaczy, że nie można go uznać najwybitniejszym reżyserem w historii... Ludzie, każdy wie, że każdy lubi Spielberga za to co zrobił, bo przecież nakręcił kupę super filmów i nikt nie każe go przestawać lubić. Mi chodzi o to, żeby zapomnieć o jego dorobku i spytać się, co w obecnej formie może on zaprezentować widowni, bo wg mnie niewiele i z samego szacunku dla wcześniejszych filmów nie będę cieplej pisał o nowych. Obecnie nazwisko Spielberg jako reżyser czy producent nie gwarantuje żadnej jakości. - Mefisto - 10-04-2011 simek napisał(a):Mefisto - Ułóż listę 5 reżyserów po których spodziewasz się w przyszłości czegoś zajebistego, wśród nich Spielberga raczej nie będzie. Ale ja się po SS niczego ultra-mega-super-zajebistego nie spodziewam od ładnych paru lat i już wcześniej napisałem dlaczego. Cytat:Nie chodzi o listę najlepszych żyjących i tworzących, nie o obiecujących młodych, tylko po prostu o tych, którzy za parę lat mogą przywalić z grubej rury Każdy reżyser może przywalić z grubej rury, gdy trafi na odpowiedni materiał i czas. Nie katagoryzuję więc w ten sposób. Dla mnie lista obiecujących, to raczej lista tych, którzy najlepsze mają dopiero przed sobą lub są w takiej formie, że hej. Stefan najlepsze ma już za sobą i teraz może sobie pozwolić na jakieś mniejsze lub mniej zaskakujące projekty, co jednak absolutnie nie skreśla go moim zdaniem z jakiejkolwiek listy. Pamiętaj, że po Titanicu wspomniany przez Ciebie Cameron miał olbrzymi przestój (dopiero na 2 lata przed Avatarem wyszło publicznie, że jednak nie spoczął na laurach), który często komentowano tym, że się skończył lub wypalił. A tu bum! - military - 10-04-2011 simek napisał(a):Swoją drogą, to zaciekawiło mnie jak on to zrobił, że Schindler i Park Jurajski wyszły w tym samym roku? Z tego co pamiętam z dodatków, to po zakończeniu zdjęć do Parku Spielberg powierzył nadzór nad montażem i efektami Lucasowi, a sam zajął się Listą. - Lawrence - 10-04-2011 Jakby co to polecam tę książkę, jak ktoś jest ciekawy całego procesu powstawania "Jurrasic Park":
- Lawrence - 08-05-2011 Chyba jestem ślepy :wink: Gdyż dopiero teraz zobaczyłem kto odpowiada za scenariusz do tego filmu. Mamy więc nominowanego do Oscara za scenariusz do "Billy Ellior - I Will Dance", oraz Richarda Curtisa, którego chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Nazwiska tych dwóch panów, szczególnie tego drugiego jeszcze bardziej przekonują mnie do tego projektu. RE: War Horse - Lawrence - 30-06-2011 Chociaż pewnie i tak już większość widziała, ale aby temat był pełny o to pierwszy teaser-trailer "War Horse": Może i jest mnóstwo patosu, trochę kiczu, ale film zapowiada się dobrze i na pewno od strony technicznej będzie prezentował się świetnie. Świetne zdjęcia Kamińskiego, plus muzyka Johna Williamsa i już film staje się wartym obejrzenia. A po za tym sama historia wcale nie zdaje się być tak mało interesująca jak na początku myślałem. RE: War Horse - simek - 30-06-2011 Zaczynam dochodzić do wniosku, że Spielberg zaczyna ograniczać Kamińskiego. Albo stanowią kółko wzajemnej adoracji i dobrze im ze sobą i uważają, że kręcą tylko super filmu, albo to jakiś dług wdzięczności wobec Stevena, który wybrał Kamińskiego do swoich oscarowych filmów, sam nie wiem. Wiem za to, że chciałbym widzieć zdjęcia Kamińskiego u jakiegoś innego reżysera częściej. RE: War Horse - shamar - 30-06-2011 Mogli by się Polacy zabrać za nakręcenie "Szeregowego Wojtka Misia" bo chyba nikt inny się nie zabierze. A historia wręcz idealna na film. W ogóle to w polskiej historii jest mnóstwo materiałów na genialne filmy... RE: War Horse - Mefisto - 01-07-2011 Niestety Polacy też się za to nie zabiorą - scenariusz już dawno gotowy i miast brać z pocałowaniem ręki, to odrzucony z kretesem. I w sumie dobrze, bo nie mamy ani jaj, ani techniki by udźwignąć tę historię. RE: War Horse - Bucho - 01-07-2011 Nie nastawiam sie raczej. Film skrojony pod nagrody, patosu wielkiego jednak nie czuje, a wszystkie sceny ukazujace "Wielka Wojne", wygladaja przepieknie <ok> RE: War Horse - shamar - 01-07-2011 (01-07-2011, 01:33)Mefisto napisał(a): ... scenariusz już dawno gotowy i miast brać z pocałowaniem ręki, to odrzucony z kretesem. Tak ? Można go gdzieś przeczytać ? Albo przynajmniej jakiś zarys ? RE: War Horse - Mefisto - 01-07-2011 Raczej nigdzie go nie dostaniesz. Napisała go autorka książki o Wojtku, więc zarys jest przypuszczam taki sam, ino skrócony pod te 2 godziny. RE: War Horse - Lawrence - 01-07-2011 Jedyne nadzieja, to że może jakiś zagraniczny twórcy odkryję te historię i postanowi ja nakręcić. Może to i nawet lepiej by filmowi wyszło. RE: War Horse - shamar - 01-07-2011 Ale ta historia jest przecież bardziej znana na Wyspach niż u nas. Tam mu nawet pomnik postawili. To sobie zaraz poszukam tej książki. RE: War Horse - Mefisto - 01-07-2011 http://www.weltbild.pl/wojtek-z-armii-andersa_p10951358.html RE: War Horse - Lawrence - 27-09-2011 ![]() RE: War Horse - military - 27-09-2011 Po plakacie i taglinie można dojść do wniosku, że to zoofilski romans. RE: War Horse - Mental - 27-09-2011 Popychanie cioty prysznicowej w kake końską pytą to będzie hit sezonu świątecznego. Ja ciągle liczę na dobrą zoofilie z nutka romantyzmu. |