Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Truman Show - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3)
+--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12)
+--- Wątek: Truman Show (/Thread-Truman-Show--2185)

Strony: 1 2

RE: Truman Show - nawrocki - 06-08-2011

Więc według ciebie w "Truman show" grał idiotę?

Cytat:Muzyka ? jakoś nie zapamiętana przeze mnie.

My gadamy o tym samym filmie?

RE: Truman Show - patyczak - 06-08-2011

Glass to mistrz bez dwóch zdań:)

RE: Truman Show - Kinomaniak - 06-08-2011

(06-08-2011, 22:57)nawrocki napisał(a): My gadamy o tym samym filmie?

No to chyba jedyne co pod tym kątem mi się przypomniało

RE: Truman Show - Berus - 11-08-2011

Bardzo lubię ten film. Głównie za świetny pomysł, bo on jest w Truman Show podporą. Bardzo inteligentnie poprowadzony, wybornie zagrany - Carrey nigdy nie był lepszy. W pamięci zostaje również soundtrack - fragmenty muzyczne kiedy Truman wszystko zaczyna kapować i końcówka w łódce. Generalnie naprawdę świetny film, który mam ochotę oglądać bez przerwy.

10/10

RE: Truman Show - Bucho - 12-03-2014

Swietne!

wyciete sceny:

RE: Truman Show - Snappik - 23-07-2016

Uwielbiam wracać do tego filmu, dlatego ostatnią powtórkę postanowiłem przeznaczyć na wybranie najlepszej sceny (bo całość znam na pamięć). I wiecie co? Jednak "powrót ojca" wygrywa :) To esencja całej trumanowej otoczki, pokaz czystego skur...ysyństwa jakie zaserwowano bohaterowi, pokaz możliwości jak można manipulować ludźmi (również tymi przed TV), a na dodatek - ten montaż i muzyka w jednym. Christopf bawi się Trumanem jak zabawką, a Weir...robi dokładnie to samo z nami :) Uwielbiam ten fragment (rozmowa z kumplem i dyktowanie przez słuchawkę wszystkich kłamstw - MIAZGA!). Cytując komentarz z YT: Ed Harris directed the shit out of this scene!

10/10

RE: Truman Show - Krismeister - 23-07-2016

Podczas pierwszego seansu rok temu popłakałem się na tej scenie z ojcem. Scena piękna i wzruszająca, ale gdy wie się, że to wszystko jest fałszem to jest to jeszcze bardziej depresyjne.

RE: Truman Show - RysuMack - 28-07-2016

Uwielbiam ten film, świetny klimat, Jim Carrey idzie na całość tylko w paru scenach, a całość przyozdabia piękna muzyka. Nie jestem fanem takich dramatów, ale gdy widzę ten film w tv, zawsze oglądam.

RE: Truman Show - nawrocki - 11-05-2020

RE: Truman Show - Maćko - 11-05-2020

Ja chciałem tylko w tym miejscu napisać, jak bardzo tęsknię za kinem Weira. "Pan i Władca", "Truman Show", "Fearless", "Świadek" czy "Piknik pod Wiszącą Skałą" to jedne z moich ulubionych filmów w ogóle. 

RE: Truman Show - nawrocki - 11-05-2020

Mam "Pana i Władcę" na swojej liście wstydu.

RE: Truman Show - Wyatt Earp - 11-05-2020

Nadrabiaj, jak dla mnie scisla czolowka XXI wieku.

RE: Truman Show - Scheckley - 21-04-2026

Obejrzałem w niedzielę w kinie Luna w Warszawie w ramach retrospektywy Petera Weira. Www, że też tak długo ignorowałem ten film gdy leciał w tv. Obraz jest jednocześnie miły i niemiły w odbiorze przez to co przezywa główny bohater - wręcz kreskówkowo naiwny, którego cale życie to reality show bez jego wiedzy i zgody. Weir mimo w gruncie rzeczy ponurej historii co i rusz pokazuje nam kolorowe i wesołe obrazki - widać, że to sztuczne, ale widz to kupuję i uczestniczy w tej grze wcielajac się nie tyle w odbiorcę filmu co widza reality show z Trumanem w roli głównej. Każda decyzja jest manipulowana a każdy krok obserwowany. Przy czym historia działa jako tragikomedia i satyra na: utopię, kontrolę społecznej, telewizję, społeczeństwo, kapitalizm, konsumpcjonizm, religię i ogólnie ludzikie życie. W końcu główny bohater nie na darmo nazywa się Truman - true man po prostu, przy czym gdzie leży granicą między tym kim jest główny bohater (widz) widz a tym za kogo on (widz) się uważa i co bierze za cos naturalnego? Bdb scenariusz pióra Andrew Niccola, który potem napisał jeszcze "Gattace-szok przyszłości" i "Lord of War". W każdym razie jeden z lepszych filmów lat. 90-tych

RE: Truman Show - Mefisto - 21-04-2026

Gattaca była wcześniej.

RE: Truman Show - Scheckley - 21-04-2026

Aj faktycznie, jakos tak mi się ubzdurało, że Gattaca jest z 1998 r. a to jednak Truman Show jest z tego roku? W ogóle to ciekawe, że w tym samym okresie powstały (końcówka l. 90) takie filmy jak Truman Show, Dark City, Trzynaste piętro czy Matrix. W gruncie rzeczy wszystkie one poruszały w taki czy inny sposób temat sztucznej rzeczywistości- Truman to telewizja, Dark City to umysł i wspomnienia, a reszta to juz wirtualna rzeczywistość.