![]() |
|
Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5) +--- Dział: Serie filmowe (https://forumkmf.pl/Forum-Serie-filmowe--21) +--- Wątek: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 6 (/Thread-Final-Destination-Oszuka%C4%87-Przeznaczenie-1-6--3430) |
RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Mierzwiak - 03-04-2015 Piątka porzuca wizje i wskazówki dotyczące zgonów, ale na początku policjant podejrzewa, że - UWAGA - główny bohater działając pod wpływem emocji po zerwaniu z dziewczyną siedząc w autobusie (!) na poczekaniu zaplanował (!!) i zrealizował (!!!) zamach na moście. To nie jest powiedziane wprost, ja tylko napisałem jak by to wyglądało ubrane w słowa :) RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - shamar - 04-04-2015 Wizje i przeczucia to "gwóźdź do trumny" tej serii. Jakkolwiek dziwnie to brzmi bo pojawiły się już w 2 części, w 3 odpuszczono, żeby wrócić do tego z ZJEBANĄ 3D siłą w 4 i... porzucić (słusznie) w 5. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Arahan - 31-01-2017 Ostatnio obejrzałem pierwszą część i ma ona masę głupotek, ale i tak ogląda się to dobrze. Aktorsko jest mega cieniutko, ale jest przyjemny klimat, a sposoby uśmiercania bohaterów są fajnie kreatywne, ale jeszcze nie tak przegięte jak w pozostałych częściach. Podszyte sentymentem 7/10. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Pelivaron - 24-11-2020 Nie będę ukrywał, że pierwsze dwa filmy darzę sporym sentymentem. Trójka to już była rzecz bardzo słabiutka, czwórki chyba nawet nie widziałem, a dzisiaj dowiedziałem się, że jest jeszcze piątka :) Tak czy srak: https://bloody-disgusting.com/movie/3642409/franchise-creator-says-next-final-destination-still-development Muszę któregoś pięknego weekendu strzelić sobie powtórkę i zobaczyć, jak seria przetrwa próbę czasu :) RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - al_jarid - 24-11-2020 Oglądałem niedawno wszystkie - jedynka i dwójka nadal się dobrze trzymają. Jedynka, wiadomo, ma świeżość pomysłu, natomiast dwójka fajnie go rozbudowuje i idzie z nim w ciekawym kierunku. Trzy pozostałe to już takie filmidła oparte na jednym schemacie, jakby zeszły z taśmy fabrycznej (choć piątka próbowała wnieść jakiś nowy pomysł, a i początkowa, obowiązkowa sekwencja katastrofy wyszła chyba najlepiej od czasów dwójki). RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Snappik - 24-11-2020 Czwórka z kolei ma tę katastrofę najgorzej nakręconą, bo reżyser uparł się na 3D i dostosowanie efektów pod trójwymiar. Ileż tam jest fatalnego CGI... Chyba wczoraj leciało w TV i zerknąłem okiem, czy od czasów wizyty w kinie coś się zmieniło. No i się zmieniło ale na gorsze. Od 2 minuty zaczyna się festiwal parodii. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - al_jarid - 24-11-2020 No, co by tu gadać, czwórka wygląda najbardziej tanio i sztucznie. Tych niezręcznych scen CGI kręconych pod 3D to tam jest niemało. Nie tylko w scenach śmierci, ale właściwie po prostu tam, gdzie się tylko da - np. jak otwierają szampana, to CGI-korek leci prosto w kamerę, bo trójwymiar i te sprawy :D RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Pelivaron - 24-11-2020 Ok, czyli czwórkę też widziałem. Teraz jak wrzucona została ta scena z wyścigiem to coś mi zaczęło świtać :) RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - al_jarid - 24-11-2020 Wyparłeś ją z pamięci. To taki mechanizm obronny umysłu. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - shamar - 24-11-2020 (24-11-2020, 13:52)Pelivaron napisał(a): Trójka to już była rzecz bardzo słabiutka, Ale tam była ona. I wyglądała jeszcze jak kobieta ;)
RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Debryk - 26-01-2021 Po latach wróciłem do "Oszukać przeznaczenie". Jakiś tam sentyment był, ponieważ oglądałem z zainteresowaniem, które przerywały salwy śmiechu. Część 1 - tutaj zadziałał nie tylko sentyment, ale świadomość dotycząca "świeżości" tego tworu. Aktorsko tak średnio, wykonanie zalatuje kinem klasy B, ale wszystko jest tak umowne (i ta świeżość!), że w sumie ogląda się to całkiem przyjemnie. Zgony pomysłowe, choć przekombinowane w takim sensie, iż na siłę próbują w nich zaskoczyć (np. co z 50 różnych rzeczy faktycznie się wydarzy). 5/10 Część 2 - Sekwencja na autostradzie to legenda. Wrażenie zajebistości pozostaje po latach. Dwójka jest dokoksowana budżetem - widać to od razu. Lepsza jakość obrazu, lepsze efekty i aktorzy lepiej wypadają. Co z tego, jak zgony to już jakieś kuriozum i brakuje tylko, aby Śmierć chodził z shotgunem bo to co się odwala to więcej niż paranormal activity. Oczywiście, zgonów jest więcej, fabuła bardziej zagmatwana a wizje psują efekt. Generalnie dwójka mi sie bardziej podoba, ale jest takim durnym slasherem że po prostu śmiałem się jak na komedii z Nielsenem 6/10 Seria leci na TNT czy czymś tam aktualnie i muszę poczekać aż pozostałe puszczą. 4 i 5 nigdy nie oglądałem, zaś 3 pamiętam dość słabo. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Bucho - 23-06-2021 RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Trailery Srailery - 03-02-2025 RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Scheckley - 04-02-2025 Kurczę dobry pomysł przeciągnięty ponad miarę (tak gdzieś o 5 części czy ile było tych sequeli). RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Melvin27 - 04-02-2025 Najgorsza była czwórka, bo piątka była w miarę, obejrzę to i tak pewnie kiedyś, nawet jeśli tylko po to żeby zobaczyć jakie mają pomysły na zgony RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - shamar - 04-02-2025 Czyli to nie jest prequel. Jak plotkowano. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - OGPUEE - 04-02-2025 A co tutaj prequelować? (04-02-2025, 12:22)Scheckley napisał(a): Kurczę dobry pomysł przeciągnięty ponad miarę (tak gdzieś o 5 części czy ile było tych sequeli). Ja to nawet straciłem rachubę ile tych części było. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - Krismeister - 04-02-2025 Już piątka była prequelem przecież. Co do sequeli. To dwójka i trójka były mega spoko. Do dzisiaj mam traumę jak widzę na drodze ciężarowe wiążące kłody. To samo z sauną albo włączaniem mikrofali i gazu RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - shamar - 04-02-2025 (04-02-2025, 13:44)OGPUEE napisał(a): A co tutaj prequelować? No wlasnie pokazujesz ignorancje. RE: Final Destination (Oszukać Przeznaczenie) 1 - 5 - marsgrey21 - 04-02-2025 Bardzo lubię jedynkę i szczególnie trójkę z Mary Elizabeth Winstead, dwójka jest ok i dalej nie oglądałem albo nie pamiętam, że oglądałem, ale słyszałem, że ostatnia część, ten prequel był bardzo dobry, ale generalnie im bardziej te filmy skręcały wyłącznie w "czysty" gore i nic więcej, tym mniej mnie interesowały i ten trailer praktycznie ułatwia mi decyzję o tym, by go nie oglądać. I pomyśleć, że seria zaczęła się od anulowanego epizodu X Files. |