![]() |
|
Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Wersja do druku +- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl) +-- Dział: FILM i wszystko co z nim związane (https://forumkmf.pl/Forum-FILM-i-wszystko-co-z-nim-zwi%C4%85zane--3) +--- Dział: Filmy zagraniczne (https://forumkmf.pl/Forum-Filmy-zagraniczne--12) +--- Wątek: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez (/Thread-Nie-oddychaj-Don-t-Breathe-2016-re%C5%BC-Fede-Alvarez--4408) |
RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - nawrocki - 11-10-2016 Nie bardzo widzę tutaj grunt pod jakąś dyskusję, bo nie bardzo wiem o czym chcesz dyskutować. Tobie offtop tego typu ( wg mnie to jest offtop, bo nie ma nic wspólnego z filmem, przynajmniej jeśli ktoś nie ma obsesji/zboczenia na temat pp i skrajnego realizmu społecznego w filmach, i ogólnego przeczulenia w tym temacie) nie przeszkadza, mi tak, nie będę o to kruszył kopii na PW, mam lepsze rzeczy do roboty. No i jakoś wątpię, żeby taki, a nie inny dobór obsady był podyktowany jakąkolwiek polityczną poprawnością. Rezyser wziął do współpracy aktorkę z poprzedniego projektu, dobrał jej do tego odpowiednich partnerów ekranowych i tyle, ale jak ktoś filtruje wszystko przez swoje poglądy, to pewnie mu to zgrzyta. Gdyby nie post vasta, nawet bym nie pomyślał, że "o kurwa, no faktycznie, Detroit, miasto wypełnione czarnuchami, to i czarnuchy powinny grać włamywaczy, bo przecież najwięcej czarnuchow sie włamuje do cudzych domów", bo ja w przeciwieństwie do niektórych nie mam części mózgu odpowiedzialnej za percepcję filmów połączonej z tą opdowiedzialną za wyrażanie światopoglądu. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Mental - 12-10-2016 nawrocki napisał(a):No i jakoś wątpię, żeby taki, a nie inny dobór obsady był podyktowany jakąkolwiek polityczną poprawnością. PC ewidentnie wjeżdża tu na pełnym gazie, ale dostrzegalne to jest wyłącznie dla smakoszy kwestii rasowych (takich jak ja). Pal licho, że znowu w Detroit biali robią dym. Pełny metraż, w którym banda Murzynów włamuje się do domu niepełnosprawnego typa, terroryzując go przez 90 minut, byłby najbardziej szokującym, politycznie niepoprawnym filmem od czasu "Trespass" Waltera Hilla (dwóch białych strażaków walczy o przeżycie w murzyńskim mieście). RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - raul - 12-10-2016 niewidomego akurat super interesuje czy biali czy kolorowi wjechali mu na chate :-) RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Paszczak - 12-10-2016 Protagoniści są biali, żeby wzbudzić choć częściową sympatię widowni. Myśli sobie widz: "O, biali kradną w Detroit, widocznie naprawdę potrzebują forsy". RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - vast - 12-10-2016 (12-10-2016, 16:21)Paszczak napisał(a): Protagoniści są biali, żeby wzbudzić choć częściową sympatię widowni. Myśli sobie widz: Lol, kompletne postawienie sprawy na głowie. Jakby twórcy chcieli wzbudzić sympatię widowni, to obsadzili by wszystkich w czarnych rolach. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Paszczak - 12-10-2016 Widownia horrorowa jest z natury mniej SJW-friendly, bo SJW są zbyt wrażliwi żeby oglądać nieuzasadnioną ideami społecznymi rzeź. Jaja sobie robię przecież. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - vast - 12-10-2016 Przecież wiem :) RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Szaman - 12-10-2016 Co do kwestii rasowej naszych bohaterów: W każdym razie bohaterowie, oprócz najbardziej zdemoralizowanego Latynosa nie pochodzą z nizin społecznych, więc ten argument z czarną przestępczością w Detroit nie ma tutaj większego znaczenia. Sam brud miasta jest ukazywany i ma wpływ na fabułę. Nie ma innych napadów rabunkowych oprócz tych dokonywanych przez naszych bohaterów, bo to film rozegrany na 4 osoby i epizodystów w stylu poprzedniego obrazu Alvareza. Można dodać, że samemu Alvarezowi raczej daleko do absurdalnie pojmowanej politycznej poprawności. Na Twitterze pojawiały się (raczej niemrawe) zarzuty o obsadzeniu Langa zamiast prawdziwego niewidomego. Odpisał, że nie postrzega roli w hollywoodzkiej produkcji jako jednego z podstawowych praw człowieka. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Mental - 12-10-2016 Cytat:W każdym razie bohaterowie, oprócz najbardziej zdemoralizowanego Latynosa nie pochodzą z nizin społecznych, więc ten argument z czarną przestępczością w Detroit nie ma tutaj większego znaczenia. Nie rozumiem powyższego zdania. Co do tego Latynosa - prawie jak w "Azylu" Finchera - białas (najgorszy), Latynos (średnio zły) i Murzyn (o dobrym sercu) :) RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Lawrence - 12-10-2016 Widzę, że dyskusja się tutaj toczy, to sobie myślę, "o to może być ciekawy film" .wchodzę do tematu i co ja widzę - kolejna gadka światpoglądowa :/ Jarod ma rację, jest od tego temat to po co tutaj offtopic i o mało istotnych sprawach gadać. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Szaman - 12-10-2016 Nie widzę żadnego powodu dla którego bohaterowie mieliby być czarni, nie są ani gangsterami, ani jakąś szczególną patologią. Z polityczną poprawnością mielibyśmy raczej do czynienia wówczas gdy postać Minettego byłaby czarna, bo jest on z dość bogatej rodziny, w dodatku mogłoby dojść do modnego, między rasowego wątku miłosnego. Film nie sili się na żaden komentarz społeczny, ani na realistyczny obraz bohaterów. To nie "Birth of The Nation". Jedyne co można w nim postrzegać jako realistyczne to zdewastowane Detroit. Kręcili tam, bo to rodzinne strony Sama Raimi który ułożył się już zapewne z władzami przy okazji ogromnych inwestycji wokół "Oza", fabuła jest luźno inspirowana krótkometrażówką Alvareza "El Cojonudo" z 2005 roku, a obsada zbudowana wokół lubianej przez niego Levy. Widziałem "Nie oddychaj", nijak nie odnosi się do politycznej poprawności. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Paszczak - 12-10-2016 Cytat:ani na realistyczny obraz bohaterów. To nie "Birth of The Nation"Naturalnie mowa o wersji z 1915 :) RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Szaman - 12-10-2016 To było ironiczne, chociaż pewnie nie wyszło. Miałem przed oczami zachwyconego dziennikarza Variety który porównywał fabułę filmu Parkera do wydarzeń wokół Black Lives Matter. Było to jeszcze zanim wyszły na jaw oskarżenia o gwałt. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Predator895 - 15-10-2016 Filmidło zawitało właśnie do sklepików. Odpowiednio na półkach 720p i 1080p ;) RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Predator895 - 16-10-2016 Przyjemny brudny thriller, miejscami łamiący schematy i dający satysfakcje pod koniec. Cały seans kibicowałem ślepemu Langowi, widać że po Avatarze trochę odszedł w zapomnienie, tym bardziej miło że tym dobrze przyjętym dziełkiem mógł przypomnieć o sobie, bo granie takich bad asów ma we krwi. Ekipa włamywaczy, to ludzkie niedojdy ( no może oprócz dzieciaka, który ogarnia alarmy ), a cała ta otoczka biednej dziewczyny próbującej przez włamy wydostać się z zakazanej dzielnicy skutecznie pozbawiła mnie jakichkolwiek uczuć do tych ludzi i tylko czekałem, aż Lang ich odjebie. Fajnie, że oprócz zabawy w kotka i myszkę ( z resztą nakręconej po mistrzowsku ), czeka nas ukryta obleśna akcja, która pod koniec fajnie zamyka całość, a niepokój na szczęście nie opuszcza, aż do napisów końcowych. Takie mocne 8/10 i zdecydowanie do powtórki, bo oglądałem wersje open mate 16:9 :P RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - OGPUEE - 20-11-2016 "Ale Detroit to przecież wymarłe miasto. Tam tylko są gangi" - komentarz jednego kumpla "Czyli niewidomy w tym filmie jest tym złym, bo broni swego domu przed włamywaczami?" - pytanie drugiego kumpla Ja żartowałem, iż na pewno okaże, że niewidomy w Iraku uwielbiał torturować cywilów i będą zdjęcia jak pozuje z nagim Irakijczykiem :). Ale mimo oczywistego twistu dziadowi się kibicuje. Zwłaszcza gdy banda głupich nastolatków (na początku ten Latynos szczając na dywan w pierwszej akcji zostawia swoje DNA) włamuje mu się na chatę. Ale film nie jest zły. Jak na głupi slasher z emerytowanym Daredevilem ogląda się dobrze, można parę razy się zaskoczyć i końcowy twist jest nawet w miarę. Cytat:Biali nastolatkowie w Detroit dokonują włamów na chatęEj, dziewczyna żyje w patologicznej rodzinie, z kolejnym wujkiem, brakuje tylko przyczepy kempingowej, czyli realizm jakiś jest :). RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - raven.second - 25-11-2016 Czuję się rozdarty. Bardzo mocno i brutalnie i w brzydki, nieprzyjemny sposób. Z jednej strony dom Langa i ucieczka przez ślepym starym dziadem to jedna z lepszych rzeczy jakie widziałem w tym roku, ale z drugiej... Jest brudno, ponuro, a przy tym bardzo prosto, totalny minimalizm i elegancja w jednym, lubię takie rzeczy. Jak wspomniano to skromny film, jeden dom, parę osób, pies i broń i cala masa emocji (w tym niestety głupotek i debilizmów, jak to, co pisałem pod spojlerem, bo organizacja czegoś takiego przez ślepca wykracza poza moje rozumowanie). Nie uważam jednak, że straciłem czas, wręcz przeciwnie. Bawiłem się nadzwyczaj dobrze, a dwuznaczność i brak jednolitego określenia co jest dobre, co jest złe to bardzo fajne posunięcie. Wydaje mi się jednak, że niezbyt to się udało... mogło być lepiej. Siódemka według filmwebowej skali będzie chyba odpowiednią oceną. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Mierzwiak - 05-12-2016 Niepokojący Lang, bardzo dobra strona techniczna i całkiem niezłe napięcie ratują ten film przed zawaleniem się pod ciężarem nieprawdopodobnie debilnego zachowania bohaterów. Nikt tu nie robi tego co powinien zrobić myślący człowiek, nikt nie próbuje wykorzystać oczywistej przewagi nad niewidomym, zaczaić się na gościa by ogłuszyć go i związać itp. Lang ma świetny słuch, ale oczywiście tylko wtedy, gdy wymaga tego scenariusz. Również wtedy gdy wymaga tego scenariusz potrafi okazać się totalnie nieudolny (patrz: nożyce). Dodajmy do tego nie wyglądający na zbyt nowy dom w którym podłoga skrzypi tylko w jednym, JEDNYM! miejscu i mamy składniki na koktajl z wkurwiająco głupich scen. Był potencjał na autentycznie zajebisty kawał prostego, trzymającego widza na skraju fotela thrillera, wyszedł film zaledwie poprawny, marnujący sporo okazji. Motywu ze spermą nie chcę nawet konentować, cały ten wątek to chyba najgorszy element filmu. RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Azgaroth - 08-12-2016 Film jest ok. Przede wszystkim świetny Lang, który robi za skrzyżowanie mordercy z slasherów z Daredevilem. Bardzo przyjemnie się oglądało jak masakrował złodziei. Niepotrzebnie dodano motyw W ogóle był nie potrzebny i miał chyba tylko na celu sprawić, żeby kibicować włamywaczom. Kiepsko to się udało, bo i tak dalej trzymałem kciuki za Langa :) Poza tym scena otwierająca film również była kompletnie niepotrzebna i nic nie wnosiła, a wręcz psuła oglądanie dalszej części. Ogólnie bezbolesna, dobrze zrealizowana rozrywka. Mogło wyjść coś lepszego, ale to i tak postęp dla reżysera, którego poprzedni film był beznadziejny. Może kolejny będzie już w pełni udany. 6/10 RE: Nie oddychaj / Don't Breathe (2016) reż. Fede Alvarez - Martinipl - 09-12-2016 dokładnie takie same odczucia jak Azgaroth. Motyw z piwnicy wciśnięty aby oczernić Langa, bo inaczej masakrowanie grupki byłoby przyjemne (i jest, haha!). Lang rewelacyjny, bardzo przypominał mi jakiegoś typa z gry (ruchy, gadanie) horrorowatej (klikacz?). Początek niepotrzebny - w The Hole taki zabieg sprawdził się pierwszorzędnie, a tutaj psuje połowę filmu. też 6/10 |