Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe
Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Wersja do druku

+- Forum KMF - internetowe cwaniaki i snoby filmowe (https://forumkmf.pl)
+-- Dział: Działy tematyczne (https://forumkmf.pl/Forum-Dzia%C5%82y-tematyczne--5)
+--- Dział: Seriale (https://forumkmf.pl/Forum-Seriale--22)
+--- Wątek: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) (/Thread-Tokyo-Vice-HBO-Max-2022--6403)

Strony: 1 2 3

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Capt. Nascimento - 15-04-2022

W HBOMax mam dwa, ogólnie to jest skandal że są już trzy odcinki do tyłu.

Jestem na trzecim odcinku, serial jest obiecujący - piękne widoki i klimat Tokio, poświęca sporo czasu na rozbudowę świata przedstawionego, panujących w nim zasad i przedstawienie pierwszego planu. Lekko drażni to, że raz serial próbuje być poważnym kryminałem o Yakuzie, a potem zdaje się być jakąś feel good obyczajówką - Ansel Engort nie pomaga, bo mając 30 lat wygląda jak nazbyt poważny gimnazjalista.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Pelivaron - 15-04-2022

U mnie są 3.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Gambit - 15-04-2022

Jeszcze kilka dni temu wystarczyło kilka razy odświeżyć stronę i apka HBO ładowała zawartość zza wielkiej wody.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - simek - 15-04-2022

(15-04-2022, 09:47)Capt. Nascimento napisał(a): Jestem na trzecim odcinku, serial jest obiecujący - piękne widoki i klimat Tokio, poświęca sporo czasu na rozbudowę świata przedstawionego, panujących w nim zasad i przedstawienie pierwszego planu. Lekko drażni to, że raz serial próbuje być poważnym kryminałem o Yakuzie, a potem zdaje się być jakąś feel good obyczajówką - Ansel Engort nie pomaga, bo mając 30 lat wygląda jak nazbyt poważny gimnazjalista.
Też mam takie odczucie, że póki co serial lepiej się sprawdza w portretowaniu roboty Żyda w japońskiej gazecie niż w kryminalnym świecie, który jest jakiś taki miękki, jakby nie na poważnie. Nie wiem o co chodziło z tą sceną, gdy Adelstein podgląda jakieś konszachty gangstersko-policyjne, wyciąga zwykły aparat i strzela fotę, co każdy zauważa i jedyne konsekwencje to pogrożenie palcem.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Capt. Nascimento - 15-04-2022

Im dalej tym gorzej:

Młody gangster Yakuzy prawie zabija pięściami innego gangstera, który obraził babkę do której simpuje.
Szef Yakuzy chciał go ukarać, ale zmienił zdanie słysząc jego propozycję...
No i zaprosił do swojego domu randomowego dzieciaka - głównego bohatera (znowu nie mogę zdzierżyć że on wygląda jak 15-latek) prosząc o odnalezienie kogoś kto go wrabia w policji.
W międzyczasie blondynka ogłasza głośno że nie boi się Yakuzy i mogą jej naskoczyć, a młody gangster-simp podśpiewuje Backstreet Boys mówiąc że to najlepszy zespół w historii.

To już wygląda totalnie jak te seriale Marvela/Disneya dla nastolatków, gdzie Yakuza jest mniej więcej tak straszna jak gang Piotra Adamczyka w Hawkeye'u.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Gal Anonim - 16-04-2022

A w rzeczywistosci Yakuza w Japonii jest jakas bardzo niebezpieczna? Bo wydawalo mi sie, ze oni wlasnie nie sa super hardkorowi.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Bucho - 16-04-2022

Z hardkorami to bywalo roznie, ale ogolnie Yakuza XXI wieku to juz nie to co bylo jeszcze w latach 80.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Mental - 16-04-2022

@Crov

Kiedyś (lata 80 i początek lat 90. XX wieku) yakuza siała postrach. Dzisiaj to emeryci, cień dawnej potęgi i chwały. Budzą postrach tylko podczas gry w bingo.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Gal Anonim - 18-04-2022

No to chyba nie ma co sie dziwic, ze w serialu tak wyglada.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Mental - 18-04-2022

Nie wiedziałem jeszcze ani jednego odcinka, ale czy akcja serialu nie jest osadzona przypadkiem na początku lat 90?

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Dr Strangelove - 18-04-2022

Wg tego co piszą w internecie to 1999.
Czyli yakuza powinna być już kiepska?

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Gal Anonim - 18-04-2022

1999 rok chyba.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - simek - 18-04-2022

Nie wiem czy gdzieś pada konkretny rok, no ale nikt nie ma komórki, są stare komputery, a fotki robią jeszcze na analogach.

Swoją drogą to wyczytałem, że w Polsce będzie wychodził jeden odcinek na tydzień, a więc finał wjedzie u nas miesiąc później... Czy da się to wytłumaczyć czymkolwiek innym niż wrodzoną polakofobią amerykańskich korpo? :P Powinni jeszcze specjalnie dla Polaczków puszczać tylko w 720p i z lektorem.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Mental - 18-04-2022

1999 to jeszcze nie parodia yakuzy, ale szczytowa faza już za nimi.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Mefisto - 19-04-2022

(18-04-2022, 20:52)simek napisał(a): Nie wiem czy gdzieś pada konkretny rok, no ale nikt nie ma komórki, są stare komputery, a fotki robią jeszcze na analogach.

W 1999 w Japonii nikt nie ma komórki? Fake.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Corn - 19-04-2022

To możliwe. Wbrew pozorom Japonia jest potęgą technologiczną w produktach jako takich a nie w ich powszechnym użytkowaniu. Jak tam byłem w 2015 to wciąż powszechne były wypożyczalnie wideo

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Mefisto - 19-04-2022

No dobra, ale wtedy to nawet w Polszy szaraczki miały Nokie.

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - Corn - 19-04-2022

Aż sprawdziłem i faktycznie jest to niedopatrzenie ze strony twórców. W 1999 roku w użyciu było 50 milionów telefonów w Japonii (40% kraju)

https://web-japan.org/kidsweb/hitech/mobile/mobile01.html

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - yacajackowski - 19-04-2022

Pozostaje tylko kwestia jak w 1999 roku używało się komórek - nie sądzę, żeby było tak jak w 2022 gdzie każdy 90% czasu ma wlepione gały w ekran :)

RE: Tokyo Vice (HBO Max, 2022) - simek - 19-04-2022

Przy czym ja nie ręczę za to, że na ekranie nie ma żadnej komórki :P po jednym obejrzeniu dwóch odcinków po prostu nie zapamiętałem, żeby ktokolwiek ich używał.