![]() |
|
MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Zagadki (https://forumkmf.pl/Forum-Zagadki--15) +--- Wątek: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny (/Thread-MasterKlip-%E2%80%93-niefilmowy-quiz-muzyczny--3529) |
RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Lawrence - 26-01-2014 A ja chyba się zabawię, gdyż tak sobie zerknąłem i jednak nawet trochę kojarzę. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - nick_the_prick2 - 27-01-2014 też zagram ;-) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 27-01-2014 Mefisto napisał(a):Fajna zabawa, ale pass. :( nick_the_prick2 napisał(a):Znowu wszystko poodgaduję. Oby nie. :) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - nick_the_prick2 - 28-01-2014 (27-01-2014, 22:27)Cassel napisał(a):nick_the_prick2 napisał(a):Znowu wszystko poodgaduję. Co to za spreparowany cytat? Ja tak nie napisałem. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 28-01-2014 Ale ja tak to zrozumiałem. To tylko żart, uśmiechnij się. ;) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - nick_the_prick2 - 28-01-2014 Ok, spoko ;) Wolałem sprostować, żeby nie było, że na privie takie teksty wysyłam... a propos - wysłałem już odpowiedzi ;) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Nakf - 28-01-2014 3, 6, 12 i 17 - nie mam pojęcia co to jest, ale pozostała 20 klipów to same hiciory lat 80tych. Mam nadzieję, że druga seria będzie trudniejsza :) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 28-01-2014 3, 6, 12 i 17 to też hiciory, bo były to całkiem popularne i rozpoznawalne piosenki. Nawiasem mówiąc, mam na CD całą dyskografię numeru 12 i po prostu nie mogłem tego nie dać. ;) Nick: najlepsze teksty z priva zawsze upubliczniam, więc piszcie, twórzcie, zaskakujcie, szokujcie. :) Przypominam: jutro o 16:30 koniec rundy. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Albertino - 28-01-2014 apeluję o przedłużenie rundy 1 o jeden dodatkowy dzień! RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 29-01-2014 Robię to bardzo niechętnie, a kolejnych rund już nie przedłużę, jakby kto pytał. A więc jutro o 16:30. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Radar O'Hanys - 29-01-2014 A kiedy rozpocznie się druga runda? RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 29-01-2014 O, nowy. ;) Jutro po 16:30 opracuję wyniki I rundy i jak najszybciej je podam, a zestaw do II rundy ujawnię wieczorem. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 30-01-2014 No i jesteśmy. Okazało się, że konkurs nie jest jakoś specjalnie trudny, bo większość graczy odgadła ponad połowę kadrów. Królem polowania okazał się Gemini, który trafił wszystko (choć Falco dopiero później dosłał), a pół kroku za nim uplasował się nick_the_prick, który popełnił jedną malutką pomyłkę przy Queen. Albertino niech wyjdzie. Gemini – 72 punkty nick_the_prick – 70 Nakf – 60 Radar O'Hanys – 57 flordi – 51 Lawrence – 44 Huntersky – 42 Karan – 39 Szkotka – 33 SonnyCrockett – 25 ........... 1. Europe – The Final Countdown (1986) Jak zacząć, to z grubej rury. A w 1986 mało co przywaliło z grubszej rury niż "końcowe odliczanie" piątki glam metalowych Szwedzików. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, SonnyCrockett, Szkotka Lawrence sądził, że to Bon Jovi "Livin' On A Prayer". ........... 2. Dire Straits – Money for Nothing (1985) Dwóch komputerowych facetów (nie licząc psa) dźwigających klamoty – fajne to było. I robiło wrażenie (u nas), bo było takie nowoczesne, że hej. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, SonnyCrockett, Szkotka ........... 3. Army of Lovers – Crucified (1991) Teledyski tej gromady cudaków to jedno wielkie LOL, ale trzeba im oddać sprawiedliwość: ich pop (a raczej popik) bywał całkiem fajny, zwłaszcza na płycie "Massive Luxury Overdose", z której pochodzi "Crucified". Zgadli: Gemini, nick_the_prick, Radar O'Hanys Szkotka wyraźnie się pomyliła, bo dała tu Pet Shop Boys "Go West". ........... 4. Pet Shop Boys – Go West (1993) Największy sukces tej piosenki to pewnie wykorzystanie jej melodii na stadionach całego świata. Nie mówcie, że nie znacie i że nigdy nie nuciliście. Zgadli: Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Karan, Lawrence, SonnyCrockett Szkotka wyraźnie się pomyliła, bo dała tu Queen "Breakthru". ........... 5. Queen – Breakthru (1989) Ujęcie z oddali na Miracle Express. Freddie w wybornej formie na kolejowej platformie. Zgadli: Huntersky (choć dodał, że "Show Must Go On" też się nadaje), Gemini, Nakf, Radar O'Hanys, Karan Nick_the_prick dostaje 1 punkt, bo trafił Queen, ale uznał, że to "Train of Consequences" (nie znam). Lawrence też zgadł Queen, ale uznał, że to "Show Must Go On", czyli dostaje 1 punkt. ........... 6. The Beloved – Sweet Harmony (1993) Tyle gołych bab (i facet – normalnie "Seksmisja"), ale – jednak nie całkiem gołych. Dzięki temu wideo wciąż trzyma się na jutubie. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Radar O'Hanys, Lawrence ........... 7. Genesis – I Can't Dance (1991) Swego czasu ten teledysk mocno zbulwersował military'ego. Ale to już jego pytajcie dlaczego. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, Szkotka ........... 8. Whitney Houston – I Wanna Dance with Somebody (1987) To była przebojowa piosenka, popularna w tamtych czasach, choć nigdy za nią (i za Whitney) nie przepadałem. Ale co się nasłuchałem, to moje. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Lawrence, Szkotka ........... 9. Falco – Rock Me Amadeus (1985) Śmieszna rzecz, trzeba przyznać, że austriacki maestro potrafił zrobić niezłą zgrywę. Zgadli: Gemini, nick_the_prick, Nakf, Lawrence, Szkotka ......... 10. Michael Jackson – Bad (1987) Z dyskografii Króla Popu to można wybierać a wybierać. No to wybrałem "złego" (choć na wrotkach to akurat nie Michael). Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, SonnyCrockett ......... 11. Annie Lennox – Why (1992) Główna piosenka ze znakomitegto debiutu solowego, czyli albumu "Diva". Klasa i elegancja. Zgadli: Huntersky, Gemini (z początku brał też pod uwagę "Walking on Brokien Glass"), flordi (napisał imię Amy, uznaję, ale na przyszłość radzę uważać), nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, SonnyCrockett Lawrence strzelił, że to Duran Duran. ......... 12. Yello – The Race (1988) Jeśli Dieter Meier śpiewa do klucza płaskiego, to musi to być "wyścig", najbardziej rozpoznawalny przebój szwajcarskiego duetu. Mieli takie zakręcone kawałki, że ucho bieleje. Zgadli: Gemini, nick_the_prick, Radar O'Hanys Lawrence wymyślił, że to Scatman. SonnyCrockett poznał Yello, więc dostaje 1 punkt. ......... 13. Sinéad O'Connor – Nothing Compares 2 U (1990) Za ten jeden utwór łysa Irlandka ma u mnie szacun na zawsze. No i Prince (choć to pajac), bo to jego kawałek. Od pierwszej do ostatniej sekundy – arcydzieło. Zgadli: Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, Szkotka Huntersky strzelił, że to Depeche Mode. ......... 14. ZZ Top – Legs (1984) W kategorii "laski i humor" wideo z nogami nie ma sobie równych. Takie coś mogli zrobić tylko faceci, którzy całe życie śpiewają o dupach. Zgadli: Gemini (choć początkowo widział w tym chłopaku Toma Cruise'a), nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan ......... 15. Roxette – The Look (1989) Punkt zwrotny w karierze szwedzkiego duetu. Jak kto lubi ostre gitarowe granie – ujdzie. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Lawrence ......... 16. Madonna – Like a Prayer (1989) Wiem, mało widać na tym obrazku. Ale nie sprawił wam większego problemu. Bo to był hit i dobra piosenka, choć niektórzy mówią, że Madonna głosu nie ma. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, SonnyCrockett, Szkotka ......... 17. Right Said Fred – I'm Too Sexy (1992) Muzyka koszmarna, tekst tak samo, ale image tych dwóch umięśnionych łysoli – bezbłędny. I to chyba sprawiło, że piosenka w swoim czasie była tak popularna. Zgadli: Huntersky, Gemini, nick_the_prick, Karan ......... 18. Kylie Minogue – The Loco-Motion (1988) Słodka była ta Kylie w początkach kariery, bez dwóch zdań. I disco piosenka taka, że pośladki same tańczą, tylko trzeba znaleźć odpowiednią wersję. Zgadli: Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys Lawrence dostaje 1 punkt, bo zgadł Kylie, ale tytuł dał "I Should Be So Lucky" (z tej samej debiutanckiej płyty). ......... 19. A-ha – Take On Me (1985) Bez tego tytułu nie może się obejść żadne poważne zestawienie popowych klasyków lat 80. A nowatorski wówczas teledysk ma prawo podobać się nawet dzisiaj. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, SonnyCrockett, Szkotka ......... 20. Culture Club – Karma Chameleon (1983) Słabo widać, ale zapewniam, że na obrazku jest Boy George w swym reprezentacyjnym ekwipunku. Zresztą też to wiecie. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, SonnyCrockett, Szkotka Lawrence poznał Boya George'a, ale za to nie ma punktu, a tytuł dał "Do You Really Want to Hurt Me". ......... 21. Desireless – Voyage, voyage (1987) Szczotkowłosa królowa jednego przeboju pokazała, że wie, co to jest dobrze wystukany dyskotekowy rytm. Melodia robi wrażenie do dziś i jest po prostu niepowtarzalna. Zgadli: Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Lawrence ......... 22. Dave Stewart & Candy Dulfer – Lily Was Here (1989) Ze współgrania gitary z saksofonem wyszedł taki oto smakowity kawałek. Bez niepotrzebnych słów. Zgadli: Huntersky, Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Karan, Lawrence, Szkotka ......... 23. Bananarama – Venus (1986) Trzy fajne dziewuchy miały pełno takich roztańczonych teledysków, ale to chyba właśnie ten jest najbardziej znany. Zgadli: Gemini, flordi, nick_the_prick, Nakf, Radar O'Hanys, Lawrence, Szkotka ......... 24. OMD – Maid of Orleans (1982) Rewelacyjnie zagrane w rytmie walca i bębnów, jednym słowem: potęga melodii i harmonii dźwięku. I na dokładkę ładna pani w roli Joanny. Zgadli: Gemini, nick_the_prick, Nakf === Drugi zestaw dam wieczorem. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - SonnyCrockett - 30-01-2014 (30-01-2014, 17:42)Cassel napisał(a): ......... 12. Yello – The Race (1988) Jak dla mnie to Yello = Oh Yeah i tylko dlatego że znam ten absurdalny kawałek skojarzyłem facjatę z kadru ;) (30-01-2014, 17:42)Cassel napisał(a): ......... 22. Dave Stewart & Candy Dulfer – Lily Was Here (1989) No właśnie ta pani to Candy Dulfer a nie Cyndi Lauper jak podpowiadała moja niezawodna pamięć i encyklopedyczna wiedza o muzyce wszelkiej ;) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Szkotka - 30-01-2014 W następnych rundach muszę się przyłożyć, bo przez nieuwagę straciłam 6 pkt. Poza tym, w trzech przypadkach wyczułam wykonawcę, ale nie miałam czasu, by przejrzeć clipy (Annie Lennox, Michael Jackson, Roxet). Ech! :( A tak poza tym, kłaniam się pięknie wszystkim. :) RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Albertino - 30-01-2014 Cass, okazało się, że i tak nie dałem rady znaleźć chwili na odpowiedzi :/ RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Cassel - 30-01-2014 Domyśliłem się. Szkotko, dziękuję za ukłony, witam i życzę więcej szczęścia w następnej rundzie. :) No to macie rundę 2 Termin nadsyłania odpowiedzi upływa w poniedziałek, godz. 16:30. Tyle chyba wystarczy. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Gemini - 31-01-2014 Oj, tym razem dużo trudniej. Dużo mniej znanych clipów, albo znanych, ale jakoś nic nie mówiących. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Nakf - 31-01-2014 Na razie 16/24 odgadnięte bez większego wysiłku ;) Znowu sporo hiciorów. A nr 6 to chyba połowa lat 90tych jeżeli się nie mylę. RE: MasterKlip – niefilmowy quiz muzyczny - Gemini - 31-01-2014 nr. 2 - Kurde! Gościu skąd ja cię znam... |